Joop

'Shell-medewerkers betrokken bij veroorzaken olielekken in Nigeria'

  •  
10-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Shell wint op grote schaal olie in Nigeria. Een bijkomend gevolg is dat een groot deel van de arme bevolking van de Nigerdelta middenin ernstige olievervuiling leeft die hun omgeving nagenoeg onleefbaar maakt. Vervuiling die wordt veroorzaakt door lekken in de oliepijpleidingen. Shell houdt al jaren voor dat de lekken het gevolg zijn van sabotage en oliediefstal en wijst elke verantwoordelijkheid van de hand. Uit onderzoek van Zembla blijkt nu dat medewerkers van Shell in Nigeria opdracht geven voor het vernielen van de pijpleidingen voor eigen gewin.
Volgens de bronnen verdienen Shell-medewerkers aan het opruimen van de olielekken door geld van de schoonmaakbudgetten in eigen zak te steken. Uit het onderzoek van Milieudefensie dat Zembla heeft geverifieerd, blijkt dat Shell-dochter SPDC van deze beschuldigingen op de hoogte is maar er niets mee heeft gedaan. Ook de Nederlandse ambassade weet ervan maar heeft Shell niet aangesproken.
Sinds Shell in 1958 begon met de oliewinning in de Nigerdelta zijn miljoenen liters olie in de natuur gelekt. Het is de grootste olieramp in de geschiedenis. Grote gebieden zijn inmiddels veranderd in een soort maandlandschap waar geen enkele akkerbouw en visserij meer mogelijk is. De inwoners kunnen niet meer voorzien in hun levensonderhoud. Daarnaast heeft de olievervuiling desastreuze gevolgen voor hun gezondheid.
Zembla “De hel van Shell” is donderdag 10 december te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JaapBo
JaapBo10 dec. 2020 - 13:17

Het fundamentele probleem is niet Shell, maar de corruptie in Nigeria.

3 Reacties
Andreas4
Andreas411 dec. 2020 - 16:47

Het fundamentele probleem is de corrupte handelwijze van Shell, én goedgelovige mensen die ze een rad voor ogen kunnen draaien.

PVDB2
PVDB211 dec. 2020 - 16:57

Inderdaad is Nigeria een van de corruptste landen van Afrika. Men heeft nu eenmaal veel prinsen die een fortuin hebben achtergelaten voor je als je maar even wat geld stort. Echter het gaat hier om de olie vervuiling van een rivier de lokale bevolking zwaar onder te lijden heeft. Een groot deel van deze mensen, die als straat arm zijn, is afhankelijk van visserij. Dat een ontwikkelingsland als Nigeria blij is met investeringen van een groot westers bedrijf en daar werkgelegenheid creëert is niet zo vreemd. Dat men er geld aan verdient ook niet. Voor de ontwikkeling van het land en bevolking ten goede. Dat wel eens iets aan de strijkstof blijft hangen is ook niet een geheim. Hoeveel is de vraag. Een multinational wil graag de fiscale druk zo laag mogelijk houden. Een probleem waar veel Afrikaanse landen mee te maken hebben. Niet alleen belastingontwijking zoals via de Zuid as in Amsterdam. Maar ook de ecologische ramp die men achter laat. Als Shell via slecht onderhoud en corrosie lekkages krijgt is men daar zelf verantwoordelijk voor. Als het sabotage is niet. Men spiegelt het voor dat alle lekkages door plaatselijk bevolking heeft plaats gevonden. Men kan dan geld vragen aan de overheid om de boel op te ruimen. Bij de overheid kost het deze geld, niet Shell. Het blijkt nu dus door onderzoek dat er opdrachten werden gegeven door Shell officials om lekkages te veroorzaken zodat men een excuus heeft. Dat er geld betaald werd aan bendes die graag wat bij willen verdienen door mensen naar het leven te staan of de andere wereld te helpen. De lokale bevolking heeft geen poot om op te staan tegenover een reus als Shell en is makkelijker een prooi om deze schuld in de schoenen te schuiven. Lokale klokkenluiders werden geëxecuteerd of (onterecht) berecht van sabotage naar later blijkt. Het geld dat men opstrijkt gaat niet naar de opruiming van de omgeving welke gezondheidsproblemen veroorzaakt. Er gaat een groot deel in de eigen zakken van de Shell official zelf. Voor de bevolking kan men gerust de letter S weglaten in het woord hell. Dat de overheid een groot belang heeft om een groot bedrijf als Shell te beschermen is niet gek. Dat doet onze eigen overheid ook. Echter we zijn er als rijk land minder afhankelijk van dan ontwikkelingslanden als Nigeria. Ook ander westerse bedrijven houden er methodes op na om een opdracht binnen te slepen of een zeer gunstige lokale ontginning van grondstoffen / bedrijfsvoering te creëren en uitvoeren. Inclusief belastingontduiking en eventuele andere zaken. Dan is het goed dat er onderzoekscollectieven zijn die de financiering ebben om het te onderzoeken en makkelijker aan de kaak te stellen. Of er beleggers in Shell er een nacht van wakker liggen is andere vraag. Ik ben bang van vele niet. Money is all that counts.

JaapBo
JaapBo13 dec. 2020 - 14:29

@Andreas: "Het fundamentele probleem is de corrupte handelwijze van Shell" Volgens mij haal jij Shell door elkaar met enkele corrupte medewerkers van Shell. Als Nigeria niet zo corrupt was dan kon Shell lekkages gemakkelijk voorkomen.

brandhout2
brandhout210 dec. 2020 - 11:18

Ik hoop dat onze volksvertegenwoordigers dit ook lezen. Want dan is het heel snel afgelopen met deze praktijken van SHELL.

5 Reacties
adriek
adriek10 dec. 2020 - 11:28

Waarom denk je dat zo'n artikeltje over Nigeria aanleiding zou zijn om in Nederland iets te doen? Het zou kunnen zijn dat er een kamercommissie opgericht wordt die gaat onderzoeken of er een extern en onafhankelijk vriendjesbureau ingeschakeld kan worden dat op kosten van Shell een paar reisjes naar Nigeria kan maken om met toestemming van de regering aldaar rondgeleid te worden in gebieden waar niks aan de hand is zodat er een rapport aan de Kamer kan worden aangeboden waarin staat dat behoudens enkele incidenten er weinig aan de hand lijkt te zijn en gaat over tot de orde van de dag.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2020 - 12:28

U bedoelt de Shell vertegenwoordiging in de tweede kamer? Dacht u nu echt dat die flapdrollen ene fuck geven om de bevolking van Nigeria terwijl ze overduidelijk de pest hebben aan de bevolking van hun eigen land?

Aart van de aap
Aart van de aap11 dec. 2020 - 13:41

Brandhout..... Dat denk jij......... :__) Ken je dat, naiviteit ? Ken je dat woord ?

Andreas4
Andreas411 dec. 2020 - 17:12

Beetje naïef inderdaad. Dit is al jaren bekend bij de "volksvertegenwoordigers" (degene die niet hun kop in het zand steken). In 2008 is er al in Nederland een rechtszaak gestart: Nigeriaanse boeren samen met Milieudefensie tegen het bestuur van Shell. Eind januari 2021 doet de rechter eindelijk uitspraak. Ondertussen heeft Shell zich altijd onttrokken aan zijn verantwoordelijkheden. Grote bedrijven walsen namelijk makkelijk over mensen en mensenrechten heen als ze de kans krijgen. Meer info op https://milieudefensie.nl/actueel/alles-wat-je-wil-weten-over-de-rechtszaak-tegen-shell-in-nigeria.

Aart van de aap
Aart van de aap12 dec. 2020 - 9:33

Geld is altijd machtiger dan 'rechten'. Zo werkt kapitalisme gewoon. Waarom weten mensen dat niet ? Waarom zijn mensen achterlijk ?

Buitenstaander
Buitenstaander10 dec. 2020 - 10:36

Ik denk dat we een kleine nuance moeten plaatsen: Het betreft hier locale (plaatselijke bevolking) SHELL medewerkers, die als ik het radio interview hoor, samenwerken met de locale (dorps)bevolking, waarbij de een de ander de bal toespeelt. Het bekende beeld in landen als Nigeria waar het stikt van dit type locale corruptie. SHELL heeft daar natuurlijk een supervising verantwoordelijkheid, net als de Nigeriaanse 'overheid', maar het is wel een duivels dilemma. Hoe vervuil je je eigen land het snelst....

2 Reacties
Satya
Satya11 dec. 2020 - 11:29

Nee hoe vervuil je andermans land het snelst.

Andreas4
Andreas411 dec. 2020 - 17:33

Als dat je genuanceerde mening is, @Norm, dan heb ik er nog een voor je: corruptie bestaat al veel langer in Nigeria (en andere Afrikaanse landen) dan dat Shell er zit. Vooral het ambtelijk apparaat en grote en kleine bestuurders zijn corrupt. Shell heeft voor zijn rechten om de olie onder de Nigerdelta vandaan te mogen halen heel goed het corrupte systeem bespeeld. De boeren en lokale burgers zijn de grote verliezers, evenals het hele ecosysteem van de delta. Bravo Shell, onze nationale trots!

Fredje3
Fredje310 dec. 2020 - 9:35

Ik ken de hele situatie niet, echter is voor mij wel 1 ding duidelijk. Mensen, bedrijven, instanties, overheden die dit moedwillig doen om er zelf rijker van te worden, die dienen te worden aangemerkt als terroristen of terroristische organisaties en ook op die wijze worden aangepakt. Internationaal. Daarmee bedoel ik dan niet de arme arbeider die hier iets mee te maken moet hebben om uberhaupt een paar centen over te houden voor zijn of haar gezin.

Tom7
Tom710 dec. 2020 - 9:03

Heb meerdere periodes in Nigeria en geheel West Afrika gewerkt, voor mij is dit dus geen nieuws. Heb het hier al ééns verteld, elke ochtend op de Bonny River door de oliekoeken varen, en in de nacht de branden die uit de bush omhoog lichten. Aan boord achter hekken met prikkeldraad ons werk doen, met een stuk of zes door drugs verdoofde Nigeriaanse militairen op het achterdek die we overvloedig van voedsel voorzagen, omdat dat weer handel was voor hen aan de wal. Twee voortdurende begeleidende kanoneerbootjes die ,s nachts in de jungle verdwenen om hierna mee te delen, dat hun volgetankte brandstof tanks zomaar weer leeg waren. En twee in shiften werkende particuliere werkende beveiligers, doorgewinterde en beschadigde veteranen uit de UK of Midden Amerika. Zeker een 150 mijl met gedoofde lichten, geblindeerde ramen en patrijspoorten, een uitgeschakelde AIS, uit de kust de volle zee opvaren om daar ergens een totaal verwaarloosde tanker te ontmoeten met verschrompelde Indiers aan dek en Oostblokkers als officieren, die ons al oplichtend van brandstof voorzagen. Voor wie ééns een boek wil lezen over het één en ander, waar in surrealisme en mystiek vermengd wordt met de werkelijkheid zou `De hongerende weg´ van de Nigeriaanse schrijver Ben Okri kunnen gaan lezen. (Radiohead schijnt het nummer Street Spirit voor een deel uit dit boek gedraint te hebben) De vliegen worden bij herhaling genoemd in dat boek en zichtbaar in de clip van Radiohead, en toen ik na het lezen van het boek tussen kerst en oud en nieuw in het donker in de rij stond voor de paspoort controle, die plaatsvond in een legertent op de luchthaven van de miljoenen stad Port Harcourt, wezen overige bemanningsleden mij op mijn jasje, die als enige van de wachtenden in de rij, bijna volledig bedekt was door dit soort vliegen. Een W.T de F momentje. Volgende keer over de Kongo, Liberia, Kameroen, Guinee, San Pedro~Ivoorkust~ of weet ik niet waar allemaal. En voor wie denkt dat ik deze mensen minacht, die heeft het mis, heb juist begrip en grote bewondering voor de klein man/vrouw hun glimlach, en doorzettingsvermogen, en `No Wahalla´ .

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2020 - 12:33

Nou, u schrijft voor een reactie op een forum, geheel niet beroerd. U zou mogelijk met wat meer aandacht een lezenswaardige aanklacht kunnen schrijven. Maar dan wel zonder radiohead ;)

Tom7
Tom710 dec. 2020 - 16:45

@Griezel in post-gezellig Nederland "U zou mogelijk met wat meer aandacht een lezenswaardige aanklacht kunnen schrijven." Thom Yorke over Street Spirit, "Our fans are braver than I to let that song penetrate them, or maybe they don’t realise what they’re listening to. They don’t realise that Street Spirit is about staring the fucking devil right in the eyes," Over de Hongerende Weg https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Famished_Road "One human life is deeper than the ocean. Strange fishes and sea-monsters and mighty plants live in the rock-bed of our spirits. The whole of human history is an undiscovered continent deep in our souls. There are dolphins, plants that dream, magic birds inside us. The sky is inside us. The earth is in us.” Ben Okri uit de "Famished Road"