Joop

Shell maakt wel winst, maar betaalt geen winstbelasting in Nederland

  •  
21-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
14807800057_10b592fb55_z
Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland, terwijl het bedrijf wel degelijk flinke winst maakt. Over de 1,3 miljard euro winst die in 2017 op Nederlandse bodem werd verdiend met onder meer benzinestations en de raffinaderij werd geen cent winstbelasting betaald, met dank aan de legale aftrekposten in het Nederlandse belastingsysteem. Desondanks vinden president-directeur Marjan van Loon en uitvoerend vice-president taxatie Alan McLean dat Shell in Nederland eerlijk belasting betaalt, zo stellen zij in Elsevier.
Het feit dat Shell zich blijkbaar legaal onder de winstbelasting uit kan wurmen staat los van de omstreden deal die Shell trof met de Belastingdienstdienst, waardoor het bedrijf jarenlang in totaal ruim 45 miljard euro aan dividend naar haar aandeelhouders mocht doorsluizen via het Britse Kanaaleiland Jersey en de Nederlandse staat 7 miljard euro misliep. Wereldwijd rapporteerde Shell over 2018 een nettowinst  van 23,3 miljard euro en bijna 16 miljard aan dividenduitkeringen.
Cc-foto: Mike Mozart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

BramJ
BramJ22 mei 2019 - 16:43

Een aanzienlijk deel van deze onbelaste winsten is in de zakken van 2,8 miljoen (gepensioneerde) leraren, agenten en andere ambtenaren beland. Er wordt nogal eens vergeten dat het ABP en andere pensioenfondsen grootaandeelhouder van Shell zijn en dat de lovenswaardige rendementen van deze pensioenfondsen met name zijn toe te schrijven aan multinationals als Shell.

Tete Momo
Tete Momo22 mei 2019 - 13:30

VOC in Shell-verpakking gaat ook over lijken.

Libertain
Libertain22 mei 2019 - 7:09

Het leer over paradoxen wordt altijd prachtig geïllustreerd: ("Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland,"..) en ("Desondanks vinden president-directeur Marjan van Loon en uitvoerend vice-president taxatie Alan McLean dat Shell in Nederland eerlijk belasting betaalt,")

Rechtse Bal3
Rechtse Bal321 mei 2019 - 17:36

Shell betaalt belasting op al hun producten en diensten , behalve het eindproduct waar dan weer BTW inkomsten van zijn. Ik schat zo dat Shell de grootste contributie aan de NL schatkist levert van alle bedrijven. Die cijfers moeten eens openbaar gemaakt worden ipv dat eeuwige gewijs naar formele en wettelijke belastingtechnische efficientie-regels.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2019 - 5:31

'Ik schat zo dat Shell de grootste contributie aan de NL schatkist levert van alle bedrijven.' Ach welnee. Ze brengen al decennia lang enorme schade toe aan het milieu wat klauwen met geld kost, en ze zijn ook niet de grootste betalers. Gewoon een ranzig bedrijf.

Klaas Punt
Klaas Punt21 mei 2019 - 16:28

Ik denk dat Shell, net als alle andere bedrijven gewoon de belastingregels volgt. Dat die blijkbaar zo uitpakken dat ze geen belasting hier zouden hoeven te betalen is in eerste instantie te verwijten aan de wetgever. Dus er is werk aan de winkel voor de Ruttes, Klavers en al die andere lieden die zoveel praatjes hebben. Ik neem aan dat ik de door mij zelf gekozen kamerleden niet op hun plicht in deze hoef te wijzen.

wegmetons
wegmetons21 mei 2019 - 16:18

Pffff, betaal toch gewoon netjes belasting zeg. Je kan mij niet wijsmaken dat als je 1.3 miljard winst maakt dat je dan niet gewoon de winstbelasting kan betalen... De belastingen voor bedrijven zijn hier al niet hoog, waarom moet je daar dan nog onder gaan duiken?

2 Reacties
wegmetons
wegmetons22 mei 2019 - 4:37

Jammer dat mijn toevoeging eerder verwijderd werd, de toevoeging waarin ik schreef dat Shell wel degelijk enorm veel belasting afdraagt aan de staat. Is dat niet wenselijk dat mensen dat ook weten omdat het af doet aan de boeman factor van Shell als het publiek hoort dat maarliefst 2% van de belastinginkomsten van de staat (4,5 miljard) betaald?

ValsPlat
ValsPlat23 mei 2019 - 16:57

@Wegmetons V.w.b. de BTW en de accijnzen, Shell is voor die belastingen niet meer dan een tussenpersoon. De consument betaalt deze belastingen. Shell int en draagt af.

Marcus A.2
Marcus A.221 mei 2019 - 16:11

Dit is toch echt discriminatie van andere bedrijven!

Spanveer
Spanveer21 mei 2019 - 15:53

Hoezo aftrekposten? Dat is niet de manier waarop Shell haar winstbelasting ontduikt. Aftrekposten opvoeren die geen betrekking hebben op de bedrijfsvoering in Nederland is fraude. Shell gebruikt andere methoden die niet illegaal zijn.

adriek
adriek21 mei 2019 - 15:52

Er is een systeemfout in ons belastingstelsel gemanoeuvreerd: iemand heeft ooit bedacht dat bedrijven maar een keer belasting hoeven te betalen over hun geld. Dus als ze op de Kaaiman eilanden 0.00001% belasting betalen hoeft het hier niet. Burgers betalen loonbelasting, btw, accijns, erfbelasting, vermogensrendementheffing en nog veel meer en die worden zonder enige terughoudendheid gestapeld. Dat zou best een beetje eerlijker kunnen...

Frits Jansen
Frits Jansen21 mei 2019 - 15:25

Rechtse en nu ook linkse Eurofoben zagen aan de stoelpoten van de EU, die een waterdicht belastingsysteem kan creëren. Volgens mij zijn bedrijven niet eens tegen belastingen als er maar een gelijk speelveld is.

1 Reactie
adriek
adriek22 mei 2019 - 11:27

Bedrijven zijn niet tegen (winst)belasting, aandeelhouders wel - die krijgen extraatjes gebaseerd op wat onder aan de streep over blijft.