Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell in problemen door sabotage in Nigeria

  •  
24-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
shell_300_03.jpg
Omstreden olieproductie in Ogoni-land gehalveerd
Shell heeft een zogeheten ‘force majeure’ afgekondigd voor de olieproductie in de Ogoni-delta. Een force majeure wil zeggen dat een bedrijf niet aan zijn contractuele verplichtingen kan voldoen. Lokale bewoners voeren al jaren een hevige strijd tegen de praktijken van Shell in het gebied.
Volgens critici heeft Shell het woongebied van in de Ogoni-delta praktisch verwoest. Het wingebied behoort tot een van de meest vervuilde terreinen ter wereld. Shell beschuldigt de lokale bevolking van sabotage en illegaal aftappen. De bevolking daarentegen stelt dat de oliegigant op grote schaal milieurampen veroorzaakt. Een groot deel van de bewoners leeft van de visvangst in het moerasgebied. Grootschalige verspillingen van olie hebben die vangst onmogelijk gemaakt. Het illegaal aftappen van olie is een alternatieve inkomstenbron.
Shell schroeft de productie terug vanwege sabotage van de leidingen.
Beurs.nl schrijft:
Volgens SPDC zijn er zes opzichzelfstaande incidenten geregistreerd bij de Okordia-Rumuekpe pijpleiding tussen 2 augustus en 15 augustus dit jaar, terwijl er op 21 augustus ook sabotage werd gemeld aan de dichtbijgelegen Adibawa pijpleiding.
Het opereren van Shell in Nigeria is al lang onderwerp van kritiek. Amnesty International roept de vestigingslanden van Shell, het VK en Nederland, op om actie te ondernemen tegen het bedrijf (zie video). Eerder deze maand stelde een onderzoek door de VN vast dat de schade die olieboringen aanrichten immens is. Zo wordt ook het drinkwater van de bevolking vergiftigd.
Shell schuift alle schuld op saboteurs.
Verspil niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

leeuwenvanj
leeuwenvanj24 aug. 2011 - 14:26

Shell gaat ook op de Noordpool boren,Shell zit overal ook in Libie. Shell en Noordzee lekkage of is dat de schuld van de kabeljauw die ook wat olie wil hebben?

Bruinsma2
Bruinsma224 aug. 2011 - 14:26

BP moet 5.000.000.000 dollars vergoeden aan de Amerikanen. Shell 0 dollar aan de Nigerianen. Een kleine boycot van een paar maanden en Shell ruimt er alle troep op net als met die boortoren ooit.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2011 - 14:26

Oojjj. Nou dat weer. Het zal toch niet waar zijn. Dat Shell na al die jaren alsnog wordt aangesproken op de weerzinwekkende uitbuiting en vervuiling die ze daar hebben gepleegd( m.m.v. Bolkestein ( vvd), die werkte daar toen bij Shell) Ojj, Ojj. Dat mos niet magge, daar zit ons gewaardeerd koningshuis tot de oksels bij in!! OjjOjj.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen24 aug. 2011 - 14:26

Heb jij kennis van situatie en problematiek daar? Ik vermoed van niet. Bolkestein heeft nooit voor de Shell in Nigeria gezeten, bovendien heeft hij de Shell al meer dan 35 jaar geleden verlaten. Zeg ik hiermee dat er niets aan de hand is en Shell geen blaam treft? Neen, zeker niet. Maar de situatie aldaar is complex en de schuld eenzijdig bij de Shell leggen is buiten alle realiteit.