Joop

Shell in actie tegen kritische website

  •  
02-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shell_300.jpg
Oliegigant huurt Amerikaans bedrijf in om klokkenluiders stil te krijgen
Shell zet fraudebestrijder in tegen website waar (ex-)werknemers een boekje open doen over het bedrijf. Volgens media is de bewuste site een betere informatiebron dan Shell zelf.
De actie is naar buiten gekomen op basis van e-mails die konden worden opgevraagd onder de databeschermings-wet, meldt Reuters. In de vrijgekomen correspondentie wordt onder meer gesteld dat er door het ingehuurde fraudebestrijdingsbedrijf ‘niets zichtbaars’ tegen de beheerder zal worden ondernomen. Het gaat daarbij vermoedelijk om National Cyber-Forensics & Training Alliance , een organisatie die nauwe banden onderhoudt met de Amerikaanse overheid.
De site in kwestie is Royal Dutch Shell plc en bevat gedetailleerde vertrouwelijke informatie over de oliemaatschappij, onder meer over het milieubeleid. De site is opgezet door John Donovan (62) en zijn vader Alfred (92) die de oliegigant sinds een mislukte zakelijke transactie in de jaren negentig openlijk bekritiseren. De site van de horzels wordt door journalisten een betere informatiebron genoemd dan de officiële website van Shell.
Shell heeft tevergeefs getracht de domeinnaam langs juridische weg in handen te krijgen. Ook is de kritische site slachtoffer geweest van internet-aanvallen.
cc-foto: Lee Jordan

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

mescaline
mescaline2 dec. 2009 - 16:35

Met dit type berichten wordt de wereld er niet eenvoudiger op. Zit ik te wachten op het pistoolschot om eens flink naar Shell uit te halen en andermaal nog eens flink in het rond te loeien.... komt er niks. Graag een uitsmijter. Met ham en kaas, peper en zout graag @Joop. The works.

kapteinIglo
kapteinIglo2 dec. 2009 - 16:35

(S)hell speelt gewoon het kapitalistische spel. Heeft connecties met het kapitaal in de gehele wereld. Ze zijn zelfs niet bang voor maffia-achtige toestanden (de 70e jaren olie-crisis,toestanden in Nigeria, tegenacties duurzame energie -behalve kernenergie-). Het kan nooit te veel gezegd worden dat ondermeer (S)hell en andere multi kapitalistische getto's, de armen op dit moment naar de hell brengen om ze nog meer uit te persen.

JoopSchouten
JoopSchouten2 dec. 2009 - 16:35

Door deze juridische obstructie verjaren rechtzaken en kunnen deze 'smeerpijpen' gewoon hun gang blijven gaan. Om dit soort bedrijven aan te kunnen pakken zou er een nationale en internationale wetgeving moeten komen die het traineren van de rechtsgang kan voorkomen. Is er een 'rechtsgeleerde' die deze site leest en zo'n wet zou kunnen opstellen? Ik vraag me ook af wat de aandeelhouders hier eigenlijk van vinden. Je zou maar zo'n 'medeplichtige' zijn.