Joop

Shell helpt wéér niet

  •    •  
03-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Oliemaatschappij wast handen schoon: 'Olievlek voor de kust van Nigeria is niet van ons'
Een grote hoeveelheid olie is op de kust van Nigeria aangespoeld. Bewoners van diverse dorpen menen dat de olie afkomstig is van het Bonga-veld, een olieveld zo’n 120 kilometer van de kust van Nigeria, dat in handen is van Royal Dutch Shell. In december is het Bonga-veld na een grote olielek gesloten. Shell meent nu dat de aangespoelde olie niet afkomstig is van het Bonga-veld en weigert de olie op te ruimen. De bewoners zijn op hun eigen mankracht aangewezen. Ze verzamelen zich en proberen de rotzooi zoveel mogelijk te op te ruimen om de schadelijke gevolgen voor de natuur en visserij te beperken.
Oliemaatschappij Shell verklaart dat het na het olielek vijf schepen heeft ingezet om ervoor te zorgen dat niets aan kust zou spoelen. Zowel lokale bewoners als milieuorganisaties beweren echter het tegenovergestelde.
Shell-woordvoerder Precious Okolobo verklaart tegenover persbureau Reuters:
We zijn ervan overtuigd dat de olie op het strand niet van Bonga komt. We hebben elke dag aanzienlijke vooruitgang geboekt met het ontvlokken van de olie. We zijn er zeker van dat geen olie van die leeftijd, kleur en samenstelling die is aangespoeld, van ons is. Momenteel verzamelen we monsters die zullen worden onderzocht om te bewijzen dat dit geen Bonga-olie is.”
Volgens Okolobo is de olie van ‘een derde partij’. Mogelijk een schip dat door het zojuist schoongemaakte gebied voer.
Het Bonga-veld was verantwoordelijk voor 200.000 olievaten per dag. Dat is zo’n tien procent van Nigeria’s maandelijkse oliestroom.
Foto: Nigeria, 31 december: Een man haalt zijn handen door een vat ruwe olie tijdens een protest tegen Shell. Naar schatting zijn zo’n 40.000 vaten ruwe olie in zee terecht gekomen bij het Bonga-olielek

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

juliusvold
juliusvold3 jan. 2012 - 12:32

Daar zou de Shell wel eens helemaal gelijk in kunnen hebben. Er zijn in Nigeria diverse oliemaatschappijen actief en vele olietankers varen aldaar. Overigens is het gemakkelijk te controleren of de Shell gelijk heeft of niet.

ElChe
ElChe3 jan. 2012 - 12:32

Iedere olie maatschappij is crimineel, misdadigers tegen de mensheid, alleen maar voor geld,dus ook shell

RoBru
RoBru3 jan. 2012 - 12:32

Als de olie NIET van Shell is, maar Shell wel de expertise heeft om het op te ruimen kunnen ze toch ingehuurd worden om te helpen? Hebben ze vast apparatuur voor. Smit Tak wordt ook gewoon ingehuurd om bijvoorbeeld een schip te bergen.

Gerald2
Gerald23 jan. 2012 - 12:32

Als H.M.de Koningin naast het uitspreken van een mooie Kerstrede ook eens als grootaandeelhouder ook eens hier mee ging bemoeien. Of komt ze al uit een "voortreffelijk" milieu, om de woorden van Loes Luca maar eens aan te halen.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold3 jan. 2012 - 12:32

1. De koninging is géén grootaandeelhouder en 2. Er is nog geen bewijs dat Shell hier schuldig aan is. Maar feiten tellen anno 2012 niet meer...

leeuwenvanj
leeuwenvanj3 jan. 2012 - 12:32

En dan blijven wij alleen de moslims beschuldigen van geweld in Nigeria. Ook Shell pleegt geweld in Nigeria maar zij dragen een stropdas.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold3 jan. 2012 - 12:32

Appels en peren. Radicale moslims hebben aantoonbaar honderden mensen moedwillig vermoord. Shell wordt verdacht dat ze schuldig zijn aan een lekkage. Maar ach: waarom zou je je verdiepen in de feiten...

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 12:32

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
juliusvold
juliusvold3 jan. 2012 - 12:32

Inderdaad: dit is gemakkelijk en objectief te controleren. Zowel de chemische samenstelling en met software kun je oilspills ook nog volgen. Opvallend dat diverse reageerders alweer een grote mond opentrekken zonder de feiten te kennen.

HenkDaalder2
HenkDaalder23 jan. 2012 - 12:32

Wanneer beseffen die oenen van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de aandelen koninklijke olie van het koninklijk huis, een smet is op de koningin? Laat haar of - of Shell schoner en duurzamer maken - of die aandelen verkopen en omzetten in financiering van windparken Windparken zijn de duurzame bronnen waar de wereld al sinds 2009 meer investeert dat in fossiele bronnen.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold3 jan. 2012 - 12:32

Nou Henk: dan kun jij me vast wel vertellen welk percentage aandelen de koningin heeft. Ik wacht je antwoord met plezier af.