Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell gaat komende maand Zuid-Afrikaans zeeleven om zeep helpen

  •  
10-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
Cape Fur seals mortality event

© epa09565972 A dead Cape Fur seal on a beach on the Cape West Coast of Cape Town, South Africa 05 November 2021. Government authorities from the Cape Province are investigating a recent mass m

Shell gaat de leefwereld van walvissen en andere zeedieren in Zuid-Afrikaanse wateren ernstig verstoren en mogelijk vernietigen. Het bedrijf is van plan eventuele gasvelden in de bodem van de Wildkust in kaart te brengen. Met behulp van tektonische wapens wil de energiereus door de aardkorst dringen, wat betekent dat er vrijwel onophoudelijk explosies in het water afgaan. Shell wil op 1 december starten, midden in het migratieseizoen voor walvissen, waarmee de gezondheid van deze dieren op het spel staat. In Zuid-Afrika wordt woedend gereageerd op het plan.
Het onderzoek, genaamd Phakisa, moet zo’n vijf maanden in beslag nemen. Gedurende die periode sleept Shell zeker 48 tektonische wapens door ruim 6.000 vierkante kilometer oceaan, ‘waarbij extreem luide schokgolven worden afgevuurd die door 3 kilometer water en 40 kilometer aardkorst onder de zeebodem dringen.’ Het onderzoeksschip zal non-stop varen en gemiddeld elke 10 seconden een schot afvuren.
In een petitie die in korte tijd meer dan twintigduizend keer werd ondertekend, schrijft actiegroep Oceans Not Oil:
"Tijdens het proces zal het zeeleven aan de kwetsbare Wildkus opgeschrikt en beschadigd raken. Veel zeedieren zullen de komende maanden worden getroffen – walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns, haaien en zelfs krabben en kleine schelpdieren worden vernietigd."
"In een tijd waarin wereldleiders beloften doen en besluiten om af te stappen van fossiele brandstoffen omdat klimaatwetenschap heeft aangetoond dat we onze bestaande reserves niet meer kunnen verbranden (laat staan boren naar meer), probeert offshore olie- en gasoperatie Phakisa steeds harder een lokale gasvoorraad in handen te krijgen."
"Shell moet zich verantwoorden voor de manier waarop de schade die tijdens dit onderzoek wordt aangericht, en eventuele boringen die hierna nog worden uitgevoerd, deel uitmaken van haar energietransitieplan om de opwarming van de aarde te stoppen."
De ondertekenaars van de petitie roepen minister van Mileuzaken Barbara Creecy op de vergunning van Shell in te trekken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

oliemannetje
oliemannetje10 nov. 2021 - 17:55

Wat een ophef allemaal weer. Het gaat om gewoon standaard seismisch onderzoek (seismic surveys), zoals overal ter wereld wordt uitgevoerd door contractors, ook op onze eigen Noordzee. Niks aan de hand, gewoon doorlopen mensen. FYI: Een tektonisch wapen is een hypothetisch apparaat of systeem dat kan worden gebruikt om in bepaalde gebieden kunstmatig aardbevingen, vulkaanuitbarstingen of soortgelijke verschijnselen te veroorzaken door natuurlijke geologische processen te beïnvloeden. De term "tektonische wapen" werd in 1992 gedefinieerd door een corresponderend lid van de USSR Academie van Wetenschappen A. V. Nikolaev, die het definieerde als iets dat in staat is om tot een vernietigende aardbeving te leiden, gebruikmakend van de geaccumuleerde tektonische energie van de aarde. Tegelijkertijd merkte hij op dat 'zichzelf ten doel stellen een aardbeving te veroorzaken, een uiterst twijfelachtige onderneming is'. De belangrijkste vereiste voor tektonische wapens is om de potentiële energie van de aarde vrij te geven, deze naar de vijand te leiden en maximale vernietiging te veroorzaken.

wilenbert
wilenbert10 nov. 2021 - 16:05

de windmolenindustrie doet overigens herzelfde op de noordzzee. Met veel geweld palen in de bodem rammen. Waar denkt u dat al die dode bruinvissen ineens vandaan komen.

2 Reacties
Volrin
Volrin10 nov. 2021 - 17:57

Daar heb je vast bewijs voor. Niet?

The Apple
The Apple11 nov. 2021 - 3:36

Niet alleen dat, je zult zien dat daar de een na de andere bruinvis de komende 20 jaar lang dood zal komen bovendrijven. Telkens weer als er eentje z'n snuit gestotenheeft, daar in dat troebele water; Wat zeg ik? 20 jaar? Zolang die dingen daar staan !!! Nee, windmolens zijn net zo schadelijk als olie, let maar op.

lmgikke
lmgikke10 nov. 2021 - 11:01

Het ware gezicht van Shell. Niets verduurzamen, gewoon destructief doorzoeken naar nog meer fossiele energie. Tijd voor Boris en Mark om daad bij hun woorden te voegen in Glasgow, ingrijpen en verbieden dit. Geen nieuwe investeringen in fossiel was toch de afspraak? Zolang Shell belasting voordelen ontvangt maar toch door gaat op zoek naar nieuwe olie en gas is daar sprake van.

Jozias2
Jozias210 nov. 2021 - 10:58

Die laatste zin is natuurlijk wel cruciaal. Er is kennelijk een vergunning waarbij de verschillende belangen zijn afgewogen. Ik neem aan dat de woedende Zuid Afrikanen vooral woedend zijn op de eigen regering? Je kunt wel woedend zijn op bedrijf x of y, in dit geval toevallig Shell, maar als je dit wil voorkomen, ongeacht of het door Shell of een willekeurig andere maatschappij wordt gedaan, zul je daar toch de oplossing moeten zoeken.

6 Reacties
Knertel
Knertel10 nov. 2021 - 12:14

Dus als een regering een vergunning afgeeft is het allemaal OK? Zoals bij ons in de toch al zo kwetsbare Waddenzee? Overduidelijk welke belangen het zwaarst hebben gewogen bij het afgeven van de vergunning. Piet en Tinie Walvis zijn niet aan het woord geweest.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2021 - 12:52

Dat is deels waar. Als de overheid het niet toestaat, dan ben je er. Maar dat is niet de enige manier om het te voorkomen. Je kunt het ook voorkomen door degene die het wil doen ( die zelf een volledig gebrek aan verantwoordelijkheid heeft en gewoon voor het geld gaat), hier Shell, te bewegen ervan af te zien

Jozias2
Jozias210 nov. 2021 - 16:46

@vd bemt De zuid Afrikaanse regering heeft economische motieven bij de exploitatie van deze olie velden. Denk jij niet dat als Shell afhaakt ze de rechten verkopen aan een andere maatschappij uit Saoudi Arabië of Rusland of iets dergelijks. Nou dan heb je bereikt dat Shell niets doet en kun je heel tevreden met jezelf zijn maar voor het milieu bereik je niets.

The Apple
The Apple11 nov. 2021 - 3:28

Jozias: “Ik neem aan dat de woedende Zuid Afrikanen vooral woedend zijn op de eigen regering?” Ik veronderstel van wel ja, -net zoals wij woedend zijn op Rutte en Blok. Hoezo...., twijfel je daar aan? Jozias: “Denk jij niet dat als Shell afhaakt ze de rechten verkopen aan een andere maatschappij uit Saoudi Arabië of Rusland of iets dergelijks.” Denk je dat we dan minder woedend zijn op Shell? En zou het ze wel lukken? Want elke partij die daar instapt roept natuurlijk de woede van de bevolking (en van ons) over zich af. En hoe lang is er nog vraag naar dat product? Als alles goed gaat zitten ze over een jaar of 10, 15 met een waardeloze concessie. Wie gaat daar nou in investeren? Net nu al 20 landen hebben toegezegd de financiering niet langer te zullen dekken? Het lijkt me wel de moeite van het proberen waard. Jozias niet, maar waarom eigenlijk? Aandelen Shell misschien? Toch wel raar, mensen zoals Jozias die overal tegen zijn, terwijl het iedereen duidelijk is dat dit soort dingen een halt moet worden toegeroepen.

Jozias2
Jozias211 nov. 2021 - 9:26

@apple Je begrijpt het punt niet. Ik ben hier niet voor. Ik denk alleen dat als je dit echt wil voorkomen je je moet richten op de regering die dit toe staat en niet op een bedrijf wat acteert binnen hetgeen is toegestaan. Die bedrijven zijn inwisselbaar en uiteindelijk is er een bedrijf wat zich er niets van aantrekt uit een land wat zich er niets van aantrekt. Ik reageer op de manier waarop men het doel probeert te bereiken, niet op het doel op zich.

The Apple
The Apple11 nov. 2021 - 18:00

Jozias: “uiteindelijk is er een bedrijf wat zich er niets van aantrekt uit een land wat zich er niets van aantrekt.” Ik begrijp het punt heel erg goed: dat soort landen en bedrijven zullen uiteindelijk gereduceerd worden tot een criminele outcast, net als nu de belastingparadijzen. Jij probeert alleen maar dat soort bedrijven (en landen) te ontslaan van hun verantwoordelijkheid door middel van lul-smoesjes.

itsme3
itsme310 nov. 2021 - 10:48

Het eerste wat ik dacht toen ik de titel las was dat Shell een Windpark ging bouwen voor de Zuid Africaanse kust. Gelukkig niet.

2 Reacties
Pater
Pater10 nov. 2021 - 12:14

Jij hebt liever elke 10 seconden 'extreem luide schokgolven worden afgevuurd die door 3 kilometer water en 40 kilometer aardkorst onder de zeebodem dringen.’ Merkwaardig.

itsme3
itsme310 nov. 2021 - 15:28

@ Pater Ik heb liever geen van beidden.Maar het Windparken worden onterecht als duurzaam gezien. Hoe schadelijk de onderzoekzoeksmethode is weet ik niet, maar aangezien het van een actiegroep komt die alles aan zal grijpen om Shell in discrediet te brengen, hoor ik graag ook uit andere bronnen wat de schade is. Voor het weet heb je weer een gevalletje Brent Spar.

Joopinie
Joopinie10 nov. 2021 - 10:47

Dit soort waanzinactiviteiten kunnen alleen maar omdat het grootste deel van de wereldbevolking nog steeds in de industriële revolutie gelooft: de bevolking moet groeien, land en zee moeten ontgonnen en omgeploegd worden, ander leven dat menselijk leven heeft geen intrinsieke waarde, lokale bevolkingen hebben geen zeggenschap, met techniek kun je alles fixen en eenmaal voorbereid op de tekentafel is de uitvoering een feit zodra de financiers een oké hebben gegeven. Zuid-Afrika, stop die kloteboot.

Martin108
Martin10810 nov. 2021 - 10:47

Ik lees dit terwijl ik op radio 1 luister naar een vrouw van Shell Nederland die probeert uit te leggen hoe goed ze wel niet bezig zijn. Petitie getekend.

Paul250371
Paul25037110 nov. 2021 - 10:29

Het blijft maar door gaan. Ecosystemen vernietigd, leefruimten voor de gehele populatie vergiftigd. En dan maar zeiken als die mensen uit armoede hierheen komen. Wanneer stopt dit imperialisme nou eens.

2 Reacties
Stechelwald
Stechelwald10 nov. 2021 - 11:21

Het blijft maar door gaan. Dierlijke producten consumeren, huizen verwarmen, auto rijden, vliegvakanties, koffie importeren. Wanneer stopt dit imperialisme nou eens.

Pater
Pater10 nov. 2021 - 12:19

In dit geval: als Z-Afrika de vergunning intrekt.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander10 nov. 2021 - 10:27

Het blijft bij Shell gewoon centjes verdienen.Maakt niet uit hoe.Regeringen kijken ernaar en gaan over tot de orde van de dag: ongeremd groeien en hier en daar flink greenwashen. De industriële chemie en agrolobby is smeriger dan ooit. Die denken niet aan de toekomst en aan al het leven na ons.Als we de Aarde dezelfde rechten geven als mensen kunnen we ze misschien aanklagen van ecocide.

1 Reactie
Stechelwald
Stechelwald10 nov. 2021 - 11:18

Schandalig! Zojuist heb ik uit bronnen vernomen dat een zekere Sjoerd Bonnema bezig is zijn huis te verwarmen! Hiervoor worden verfoeilijke Shell-producten gebruikt. Ook schijnt deze persoon producten uit China in zijn huis te hebben die met grote vrachtschepen, gestookt met olie van het verwerpelijke Shell, naar Nederland zijn vervoerd. Ik houd deze meneer direct verantwoordelijk voor het sterven van die arme Zuid-Afrikaanse walvissen.

Eid
Eid10 nov. 2021 - 10:11

Maar... wie / welke regering geeft daarin toestemming? En laten we wel eerlijk zijn: De komende 20 jaar zullen we zeker afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen, en dan gaan we bij elke boring op zoek naar elk zee- of landdiertje? We stoppen morgen ook meteen met (gas) koken en benzine tanken, want dan ben je wel consequent?

1 Reactie
Pater
Pater10 nov. 2021 - 12:16

"...elk zee- of landdiertje": Eid leeft in een eigen wereldje..

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts10 nov. 2021 - 10:05

crimineel gedrag..... hoe verzinnen ze het

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 nov. 2021 - 10:00

Interessante tijden, er zullen nog zat landen volgen die voor hun eigen ontwikkeling de aanwezige olie en aardgas reserves zullen willen opboren. Interessant geval (voor Nederland) wordt Suriname. Enorme olievoorraden voor de kust gevonden de laatste jaren. Willen we dat Suriname die uit de bodem gaat halen in een poging de welvaart in Suriname substantieel te verhogen (zonder steun van Nl overigens want dat mag niet meer) of gaan we met een moreel vingertje dit verbieden want CO2, klimaat, etc.

2 Reacties
Pater
Pater10 nov. 2021 - 12:18

Weinig te verbieden. Ter informatie: Suriname is onafhankelijk, sinds 1975.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 nov. 2021 - 16:42

Echt waar? Zuid Afrika dan ook? Waarom hebben we het er hier dan überhaupt over. Beetje neokoloniaal lopen doen dan.