Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Shell en ExxonMobil zijn verantwoording schuldig over dumpen afvalwater in Twente

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
shell

© cc foto: Ed Dunens

Durven zij geen verklaring te geven vanwege de angst dat mensen niet meer gaan tanken bij hun tankstations of is het pure arrogantie?
Shell en ExxonMobil weigeren transparant te zijn over hoe zij hun bedrijf, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), besturen. Is het alleen geld of houden zij ook rekening met de inwoners van Twente, het schaarse drinkwater of de kwetsbare natuur? Shell en ExxonMobil gaan niet in op de uitnodiging van GroenLinks om in Overijsselse Provinciale Staten te komen vertellen hoe zij de NAM besturen. In de Tweede Kamer kunnen ze in de herkansing: binnenkort zijn ze daar door GroenLinks voor een hoorzitting uitgenodigd.
Sinds 2011 wordt er weer olie gewonnen in Schoonebeek (Drenthe). De laatste restjes olie worden uit de grond gehaald. Dat zorgt voor gigantisch veel verontreinigd olie-afvalwater. Honderden tankauto’s vol per dag, vele miljoenen liters afval. En dat dumpt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onder onze voeten, in lege gasvelden. Gasvelden die zich bevinden onder woonwijken in Twente, onder een drinkwaterwingebied, onder natuurgebieden of onder weilanden.
Nu al een jaar lang komt er geen afvalwater meer naar Twente. De pijpleiding tussen Drenthe en Twente is lek geraakt, en werd ontdekt door een boer, niet door de NAM zelf. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft het gebruik van de pijp vervolgens verboden. De NAM wil zo snel mogelijk de Drentse oliewinning weer opstarten en verder gaan met het dumpen van het olie-afvalwater in Twentse gasvelden. Ondanks alle technische problemen met dit hele project, zegt de NAM continu dat alles veilig is. Het is logisch dat veel mensen hier hun twijfels over hebben. Zij maken zich grote zorgen.
Enkele weken geleden heeft GroenLinks aan Shell en ExxonMobil gevraagd uitleg te komen geven over hoe zij de NAM aansturen. Die vraag is relevant, want op dit moment doet de NAM onderzoek of het afvalwater kan worden gezuiverd. En ze overwegen het ook in de Waddenzee te pompen. De uitkomst van dat onderzoek lijkt ons niet zo moeilijk te voorspellen: natuurlijk is complete zuivering van het olie-afvalwater mogelijk. Maar dat kost geld. En voor zo’n investering moet de NAM toestemming krijgen van Shell en ExxonMobil. Als Shell en ExxonMobil alleen oog hebben voor de financiën zal er tot in lengte van dagen afval worden gedumpt in Twente. Want tegen de optie van gratis afval dumpen in Twente kan natuurlijk geen enkel onderzoek op.
Wij hoopten op een positieve reactie van de president-directeuren van Shell en ExxonMobil. Maar de deur werd in ons gezicht dichtgegooid. ‘Wij vertrouwen de NAM, je moet bij hen zijn’ werd ons te verstaan gegeven. En zo ontkennen Shell en ExxonMobil iedere verantwoordelijkheid voor de NAM. Ze willen hun vingers niet branden aan de NAM.
Er zal net zolang afval worden gedumpt tot de gasvelden propvol zitten met afvalwater. Zo vol dat het gesteente in het gasveld kapot gaat, met risico’s op aardbevingen en bodemdaling tot gevolg. En voor wie denkt dat dit spookbeelden zijn: kijk hoe de praktijk is in de Verenigde Staten. Daar wordt afvalwater van de schaliegaswinning in de grond geïnjecteerd. Het land wordt daar geteisterd door aardbevingen en bodem- en watervervuiling. Dit kan ook in Twente gebeuren.
Laatst was de president-directeur van Shell bij Nieuwsuur te zien. Hij meldde: ‘Wij pompen alles op wat we kunnen’. Enkele weken geleden verstuurde Shell een lobbybrief naar politieke partijen in de Tweede Kamer om vooral de gaswinning in Groningen niet terug te schroeven, want anders kan de NAM alle schade als gevolg van de mijnbouw aan huizen, scholen, boerderijen, kerken en ziekenhuizen in Groningen niet meer betalen.
De Drentse olie is het afvalwater-probleem in Twente niet waard. Nederland heeft die olie niet nodig. Sterker nog, sinds het Klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten moet de wereld met minder fossiele brandstoffen en met meer duurzame energie aan de slag. De beste oplossing is de Drentse olie in de grond te laten.
Afgelopen weekend zei de directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, in het NRC dat ze op bezoek was geweest in Groningen, de schade had gezien en aan vele keukentafels kopjes koffie had gedronken. Ook haar voorganger Benschop antwoordde dat hij uitgebreid op werkbezoek was geweest bij gezinnen in Groningen. Vreemd genoeg is er niemand te vinden die ze op bezoek gehad heeft. Dat kan niet gebeuren wanneer Shell en Exxon zich in de Tweede Kamer komen verantwoorden.
Shell en ExxonMobil zijn uiteraard verantwoording schuldig over het afvalwater, maar durven het niet af te leggen. Is dat vanwege de angst dat mensen niet meer gaan tanken bij hun tankstations of is het pure arrogantie? Het wordt interessant om te zien of de bedrijven wel ingaan op de uitnodiging van de Tweede Kamer, zodat die vraag eindelijk beantwoord kan worden.
Dit opiniestuk is geschreven in samenwerking met Robert Jansen en Sandor Lowi.

Meer over:

politiek, opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

peter e
peter e27 mei 2016 - 22:26

Shell was vroeger een heel 'net' bedrijf.( Heb erover gedacht daar te gaan solliciteren.) Waar en wanneer het misliep? Rond dezelfde tijd dat het misliep met Nederland, denk ik.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen226 mei 2016 - 10:31

Korte-termijndenken van grote, inhalige, en uiteindelijk domme jongens. Het woord fatsoen kent men daar niet. Er staan onbedoeld komische dingen in het stuk. Zoals die gezellige koffiedrinkerij aan al die keukentafels door Van Loon en Benschop - die kennelijk nooit plaatsvond. En Shell, dat via een lobbybrief (chantagepoging, natuurlijk) de Kamer beveelt om het bedrijf ongehinderd gas te laten winnen - want anders kan datzelfde bedrijf, ocharme, het geld niet opbrengen om de schade die het gevolg is van de winning te betalen. (Krommer redeneren kan niet.) Schade betalen - daar hebben we al eerder alhier leuke dingen over gehoord. Shell en Exxon trachten niet eens de schijn op te houden dat ze nette en coöpererende bedrijven zijn.

rbakels
rbakels26 mei 2016 - 9:11

Ik dacht dat er allerlei strenge wetgeving was, en dat een bedrijf dat zich daar niet aan houdt een hoge boete kan krijgen. Liesbeth van Tongeren is zo'n GroenLinkser die doet denken aan lang vervlogen tijden, toen de Nederlander zich nog zorgen maakte over het milieu. Ze heeft dat verongelijkt dat wijlen Ria Beckers ook had. Wilders maakt zich ondertussen zogen. Stel je voor dat de mensen zich werkelijk zorgen gaan maken over verontreiniging, vergeten ze dan dat de bestrijding van de islam prioriteit nummer één is in ons land?

3 Reacties
AndereBoeg
AndereBoeg26 mei 2016 - 9:51

Het lijkt mij dat inderdaad snel uitgezocht moet worden wie hiervoor toestemming heeft gegeven en hoe deze praktijken gestopt kunnen worden. En het is alleen maar mooi als Wilders zich hier ook zorgen om maakt. Hoe meer medestanders hoe eerder zijn de betreffende praktijken verleden tijd.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen226 mei 2016 - 10:34

Ja, maar Frits - de PVV ziet de islam, dus moslims, en vluchtelingen toch ook als niets anders dan grote verontreinigingen? Heel rechts lijdt aan een extreme vorm van smetvrees. Alleen met strikte en intensieve cognitieve gedragstherapie zijn die lui te genezen.

Nico de Mus
Nico de Mus26 mei 2016 - 16:07

@Frank Lenssen 26 mei 2016 at 12:34 !Alleen met strikte en intensieve cognitieve gedragstherapie zijn die lui te genezen.! De wijsheid in pacht hebbende frank zal wel even vertellen hoe het moet.

Stroompie
Stroompie26 mei 2016 - 8:37

Nederland is te vol om risico's te nemen met onze bodem. We moeten niet doen alsof we de VS of Rusland zijn die uitgestrekte vlaktes met natuur kunnen wegschijten. Het gaat gewoon om uw eigen leefgebied.

Ulltrafox
Ulltrafox26 mei 2016 - 8:35

Shell en Esso of Exxon Beide eigenaren van de NAM. Exxon Amerikaanse multinational dus dan weet je hoe erg het is. Beiden kopen wereldwijd politici om, vooral in de derde wereldlanden waar het milieu het nakijken heeft. Deze zelfde NAM die ook allerlei vertragende tactieken gebruikt in het toekennen en uitbetalen van schade in Groningen door haar mijnbouw activiteiten. Ik noem het ook nog maar eens extra dat mevrouw Beatrix grootaandeelhouder is van SHELL. En dus mede eigenaar van de NAM.

voxpopuli2
voxpopuli225 mei 2016 - 18:55

De zegeningen van fracking ... Want dat is het gewoon, oplosmiddelen onder druk in oliehoudend gesteente, oppompen, scheiden en dumpen. En dat maakt drinkwater brandbaar

joop69amsterdam
joop69amsterdam25 mei 2016 - 17:46

http://caribischnetwerk.ntr.nl/2016/04/19/nederlandse-experts-onderzoeken-milieucriminaliteit-op-curacao/ Hierbij de link naar een artikel over het asfaltmeer op Curaçao. Dit is een meer van teer die is ontstaan als afvalproduct tijdens de productie van kerosine voor de Amerikanen in de 2eWO. Ik las ergens dat het nu ook aangepakt wordt. Je moet die jongens van SHELL wel degelijk in de gaten houden want als je even niet oplet dan vegen ze troep onder de mat.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online26 mei 2016 - 8:17

Dat doen ze toch wel.