Joop

Shell en ExxonMobil spanden VVD’er Kamp voor hun karretje na zware aardbeving Groningen

  •  
28-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4251 keer bekeken
  •  
henkkamp

Henk Kamp sloeg waarschuwingen over aardbevingen in Groningen tien jaar geleden in de wind. Terwijl Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde om de gaswinning zo snel mogelijk terug te dringen, luisterde de toenmalige minister van Economische Zaken liever naar Shell, ExxonMobil en de NAM. Dat blijkt uit geheime notulen waarin NRC inzicht heeft gekregen. De krant schrijft:

Shell, ExxonMobil en joint venture NAM hebben achter de schermen een bepalende invloed gehad op het kabinetsbesluit de gaswinning in 2013 ongemoeid te laten. Daardoor konden zij het jaar na de zwaarste aardbeving in Groningen ooit een record hoeveelheid Gronings gas winnen,- tot verbijstering van de Tweede Kamer.

Uit de notulen blijkt hoe de olie- en gasgiganten invloed uitoefenden op het ministerie. Na een zware aardbeving bij het buurtschap Huizinge probeerden zij twijfel te zaaien over de rol van de gaswinning. Het oppompen van meer gas zou volgens de bedrijven helemaal niet leiden tot zwaardere aardbevingen. Ook drongen de oliebedrijven er bij het ministerie op aan om informatie over het aardbevingsgevaar achter te houden voor de Kamer.

De toenmalige president-directeur van Shell Nederland Dick Benschop (die er nu een puinhoop van maakt bij Schiphol) liet weten dat hij “het gevoel heeft dat Staatstoezicht te snel vergaande conclusies trekt, welke niet door andere partijen worden gedeeld”. Onder druk van de oliebedrijven besloot Kamp om niet in te grijpen. De VVD’er gaf de voorkeur aan nieuw onderzoek boven het beschermen van de Groningers.

Terwijl de topmannen van de oliebedrijven instortende huizen geen probleem vonden, maakten zij zich wel zorgen over een mogelijke dijkdoorbraak als gevolg van een zware aardbeving. Die zou namelijk kunnen leiden tot “een overstroming met waterhoogte tot 1,60 meter, waardoor ook gasproductie-installaties zouden kunnen uitvallen”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

FreddyvD
FreddyvD30 mei 2022 - 5:41

Probleem zit 'm niet bij de lobbygroepen. Probleem zit 'm bij die enorm domme of corrupte politici die er continue of weer intrappen of zich laten omkopen.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal29 mei 2022 - 18:30

Hup Henk! houd je taai en blijf standvastig. Trek je niets aan van die azijnzeikers die het verschil niet kennen tussen economie, toekomst en realiteit.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 mei 2022 - 6:09

Rechtse bal U lult maar wat. Want wat zou dat verschil, dat iedereen zou moeten kennen, tussen "economie, toekomst en realiteit" dan in godsnaam (kunnen*) zijn? * Kan er bijvoorbeeld al verschil zijn tussen drie dingen?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout29 mei 2022 - 11:41

Jaah, die strak gebovenlipte Kamp met z'n Havo diploma op zak, wordt door de VVD gemeenschap overal ingezet als joker wanneer ze geen adequate kandidaat hebben, en overal liet hij een spoor van verbijstering na. Op Sociale Zaken waar hij een schrikbewind voerde; en op de gouverneurspost Curaçao waar hij zelfs een belligerente queeste tegen Venezuela op touw wou zetten. En op nog meer van die posten waar geen enkel VVD kopstuk zijn vingers aan wou branden.

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 mei 2022 - 15:55

@ Hannes Achterhout - ja, dat is de modus operandi van de VVD. Altijd hebben ze daar wel een joker*) achter de hand, die waar nodig een spoor van verwoestingen kan nalaten. De schade is vaak niet meer te repareren. De emotieloze Henk Kamp is een griezelig perfect uitvoerder, een type waarvan er in elke geoliede dictatuur zo vele rondlopen. (Zou er een fabriek bestaan die Henk Kampen op bestelling leveren kan? Ik denk aan een langdurig en autoritair 'boot camp', waar rijke ouders hun sociaal onvaardige kinderen heen kunnen sturen; dit om die nakomelingen toch nog een kantoorbaantje met status te bezorgen. Zo word je door een strafkamp klaargestoomd om zelf cipier en sadistisch kwelgeest te kunnen zijn.) *) ik doel op de Joker uit 'Batman'; Jack Nicholson of Heath Ledger, kiest U maar.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout29 mei 2022 - 21:21

@ HCQT Ja, exact geformuleerd. Dat is wat ik bedoel. Bij mijn weten heeft geen enkel andere partij in NL zo'n driekusman in dienst voor klussen op bestelling.

youppie
youppie29 mei 2022 - 9:34

Het klinkt natuurlijk erg leuk, maar de Overheid streek en strijkt ook de helft van de gasbaten op. Hoeveel van deze extra inkomsten gingen naar de Publieke Omroep en het maatschappelijk middenveld? Dat geld werd uiteraard niet op principiele redenen geweigerd.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 mei 2022 - 6:17

youppie Als je geld om principiële redenen wilt weigeren, moet je anders wel precies weten waar dat geld vandaan komt. Om van uw onzinnige reactie, toch nog iets zinnigs te maken, daag ik u dan ook uit, de door u gestelde vraag - "Hoeveel van deze extra inkomsten gingen naar de Publieke Omroep en het maatschappelijk middenveld?" - klip en klaar te beantwoorden. Maar zoals wel vaker met dit soort reacties, zullen we het met die onzin van de eerste reactie moeten doen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 mei 2022 - 9:12

Het lijkt heel veel op het verhaal dat gisteren in de volkskrant stond over de agrarische lobby. Niet dat lobbies verkeerd zijn maar de manier waarop ze druk uitoefenen is dat wel. Misinformatie, twijfel zaaien, eenzijdig of ronduit twijfelachtig wetenschappelijk onderzoek, etc. En als de economische belangen groot zijn en de deskundigheid van politici in parlement en regering gering krijgen ze hun kansen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 mei 2022 - 10:13

In het liberale beleid van de afgelopen decennia, doet de deskundigheid (van de betreffende materie) er niet zo erg toe. Het gaat primair om de economische belangen. Voor liberaal is dat het hoogste goed. Belangrijker dan de samenleving, de burger, klimaat, natuur.

Joop  den Uil
Joop den Uil28 mei 2022 - 19:17

Gelukkig hebben we een controlerende 2e Kamer (zolang ze niet met reces zijn, op verkiezingstournooi, in talkshows, aan het twitteren of aan het bijbeunen)

2 Reacties
Pieter15
Pieter1529 mei 2022 - 17:59

Of gehouden zijn aan fractiediscipline. Of persoonlijke belangen hebben die het landsbelang overstijgen.

Zandb
Zandb30 mei 2022 - 6:21

Joop We hebben in ieder geval nog een volksvertegenwoordiging die dat zou kunnen controleren. Dat is al meer dan in menig ander land het geval is. Tel uw zegeningen. (Het is ook wel erg jammer, dat u zich niet als volksvertegenwoordiger beschikbaar stelt. Dan was er tenminste een, die deed wat die moest doen.)

Greendutch
Greendutch28 mei 2022 - 17:17

kunnen al die top-lieden ruilen met een huis in het midden van het rampgebied? in een van de huizen die nog niet gerepareerd zijn en waarvoor de schadevergoeding [nog] niet betaald is? en hen daar een jaar of 10 laten verblijven terwijl de mensen van daar in de luxe woningen van de toplieden mogen wonen. je hebt ervaring nodig om te weten waarover het gaat tenslotte.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 mei 2022 - 10:14

Die toplieden willen helemaal niet weten waarover het gaat. Die willen cashen.

Dehnus
Dehnus28 mei 2022 - 16:05

Maar Nederland is echt niet corrupt hoor. Welnee, kijk maar naar de internationale lijstjes! Daar blijkt uit dat ze het gewoon beter verstoppen eerrm ik bedoel eerlijker doen.

Break on through
Break on through28 mei 2022 - 15:31

Kijk je weinig meer van op natuurlijk. Hooguit een bevestiging van hoe zo'n weerzinwekkend figuur Kamp is... Nog even afgezien van wat voor een club de VVD eigenlijk is.... Word tijd dat we in dit land paal en perk stellen aan lobbyclubjes en figuren die daar vatbaar voor zijn. Laten we daarom beginnen de VVD te verbieden. En al datgene wat daar op blijft stemmen nemen we het stemrecht af en sturen we naar de Doggerbank op een paar ouwe duwbakken. "proviand en hulp zijn onderweg hoor, succes! En Ahoi!" (om verder nooit meer iets van je te laten horen)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 mei 2022 - 13:52

Misschien is er al een schrijver bezig met het boek: Rutte en zijn handlangers - hoe Nederland zijn reputatie verloor (Rutte and his Henchmen - how the Dutch lost their reputation) te verschijnen in het Europa (of Eurazië ... brrr) van 2030 die zich staande probeert te houden in een Orwelliaanse toekomst met multipolaire krachtsverhoudingen waarin het gedrag van Henk Kamp c.s. worden aangevoerd als de desintegratie van alles en nog wat. De voorgaande (?) scene met Kamp was het schofferen van een expert in Buitenhof waarin werd goedgepraat dat de overheid Nederlanders en medewerkers in Afghanistan in de steek liet terwijl andere landen al maanden bezig waren deze te evacueren. ''Je kunt niet tegelijkertijd democratiseren en evacueren,'' probeerde Henk ''Probeert die man lollig te zijn of zo?'' fronste mijn gade Bij die sms-jes van Rutte schreef ik: zal ik u eens een geheimpje vertellen?: Rutte is amoreel. Dit in een soort Wim Sonneveld-achtige evidentie. Dito had ik dat hier moeten doen over Kamp: = Ja, uiteraard = Meer is eigenlijk niet nodig. De democratie ligt op straat, meneer Sonneberg https://www.youtube.com/watch?v=jPx2V8TMHh4 Aan de kiezer: doe volgende keer effe normaal, zeg.

Olav Meijer
Olav Meijer28 mei 2022 - 13:19

[.....luisterde de toenmalige minister van Economische Zaken liever naar Shell, ExxonMobil en de NAM.] Niet verbazingwekkend. Wel schandalig dat de bewoners hierdoor extra schade hebben geleden, terwijl de olie- en gasbedrijven zich alleen zorgen maakten voor eventuele schade voor henzelf. [Ook drongen de oliebedrijven er bij het ministerie op aan om informatie over het aardbevingsgevaar achter te houden voor de Kamer.] Dit achterhouden van informatie is een vast patroon van alle Rutte-kabinetten. De politieke zindelijkheid is in het algemeen ernstig gekelderd door deze kabinetten.

vdbemt
vdbemt28 mei 2022 - 11:57

What's new?

Halas
Halas28 mei 2022 - 11:32

Wat een verrassing of gaan we nu naief doen: Dit is waarom t lobby-partijen zijn, net als Milieudefensie, XR, Greenpeace, allemaal 1 kant, hun eigen kant, belichten. Maar goed, je kan he hier op Joop alleen op VVD etc richten, da's ook een keus... Kernenergie was ook alleen maar gevaarlijk. En dan de journalistiek, tegenwoordig vaak weinig kritisch door veelal gebrek aan ervaring, want t moet allemaal jeugdig en snel zijn.

3 Reacties
Karingin
Karingin28 mei 2022 - 15:49

Ja joh lobbyen voor bescherming van het milieu is echt precies hetzelfde als lobbyen voor het verneuken van dat milieu en de mensen die erin wonen- het enige verschil is dat dat laatste winst oplevert voor een paar aandeelhouders, wie wil dat nou niet?

Dehnus
Dehnus28 mei 2022 - 16:08

Die mensen zijn gaan lobbyen omdat de Shell en hun vrindjes daar al jaren mee bezig waren. Ook zijn ze veel transparanter. Kennelijk moet het want anders krijg je in de Bananenrepubliek aan de Noordzee niks gedaan.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert28 mei 2022 - 16:49

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2022 - 11:24

Henk Kamp, wie kent hem niet!

Noordermeer2
Noordermeer228 mei 2022 - 10:38

https://www.nu.nl/groningen/5078771/top-5-zwaarste-aardbevingen-in-groningen.html https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Richter

PVDB2
PVDB228 mei 2022 - 10:19

Dit kan niemand verrassen. Een VVD'er die voor de groot industrie kiest boven de veiligheid en eigendommen van de hardwerkende burgers waar men zegt voor te staan. We zullen het niet weten maar het zou zo maar ook één van de berichtjes kunnen zijn die grote vriend Rutte heeft kunnen ontvangen van Kamp en Shell / NAM. En Kamp dat net als Rutte realtime heeft gearchiveerd.

Poezenmens
Poezenmens28 mei 2022 - 9:43

Geeft een goed beeld hoe multinationals de politiek wereldwijd in de tang hebben. Hoe de mens als een gebruiks- en weggooiartikel wordt misbruikt ten faveure van de gigantische winsten zonder daar belasting over te betalen en de belastingbetalende burger mag opdraaien van het draaiende houden van zijn/haar land. Wanneer worden we verlost van roofkapitalisten.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 mei 2022 - 12:53

Zeker. Een aantal dagen geleden schreef ik dat het de taak van links is om ons te beschermen tegen globaal feodalisme. Daar kwamen wat reacties op, maar niet veel. Dat ligt natuurlijk aan mij omdat ik dat had moeten uitleggen. Dat doet u hier beter.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert28 mei 2022 - 9:17

Ik kan dit nauwelijks geloven, maar het gebeurde tóch - een teken dat onze neoliberale overheid, met de VVD voorop, Nederland heel ernstig ziek gemaakt heeft. Hoeveel kasten met hoeveel lijken zijn er eigenlijk nog? Het enige lichtpuntje in dit artikel is dat NRC/Hb zijn kritische vermogens lijkt aan te scherpen. Vandaag zag ik een degelijk, lang artikel met als thema: de witwaspraktijken bij de Rabobank. Verplichte kost voor al diegenen die nog denken kunnen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2022 - 11:22

NRC is beter dan ik van hen verwachtte en vroegere tijden; kritischer, onderzoekend en inderdaad scherper. Ook of moet ik zeggen, zelfs in de keuze van columnisten veelzijdiger. Ook interessant zijn de meer thematische bijdragen zoals destijds over de staat van het universitaire onderwijs, al heb ik die de laatste tijd weer wat minder gezien.

Dehnus
Dehnus28 mei 2022 - 16:12

Sorry, ben geen fan van de neoliberalen, maar dit is gewoon Aarts-conservatief. Dit gaat al decennia zo niet eeuwen bij de VVD en haar voorgaande partijen. Saampjes met de industrialisten, kolonialisten en ander gespuis regeren. Dit is al zo oud dat je hier niet meer verast van moet opkijken.