Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell betaalt gewelddadige onderdrukking Nigeriaanse protesten

  •  
03-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
shell_300_04.jpg
Oliegigant vervuilt in Afrika niet alleen milieu maar smoort ook protest
Shell betaalt in Nigeria gewapende groepen en militairen grote bedragen. De strijders maken zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek verricht door een internationale groep organisaties.
Een van de organisaties, Milieudefensie, schrijft in een persbericht
Shell heeft de afgelopen tien jaar bijgedragen aan het schenden van mensenrechten in Nigeria door gewapende milities te contracteren, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van een internationale coalitie van non-gouvernementele organisaties, waaronder Milieudefensie. Het rapport Counting the Costs onthult hoe de stelselmatige financiering van gewapende groepen door Shell in de periode van 2000 tot 2010 heeft bijgedragen aan gewelddadige conflicten. Ook hebben door Shell ingehuurde overheidstroepen zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten van de lokale bevolking, door moord en martelingen. 
Shell betaalde vorig jaar ruim 159.000 dollar aan gewapende millitanten in het dorp dorp Joinkrama 4. Ook betaalde Shell gewapende milities in Rumuekpe, dit geld werd gebruikt in een slepend gewapend conflict, dat uiteindelijk heeft geleid tot de vernietiging van het dorp in 2008 waarbij zestig mensen om het leven kwamen. Geert Ritsema van Milieudefensie: “Keer op keer zien we dat Shell zich in het explosieve Nigeria gedraagt als een olifant in een porseleinkast, met schending van mensenrechten en milieurampen tot gevolg.”
cc-foto: Shell Nigeria

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Addergebroed
Addergebroed3 okt. 2011 - 8:29

nog steeds!

dboomen
dboomen3 okt. 2011 - 8:29

Ik ben benieuwd wanneer de totale wereldoorlog die oa Shell al 10 jaar aan het uitlokken is uitbreekt. Dan pas zullen zij, maar ook wij, de hoofdprijs betalen voor hun geweldadige dictatorale oorlogen om olie en macht. Overigens is deze moorddadige manier van olie-exploitatie pas 10 jaar in beeld maar deze praktijken zijn al aan de gang sinds grondstoffen de motoren zijn van de economie en dus de gehele samenleving. Aangezien het politieke beleid de laatste 10 jaar volledig in dienst staat van Shell zijn wijzelf ook nog eens mede-verantwoordelijk. Ook al hebben wij de steun aan Shell moeten bekopen met sociale, culturele, psychische cq fysieke gezondheids en financiele armoede, waardoor we alleen nog maar van de 'aangevallen bananenrepublieken' te onderscheiden zijn vanwege het feit dat onze opoffering niet met kogels geforceerd wordt afgedwongen, zijn wij niet minder schuldig. Of eigenlijk weer wel omdat het olie-beleid ons al sinds Balkenende 1 door de strot wordt geduwd. Ik laat het hier maar bij. Ik ben al eerder bij Shell ontslagen omdat ik de gebeurtenissen in Nigeria bekritiseerde. Maar toen hadden ze nog niet de politieke macht om afvalligen ook persoonlijk te treffen wat ze nu wel kunnen bij de massa die niet voor maar tegen hen is.

leeuwenvanj
leeuwenvanj3 okt. 2011 - 8:29

Niets nieuws onder de zon.

Michiel Online
Michiel Online3 okt. 2011 - 8:29

De enige echte terroristische organisatie is Shell.

ColorHugo949
ColorHugo9493 okt. 2011 - 8:29

Vuile oliehanden. "Koninklijke" Shell?

Centurion2
Centurion23 okt. 2011 - 8:29

Beetje een kip-of-ei verhaal. Is Shell nou echt zo schuldig? Er is blijkbaar nogal behoefte aan olie. Misschien moeten de eindgebruikers zich eens achter de oren krabben. Ik vind het net zoals iets als de roddelpers de schuld van wijlen prinses Diana in de schoenen willen schuiven. Waarom is dat hysterische volk die dergelijke bladen leest niet schuldig? (voor zover je over schuld moet praten)

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2011 - 8:29

Shell heeft deze OVERHEIDStroepen waarschijnlijk ingehuurd om de oliepijpen en installaties te beschermen. De milieuvervuiling is door de lokale bevolking grotendeels zelf veroorzaakt door pijpleidingen te saboteren daarnaast dienen alle reaguurders beter es hun aandacht te concentreren op het noordelijke gedeelte van Nigeria waar elk jaar honderden doden vallen door aanslagen en de sharia geldt

1 Reactie
dboomen
dboomen3 okt. 2011 - 8:29

Als je de strijd van de autochtone bevolking tegen de westerse grondstoffen-plunderende elite een islamitische sharia-strijd noemt dan weet ik wel wat jouw interpretatie's van goed en slecht in het algemeen zijn. Maar waarom heb je dan iets tegen de moslims van Nederland? Volgens jou(w PVV?) zijn de Moslims in Nederland bezig om Nederland over te nemen??? Maar goed, we hadden het over Shell. Ongetwijfeld is het zo dat de autochtone Nigerianen (natuurlijk) een graantje meepikken van de bodemschatten en daarbij pijpleidingen saboteren met lekkage's en soms dodelijke ontploffingen tot gevolg. Hiertegen wordt al sinds de start van de exploitatie hard opgetreden en derhalve zijn deze sabotage's binnen de perken gebleven. De grootste bevuiling van de Niger-Delta komt door het inzetten van inferieur exploitatie-materiaal door Shell (dat voor exploitatie in het westen verboden is) waardoor de bodem van de delta door olie van onderaf verzadigd is geraakt. Je kan het als het ware bovengronds oogsten. Shell pretendeert 'milieu-vriendelijkheid' hoog in het vaandel te hebben staan, maar daar blijft het ook bij. "Pretentie's".