Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

SGP wint in de peilingen

  •  
23-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grafiek_peter
Terwijl de kerken leeglopen
Terwijl veel kerken alleen nog bezoekers trekken omdat ze expositieruimte, concertpodium, buurthuis of stemlokaal zijn geworden, mag de SGP zich verheugen in een gestaag groeiend electoraat.
Twee of drie zetels is een marginaal verschil. Maar in tegenstelling tot het CDA, die alleen maar verliest en de ChristenUnie, die wisselend succes boekt, trekt de SGP een continu stijgend aantal leden. Het aantal kiezers schommelt wat, maar over de jaren heen zien we een licht stijgende trend.
Ten opzichte van 1998, het jaar waar de SGP voor het laatst drie zetels haalde, boekte de SGP bij de verkiezingen van 2010 een winst van 14,3% aan leden en 6,5% aan kiezers. De ChristenUnie verloor 0,9% aan leden, maar had 7,7% kiezers meer. Het CDA had 24% verlies aan leden en 19% verlies aan kiezers.
De verschillen tussen de laatste twee verkiezingen (2006 en 2010) zien er voor de SGP florissant uit. Terwijl CDA en CU tegen een verlies van respectievelijk 50,8 en 21,9 procent aankeken, scoorde de SGP een winst van 6,7 procent.
Het lijkt een partij die tegen de stroom in roeit. Met ouderwetse standpunten, waar men zich zo hardnekkig aan vasthoudt, dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens er aan te pas moet komen om de partij te dwingen de statuten aan te passen. Het zal niet veel uitmaken, want partijcongressen bepalen nog steeds wie er op de kieslijsten komt te staan en ik geef de SGP-vrouwen weinig kans.
Het is een democratische verworvenheid dat ook minderheden een plaats in het parlement kunnen krijgen. Met de twee tot drie zetels die de SGP traditioneel bezet, valt te leven. Maar te zien aan ledenaanwas en de peilingen, heeft een deel van Nederland een groeiende behoefte aan zwartekousenpolitiek. Nostalgie is aardig, maar we moeten niet terug naar de prehistorie.
Dit stuk is overgenomen van Peters pagina  

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

addystoker
addystoker23 jul. 2012 - 19:29

er is altijd wel wat grensverkeer tussen CDA, ChristenUnie en SGP, in mijn ogen zijn ze tegenwoordig alle drie te rechts, daarom ben ik tegenwoordig lid van de Progressief Christelijke Partij, een bloedgroep binnen Verenigd Links. Zeker na twee kabinetten waarin de zwaarste lasten werden afgewenteld op de zwaksten in de samenleving is het tijd voor een duidelijk statement, kies voor de zwaksten in de samenleving en stem dus links.

ErwinW2
ErwinW223 jul. 2012 - 19:29

"Terwijl de kerken leeglopen" Correctie, het zijn vooral de liberale / progressieve / softe kerken die leeglopen. http://www.nytimes.com/2012/07/15/opinion/sunday/douthat-can-liberal-christianity-be-saved.html?_r=3&hp Deze ontwikkeling gaat ook op voor Nederland. De progressieve San Salvator parochie te Den Bosch werd uit de katholieke kerk gezet, de conservatieve katholieke Agneskerk te Amsterdam zit tijdens de H. Mis vol. Ook de winst voor de SGP is hier getuige van.

msj_meijerink
msj_meijerink23 jul. 2012 - 19:29

Omwille van de reservaatgedachte van de troep intolerante gristenen kan ik slechts minzaam glimlachten.

Bernie2
Bernie223 jul. 2012 - 19:29

Als je straks op de achterste rij in de Kamer 2 SGP-vrouwen met dichtgenaaide lippen low profile zwarte kousen ziet breien zit daar de winst. En de mannenbroeders voldoen zo aan het verdict dat zelfs SGP-vrouwen gewoon op de kieslijst moeten. Ik zie hier een mooie cartoon voor Adriaan.

JanVG2
JanVG223 jul. 2012 - 19:29

"ik geef de SGP-vrouwen weinig kans" ... dat blijkt duidelijk uit je stuk. Wat die vrouwen denken of willen is voor jou totaal irrelevant. Jij beslist wel wat goed voor hen is. Opvallend is dat GEEN vrouw uit de SGP deze `doorbraak' heeft geforceerd, of er zelfs maar blij mee is. Het is schandalig als AHA de moslim-vrouw wil bevrijden, maar dat de CW-stichting de SGP-vrouwen tegen wil en dank `bevrijdt' is progressieve vooruitgang. Vrouwen, die voor zichzelf wel uitmaken, wat ze willen ... Het zou verboden moeten worden. Als we zo door gaan wordt de SGP nog een strijder voor persoonlijke vrijheid ... (voor de opgewonden typetjes alhier .. geintje). Wat betreft de stijging van de SGP speelt een rol dat een deel van het behoudende CU/CDA (en zelfs behoudende christenen uit andere partijen) deze partijen niet meer ziet als beschermers van een christelijke `vrijheid en diversiteit'. Men voelt dat deze bedreigd wordt door de `liberale' partijen, waarbij elke christelijke uiting of `afwijking' onder het vergrootglas wordt gelegd en meestal niet meer getolereerd wordt. Zoals ook bij de Joden en Moslims, zo ook bij behoudende christenen wordt Nederland als in toenemende mate intolerant ervaren, waar de individualistisch levenshouding als tyrannieke eenheidsworst wordt opgelegd en de oude diversiteit (van de zuilen) is afgeschaft. Waar dat in de discussie over het hoofddoekje nog als veraf (en `bij de heidenen') werd beschouwd, is het met het vrouwenstandpunt, euthenasie, de slacht en andere zaken wel erg dichtbijgekomen. Dat roept een tegenreactie op. CDA en CU (en vroeger de PvdA) hebben zwakke knieën of zijn zelf al liberaal en individualistisch geworden, de PVV voldoet weliswaar als anti-Islam partij (waarmee ze weldegelijk kiezers uit `zwaar christelijk nederland' hebben gescored), maar heeft zich niet als beschermer van het behoudende christendom getoond ... Dan blijft alleen de SGP over. Overigens leeft in deze kringen ook een afkeer tegen veel van de milieu-maatregelen, waar ook de SGP standvastiger wordt ervaren dan CU en CDA. Dat zijn een paar redenen waarom sommige kiezers naar de SGP stromen (naast het feit dat ze een bovengemiddelde kinderaanwas hebben ... zelfs als de helft van de jeugd `afvallig' wordt, groeit de groep in absolute zin).

JoopSchouten
JoopSchouten23 jul. 2012 - 19:29

God is dood maar zijn invloed reikt tot over het graf heen.

Lopez
Lopez23 jul. 2012 - 19:29

Vorige week vestigde Rick Meulensteen op deze website de aandacht op de Israël-paragraaf in het verkiezingsprogramma van de PVV (http://tinyurl.com/d5b9vcg). Daarin roept de partij Israël en Nederland op tot (nog) ernstige(r) schendingen van het internationaal recht. Eenzelfde provocerend standpunt neemt op dit punt de SGP in. Zo schrijft de partij, net als de PVV, dat ‘Jeruzalem de ondeelbare hoofdstad van Israël moet blijven’ en dat ‘de Nederlandse ambassade in Ramat Gan verplaatst moet worden naar Jeruzalem’ (http://tinyurl.com/bsamu3p). Iedereen met enige kennis van de regio weet dat de Israëlische bezetting en annexatie van Jeruzalem door de VN als een ernstige schending van het internationaal recht wordt beschouwd, en door de hele wereld wordt veroordeeld. Zoals iedereen met enig verstand van zaken weet dat Israël vroeg of laat op z’n allerminst de soevereiniteit over Oost-Jeruzalem zal moeten overdragen aan de Palestijnen. Voor die tijd zal geen weldenkend mens Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen. Bizar is ook wat de SGP schrijft over de door de hele wereld gewenste twee-statenoplossing: ‘Vrede tussen de Joden en Palestijnen zal vooral van ‘onderop’ tot stand moeten komen… Druk van bovenaf om te komen tot een twee-statenoplossing wijst de SGP dan ook af.’ Nu hebben de afgelopen decennia geleerd wat er gebeurt als we zo’n oplossing ‘van onderop’ laten ontstaan: inmiddels wonen er driekwart miljoen Israëliërs illegaal op de Palestijnse Westoever, is het enige recht dat daar geldt het recht van de sterkste, en is vrede verder weg dan ooit. Als een twee-statenoplossing niet snel met grote druk door de internationale gemeenschap wordt afgedwongen, kan het idee van een onafhankelijke Palestijnse staat definitief worden begraven. Pikant is overigens dat de SGP het heeft over vrede tussen ‘de Joden en de Palestijnen’, terwijl vrede alleen kan worden gesloten door de staat Israël, en niet door ‘de Joden’. Zeker in Israël zelf, maar ook in Nederland (bijvoorbeeld in kringen van Likoed Nederland en Christenen voor Israël), wordt te pas en (vooral) te onpas beweerd dat critici van de Israëlische Palestijnen-politiek antisemieten zijn, die het eigenlijk niet op de politiek van Israël, maar op ‘de Joden’ voorzien hebben. Het zijn echter vooral deze personen en organisaties zelf die het over ‘de Joden’ hebben waar eigenlijk ‘de staat Israël’ wordt bedoeld. De SGP vormt daarop geen uitzondering. De SGP zegt ‘voor de gerechtvaardigde belangen van Israël op te komen’ en ‘achter Israël te staan’. Feitelijk bepleit ze echter juist ongerechtvaardige zaken, die allesbehalve in het belang van Israël zijn, maar die het land juist naar een nog hardere confrontatie met de internationale gemeenschap drijven. Met zelfbenoemde vrienden als de SGP en de PVV heeft Israël geen vijanden meer nodig.

Aryan2
Aryan223 jul. 2012 - 19:29

Denk maar niet dat GroenLinks van de linkse club veel beter zal varen.

RuudHarmsen
RuudHarmsen23 jul. 2012 - 19:29

> Het is een democratische verworvenheid dat ook minderheden een > plaats in het parlement kunnen krijgen. Juist. Dat vind ik ook, en dat ondanks dat ik de standpunten van de SGP verwerpelijk vind en ik zelf atheïst en evolutionist ben. Maar ze moeten wel vertegenwoordigd blijven. En dat kan ook: http://rudhar.wordpress.com/2012/06/13/478/

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai23 jul. 2012 - 19:29

haha dat is vast Gods hand!!

TheoJ2
TheoJ223 jul. 2012 - 19:29

Er is veel vraag naar een fatsoenlijke partij die de ontwikkelingen in Brussel niet ziet zitten.

1 Reactie
rbakels
rbakels23 jul. 2012 - 19:29

Welke ontwikkelingen in Brussel? Brussel is de gebeten hond van de PVV nu wij een koekje van eigen deeg krijgen als de strenge begrotingsregels waar wij voor gepleit hebben opeens onszelf raken. Dat is de Nederlandse VOC-mentaliteit: hard en oneerlijk. Overal over de werelds zeiken over mensenrechten, maar als het mensenrechtenhof onze regering een verwijt maakt dan is het huis te klein en roepen we allemaal waar ze het gore lef vandaan halen om onze "soevereiniteit" niet te respecteren! De ware gristen heeft zijn naaste lief ook al woont die over de grens.

[verwijderd]
[verwijderd]23 jul. 2012 - 19:29

SGP is keurige betrouwbare en loyale partij. Op zich goede optie voor Nederlandse conservatieven en nationalisten, die minder hervormingsgezind zijn. Om laatste reden voor mij geen SGP maar PVV.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja23 jul. 2012 - 19:29

een partij die de wet negeert is zeker niet keurig. De SGP is asociaal en misdadig.

wvdstraat
wvdstraat23 jul. 2012 - 19:29

Er is in Nederland nu éénmaal een aantal mensen die het wenselijk en haalbaar achten terug te keren naar de tijd van Swiebertje en Bromsnor, toen de burgervader, dominee en bovenmeester het nog voor het zeggen hadden. Het "Tuinpad van mijn Vader" leidt daar echter niet meer heen. Van mij mogen ze hoor, zolang men zelf even verdraagzaam is en de klok niet probeert terug te draaien. Dat laatste houdt alleen maar op.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja23 jul. 2012 - 19:29

Bij de verdraagzaamheid wringt hem de schoen. De SGP wil hun godsdienstige regels opleggen aan iedereen, een christelijke sharia. Wij mogen niet winkelen op zondag? dan mag niemand dat, want onze lievelingsgod heeft dat gezegd en die is de baas over iedereen!

[verwijderd]
[verwijderd]23 jul. 2012 - 19:29

Tja, we leven nu eenmaal in een land, samenleving en cultuur met joods-christelijke wortels. Take it or leave it.. Maar toon tenminste zelfrespect, wel zo gezond.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer23 jul. 2012 - 19:29

"joods-christelijke wortels" Nee. "Take it or leave it.. Maar toon tenminste zelfrespect, wel zo gezond." Iemand met zelfrespect zou het niet over de leugen van de "joods-christelijke wortels" hebben.

keck66
keck6623 jul. 2012 - 19:29

We kennen jouw stokpaardje zo langzamerhand wel... Wim. Dit stukje gaat over een electorale winst van de SGP, tegenover een electoraal verlies van alle andere christelijke partijen = per saldo een verlies aan stemmen voor christelijke partijen.

ANRandy
ANRandy23 jul. 2012 - 19:29

Vorm van heimwee zonder echt terug naar huis te willen. Zal wel een soort reactie op fantoompijn zijn die je soms hebt bij allang afgezette ledematen. De SP wint toch ook terwijl de ideologie van het socialisme met de muur al ruim dertig jaar geleden voorgoed gevallen is.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten23 jul. 2012 - 19:29

1 Tessalonicenzen 5:19-21 : 'Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede.'

christiaane
christiaane23 jul. 2012 - 19:29

Iedereen wordt rechtser, christenen ook. En rechtse christenen (contradictio in terminis?) stemmen dus SGP.

1 Reactie
eeweew
eeweew23 jul. 2012 - 19:29

Is dat zo?