Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SGP wil af van godsdienstvrijheid, voor moslims

  •  
14-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
minnaret
De SGP wil dat moskeeën ophouden met dagelijkse gebedsoproepen. In het verkiezingsprogramma staat er dat de overheid door de oproepen toe te staan ‘islamisering van de publieke ruimte’ in de hand werkt. Dat voorstel gaat tegen de Grondwet in maar de partij pleit er dan maar voor om een andere wet aan te passen om de vrijheid van godsdienst voor moslims in te perken, namelijk de Wet openbare manifestaties.
In eerste instantie doen veel moskeeën überhaupt geen dagelijkse gebedsoproepen. Vaak is het alleen op vrijdag of een paar keer per week. Toch wil de SGP zich tegen het vermeend geluidsoverlast inzetten. De oproep ‘Allahu akbar’ zou geassocieerd worden met terrorisme en als intimiderend ervaren worden. Lijsttrekker Kees van der Staaij stelt:
"Dat horen wij terug. In tegenstelling tot het Midden-Oosten kent het Westen geen traditie om geloofsbelijdenissen over straat te strooien. De overheid biedt meer ruimte dan we hier gewoon zijn. Het wordt tijd dat de Kamer in actie komt"
Het Westen zou het geloof niet zichtbaar belijden maar hoe zit het dan met de kerkklokken die voor overlast kunnen zorgen? Volgens de SGP zijn die geen probleem want die behoren uiteraard tot de Nederlandse superieure cultuur.
"Er is een wezenlijk verschil tussen gebedsoproepen van moskeeën en kerkklokken. Al eerder is gesteld dat dit bij het Nederlandse cultuurpatroon past, los van godsdienst."
Eerder in bizarre en volstrekt onzinnige aantijgingen aan het adres van moslims: de commando’s die niet tegen de dagelijkse gebedsoproepen konden (die niet bestonden).
Update 14:50 De Raad van Marokkaanse Moskeeën is verbaasd door het SGP-voorstel omdat er bijna geen moskeeën zijn die dit doen. De NOS meldt :
“Moskeeën die dat doen zijn op een hand te tellen”, zegt RMMN-woordvoerder Saïd Bouharrou. Cijfers worden niet bijgehouden, maar Bouharrou weet alleen van een moskeeën in Utrecht, Roosendaal en Enschede dat ze via een luidspreker tot gebed oproepen. Die moeten aan geluidsnormen voldoen, zegt hij. Het aantal decibellen mag een bepaalde norm niet overschrijden. “We hebben geen idee wat de SGP hiermee wil bereiken. Het anti-islamklimaat wordt op negatieve wijze wordt gestimuleerd. De polarisering neemt daardoor toe.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.