Joop

SGP-vrouwen willen praten over minder ondergeschikte rol

  •  
22-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
364 keer bekeken
  •  
RP-P-1995-25-8
In de SGP stelt een groep vrouwen het standpunt ter discussie dat vrouwen geen politieke rol mogen vervullen. Volgens de partij is het vervullen van een politieke functie in strijd “met de roeping van de vrouw” die door God voor haar bedacht is.
Zo’n dertig vrouwen hebben de bijbel er nog eens op nageslagen en vragen zich af of een dergelijk verbod er wel echt in staat. Daarover willen ze praten met andere partijleden, schrijft het AD.
"Volgens de vrouwen – die zich hebben verenigd in het Grabinaat – zijn de aangehaalde argumenten mogelijk achterhaald. Waarom zij die discutabel vinden, wil Van der Haar ‘niet via de media delen’. ,,Dat willen we eerst met het bestuur bespreken. Maar de situatie van de vrouw in de 21ste eeuw is anders dan die van de vrouw in de 20ste eeuw.” Ze benadrukt dat in haar netwerk ook vrouwen zitten die twijfelen of vrouwen binnen de SGP wel politiek actief moeten kunnen zijn. Het partijbestuur gaat met het Grabinaat in gesprek, zegt SGP-voorzitter Dick van Meeuwen. ,,Het is voor ons een nieuwe club. Ze hebben gevraagd om een kennismakingsgesprek, daar gaan we in bewilligen.” Volgens Van Meeuwen zal dat gesprek vanwege de vakantieperiode kort na de zomer worden ingepland."
Een van de leden van het Grabinaat is Paula Schot die in Schouwen-Duiveland wethouder is geworden voor de SGP, de eerste ooit.
Het christelijke Nederlands Dagblad vroeg zich vorige week in een hoofdredactioneel commentaar af of de partij wel vrijwillig bereid is de positie van de vrouw bij te stellen. En of de uiterst voorzichtige interne manier van actievoeren door de vrouwen wel voldoende druk oplevert.
"Hoelang kunnen deze vrouwen zo loyaal en voorzichtig blijven? Als dit niet werkt, is het wellicht tijd voor een wat steviger statement. Die eerste twee officiële SGP-vertegenwoordigers hebben hun positie uiteindelijk mede te danken aan een rechtszaak die van buitenaf tegen de partij werd aangespannen. Als je niet wilt dat de ‘buitenwereld’ blijft duwen op een standpunt dat toch al gaandeweg wordt ingehaald door de praktijk, kun je beter zelf een stap vooruit zetten. Dat is beter voor alle partijleden, of ze nu Jan of Janna heten."
Dat niet iedereen in de SGP al in de 21e eeuw leeft werd begin dit jaar nog duidelijk binnen de jongerenbeweging van de SGP. Een afdelingsvoorzitter, Mathijs van der Tang, verklaarde indertijd op Instagram:
„Waarschijnlijk zeg jij: natuurlijk ben ik voor vrouwen in de politiek, want mannen en vrouwen zijn natuurlijk gelijk. Maar als christen denk ik daar toch wat anders over. Als ik de Bijbel lees en als ik om me heen kijk, dan zie ik juist dat man en vrouw heel erg verschillend zijn van elkaar. Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen. En voor de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig. Politiek draait om gezag. De Bijbel legt het uit. Zoals Jezus ook het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is ook de man het hoofd van de vrouw. Het verschil tussen mannen en vrouwen heeft altijd al bestaan. Mijn standpunt is daarom ook niet ouderwets, maar tijdloos.”
Geen video? Klik hier.
Beeld: Adam en Eva verbergen zich voor God de Vader. Door Johann Sadeler naar Crispijn van den Broeck. Uit Prentbijbel met voorstellingen uit het Oude Testament (1579). Collectie Rijksmuseum.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

PVDB2
PVDB223 jul. 2021 - 22:00

Tot 2013 mochten er geen vrouwen lid worden van de partij. Ik ken er zelf een paar. Xenofoob, misogyne en homofoob. Is alles wijs te maken. Worden door meerdere mensen gebruikt. Eén is leidinggevend en moet tegen zijn zin samenwerken met mensen die gescheiden zijn, oudere vrijgezelle mannen die geen relatie willen maar wel (al dan niet gemeend) verkondigen dat ze prostituees bezoeken, mensen die wel eens vloeken. Een drama voor de man maar hij heeft deze mensen nodig. Ik ken overigens weinig mensen die overigens zo hypocriet zijn als de SGP-stemmers die ken. Men vindt zich geweldig ten opzichte van andere geloven. Misstanden wil men niet toegeven. De kinderen raken in de knel of stappen uit het geloof wat niet echt altijd in dank wordt afgenomen. Maar die anderen zijn veel erger. Men leeft niet echt in 2021. De man hierboven zeker niet. Mensen die in het verleden blijven hangen terwijl de wereld, de maatschappij veranderd door economische of technische vooruitgang, zullen het zwaarder krijgen. De hang naar verleden drijft hen naar populisten die hun beloven dat het verleden teruggebracht wordt. Niet alleen vroom gelovigen overigens. Deze jongeman heeft nog niet zo lang verleden maar zijn oudere omgeving wel. De man is de kostwinner, de baas in huis, vrouw is ondergeschikt. Liever een homo naar een praktijk brengen om te laten "genezen" of kinderen op therapie omdat ze niet de christelijke waarden naleeft zoals de ouders. Dat het nog gebeurt is werkelijk te triest voor woorden. Daar blijft het niet bij. Vaccinatie is een punt, klimaatverandering zal een volgende worden waar aanpassing genoodzaakt is. God zal ons beschermen dus ik doe niet mee. Het leven is belangrijk maar ook weer niet zo belangrijk. Tenzij je vrouw bent. Die hebben vaak geen recht over hun eigen lichaam (abortus). Vraag me af of deze man wel eens het bekendste boek van Margaret Atwood heeft gelezen of de tv serie die ervan gemaakt is heeft gezien. Waarschijnlijk het laatste niet. Want men mag geen tv kijken. Het is gelukkig nog geen zuidelijk VS of die tv serie. En hopelijk zal het dat ook nooit worden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 jul. 2021 - 8:54

Ik denk dat Mathijs van der Tang thuis geen reet in te brengen heeft.

Freddy2
Freddy223 jul. 2021 - 4:28

Hmmm Als Christen zeg ik toch wel dat Jezus echt uit Maria geboren is waardoor de positie van de vrouw eigenlijk best wel heel erg hoog is. Verder geeft hij aan dat mannen biologisch sterker zijn en dat je sterk moet zijn om in de politiek goed te functioneren. Nu zie ik daar voornamelijk kereltjes rond dwalen die je nauwelijks mannen kunt noemen, waarschijnlijk doordat ze zo zwak waren dat ze vroeger daarom gepest werden en daarom een manier hebben gezocht om wraak te nemen op hun trieste jeugd en iedereen willen naaien die ze maar kunnen naaien. Als wat hij zegt waar zou zijn, dan zou momenteel Kelvin de Ruiter de MP zijn en niet Rutte. Natuurlijk heeft hij er wel gelijk in dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen, maar dat heeft dan niets te maken met gelijkwaardigheid. Jammer dat hij niet lang genoeg op school heeft gezeten dat hij dat begrijpt. Hij is een schande voor alle Christenen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer23 jul. 2021 - 22:13

Inderdaad Freddy, - Jesus, de vrucht van Uw schoot -, zo baden wij vroeger in het weesgegroetje, maar wat betekent dat verder voor haar positie, behalve een biologische functie?

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 jul. 2021 - 23:21

Onze Matthijs is een beetje dom. Hij denkt dat je fysiek sterk moet zijn voor de politiek. Hij denkt dat er iedere dag dikke klappen worden uitgedeeld in al die achterkamertjes. Snoeiharde meppen op het puntje van de kin. Tandjes die opgeraapt worden met gebroken vingertjes. Van die dingen. En dat dan de sterke mannen - mannen van god! - overblijven en het voor het zeggen hebben. Onze Matthijs zegt wel meer rare dingen die slaan als een Tang op een varken. Hij is nou eenmaal een beetje achterlijk, vanwege zijn geloof en zo. Maar hij doet zo zijn best hè. Toch zonde van zo'n jongen.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens23 jul. 2021 - 10:27

Mathijs ziet er trouwens fysiek helemaal niet zo sterk uit. Een beetje vrouw legt hem zo om. Zou zijn geloof niet gewoon voortspruiten uit een minderwaardigheidscomplex?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 13:21

Dat Mathijs van der Tang gelooft dat mannen een streepje voor hebben getuigt van een meerderwaardigheidscomplex.

Grietje Genot
Grietje Genot22 jul. 2021 - 19:57

Toegegeven, ik heb makkelijk praten: ik ben nooit door een god en zijn santenkraam besprongen, figuurlijk noch anderszins, dus laat staan ...... enfin. Maar toch... maar toch... vrouw, zeg ik, vrouw... verlaat die barbaren, dat duivelsgebroed, keer hen uw brede rug toe, benevens uw gracieuze middelvinger. Jezus, de alwetende, de almachtige, de alziende en al horende, heeft met geen woord gerept over de Tweede Kamer of de gemeenteraad in Vrouwenpolder. Neem uw kruis op en wandel.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 12:22

Begin voor jezelf. Talloze anderen gingen je voor.

Grietje Genot
Grietje Genot23 jul. 2021 - 13:07

Zo is het, DD. Maria Magdalena is toch enorm inspirerend? Waarom zo timide, zo weifelend? Ik las bij Edmund Wilson een verhaal over een religieuze sekte (een van die vele afsplitsingen van het protestantisme) waar vrouwen en mannen verplicht moesten paren. (Een commissie stelde de koppels samen; waarbij de commissie zichzelf niet vergat en de prilste bloemen zelf plukte. Dit geschiedde omstreeks 1840, als ik het wel heb; daar zitten de kiemen dus van het nationaal-socialisme, de eugenetica en wat niet). En God keek toe en zag blijkbaar dat het goed was. En die uitgedokterde nazaten overspoelde de aarde. Er is nog zoveel tussen hemel en aarde dat we niet weten. (Heeft de slang in het paradijs nu gesproken of niet?)

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 16:06

De meeste Utopia's zijn afgezien van Cockaygne nogal puriteins en voor vrouwen tamelijk ongezellig.

Grietje Genot
Grietje Genot23 jul. 2021 - 18:38

Utopia's bedenken, is een mannendingetje. Dus dan kun je op één vinger van je hand uittellen waarop dat uitdraait.

dirk den boer
dirk den boer23 jul. 2021 - 20:36

Lees Zamyatin's WIJ, Danielle, allerminst puriteins, noch voor de man, noch de vrouw, sex wordt door Big Brother geregeld op gezette tijden, en de kinderen wetenschappelijk verantwoord door de staat opgevoed in internaten. Andere utopie, ook Russisch, Reis van mijn Broer Alexej naar het Land van een Boeren Utopie(jouw Cocagne dus), van ene Tsjajanov, speelt allebei ca 100 jr geleden, vlak na uitbreken revolutie daar dus, en daarom zo vreemd dat de vrouw er een tamelijk vrijgevochten, geemancipeerde rol in speelt (of juist niet vreemd misschien, NL lag hier meer dan halve eeuw achter op de kiemende communistische heilsstaat....

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 21:52

Zamyatin’s WIJ ken ik. Mijn favoriete dystopische roman is Zweeds, Kallocain (1940) van Karin Boye. De Engelse vertaling is toegankelijk via de website van de University of Wisconsin.

Greendutch
Greendutch22 jul. 2021 - 19:32

Mathijs van de tang snapt er niets van: als hij het hoofd van zijn vrouw is dan wordt zijn vrouw accuut een stuk dommer. hij begrijpt ook niet dat de bijbel door mannen! (waarom niet door vrouwen?) geschreven is met de bedoeling het moreel bij te schaven waardoor velen slaven van de religie werden gemaakt. mensen die 'in de bijbel geloven' en god overal verantwoordelijk voor laten zijn, zijn zelf nergens verantwoordelijk voor en geven de schuld altijd aan een ander. lekker makkelijk maar men wil dus nooit ergens van leren.

Sam V
Sam V22 jul. 2021 - 18:37

Wel vreemd dat deze vrouwen graag onderdeel willen uitmaken van een groep met achterhaalde ideeën. Je zou je er ook van kunnen distantiëren en eventueel zelf iets oprichten.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer22 jul. 2021 - 20:30

Individualistische tendenzen en ambities kunnen, maar hoeven niet altijd uit te stijgen boven die van het groepsbelang, de affiniteit, het geloof, de gemeenschap waartoe je behoort (in kerk en ritueel, doop, trouwen, dood). Ik kan me goed voorstellen dat je je in de Pinkstergemeenschap, of het SGP, beter thuis voelt dan bijvoorbeeld in de 4de golf feminisme of de total los geworstelde vrouw die 100% voor haar carriere gaat....(al kan ik me bij die laatste al net zo goed iets voorstellen, al ben ik dan van de andere sexe).

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 jul. 2021 - 18:23

Moedig van ze. Dat ze denken een antwoord in de bijbel te vinden is, hoewel begrijpelijk nogal ontmoedigend. Ze willen die mannen natuurlijk met hun eigen woorden om de oren slaan. Maar om je strijd nu te rechtvaardigen aan de hand van een duizend jaar oud boek dat specifiek geredigeerd is om de macht van oude witte christelijke mannen te consolideren, is niet bepaald hoopgevend. Voor je het weet wordt er een reformatorisch consilie aan gewijd en ben je zo tweehonderd jaar verder. Toch laat dit voorbeeld zien hoe het christendom door de eeuwen heen met verandering omging. Mondjesmaat en decennia na dato. Het christendom, religie en conservatisme in het algemeen, is altijd de vertragende factor in onze ontwikkeling geweest. Altijd moesten de vooruitstrevenden wachten tot de zwakke achterhoede zo ver was voor we verbeteringen konden doorvoeren. Tenzij een geweldadige revolutie de onmacht van het lange wachten doorbrak. Niet ideaal maar toch is het opvallend dat hoe lovend de geschiedenis daar achteraf over was. De Franse revolutie, de Burgeroorlog in de VS, zelfs de Russische revolutie had zijn positieve kanten. En altijd stonden religie en conservatisme aan de verkeerde, verliezende kant. Dat geeft hoop voor de toekomst, dat laat mijn lichtje branden. ????

dirk den boer
dirk den boer22 jul. 2021 - 17:44

Behalve leven en parabels van Jesus, bestaat de bijbel uit nog groot aantal andere brieven en historieen, Pater! Oude testament natuurlijk, maar naast de 4 evangelies ook uit de brieven van Paulus en diverse anderen, en niet te vergeten de apocalypsen van Johannes. In geen van die geschriften kan ik veel vrouwvriendelijks ontdekken trouwens, in onze eigentijdse, feministisch getinte betekenis dan, het SGP komt veel dichter in de buurt als je mij vraagt (en kan dat ook anders? lees daarnaast bijvoorbeeld eens de Koran, ook niet bepaald echt vrouwvriendelijk en emancipatoir, en ook weer begrijpelijk,als je de tijd waarin het tot stand kwam in acht neemt.

Norsemen
Norsemen22 jul. 2021 - 16:54

Een vrouw bij de SGP is als een Marokkaan bij FvD.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 12:21

In het geloof word je geboren dat geldt voor politieke partijen weer niet. Er zijn geloven waar je ook geen "lid" van kunt worden via bekering: Yezidis accepteren geen bekeerlingen, weer andere MO religies hebben discussies en een liberale vleugel.

Norsemen
Norsemen23 jul. 2021 - 18:25

“ In het geloof word je geboren” En dat is al erg genoeg

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 21:54

Van de meeste religies is wel af te komen, maar gewoonlijk niet zo geruisloos als van het christendom.

Norsemen
Norsemen24 jul. 2021 - 8:56

In Nederland misschien ja, en ook niet voor alle stromingen. Het verschil tussen christendom en islam is op vrijwel alle vlakken nihil, te vergelijken met het verschil tussen een gele en een rode winegum.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2021 - 12:37

Derde generatie agnost/atheist. Dat beide geloven zeer verwant zijn is niet vreemd. Onstaan in dezelfde omgeving.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2021 - 15:33

Grabinaat komt van Riet Grabijn-Van Putten. De Groene van 10 juli 1996 meldt over haar: ‘Ik heb mijn hele leven nog niet zoveel mannelijke aandacht gehad’, zei zij nadat zij als eerste vrouw in de geschiedenis een SGP-partijcongres had bijgewoond. Maar ze is minder luchthartig dan ze klinkt, deze Rosa Luxemburg van het reformatie. Zij is tegen abortus, tegen euthanasie en tegen fun-shopping op de Dag des Heeren. Zij heeft bovendien grote bezwaren tegen de wijze waarop het opportunistische CDA, hengelend naar nieuwe aanhang, zijn deuren heeft opengezet voor hindoes, moslims en atheisten, mensen die immers onmogelijk de grondslag van de Bijbel kunnen onderschrijven.(Martin van Amerongen) ---------------- Tel uit je winst. Duidelijk dat ik vóór emancipatie ben, binnen elke organisatie, ook de SGP. Maar ook duidelijk dat ik tegen de opvattingen van de SGP in het algemeen ben, bah. Hoe dan ook, elk stapje vooruit is er één...

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2021 - 15:46

https://www.groene.nl/artikel/riet-grabijn-van-putten

Pater
Pater22 jul. 2021 - 14:49

"Zoals Jezus ook het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is ook de man het hoofd van de vrouw." Ik ben geen groot bijbelkenner, maar bij mijn weten is dat allemaal van Paulus afkomstig, niet van Jezus: Jezus accepteerde vrouwen als leerlingen, Jezus liet zich zelfs overtuigen door een vrouw om haar kind te genezen terwijl ze geen joodse was. Paulus was een beetje een eng mannetje, die Jezus niet eens gekend heeft, en die een Kerk bouwde. De godsdienst heeft hij aan die opbouw ondergeschikt maakte.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 12:11

Dat Paulus een historische figuur is is zekerder dan het geval is voor Jezus. Het is echter voor zover mij bekend verre van duidelijk wat Paulus nu eigelijk gezegd/bedoeld heeft en wat niet. Onderzoekers debatteren ook over de echtheid van sommige teksten die aan hem worden toegeschreven. Devolgende uitspraak is nog zo gek niet. "I have become all things to all people so that by all possible means I might save some." https://www.bbc.com/news/magazine-29513427

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 jul. 2021 - 11:31

Ik denk dat de figuur Jezus een mythe is, een verdichting van eigenschappen en kenmerken die nodig zijn om een hoofdpersonage te creëren. In een verhaal is die nodig om het inlevingsvermogen van de lezer of toehoorder te stimuleren. En om de gebeurtenissen aan op te hangen die nodig zijn om de plot op te bouwen. De bijbel is net als ieder ander boek een verzameling verhalen, niets meer en niets minder. Daarbij is gebruik gemaakt van dan een bonte verzameling curiosa bijeen geschraapt uit verschillende culturen. Verhalen die in de uitwisseling tussen culturen van hun oude context en betekenis zijn ontdaan om ze in het nieuw te vertellen verhaal te kunnen gebruiken. Want alle oudtestamentische personages en verhalen vind je terug in het oude Egypte van drieduizend jaar geleden. De oude Egyptische hiëroglyfen beschrijven het verhaal van Noah en de zondvloed en van Mozes die toen nog Mizes heette werd eveneens in een mandje te vondeling gelegd in wat toevallig dezelfde Nijl was. Hetzelfde geldt voor het verhaal van Noah. Zelfs een groot aantal nieuwtestamentische verhalen zijn in deze hiëroglyfen beschreven. Zo werd Horus op 25 december geboren uit een maagd. Zijn geboorte werd aangekondigd door een ster in het Oosten. Hij werd aanbeden door drie koningen. Hij werd leraar toen hij twaalf was, gedoopt toen hij dertig was, waarna hij met twaalf volgelingen rondtrok en wonderen verrichtte. Hij werd verraden door Typhon, gekruisigd en begraven en verrees na drie dagen. Waar hebben we dat eerder gelezen? De bijbel is een boek met verhalen uit vroegere culturen, die deels zijn overgenomen uit het Jodendom die ze weer van andere culturen leende. Kortom er is weinig origineels of waars aan de bijbel. Maar dat doet er ook niet toe. Het gaat om de boodschap van het verhaal. Net als bij alle andere sprookjes.

Pater
Pater25 jul. 2021 - 10:58

Er is redelijk overtuigend historisch bewijs voor het bestaan van Jezus. Lees bijv. op het weblog van Jona Lenderink, https://mainzerbeobachter.com/. Natuurlijk zijn de evangeliën verdichtsels ter meerdere glorie van Jezus. En natuurlijk is het Oude Testament samengesteld vanuit allerlei invloeden uit die tijd. Paulus schreef een heleboel brieven aan geloofskernen in het Romeinse rijk, of-ie die allemaal zelf schreef weet ik niet maar het beeld dat er uit naar voren komt is een benepen man, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de ondergeschikte rol van de vrouw. De hedendaagse SGP-ers zijn voor hun vrouwvijandigheid afhankelijk van Paulus.

chwiedijk
chwiedijk22 jul. 2021 - 13:30

Geloven die SGP-vrouwen nog wel?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles22 jul. 2021 - 13:01

De meeste religies zijn in mijn ogen gewoon vergif om vrouwen en andersdenkenden te kunnen muilkorven.

vdbemt
vdbemt22 jul. 2021 - 12:15

Je kunt in een paar zinnen al zien wat voor een dwaasheid dat religieuze gedoe binnen de SGP is. Dat mannen en vrouwen verschillend zijn, is evident. Maar "Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen"? Is dat zo? Staat dat ook in de bijbel? Hij zal 'fysiek sterker' bedoelen. Dat is meestal waar. Maar zijn mannen ook mentaal sterker? Dat waag ik te betwijfelen. En DAT is toch vooral wat we in de politiek nodighebben: mentaal sterker en meer verbindend. En deze is helemaal om te lachten: "Zoals Jezus ook het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is ook de man het hoofd van de vrouw. " Hoezo 'op dezelfde manier' ??? Achterlijk.

4 Reacties
Pater
Pater22 jul. 2021 - 15:36

Vrouwen worden gemiddeld een paar jaar ouder dan mannen. Sterker hè.

Daniel Blank
Daniel Blank22 jul. 2021 - 17:51

@Pater, hoor je de feministen nooit over wat betreft gelijkheid ;)

Mini2
Mini223 jul. 2021 - 4:49

@Pater Oei, nu kan ik een hele makkelijke opmerking maken; maar dat doe ik niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2021 - 12:13

Vrouwen tobben dientengevolge ook wat langer met hun gezondheid.

MAD1950
MAD195022 jul. 2021 - 12:01

De fractievoorzitter van de SGP in de raad van Vlissingen is een vrouw. De praktijk is al een stuk verder dan het brein van een aantal SGP'ers.

Bernie2
Bernie222 jul. 2021 - 11:44

Wat doen deze vrouwen in duivelsnaam bij de buitengewoon vrouwonvriendelijke SGP mannenbroeders? Het staat jullie vrij om te kiezen dames. Bijvoorbeeld voor een van die clubs waar vrouwen ertoe doen. Of hebben die repressieve idioten hen dat recht ook al ontnomen? Wegwezen uit dit sektarisch gedoe. Denk zelf na. Dat gaat toch nog wel?

2 Reacties
Evert5
Evert522 jul. 2021 - 11:52

@Bernie: U bent me voor. Als die vrouwen werkelijk kwaliteiten hebben kunnen ze gewoon een eigen partij beginnen. In Nederland is dat gewoon mogelijk.

Tom Meijer
Tom Meijer22 jul. 2021 - 13:57

"Het staat jullie vrij om te kiezen dames" Dat betwijfel ik. Ik moet nog zien hoe dit verder gaat.

Zandb
Zandb22 jul. 2021 - 11:37

Wat een godslasterlijke pretentieuze manier van praten; alsof iemand anderen kan opleggen wat iemand denkt dat gods bedoeling is. Al is het binnen de SGP. Wie wil leven naar wat hij denkt wat god zou willen, hij gaat z'n gang maar. Maar blijf uit de politiek! Geloof is een puur persoonlijk iets. Iedereen die er iets anders van maakt, heeft in ieder geval nog nooit begrepen, wat een mens tot mens maakt.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 jul. 2021 - 18:05

Zandb, helemaal eens. De combinatie religie en politiek zou niet moeten mogen. Maar daar zit een aantal uitgangspunten ons danig in de weg, de vrijheid van religie, van meningsuiting en van vergadering. Vooral omdat ze in de praktijk aaneengeklonterd en daardoor onschendbaar zijn.

Marinus C.
Marinus C.22 jul. 2021 - 11:29

"Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen." Wat is "biologisch sterker?" Mannen hebben gemiddeld genomen meer spierkracht dan vrouwen, verder is het zogenaamde "zwakke geslacht" een mythe, dunkt me. Anno 2021 is spierkracht niet zo'n belangrijke vereiste voor de politiek, dunkt me. Maar goed, dit zijn dezelfde mensen die deken da de aarde een paar duizend jaar geleden in een kleine week bij elkaar getoverd en iedereen afstamt van hetzelfde mensen paar. Dus een schokkend gebrek aan inzicht in dit soort dingen is te verwachten

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jul. 2021 - 16:23

Wat je nodig hebt om succesvol te zijn als politicus is : - een geheugen als een zeef - het onvermogen ook maar eén waarheid te vertellen - kunnen lachen als een debiel - een totaal gebrek aan empathie - sterk geloof in de onzichtbare hand van de markt - een grote aversie tegen iedereen die minder dan een ton per jaar verdient Al met al zie ik hier geen enkele mannelijke of vrouwelijke trekken bijstaan dus deze meneer kletst uit zijn nek (aha het onvermogen om ook maar eén waarheid te vertellen, deze man is vast politicus)

Mostafa
Mostafa22 jul. 2021 - 11:20

Oooh ! het lampje van de Verlichting is ineens uit ? Jij met je tolerantie, vrijheid en gelijkheid! Weet je het nog ? moslimse vrouwen dit moslims vrouwen dat......moslims fietsen zonder verlichting Europeanen wel......hahahaha...

dirk den boer
dirk den boer22 jul. 2021 - 10:55

Je kunt aan gezichtsuitdrukkingen op de oude prent zien dat Eva de broeck aan had (figuurlijk dan) en het onnozele jochie erin geluisd heeft. Dat had God ook wel door natuurlijk, nog voordat ze geschapen was al, Hij zei wel dat het niet goed was dat de man alleen was, en een gezellin nodig had, maar stiekem......

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2021 - 13:48

Adam leek mij altijd al een beetje een sukkel.