Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

SGP-burgemeester stapt uit partij: ‘niet heulen met antisemieten’

  •  
21-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vertrek vluchtelingen noodopvang

© Vertrek vluchtelingen uit de sporthal de Kleine vink in Nieuwerkerk aan den IJssel, ze bedanken Burgemeester Gert-Jan Kats van Zuidplas en nemen afscheid van de tijdelijke noodopvang. Op weg

De burgemeester van Veenendaal Gert-Jan Kats heeft zijn lidmaatschap van de SGP opgezegd. Aanleiding is de discussie binnen de orthodox-christelijke partij over samenwerking met het racistische en antisemitische Forum voor Democratie. SGP-leider Kees van der Staaij wil de partij van Baudet niet uitsluiten.
“Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat partij deze lijn niet trekt”, schreef Kats zaterdag op Twitter. Ook de Trump-liefde binnen de SGP zit Kats dwars. De burgemeester van Veenendaal heeft daaruit nu de conclusie getrokken dat hij en de SGP “in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid”.
Op Twitter licht hij toe dat hij als burgemeester met alle geledingen van de samenleving in aanraking komt. “Ik merk dat dit iets heeft gedaan met mijn beeld op die samenleving.” Kats staat naar eigen zeggen voor een inclusieve samenleving. Daarom had hij gehoopt dat de SGP “partijbreed ondubbelzinnig” afstand had genomen “van partijen en personen die zich juist tegen de inclusieve samenleving keren en de tegenstellingen meer vergroten dan verkleinen”.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Sonic2
Sonic221 jan. 2021 - 19:46

Prachtig hoe dat boevenclubje van Baudet wordt ontmaskerd. Hoe het ware gezicht van deze enge sekte zo duidelijk wordt dat zelfs degene die aan de foute kant stonden, moeten gaan draaien. Niet omdat ze het willen, want ze springen nog liever in een sloot als hun ongelijk erkennen. Maar omdat ze moeten. Jammer dat Wilders er van profiteert. Wat een schande nog dat deze partij in Maart 2019 de grootste werd. Een deel van het Nederlandse electoraat is ernstig de weg kwijt.

1 Reactie
Piet Helmons
Piet Helmons21 jan. 2021 - 20:11

Sonic: ik vind dit het terecht dat de meneer vindt dat er niet samengewerkt moet worden met FVD maar ik vindt dit ook een gevalletje waar de pot de ketel verwijt dat hij zwart is. Net of de SGP zo fijne club is. Hun partijleider ondertekent Nashville verklaring waarin beweerd wordt dat homofilie een ziekte is; vrouwen hebben totaal geen rechten. Ik vindt SGP net zo enge club als de FVD.

JohnVKR
JohnVKR21 jan. 2021 - 18:59

Terechte en moedige stap.

Pater
Pater21 jan. 2021 - 14:48

Respect. Door samenwerking met antisemieten niet bij voorbaat uit te sluiten legitimeer je ze. De keuze van de Amerikaanse en ook Nederlandse evangelicals voor Trump is kiezen voor de anti-Christ. Jezus zou zich omdraaien in zijn graf (als-ie daar nog gelegen zou hebben)!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 jan. 2021 - 14:13

Een moedige stap van een burgemeester die nadenkt en in de wereld staat. Het geeft tegelijk aan hoe de SGP aanleunt tegen het fascisme.

3 Reacties
Pater
Pater21 jan. 2021 - 14:51

Ik denk dat de burgemeester zich fel tegen die tweede zin zou verzetten. Dat is nogal een beschuldiging. De SGP mag dan zeer verwerpelijke trekjes hebben, het zijn wel democraten.

Norsemen
Norsemen21 jan. 2021 - 17:41

@Pater Wat bedoel je precies met dat de SGP democratisch is? Lees de partijbeginselen maar eens, daar is helemaal niets democratisch aan.

Pater
Pater28 jan. 2021 - 17:38

@Norsemen Je hebt gelijk, religie is daar meer bepalend dan democratie. Ik dacht oprecht dat ze dat soort leerstukken veranderd hadden. Dat is nog niet hetzelfde als aanleunen tegen fascisme.

Henri Zwols
Henri Zwols21 jan. 2021 - 10:49

Weigeren partijen uit te sluiten is niet hetzelfde als heulen met die partijen. Zoals ik Kees van der Staaij ken uit kamerdebatten is hij heel correct. Ik ken de interne discussie binnen de SGP niet, maar ik schat in dat hij niet vooruit wil lopen op mogelijke coalitiebesprekingen voordat de kiezer gesproken heeft. En dat vind ik een lovenswaardige instelling. Een partij niet op voorhand uitsluiten betekent niet dat je gaat samenwerken met die partij. Sommige partijen liggen inhoudelijk erg ver van de SGP af waardoor een samenwerking niet voor de hand ligt.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 jan. 2021 - 13:04

Henri Met evenveel recht kun je beweren, dat Van der Staaij niet correct is en allerminst lof verdient, wanneer hij niet vooruitloopt op een eventuele samenwerking, zodat de kiezer nog kan kiezen.

Joop Schouten
Joop Schouten21 jan. 2021 - 10:44

Een ethisch en moreel juiste afweging. De SGP slijmt met alles iedereen als er maar zieltjes te winnen zijn.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf21 jan. 2021 - 11:41

En de Coalitie in Rotterdam dan? Groen Links heeft in SGP ogen ook niet overal allemaal even frisse bestuurders. Het zijn de bekende 15 minutes of fame....

Zandb
Zandb21 jan. 2021 - 13:09

Hakkepuf Tja. Groen Links loopt netjes in de pas met de beginselen van de rechtsstaat. En dat is met het Forum voor Democratie niet het geval. Er kunnen allerlei redenen zijn, waarom de SGP niet met GL wil samenwerken. Of met D66. Of met de VVD. Of met ........ Maar die redenen zijn niet vergelijkbaar met waar het hier om om gaat.

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 10:41

Dat is waar. En daar kun je, net als deze burgemeester, afstand van nemen. In ieder geval persoonlijk je keuze voor beschaving maken. Doe je dat niet, dan is het ook duidelijk waar je staat.

MaxMax2
MaxMax221 jan. 2021 - 10:36

Het is sowieso altijd goed om uit de SGP te stappen.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen21 jan. 2021 - 17:42

Eindelijk zijn we het een keer eens.

Paul250371
Paul25037121 jan. 2021 - 10:21

Hij kan dus antisemitisme van zijn discriminerende lijstje afschrijven. Nog minimaal 3 te gaan. Toch hulde dat hij dit statement maakt. Het is al schandalig dat er een discussie is of mensen wel of niet met fascisten willen samenwerken.

Bernie2
Bernie221 jan. 2021 - 9:56

@vdbemt: "...Christelijk past niet bij racistisch en anti-semitisch.." Ik geloof dat 'çhristelijk' als politiek leitmotiv sowieso zeer ongepast is in een politieke partij anno 2021. Reli's zouden hun hobby thuis of kerk moeten uitoefenen en er zeker geen politiek bestuur mee moeten bedrijven. Ik zie dat verdomd graag gescheiden. Neemt niet weg dat Gert-Jan Kats een moedig besluit nam. Met fascisten regeer je niet, je zet er zelfs geen deur voor op een kier. Buitendien (en daar heeft Kats klaarblijkelijk nooit afstand van genomen) is de SGP een repressieve club dat openlijk homohaat uitdraagt en andere LHBT'ers schoffeert. Notabene door vd Staaij zelf in zijn perverse Nashville pamflet.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 10:29

Hier kan ik me goed in vinden, hoor.

Bouwman2
Bouwman221 jan. 2021 - 10:31

Dat mag je best vinden, ik vind dat de burgemeester even zichzelf wil tonen aan den volke. Dat mag natuurlijk, ik vind dat ijdelheid. De SGP is een partij die altijd drie zetels in de Kamer heeft. Een splinterpartij. dus en daarmee symbool van de versplintering van de Nederlandse samenleving. Om daar multiplex van te maken is gedegen kennis en grote vaardigheid nodig. Iemand als Joe Biden in de USA. De vraag is dus wie dat beide hier en nu in huis heeft. Je zou kunnen zeggen: Mark Rutte. Die heeft ervaring en is flexibel en reuze handig. Nou je weet wat er tegen em wordt geroepen als ie op zijn handige mountainbike met een tas vol werk naar het Katshuis op zondag peddelt? Laatst hoorde in nog iemand schreeuwen toen op de Johan van Oldenbarneveldtlaan reed: Hé, Rutte, moet je godverdomme niet naar de kerk? Toen pas zag ik dat het Erdogan was die dat riep.

Zwerfstein
Zwerfstein21 jan. 2021 - 10:52

'Ik geloof dat ‘çhristelijk’ als politiek leitmotiv sowieso zeer ongepast is in een politieke partij anno 2021. Reli’s zouden hun hobby thuis of kerk moeten uitoefenen en er zeker geen politiek bestuur mee moeten bedrijven. Ik zie dat verdomd graag gescheiden.' Waarvan akte.

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 11:13

Allemachtig Bouwman "Dat mag je best vinden, ik vind dat de burgemeester even zichzelf wil tonen aan den volke. Dat mag natuurlijk, ik vind dat ijdelheid." Blijkgeven niet mee te willen doen aan racisme en anti-semitisme 'ijdelheid' noemen. Hoe krijg je het voor mekaar.

Middenman
Middenman21 jan. 2021 - 11:43

Waarom mag een levensovertuiging of levensbeschouwing niet de motivatie zijn van iemand in de politiek? Wat zou dan wel de diepere motivatie moeten zijn van politici? Op basis waarvan neem je dan standpunten in als politicus? Of is een politieke partij in jullie ogen niet meer dan een verzameling van standpunten waar je het wel of niet mee eens bent? Ik vind dat een gevaarlijke gedachte omdat het de deur wagenwijd openzet voor populisten. En dat is helaas al gebeurd. Waar zijn de politici in de PvdA gebleven die het socialisme echt als levensovertuiging hebben? Waar zijn de overtuigde communisten of voor mijn part de overtuigde liberalen? Het populisme zit overal. Ik ben blij dat er hier en daar nog een politicus laat zien dat er ook diepere drijfveren zijn vanuit een eigen overtuiging.

Norsemen
Norsemen21 jan. 2021 - 9:38

Wat een hypocriete eikel, alleen racisme t.o.v. joden is een probleem voor hem. Andere groepen zoals homo's, moslims en niet blanken mogen wel van hem gediscrimineerd worden. Die SGP'ers zijn echt ziek in hun hoofd.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 10:35

"Wat een hypocriete eikel, alleen racisme t.o.v. joden is een probleem voor hem". Dat is wel weer erg hard en ongefundeerd van de toren blazen. Waar zie je hem uitzonderingen maken? Waar staat dat hij niet ook afstand neemt van de SGP-houding tav homo's, moslims en niet-blanken. Overigens, dat lijk je niet te beseffen: niet-blanken discrimineren is racisme. Hij neemt afstand van racisme.

Norsemen
Norsemen21 jan. 2021 - 12:04

“Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat partij deze lijn niet trekt” Die lijn gaat FvD volgens Kats blijkbaar niet over met hun racistische standpunten over niet blanken en moslims. Nergens in zijn tweet kom ik tegen dat hij problemen heeft met andere opvattingen van FvD los van het antisemitisme. En deze man is lid geworden en geweest van de SGP, één van de meest extreme partijen in Europa. Lees de partijbeginselen er maar eens op na, dan zie dat ze meer raakvlakken met IS hebben dan met elke willekeurige partij in Nederland.

Zandb
Zandb21 jan. 2021 - 13:16

Norsemen U trekt wel een heel voorbarige conclusie: " Andere groepen zoals homo’s, moslims en niet blanken mogen wel van hem gediscrimineerd worden." Wanneer u goed had gelezen, had u geweten, dat dit een soort van druppel is. Hij hecht aan een volkomen inclusieve samenleving, zegt de man.

Norsemen
Norsemen21 jan. 2021 - 16:53

@Zandb Waarom is hij dan ooit bij de SGP gegaan? Zelfs SGP burgemeester.

Zandb
Zandb22 jan. 2021 - 8:57

Norsemen Burgemeester ben je niet als vertegenwoordiger van de partij. Dat is een. Twee is, dat mensen die geloven, dat op allerlei manieren kunnen doen. Het strengste onderscheid is dat tussen de verantwoordelijkheid voor de uitleg van de bijbel klakkeloos aan god toeschrijven en las mens de verantwoordelijkheid nemen voor de uitleg. Sommige mensen zien homoseksualiteit net zoiets als blindheid. Het hoort niet, maar wanneer je er mee moet leven, hoor je er gewoon bij. Ik kan en wil niet afgaan op: "Hij is van de SGP, dus hij vindt dit en dat en zus en zo." Ik denk meer: "Hij is van de SGP dus hij steunt dit en dat en zus en zo, hij werkt daar aan mee. Deze man is tot de conclusie gekomen, dat hij de SGP niet meer kan steunen; hij wil er niet meer aan meewerken. Ik heet de man van harte welkom. U niet? Tot slot; wanneer er binnen de SGP nou helemaal niemand is, die juist daar een beetje tegengas geeft, dat is iets wat we ook niet moeten willen, denk ik. U dacht toch niet dat alle SGP-ers er hetzelfde over denken?

Norsemen
Norsemen22 jan. 2021 - 13:51

Zandb Kritische leden van een partij worden geen burgemeester. Dat sommigen zo over homoseksualiteit denken weet ik, dat is ook één van de rede waarom ik deze partij en mensen zo abject vind. Er zijn ook mensen die op die zelfde manier over niet blanken denken. Ze zien ze als minderwaardig, of niet normaal, maar ze zullen ze niet het ziekenhuis in rammen. Je lijkt niet te beseffen waar de SGP voor staat. Het gaat niet gebeuren natuurlijk, maar hoe denk je dat Nederland zou zijn als de SGP het alleen voor het zeggen heeft?

Zandb
Zandb22 jan. 2021 - 15:29

Norsemen Deze man neemt afstand van en er zijn intern mensen met ferme kritiek op de SGP. Dat waardeer ik. Niet de SGP zelf, natuurlijk. De SGP is een hele foute partij. Maar.... ieder die zich er vanaf keert, nou mooi toch!

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 9:38

Dat is een duidelijk en volkomen terecht statement. Ook het CDA kan aan deze mijnheer een voorbeeld nemen. Christelijk past niet bij racistisch en anti-semitisch. En dus niet bij FvD en PVV.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen21 jan. 2021 - 9:40

Ik vind christelijk juist heel goed bij racisme en antisemitisme passen. Ben je soms vergeten wie honderden jaren lang de aanjager van de joden vervolging is geweest?

Bouwman2
Bouwman221 jan. 2021 - 9:57

Men moet pas een statement maken als dat voldoende potentie heeft om uit te groeien tot ophef en reuring, vdbemt. Dus als Pieter Omzigt uit het CDA zou stappen. Maar zolang wederzijdse belangen dat verhinderen, zal het nog wel even duren tot de bom afgaat. .

vdbemt
vdbemt21 jan. 2021 - 10:37

@Norsemen. Feitelijk historisch benaderd, heb je gelijk. Het is niet wat er gepredikt wordt.

Bouwman2
Bouwman221 jan. 2021 - 9:38

Er is niets aan de hand, hoor. Er zijn partijen te kust en te keur, want er zijn er nu al 89 bij de kiesraad aangemeld en dat aantal zal binnenkort wel toenemen. De samenleving deelt zich steeds verder op. Zolang dat het geval is valt het met die "inclusieve samenleving" best mee. Of tegen. zo je wenst. Het is gewoon een motto, zoals er steeds weer nieuw e spinsels worden bedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de "Rutte doctrine". ?

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 jan. 2021 - 9:22

Tja, als je talent hebt voor voortschrijdend inzicht heb je op den duur niets te zoeken bij een regressieve partij als de SGP

Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 8:58

Tja, je kan stellen dat protestante partijen al sinds tijden aan "positieve" discriminatie doen als het om joden gaat. Ook Israel is boven elke verdenking verheven. Katholieken daarentegen, die mag je gerust discrimineren. Daarom zitten er ook zo weinig katholieken in het CDA, en zitten er weinig Brabanders in het parlement. Vader Kats preekt duidelijk voor eigen parochie. :)

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 jan. 2021 - 9:50

Tja, daar zeg je me wat Ryan. Maar het parlement is het Nederlandse parlement en niet het Noord Brabants. Je bent nog niet over het begrip generaliteitsland heen, suggereer ik. Dat waren de disaspora Limburg, Noord Brabant en Zeeuws Vlaanderen. En die gebieiden werden stiefmoederlijk behandeld, en helemaal niet inclusief. Maar daarvan hoeft geen sprake meer te zijn, er is nu de Europese gedachte, van vrijheid, gelijkheid en samenwerking.,die als een aangename en verkoelende bries waait vanuit Brussel., de heerlijke stad..

Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 17:41

@ Bouwman Kijk. Brabant heeft 2 miljoen inwoners. Nederland 17 miljoen. Met wat goede wil, kom je dan op een representatief aantal van het aantal Brabantse zetels in het parlement van i op 8 tot 9. In de Tweede Kamer kom je dan op 150/9 is ongeveer 16 Brabanders, om van een evenredige verdeling te kunnen spreken. En die zijn er bij lange na niet. Verder zijn het juist de Hollanders, die nog geen spat veranderd zijn, en wij wel. Conservatief hè, en nooit wat bijgeleerd.

Zandb
Zandb21 jan. 2021 - 7:52

Uitstekend voorbeeld, hoop ik.