Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

SF-film Avatar zet aan tot zelfmoord

  •  
12-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
avatar-dark-eyes-300px.jpg
Filmhit van James Cameron zou zo realistisch zijn dat mensen er depressief van worden
De populaire SF-film Avatar zou aanzetten tot zelfmoordgedachten, aldus de Amerikaanse tv-zender CNN. Sommige fans worden zo overweldigd door de fantasiewereld Pandora, dat ze er depressief van worden.
Op de fansite ‘Avatar Forums’ staat een topic getiteld: “Ways to cope with the depression of the dream of Pandora being intangible.” Daar staan al meer dan duizend reacties van mensen die tegen depressieve gevoelens zijn aangelopen en anderen die hen daarbij proberen te helpen, aldus CNN.
De beheerder van het forum, Philippe Baghdassarian, begrijpt de gevoelens van zijn bezoekers. Een fan genaamd Mike schreef op het forum:
Ever since I went to see Avatar I have been depressed. Watching the wonderful world of Pandora and all the Na’vi made me want to be one of them. I can’t stop thinking about all the things that happened in the film and all of the tears and shivers I got from it. I even contemplate suicide thinking that if I do it I will be rebirthed in a world similar to Pandora and the everything is the same as in Avatar.
De Australische film Avatar, van regisseur James Cameron, is een enorm succes. In eigen land lijkt de filmhit zelfs het ‘box office’-record van Titanic , eveneens een film van Cameron, te gaan breken. 
Lees ook: Amerikaanse conservatieven hekelen Avatar

Meer over:

kijk nou, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

RobertIrvingIII
RobertIrvingIII12 jan. 2010 - 12:53

Typisch die amerikanen, zo overdreven zeg pffffffff. Sommigen daar zijn echt elk contact met de realiteit verloren. In nederland zijn we toch echt een heel stuk nuchterder, ik geloof niet dat er íemand in nederland gedeprimeerd is geraakt na het zien van die film, ik kan het me niet voorstellen.

Paradox2
Paradox212 jan. 2010 - 12:53

Ik geef toe, na de film gezien te hebben had ik er eventjes geen zin meer in. Dat had ik overigens ook bij Titanic. Gelukkig wist ik het futuristische Pocahontas geneuzel al snel te compenseren met interessantere films. Mijn levenslust is inmiddels weer modaal.

JanVG2
JanVG212 jan. 2010 - 12:53

Ik feliciteer James Cameron met een zeer goede persdienst. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar om steeds weer gratis en voor niets met niets op alle nieuws-sites de top-story te worden en zo uitgebreid reclame voor hun product te mogen maken? Heel knap!! Zo verdien je de investeringen wel terug!!

Yggdrasil
Yggdrasil12 jan. 2010 - 12:53

Ik krijg weer een deja-vu gevoel, iets van "waar heb ik dit eerder gehoord". Wanneer was het toch ook eens weer dat een film allerlei rare gedachten op zou kunnen roepen. Bij welke film was dat ook alweer dat psychiaters, psychologen en de geestelijke gezondheidszorg overuren draaide met de nuance dat dit alleen in Amerika gebeurde en nergens anders. The Excorcist, nu weet ik het weer.

WvanWaas
WvanWaas12 jan. 2010 - 12:53

Depressief? Nee niet echt ik werd er eigenlijk vrolijk van. Ben meteen gaan zoeken naar 3D technieken voor in huis en gaan puzzelen met beamer en laptop nu alles op R-B techniek draaiend maar heb zeker meer zin in de nabije toekomst met 3d Games Films en misschien wel real time 3D design. Het enige wat ik wel had was dat ik Mensen over het algemeen even hatelijk vond.. Waarom altijd alles willen slopen creëer nou eens iets in plaats van het te vernietigen voor eigen rijkdom...

RPoort
RPoort12 jan. 2010 - 12:53

De eerste die de daad bij het woord voegt is bij deze voor de Darwin-award genomineerd

Nikos2
Nikos212 jan. 2010 - 12:53

En bestaat het idee van de hemel dan ook niet bij christenen? Die plegen ook niet allemaal zelfmoord. En zo geweldig was de film nou ook weer niet... :)

WilliamP
WilliamP12 jan. 2010 - 12:53

Geldt dat niet voor de meeste Nederlandse films ook dat je er een eind aan wil maken, zo slecht???

insaidai
insaidai12 jan. 2010 - 12:53

In deel twee overwint de mensheid. Dan kunnen we een zelfmoordgolf verwachten. Stelletje aanstellers zeg. Tis triest dat er een film aan te pas moet komen om deze mensen over het randje te krijgen. NB> Australische Avatar > http://www.gizmag.com/go/1899/picture/2289/

hesterly
hesterly12 jan. 2010 - 12:53

Wat een onzin! Stomme Amerikanen! Onstabiel volkje! Gelukkig zijn wij nuchtere Hollanders en weten het verschil tussen fantasie en werkelijkheid! Als Pandora zo ontzettend mooi is en mensen worden er depressief van, dan is er toch iets mis met onze echte wereld! 'een beter miliue begint bij je zelf' zeggen ze, maar een mooiere ook!!! We leven in betonnen steden, blijkbaar heeft de mensheid behoefte aan meer natuur! Ga eens naar buiten! Deze wereld heeft ook hele mooie en fantastische natuur! Kijk eens om je heen! Maar nog steeds.... Stomme labiele Amerikanen!

Inessa
Inessa12 jan. 2010 - 12:53

Wellicht kom ik heel laat met dit bericht, maar ik moet het toch even kwijt. Ook ik was erg onder de indruk van die film en had de eerste momenten toen ik eenmaal uit die film kwam de gedachten "daar zou ik wel willen leven". Een film is goed als het de emoties prikkelt van de mens. En geef toe, dat doet de avatar ook heel goed. Maar ik denk dat afgezien van de emoties die ze voelen, ook het oerinstinct weer naar boven komt. Het klinkt heel stom misschien, maar tenslotte zit het nog wel in ons. Het heet niet voor niets een instinct. Mensen missen denk ik gewoon de basis van het leven, het bestaan, omdat vandaag de dag de nadruk wordt gelegd op andere zaken. Heel vroeger moest de man nog gewoon het huis uit om te jagen en voedsel binnenbrengen. Vandaag de dag zit de man achter een kantoor voor geld. Maar kun je geld eten? Nee. Een vrouw moest toendestijds koken, kinderen baren, en hun en haar man verzorgen. Verder niks! Geen belastingen betalen, niet weten wat er aan de andere kant van de wereld aan de hand is, geen nieuwe kleding kopen om de maand. Voor mij is het duidelijk: De Avatar zorgt niet voor depressies wegens hun mooie/magische wereld, maar omdat de mens jaloers wordt op het simpele bestaan.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2010 - 12:53

gaat vanzelf over

1 Reactie
sam tosha
sam tosha12 jan. 2010 - 12:53

Ja sure, hoewel sinds de film vanwege bovenstaande vooral voor opschudding in de VS zorgt, mag het van mij even duren. Niet dat ze van me bij bosjes van de daken mogen springen, maar hoe meer ogen daarzo eieieieiendelijk iets anders zien dan het gebruikelijk 'US kick ass' is het mij prima

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2010 - 12:53

nee sorry maar ik ben niet snel iemand die brult dat een stuk op joop.nl niet thuis zou horen maar dit slaat alles zoveel emotionele uitingen op internet van depressie en zelfmoordwensen waarom deze film die sowieso te slecht is om aandacht te krijgen er uit pikken het rookverbod heeft bijvoorbeeld al doden door zelfmoord gekost van bepaalde regeringen worden mensen ook depressies al is deze term hier de populaire term.

2 Reacties
sam tosha
sam tosha12 jan. 2010 - 12:53

Juist omdat mensen door het zien van deze film, voor het eerst op grote schaal een blik hebben gekregen op een betere wereld en tegerlijkertijd de onmacht voelen dat onze wereld ooit die richting op zal gaan. Wisten velen al, maar het is voor het eerst dat een film die eems de andere kant van het 'onze (westerse) levenstijl is de beste' verhaal laat horen, ook publiek bereikt die dit nog nooit was tegengekomen. Juist daarom is het een opzienbarend nieuwsitem

RBergen
RBergen12 jan. 2010 - 12:53

R Veldman, dat klopt, dit slaat alles Heb zelden zo'n pessimistische reactie gezien hier op Joop. Waarom zou het er niet thuis horen, die mensen liegen wil je zeggen? en is de film slecht of vind je er zelf gewoon niks aan. Ben jij misschien degene die depressief is geraakt van zijn grijze 1kamer-appartement , bij het zien van het kleurrijke (maar overigens zeer lelijk en slecht opgebouwde) Pandora ? Eerlijk gezegd, de film is een meesterwerk, of je er nu van houdt of niet. Ik vind er zelf eigenlijk niks aan, maar kan je de andere mensen die iets te zeggen hebben niet gewoon in hun waarde laten... Dat de film bij sommigen, waarschijnlijk veelal mensen met emotionele en psychologische problemen, depressiviteit oplevert is lang zo gek nog niet. Alleen is het vast niet zo dat Avatar hier de eerste in is. Elke film die een mooiere werkelijkheid schetst dan die van ons, zou dit gevoel op kunnen wekken... En even over het rookverbod. Ik denk dat roken opzich meer schade heeft aangericht... Voor alle mensen die een onprettig gevoel hebben overgehouden aan de film avatar... Succes De groeten;)