Joop

Severodonetsk is gevallen, Russen stap dichterbij verovering Donbas

  •    •  
25-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1205 keer bekeken
  •  
ANP-450736172

Severodonetsk is gevallen. Na wekenlange onophoudelijke Russische bombardementen, heeft het Oekraïense leger zich uit de oostelijk stad teruggetrokken. Dat heeft de gevluchte burgemeester Strjoek laten weten. De Oekraïense militairen hebben zich verplaatst naar de overzijde van de Donets-rivier.

Het Russische leger heeft bij de aanval op Severodonetks dezelfde tactieken gebruikt, als bij de belegering van de zuidelijke havenstad Marioepol: blijven bombarderen tot er vrijwel niets meer van de stad over is. Voor de Oekraïense troepen die lang standgehouden hebben, was er geen houden meer aan. Het leger bevindt zich nu in Lysytsjansk, maar het lijkt een kwestie van tijd voor de Russen hier opnieuw beginnen met hun massavernietiging. 

Lysytsjansk is voor Oekraïne het laatste bolwerk in de regio Loegansk dat ze nog in handen hebben. Verder heeft Rusland de gehele regio ingenomen. Op een eerder moment in de strijd heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd dat het behoud van Severodonetsk cruciaal was voor het verloop van de oorlog. ‘Het lot van de Donbas wordt daar bepaald,’ aldus Zelensky. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Radio-Head
Radio-Head26 jun. 2022 - 6:50

Voor de zelfgenoegzamen, de moraalpredikers, de onbevooroordeelde(maar niet heus) rechtsprekers, en last but not least de gewetenloze opportunisten, U kent ze wel o.a. de misbruikers van de Oekrainse Genocide vluchtelingen, de gedogers van alleen al in onze progressieve links bestuurde hoofdstad, ongeveer 10.000 ongedocumenteerde slaven enz. Voor diegene die het liefst lekker comfortabel aan de oppervlakte dobberen, bang voor wat verdieping, voor wat chaos in hun geatomiseerde leventje kan aanrichten. https://www.groene.nl/artikel/de-mens-als-open-vraag Had gisteren hier aan boord nog een geanimeerd gesprek met m,n collega uit Archangelsk, en trips daarvoor met Bulgaarse collega,s, en las deze week dat de Bulgaarse regering weer is gevallen, en ik dacht, goh. Veel plezier, op deze zon-nige dag.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop126 jun. 2022 - 4:41

''blijven bombarderen tot er vrijwel niets meer van de stad over is.'' Zelensky is voor de burgers in de regio Luhansk wel meedogenloos met zijn tactiek van de verschroeide aarde. Ondanks dat Severodonetsk in handen is van de Russen blijft zijn artillerie de stad beschieten om nog zoveel mogelijk te vernielen. https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6208666/russen-evacuatie-severodonetsk-gestopt-vanwege-oekraiense-beschietingen.html Op naar de volgende dorpen en steden om te vernielen.

Z + Z = 卍
Z + Z = 卍25 jun. 2022 - 20:18

Dat het een Pyrrusoverwinning mag blijken. Leve Oekraïne! 💙💛

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jun. 2022 - 18:17

De overgbleven bewoners die niet wegkunnen behalve richting Rusland zullen ook zsm met harde hand worden gerussificeerd.

3 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 jun. 2022 - 6:28

@ Danielle - ja, dat ligt in de lijn van de rede. We zien een tragedie die zich niet heel ver van ons eigen land voltrekt. Een humanitaire catastrofe, aangericht door het Kremlin. Dit bericht op Joop trekt niet veel belangstellenden. Jij, Danielle, bent tot nu toe de enige die iets schreef. Is de algemene aandacht voor 'Oekraïne' zo veel minder geworden? Toegegeven: we kunnen niet allemaal elke dag weer al onze energie aanwenden om met een loep naar deze oorlog te kijken. Dat is voor niemand gezond. Aan de andere kant: de celebrities en het shownieuws, Max Verstappen en collega's, en de online-gokhallen floreren als nooit tevoren. Tekenen van de tijd. En die zijn ongunstig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2022 - 11:33

drs. H.C. Queyncken Tollaert "Toegegeven: we kunnen niet allemaal elke dag weer al onze energie aanwenden om met een loep naar deze oorlog te kijken. Dat is voor niemand gezond." Ik zou zeggen; Ik kan niet iedere dag alle energie aanwenden om a).in Joop te komen, en b) erin te blijven en dan ook nog artikelen aan te kunnen halen. Even kijken waar je exact iets gelezen hebt lukt ook al niet, het exacte artikel; je ligt er meteen uit. Ook al is dat niet te zien, je kunt geen artikel meer openen. Het 'oeps er ging iets fout, schakel door naar....etc...en uiteindelijk helemaal opnieuw te moeten starten ( niet te snel dan heb je hetzelfde probleem) doet me vaker besluiten het dan maar op te geven. Ik houd Oekraïne wel bij, kijk 's nachts veel naar CNN BBC world news. CNN schakelt weleens teveel over naar een onderwerp, zeker nu met de abortuszaak en pas gelden met de aanslag op een school. Euronews. Al Jazeera gaat wel gewoon door. Het is vreselijk wat die mense meemaken, die Russifivering is in volle gang.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jun. 2022 - 18:17

Teken van vermoeidheid: gastgezinnen die hun oekrainers naar de opvang brengen omdat het mooi geweest is.