Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Severodonetsk is gevallen, Russen stap dichterbij verovering Donbas

  •  
25-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1233 keer bekeken
  •  
ANP-450736172

Severodonetsk is gevallen. Na wekenlange onophoudelijke Russische bombardementen, heeft het Oekraïense leger zich uit de oostelijk stad teruggetrokken. Dat heeft de gevluchte burgemeester Strjoek laten weten. De Oekraïense militairen hebben zich verplaatst naar de overzijde van de Donets-rivier.

Het Russische leger heeft bij de aanval op Severodonetks dezelfde tactieken gebruikt, als bij de belegering van de zuidelijke havenstad Marioepol: blijven bombarderen tot er vrijwel niets meer van de stad over is. Voor de Oekraïense troepen die lang standgehouden hebben, was er geen houden meer aan. Het leger bevindt zich nu in Lysytsjansk, maar het lijkt een kwestie van tijd voor de Russen hier opnieuw beginnen met hun massavernietiging. 

Lysytsjansk is voor Oekraïne het laatste bolwerk in de regio Loegansk dat ze nog in handen hebben. Verder heeft Rusland de gehele regio ingenomen. Op een eerder moment in de strijd heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd dat het behoud van Severodonetsk cruciaal was voor het verloop van de oorlog. ‘Het lot van de Donbas wordt daar bepaald,’ aldus Zelensky. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.