Joop

Servië vraagt EU-lidmaatschap aan

  •  
19-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sidp300.JPG
De regering van Servië heeft zaterdagmiddag in een door president Boris Tadic bijgewoonde zitting besloten het EU-lidmaatschap aan te vragen. Op een persconferentie zei president Tadic dat EU-voorzitter Zweden de datum zal bepalen waarop dat officieel kan geschieden. Servië wacht volgens de president op een uitnodiging van de Zweden.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 dec. 2009 - 18:02

En hoe gaat het met de weduwen van Srebinica? Is iedereen gepakt en berecht? Leuk, het feest mag beginnen. Ja Mostafa, maar dat was een Genocide-tje? o! sorry, ik dacht dat het een Genocide was.

2 Reacties
Klaas2
Klaas219 dec. 2009 - 18:02

Servië buiten de EU houden is een zeker recept voor een volgende Balkan-oorlog. Ik denk niet dat de weduwen van Srebrenica dat willen.

Kappasnor
Kappasnor19 dec. 2009 - 18:02

Wie wil je precies berechten? Clinton, Albright en de havikken in het Bosnisch parlement wellicht, die het Owen-Stoltenberg plan vakkundig om zeep geholpen hebben?

harry12345
harry1234519 dec. 2009 - 18:02

Gek...Servie heeft recentelijk zo'n 15 duizend Kroaten afgemaakt, 100 duizend Bosniers, 7 duizend Albanezen in Kosovo. De Servische bevolking is ook anno 2009 voor het grootste deel nog altijd extreem en zeer eng nationalitisch. Servie dreigt nog met grote regelmaat om op gewelddadige wijze de onafhankelijkheid van Kosovo ongedaan te maken. Servie is dan ook nog een vooruitgeschoven post van het ook al zo gezellige Rusland. Servie heeft tevens een dramatisch slechte economie omdat er de afgelopen 25 jaar niets gedaan is aan hervormingen. Servie heeft een mafia die de rest van de Balkan tot kwajongens maakt (behalve de Albanese mafia dan, die zijn ook extreem gewelddadig). En Servie heeft tijdens de val van Srebrenica Nederlandse soldaten gekidnapt en Ratko Mladic, de hoofdverantwoordelijke voor de ontvoeringen en massamoord op Bosnische moslims, is nog geeneens gearresteerd...En zo'n Servie kan gezellig lid worden van de EU???? Bizar, onterecht en zeer ongewenst! Nederland steek hier een stokje voor!!!

1 Reactie
Klaas2
Klaas219 dec. 2009 - 18:02

Nee, niet Servië heeft dat gedaan. Het waren Serviërs onder leiding van de inmiddels overleden Milosovic, en Bosnische Serviërs onder leiding van de gevangen genomen Karadzic. Daarmee zijn niet alle oorlogsmisdadigers gepakt. Maar om een volk als collectief verantwoordelijk te stellen voor een oorlog, dat doen we sedert WOI niet meer, want in die houding werd de kiem gelegd voor WOII. Dit lijkt er erg op, indien we het Servische volk collectief gaan straffen voor de Balkan-oorlog leggen we de kiem voor een volgende Balkan oorlog. Het lijkt mij geen verstandig idee.

RobvanKan
RobvanKan19 dec. 2009 - 18:02

Welja, doe er nog maar een land bij waar paard-en-wagen nog een productiemiddel is. Ik wil over de Joegoslavische afscheidingsoorlogen niet eens een snel oordeel vellen. Ik ben gewoon mordicus tegen elke uitbreiding van de ondemocratische, logge EU, en al helemaal met landen die financieel zwak staan. We hebben al wat van die zorgenkindjes onder de leden - reden zat om er niet nog meer bij te nemen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas219 dec. 2009 - 18:02

Dat is een kant, maar van de andere kant, lidmaatschap bij de EU werkt stabiliserend op de betrokken landen. Een nieuw Balkan oorlog kost veel meer dan wat Servië ooit zal kosten. Ik zeg niet direct dat ze erbij moeten, ik geef dit alleen ter overweging aan, want zoals harry harrysen verwoordt zijn er ook problemen door Servië wel erbij te halen. Ik vind het een moeilijk dilemma. Gelukkig gaat lidmaatschap nooit zo snel, een aanvraag duurt al gauw tien jaar en kan elk moment stop gezet worden.