Joop

SER: zonder topvrouwen geen nieuwe topmannen

  •  
20-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24944407127_014c475b6a_k

© cc-foto: Elvert Barnes https://flic.kr/p/E1fBbX

De regering moet volgend jaar een quotum verplichten voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. In raden van commissarissen mogen er geen nieuwe mannen aangetrokken worden zolang de raad niet minimaal voor 30 procent uit vrouwen bestaat. Die dwingende maatregel wordt geadviseerd door de Sociaal-Economische Raad (SER) in een rapport over het gebrek aan diversiteit in het bedrijfsleven. In 2013 werd een vrijblijvend streefcijfer van dertig procent ingevoerd. Dat heeft niet gewerkt. Uit de meest actuele cijfers blijkt dat vrouwen het aandeel van 18,4% hebben in de raden van commissarissen en 12,4% in de raden van bestuur van grote vennootschappen. De SER stelt :
"Voor de (bijna 100) beursgenoteerde bedrijven in Nederland stelt de SER een zogenoemd ingroeiquotum voor van ten minste 30% vrouwen in Raden van Commissarissen (RvC’s). Bedrijven die de 30% nog niet hebben bereikt, mogen bij een vrijkomende plaats alleen een vrouw benoemen. Anders volgt een sanctie: nietigverklaring van de benoeming (“de lege stoel”). In andere landen, zoals Duitsland, is dit een effectieve aanpak gebleken. De beursgenoteerde bedrijven hebben een voorbeeldfunctie, het zijn toonaangevende bedrijven en zij kunnen zorgen voor een vliegwieleffect. Daarnaast worden alle zogenaamde ‘grote’ vennootschappen (bijna 5.000) verplicht zelf ambitieuze streefcijfers op te stellen om genderdiversiteit te bevorderen in zowel hun RvC, de Raad van Bestuur (RvB) als de subtop. Zij dienen actief en open te communiceren over zowel gender- als culturele diversiteit. De SER bepleit dat daarbij een goede ondersteunende infrastructuur wordt ingericht die bedrijven actief helpt bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun plannen. Dat is een belangrijke randvoorwaarde. Ook voor (semi-) publieke sector moeten deze maatregelen gaan gelden. Zij hebben hierin een voorbeeldrol te vervullen."
"Het is een draai van het bedrijfsleven, dat zich eerder verzette tegen een verplicht quotum. Hans de Boer, voorzitter van belangenbehartiger VNO-NCW, noemde een quotum eerder een zwaktebod en zei dat bedrijven zelf acties gingen ondernemen om het percentage vrouwen in de top te laten stijgen. “Toch moeten we constateren dat dit te langzaam ging. En hoewel ik het een zwaktebod blijf vinden, doen we daarom vandaag nieuwe voorstellen die moeten zorgen voor een radicale trendbreuk”, zegt De Boer nu."
Ook de etnische diversiteit blijft achterwege maar de SER stelt op dat gebied geen dwingende maatregelen voor:
"Onderzoeken naar het aandeel leidinggevenden met een andere culturele achtergrond laten zelden een hoger aandeel dan enkele procenten zien. De SER stelt voor ook hier veel actiever in te zetten op het stimuleren van samenwerking, het verbeteren van het inzicht in culturele diversiteit, het vergroten van de zichtbaarheid van het culturele talent en het verbeteren van de transparantie."
De SER pleit ook voor het verbeteren van de kinderopvang en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.
cc-foto: Elvert Barnes

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (123)

Karingin
Karingin21 sep. 2019 - 23:56

Uit de VK: Het Financieele Dagblad voerde afgelopen week mannen en vrouwen in hoge functies op die de omslag in denken markeren bij de werkgeverslobby over een verplicht vrouwenquotum. Eerst waren ze tegen, nu zijn ze voor, net als Neelie Kroes, die vijftien jaar geleden al ‘I am proud to be quota-ed’ zei. In het FD zegt ­Mirjam de Blécourt (Baker McKenzie en Eerste Kamerlid voor de VVD): ‘Ik dacht: als we met z’n allen een wet maken, een streefcijferwet, dan gaan de grote bedrijven in Nederland zich daar wel aan houden. Ik was zo naïef. Het is 2019 en dat mannenkartel is er nog steeds.’ Daar sluit ’s lands knuffel-ceo Feike Sijbesma (DSM) zich bij aan: ‘Het gaat te langzaam.’ Net als Jan Bout (voormalig Royal Haskoning): ‘Kijk naar de bouw. Het is mijn diepe overtuiging dat de problemen daar te maken hebben met de masculiene cultuur. Ergens in 2015 zat ik bij weer een sessie over diversiteit en dacht: als we hier na zoveel jaar nog zo over praten, dan komt het niet van binnenuit.’

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub21 sep. 2019 - 11:55

Als de Sociaal-Economische Raad (SER) gelijkheid wil afdwingen aan de top, dan ook graag aan de onderkant! Wegwerkers, dakdekkers, wegenbouwers, etc. zijn allemaal mannen. Daar moet dan ook maar eens gelijkheid in komen.

4 Reacties
Imperialist
Imperialist21 sep. 2019 - 15:53

Ja hallo, dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Het moet wel leuk blijven!

Karingin
Karingin21 sep. 2019 - 23:58

Domme opmerking. Niemand ondervind ook maar enige belemmering in het verkrijgen van zo'n baan. Of nou ja, misschien wel, maar dan ligt dat toch weer aan de mannen ben ik bang.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 nov. 2019 - 0:13

Goed plan. Zeg maar tegen die mannen dat ze een beetje moeten inschikken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2019 - 11:41

Dames kunnen niet worden gedwongen naar bepaalde banen te solliciteren en heren ook niet.

Frits Jansen
Frits Jansen21 sep. 2019 - 9:23

Nu ik er over nadenk geloof ik dat we hier te maken hebben met een bedrieglijke "framing". De vraag is namelijk wat de "top" eigenlijk is. We denken dan in eerste instantie aan grote organisaties die naar model van een miltaire organisatie de vorm hebben van een piramide, met een "generaal" aan te top, die dan CEO heet. Maar neem nu een medisch specialist. Die heeft helemaal geen (directe) ondergeschikten. Hij/zij kijkt wel uit! Van personeel krijg je maar gedoe. En de ware specialist wil voor geen goud ruilen met de directeur van het ziekenhuis waar hij werkt. Zelf werkte ik in de verkooporganisatie van een computerbedrijf. Ik had interessante contacten met klanten, veelal grote bedrijven. Mijn chef had niets over mijn werk te zeggen, laat staan de directie. Ik kreeg globale aanwijzingen, en vulde die zelf in. Uit een hiërarchisch perspectief stond ik helemaal onderaan, maar ik had een leuke baan, met een heel acceptabel salaris. Nu boven de 50% van de studenten van het vrouwelijk geslacht is krijgen we vanzelf professionele toppers. Er wordt wel gezegd dat vrouwen conflicten liever mijden, en dus bij voorbeeld liever notaris dan advocaat worden. Maar waarom zitten er dan zoveel vrouwen bij de rechterlijke macht? Ik geloof dat de verklaring heel simpel is dat rechters makkelijk part-time kunnen werken: als ze geen zitting hebben kunnen ze rustig thuis werken.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 13:42

Het was voor vrouwelijke artsen vroeger vaak lastig een opleidingsplaats te bemachtigen. Inmiddels neemt ook het aantal vrouwelijke specialisten toe ook bij traditioneel "mannelijke"specialismen zoals orthopedie. Voor cardiologie is de toename van vrouwelijke specialisten van groot belang gebleken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2019 - 9:21

In de leeftijdsgroep tot veertig jaar zijn vrouwen inmiddels in de meerderheid bij de medische specialisten.

Imperialist
Imperialist21 sep. 2019 - 8:29

Zoals altijd is dwang door de overheid weer de oplossing. Dit is al eerder geprobeerd, door Melkert als ik me goed herinner en toen werkte het ook niet. Ik ben helemaal voor meer vrouwen in de top maar wie geeft de overheid het recht om zich met privaatrechtelijke bestuursverhoudingen te bemoeien? Is er nog een aspect van het leven waar de overheid haar neus niet insteekt? We hebben minder en betere overheid nodig, niet meer en slechtere.

Ivan61
Ivan6121 sep. 2019 - 8:19

Ik ben tegen quotums in algemeen. Nog meer ben ik tegen vieze oude jongens krentenbrood netwerken. Doe maar de quotum dan. Ergens moet dat beginnen en dat meer vrouwen in top broodnodig zijn is kristal helder. Vrouwen zijn veel minder bezig met machtsstrijd en zij zien andere niet als tegenstander. Ijsland heeft na de laatste crisis vrouwen in de top van bedrijfsleven opgenomen en het werkt uitstekend. Niet bang zijn mannen gewoon beginnen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 13:43

precies

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 7:01

Vrouwen krijgen iets meer een gelijke kans op de werkvloer. Want Nederlandse vrouwen doen het veel slechter in het bedrijfdsleven dan in andere westerse landen, ook al zijn Nederlandse jonge vrouwen hoger opgeleid dan mannen. Blijkbaar is het ontmoedigingsbeleid van onze Nederlandse cultuur zo sterk, dat vrouwen denken: laat maar. Wat ik ook doe, een man met mindere kwalificaties wordt aangenomen en krijgt promoties. En ik krijg als bonus ook nog eens vervelende mannen die mansplainen en seksueel intimideren.Allemaal barrieres en drempels waarmee jonge mannen niet te maken krijgen slaan jonge vrouwen om hun oren. Dat is niet eerlijk. Nu wordt een poging gedaan om het zachtjes aan recht te trekken. Dat ook vrouwen de kans krijgen om het mannenbolwerk van de top te doorbreken. Het talent, de hersens worden zo minder in de prullenbak gegooid dan het anno 2019 het geval is. Meteen komen natuurlijk bij Joop de mannelijke holbewoners bovendrijven die denken het allemaal beter te weten over vrouwen. En de vrouwen die over de jaren heen zo zijn gehersenspoeld dat ze zich erbij hebben neergelegd dat ze nooit dezelfde status, hetzelfde salaris en dezelfde kwaliteit van leven zullen als mannen kunnen bereiken in dit land en daardoor verdedigen ook zij de status quo.

EricDonkaew
EricDonkaew21 sep. 2019 - 4:19

Je kunt als burger, als je tegen geforceerde vrouwenquota bent, alleen via de stembus reageren. Maar waar moet je dan op stemmen? Neelie Peeper, of hoe ze ook mag heten, van de VVD is ook voor vrouwenquota. Populistisch rechts dan? Nee, want dhr. Otten wil eveneens per se een vrouw als partijleider. Blijft er weinig over hè.

JanB2
JanB220 sep. 2019 - 23:28

Toch fijn dat vrouwen nu ook hun incompetentie en kwade inborst mogen bewijzen, net zoals hun mannelijke collega-CEO's. Bij KPN valt men in dat opzicht meteen met de neus in de boter.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 13:33

Wel zo eerlijk dat beide seksen hun incompetentie mogen etaleren, alhoewel ik bij het aanschouwen van Boris terugverlang naar zijn voorgangster.

JanB2
JanB222 sep. 2019 - 0:32

Je bent niet de enige volgens mij. Welbeschouwd heeft May het ook niet slecht gedaan. Die deal van haar was gewoon goed. Dat wil zeggen: het beste dat mogelijk was binnen de hele context. Dat een totaal van de realiteit losgezongen parlement die deal tot 3 keer wegstemt doet daar niets aan af. Wat dat betreft is die coup van Johnson an sich ook best verdedigbaar, ware het niet dat Johnson nog verder van de realiteit afstaat dan menig MP en puur handelt vanuit kwade opzet (met een no-deal als doel danwel acceptabele uitkomst).

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 nov. 2019 - 0:15

DanielleDefoe 21 september 2019 at 15:33 [ Wel zo eerlijk dat beide seksen hun incompetentie mogen etaleren, ] En daar heb je de crux te pakken.

Lucas2000
Lucas200020 sep. 2019 - 20:29

Belachelijk zo'n quotum. Gaan we dan ook een mannenquotum invoeren voor het onderwijs en de zorg? Dat in die sectoren tenminste 50% man moet zijn? Gewoon de mensen met de beste papieren het werk laten doen; is dat een vrouw, prima, maar is dat een man; net zo goed. Het feminisme is echt totaal doorgeslagen. Brrrr.

14 Reacties
Karingin
Karingin20 sep. 2019 - 21:44

Aanstelleritus en drogredeneringen. Als mannen graag in de zorg of het onderwijs willen werken, zullen ze daar geen belemmeringen ondervinden (mits een VOG overlegd kan worden). Als een vrouw solliciteert naar een toppositie, loopt ze tegen een Old Boys Network aan. Dat doorbreken kan alleen als het wordt opgelegd, zo is gebleken.

Peterrr2
Peterrr220 sep. 2019 - 23:23

@Karingin, is dat werkelijk zo? Dat alles maar Old Boys Network is. Of is dat gewoon een excuus voor mensen die er niet tussenkomen om zich achter te verschuilen? Zelf heb ik nooit enige ambitie gehad om carrière te maken. Dus geen enkele ervaring hiermee. Maar ik heb mijn twijfels of dit echt de reden is dat veel vrouwen niet in topposities komen. Je ziet ook bijna geen vrouwen die een eigen bedrijf opzetten. Is dat dan ook al de schuld van het OBN? Of zou het kunnen dat veel vrouwen het principe hebben ik werk om te leven en niet zoals een beperkt groepje mannen dat leeft om te werken en dus vol gaat voor carrière?

Abma
Abma21 sep. 2019 - 4:55

Absoluut helemaal eens. Dat gezeik over een quotum in de Top van het bedrijfsleven, en het nooit hebben over het te kort aan mannen in genoemde sectoren. Vooral omdat men de zogenoemde onderkant van de samenleving ,maar o zo belangrijk in het kunnen functioneren van een land, niet belangrijk vindt.

Abma
Abma21 sep. 2019 - 5:05

Karingin Er zou ook tenaanzien van zorg en onderwijs veel meer gedaan kunnen worden aan het stimuleren om een beroep in deze sectoren te kiezen . Op scholen en in opvoeding van jongens is er veel te veel sprake van het juist stimuleren van het kiezen van een technisch of economisch beroep. Bovendien is er op dit moment waarin oude rol patronen weer worden omarmd.( De man heeft de grote baan en de vrouw de parttime baan )geen plaats meer voor volledige banen. In de zorg zijn volledige werkweek banen haast niet meer te vinden.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:25

"Gewoon de mensen met de beste papieren het werk laten doen; is dat een vrouw, prima, maar is dat een man; net zo goed." Maar dat gebeurt niet. Jonge vrouwen hebben betere papieren dan mannen. Maar toch neemt men minder getalenteerde jonge mannen aan en stuwt ze naar de top van het bedrijfsleven.

Frits Jansen
Frits Jansen21 sep. 2019 - 9:27

Onderwijs en zorg: er wordt nog steeds geklaagd dat er te weinig vrouwelijke hoogleraren zijn, en de medische specialisten zijn ook nog steeds overwegend man. Bedenk dat een ambulancebroeder ook een soort verpleegkundige is, en die heeft echt wel een "stoer" beroep.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 sep. 2019 - 13:10

Frits, medisch specialisten, mijn oogartsen voor een lange periode zijn vrouw, en worden door mij zeer gewaardeerd. Mijn huisartsen zijn over een nog langere periode vrouw en weet je ook daar is niets mis mee. Maar ik denk dat een quotum andersom ook niets is. Nu heb ik mijn gehele leven bij korfbal gezeten en daar speelde het probleem dat we in de jeugd voldoende jongens moesten scoren. Maar in de seniorenploegenbis dat geen probleem. Heb je The Handmaid'sTale gelezen? Langzamerhand zie ik met al die dwang van bovenaf een soort staat ontstaan waar ik absoluut niet naar toe wil. Angstaanjagend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 14:49

Ik heb een exemplaar van de "handmaids tale" uit 1985. Gilead is een Puriteinse vrouwonderdrukkende theocratie. De dictatuur was zoals gewoonlijk piramidevormig, niet alle vrouwen waren dus ondergeschikt maar op elk niveau was de vrouw minder dan de man. Het loont de moeite bij de interpretatie ook de context van de Amerikaanse maatschappij in de jaren 80 er bij te betrekken. De US is niet in Gilead veranderd en ook 1984 is fictie gebleven. Speculatieve fictie net als andere dystopien. Buitengewoon interessant genre met een lange traditie

Klaas Punt
Klaas Punt21 sep. 2019 - 19:19

Goed boek, he Danielle. Ik heb het dus niet over 1985 maar over nu. Er zijn tekenen dat de maatschappij zoals ik die ken verandert in een maatschappij met zeer veel geboden en wetten voor de inwoners. Tevens is ook wel duidelijk dat er een bovenlaag ontstaan is die zich van die wetten niets hoeft aan te trekken. En dit is typisch zo een actie waarbij de college van vrouwen besluit dat zij meer vrouwen in alle colleges(besturen) van ons land willen, alsof het feit dat het basisonderwijs al volledig vrouwelijk is niet genoeg is. Ik ben voor absolute gelijkheid in rechten en plichten voor man en vrouw, maar ben mij zeer bewust dat er grote verschillen zijn. Dat wordt te vaak ontkend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 21:17

@ Punt, dan behoor ik tot de ontkenners.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 21:20

Mannen worden niet geweerd uit het basisonderwijs. Ze zijn welkom, maar ze hebben er geen zin in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 22:22

PS U wilt niet dat de overheid bepaalt dat het te langzaam gaat met de emancipatie en dus bepaalde maatregelen wil nemen. Prima. Dat mag u vinden maar ga daar niet Atwood bijslepen als bewijsmateriaal. Gilead is een satire op de 17de eeuwse puriteinse patririarchale maatschappij gemengd met een dosis nieuwrechtse jaren 80 ideologie. Vrouwen zijn er slachtoffer en medeplichtige. Ze doen mee omdat ze als echtgenote van een gepriviligeerde man zelf ook enige macht verwerven al is dat alleen binnenshuis over andere vrouwen. Zoals de ISIS vrouwen zich op hun vrouwelijke slaven konden uitleven veronderstel ik.

Klaas Punt
Klaas Punt22 sep. 2019 - 10:15

defoe, als het jou niet duidelijk is dat de repressie op veel fronten is doorgedrongen in onze maatschappij, dan vrees ik toch dat uw ogen gesluierd zijn met schellen. Daarom is het boek zeer actueel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2019 - 15:29

Het voorstel van de SER zie ik niet als een vorm van repressie, het aan banden willen leggen van abortus weer wel.

Samen Delen
Samen Delen20 sep. 2019 - 18:11

Men werkt om te leven. Maar de werkgevers hebben er "je leeft om te werken" van gemaakt. Slimme jongens, helemaal om daarmee de dames ook aan het werkt voor ze te krijgen. Levert ook extra belasting op.

Karingin
Karingin20 sep. 2019 - 18:04

De crux ontgaat de meeste reaguurders weer eens. Natuurlijk is kwaliteit van belang, maar probeer het Old Boys Network maar eens binnen te komen, als vrouw of allochtoon. Vrijwillig gemaakte afspraken helpen blijkbaar niet. Dus dan is een tijdelijk quotum de enige oplossing. Al denk ik ook dat specifieke trainingen, voor met name vrouwen, om assertiever te worden nodig zijn. We worden nog altijd opgevoed met het idee dat een vrouw vooral lief en zorgzaam moet zijn, en dat kan ook een asset zijn, maar vooralsnog wordt je dan al snel overschreeuwd.

15 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen20 sep. 2019 - 18:10

Weten we eigenlijk wel of vrouwen net zo vaak op topfuncties solliciteren als mannen?

Klaas Punt
Klaas Punt20 sep. 2019 - 18:33

Je moet zorgen dat ze je nodig hebben. Dat ze niet om je heen kunnen. Je moet opvallen door kwaliteit, niet korte rokjes of blonde haren. Natuurlijk moet je bereid zijn de volle baan te vervullen. Topfuncties, dan ben je vaak van huis. Dus voor die mogelijke problemen moet je een oplossing hebben. Een ding is zeker, een gelijke stand proberen te halen als bedrijf is alleen een goede zaak als het bedrijf er beter van wordt. Want daar gaat het om in zaken.

Recht door Zee
Recht door Zee20 sep. 2019 - 18:40

@Karingin Er zijn weinig topposities en veel mensen die ze willen hebben, dus als je dat wilt zul je er voor moeten strijden met anderen, vele zullen sneuvelen, weinigen zullen het halen dat is hoe het werkt. Een vrouw een toppositie geven omdat het een vrouw is, is seksisme, plain en simpel. Hiermee breng je vrouwen die hard hebben gewerkt en een topposities hebben bereikt in diskrediet.

ton14024
ton1402420 sep. 2019 - 18:56

Vooral lief en zorgzaam zijn een asset dat voor een voorspoedige transitie gemist wordt.

Lucas2000
Lucas200020 sep. 2019 - 20:31

De natuur is gewoon anders, mannen zijn geen vrouwen en andersom. Beide een topfunctie en de kinderen lekker bij opa en oma stallen is zo makkelijk tegenwoordig, maar de emancipatie gaat werkelijk een kant op; dat de vrouw meer moet, maar als de man dan parttime wil, wordt nog niet geaccepteerd.

MountEverest
MountEverest20 sep. 2019 - 20:55

@Karingin De kans dat quotering NIET ten koste gaat van kwaliteit is rond de 0,1 %. Vroeger stond in advertenties: bij gelijke geschiktheid geven we de voorkeur aan een vrouw. Hoewel dit ook discriminatie is, vind ik dit acceptabeler dan een quotum.

Karingin
Karingin20 sep. 2019 - 21:38

Treffend, deze reacties. De vooroordelen: Vrouwen zijn minder ambitieus. Vrouwen gebruiken hun vrouwelijkheid om hogerop te komen. Vrouwen willen niet te veel van huis zijn (of moeten dat niet willen). Vrouwen moeten de problemen thuis oplossen. Mannen en vrouwen zijn van nature anders. Ouders (moeders) moeten hun leven in dienst stellen van de kinderen. Nee, dat is niet wat er letterlijk gezegd wordt natuurlijk. Maar dat is wel de onderliggende gedachte. Die laatste opmerking van Mount is natuurlijk helemaal zonder merites, met je 0,1 procent. Ga toch buiten spelen. Knulletjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2019 - 23:36

Wel opmerkelijk dat de vrouwen "van nature" zo anders zijn in Nederland dan in Scandinavie. Zou er iets in het water zitten?

JanKlaasen
JanKlaasen21 sep. 2019 - 8:02

Karingin Bedankt voor je met feiten onderbouwde reactie.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 sep. 2019 - 10:18

Hallo Karingin...Even een paar vragen bij jouw post. Enig idee hoe moeilijk het is als man om in het 'old boys network' door te dringen? Voor zover er overigens zoiets bestaat; ik ben nog nooit geconfronteerd met enig empirisch bewijs, maar enfin...Ik geef het je maar mee, het is een ratrace en de overgrote meerderheid van de mannen die een dergelijke functie ambieert haalt de top niet. Het is een combinatie van duursport, schaken, politiek, overleven in de jungle en vechten voor het hoogste punt van de apenrots. Je moet er maar zin in hebben...ik in ieder geval niet. Vervolgens trek je het quotum nog wat breder: niet alleen vrouw, maar ook allochtoon. Vraagje daarbij: kun je mij een sluitende definitie geven van wat moet worden verstaan onder allochtoon? Als we gaan quoteren moeten we natuurlijk wel het juiste vinkje kunnen zetten. In aanvulling daarop; waarom stoppen bij vrouwen en allochtonen? Lijkt jou dat niet oneerlijk? Als je consequent bent, dan ook quota voor homosexuelen, invaliden en alle andere al dan niet als 'kwetsbaar' bestempelde groepen. Succes met de indeling... Tot slot; wie heeft bepaald dat het bedrijfsleven een afspiegeling moet zijn van de samenleving? Waarom?

Klaas Punt
Klaas Punt22 sep. 2019 - 14:18

defoe - tot mijn grote genoegen heb ik met verschillende vrouwen uit Scandinavie, oud en jong, kennis gemaakt en voor mij zijn ze zeker niet anders. Uiteraard vaak traditioneler, wat zien ze er niet fraai uit in nationaal kostuum. Maar verder heb ik nooit gemerkt dat ze "anders" zijn. O, ja, de bedelaarster in Oslo, uit Roemenie,, vroeg om een koffie. Die kreeg ze dan ook. Noorse invloed?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2019 - 22:06

@ Punt "... wat zien ze er niet fraai uit in nationaal kostuum". Bunad is een zg "invented tradition" die in eind 19de eeuw populair werd bij de Noorse elite als gevolg van de opkomst van de "Nasjonal Romantikk" terwijl de echte streekdrachten al bijna geheel waren verdwenen. De huidige vorm is grotendeels verzonnen onder invloed van Hulda Garborg. Wel zijn er weer diverse locale vormen te herkennen aan kleuren en borduursels. Uiteraard kostbaar spul dat alleen op feestdagen uit de kast komt. Dat Noorse vrouwen "traditioneler " zijn kun je daar niet uit concluderen. zie voor mooie plaatjes: https://www.norskflid.no/bunad/bunadens-historie/

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 sep. 2019 - 22:18

PS in heel Scandinavie wordt heel veel koffie gedronken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 nov. 2019 - 0:16

Tweekeerbellen 21 september 2019 at 12:18 [ Enig idee hoe moeilijk het is als man om in het ‘old boys network’ door te dringen? ] Och, arme jongen toch.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 nov. 2019 - 0:18

DanielleDefoe 21 september 2019 at 01:36 [ Zou er iets in het water zitten? ] Akvavit.

Samen Delen
Samen Delen20 sep. 2019 - 18:03

Maar wat als keer op keer blijkt dat zoveel vrouwen er niets voor voelen om zoveel mogelijk op mannen te gaan lijken -inclusief in kleding- en werk te doen wat nagenoeg hoofdzakelijk altijd door mannen is gedaan? Alsof kinderen krijgen, die voeden uit eigen lichaam, en vervolgens grootbrengen met zorg en liefde minder waarde zou hebben dan in een top van een bank of ander bedrijf werken om zoveel mogelijk financiële winst te maken voor de aandeelhouders. Is het eigenlijk niet juist andersom?

7 Reacties
MountEverest
MountEverest20 sep. 2019 - 20:56

Zelf in het progressieve Zweden zijn ze er achter gekomen dat vrouwen meer affiniteit met zorg hebben dan mannen.

Karingin
Karingin20 sep. 2019 - 21:13

(nadat ik even een teiltje heb gevuld): Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat vrouwen - in dit geval - vaak de kans niet krijgen, omdat ze niet de juiste contacten hebben of niet assertief genoeg zijn. En omdat mannen nog altijd ontzettend bevooroordeeld zijn ten opzichte van vrouwen. Jullie 2 zijn daarvan maar weer eens het bewijs.

Karingin
Karingin20 sep. 2019 - 21:14

- in dit geval - moest voor "vrouwen" staan

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:26

"Maar wat als keer op keer blijkt dat zoveel vrouwen er niets voor voelen om zoveel mogelijk op mannen te gaan lijken -inclusief in kleding- en werk te doen wat nagenoeg hoofdzakelijk altijd door mannen is gedaan?" Altijd? Hoe weet jij dat? Ben jij geschiedenisdeskundige? Volgens mij werkten man en vrouw vroeger samen op de boerderij en zorgden opa en oma voor de kinderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 11:23

Dat voeden uit eigen lichaam neemt geen heel leven in beslag en het grootbrengen is al evenmin een dagtaak zeker niet zodra de kinderen op school zitten. Bij te lang thuis blijven hangen verouderen de diplomas met alle schadelijke maatschappelijke gevolgen vandien. Maar ik begrijp dat veel mannen het wel fijn vinden om levenslang geen poot uit te hoeven steken in het huishouden.

Karingin
Karingin22 sep. 2019 - 0:34

Grappig dat er geen weerwoord komt van de mannen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 nov. 2019 - 0:12

Karingin 22 september 2019 at 02:34 [ Grappig dat er geen weerwoord komt van de mannen. ] Bijval van een man, mag dat ook? Bij deze dan.

JanKlaasen
JanKlaasen20 sep. 2019 - 18:03

Fijn voor de betreffende vrouwen om te weten dat je dankzij een quotum op je plek bent gekomen.

1 Reactie
Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:28

En fijn voor de mannen nu. Die nu weten dat ze altijd worden voorgetrokken. Want meisjes presteren beter op school en hebben meer diploma's. Maar toch zijn het ondergemiddelde mannen die doorstoten naar de top, omdat de directeur zichzelf meent te zien in die frisse jongeman en niet in de jongedame. Mannen worden nu voorgetrokken en positief gediscrimineerd en het quotum trekt dat recht!

Peterrr2
Peterrr220 sep. 2019 - 17:22

Aangezien 70% van de vrouwen parttime werkt. Gaat de SER dan ook afdwingen dat die topbanen in deeltijd ingevuld kunnen worden. Of in duovorm?

5 Reacties
itsme3
itsme320 sep. 2019 - 19:47

Commissaris is per definitie een deeltijd baan

Lucas2000
Lucas200020 sep. 2019 - 20:32

Echte emancipatie zou zijn dat meer mannen parttime gaan werken en ook voor de kinderen zorgen, maar dat wordt nog maar weinig geaccepteerd, niet in de Scandinavische landen overigens.

Karingin
Karingin20 sep. 2019 - 21:04

De meeste vrouwen werken in deeltijd vanwege de kinderen, als gevolg van het ouderwetse rollenpatroon. Maar ik zie niet in waarom een topfunctie niet in deeltijd ingevuld kan worden, of met deels thuis werken bijvoorbeeld, of inderdaad in duo. Juist in een topfunctie heb je vooral overzicht nodig, hands on werk is aan de werkvloer. Ja, je moet veel lezen, maar dat hoef je niet op kantoor te doen. En het geouwehoer daarover kun je gewoon plannen. Op escalaties na, maar als de partner in het gezin goed meewerkt, is ook dat niet onoverkomelijk.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:30

Vrouwen worden nu gediscrimineerd op de werkvloer, terwijl ze minstens net zo getalenteerd zijn als mannen. Geen wonder dat veel vrouwen denken: laat maar. Ik word toch niet eerlijk behandeld, mijn talenten worden niet ingezien, ik neem genoegen met een dom baantje voor een paar uur per week. Maar als vrouwen weten dat zij (bijna) gelijk zullen worden behandeld... dat wordt een aardverschuiving. Dan gaan zij werken en dan gaan zij voor hun carriere, want vrouwen zijn vechters.

Peterrr2
Peterrr221 sep. 2019 - 21:12

@Karingin en Ganneke, zo had ik het nog nooit gezien. Dus vrouwen weten vooraf al dat ze niet eerlijk behandeld worden en besluiten dan maar om voor een mooi en ontspannen leven te kiezen. Dus werken om te leven ipv leven om te werken. Ik heb zelf ook zoveel als het kon parttime gewerkt toen mijn kinderen jong waren. Nooit spijt van gehad. Ps. Karingin, jij hebt het maar over kinderen. Ook vrouwen zonder kinderen werken veel parttime. Ik zie het om mee heen waar ik werk (onderwijs). De meeste vrouwen werken parttime en veel van hen hebben geen kinderen. Dus dat kun je niet als vast excuus opvoeren voor mindere ambitie. En laat ik nou een mindere ambitie juist een pluspunt vinden. Er zoveel meer in het leven dan carrière maken.

Handige harry
Handige harry20 sep. 2019 - 14:30

Altijd dat positief discrimineren wordt je moe van. Er zijn minder vrouwen op de arbeidsmarkt. Ook kwa uren werken doen ze minder. Wat Traxx zegt is zeker waar. Ik ben timmerman, maar heb nog nooit een vrouwelijke timmerman gezien. Dat is fysiek werk. Dan is dat ineens mannen werk. Vrouwen willen graag dat je voor ze sjouwt. Als er ergens een Ladies is en ze hoeven geen entree te betalen hoor je ze ook niet. Ik vind het niet erg om voor ze te sjouwen, fysiek werk of entree te betalen, maar zeur dan ook niet over vrouwenquota’s

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 sep. 2019 - 18:52

En dacht je van negatieve discriminatie? En uitgaanstip 1: er zijn etablissementen waar geen entree hoeft te worden betaalt, zelfs niet op zaterdagavond.

Lucas2000
Lucas200020 sep. 2019 - 20:34

Ze willen wel een topfunctie, maar niet dat de man dan voor de kinderen zorgt. Dat feminisme komt me gewoon de strot uit bijna.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:31

"Altijd dat positief discrimineren wordt je moe van. " Mee eens Handige harry. Het wordt tijd dat mannen niet meer positief worden gediscrimineerd, zoals nu het geval is. Want nu zijn jonge vrouwen beter opgeleid dan jonge mannen, maar worden de jonge mannen alsnog eerder aangenomen en krijgen ze ondanks dat ze minder goed zijn eerder promotie. Heel goed dat met het quotum nu een stap wordt gemaakt om het voortrekken van mannen tegen te gaan.

I am Legion
I am Legion20 sep. 2019 - 13:59

De reacties zijn bij een aantal niet anders dan zuur waarvoor geen begrip. Het enige is dat het aanbod kwantitatief gelijk moet worden, wat het niet is, omdat het aanbod kwalitatief nu al niet en nabij toekomstig nog minder ten nadele van de vrouwen uitvalt. Jonge vrouwen met een WO-niveau en momenteel jonge meiden in atheneum en gymnasium-niveau overstijgen kwantitatief sterk het aantal jonge mannen en jongens. Dat heeft te maken met de veranderde onderwijswereld die vrouwen goed past maar de behoeften en aanpak van mannen juist niet goed past. Dat desondanks het aanbod van meest geschikte vrouwen voor topbanen achterblijft heeft ondanks het nog steeds bestaande maar sterk versleten glazen plafond te maken met keuzes van vrouwen zich minder of niet aan te bieden voor wat voor dergelijke functies vereist is. Een alternatief zou kunnen zijn topbanen vaker te veranderen in deeltijdbanen maar dat spoort veelal toch echt niet.

2 Reacties
Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:35

"Jonge vrouwen met een WO-niveau en momenteel jonge meiden in atheneum en gymnasium-niveau overstijgen kwantitatief sterk het aantal jonge mannen en jongens. Dat heeft te maken met de veranderde onderwijswereld die vrouwen goed past maar de behoeften en aanpak van mannen juist niet goed past." Fout, I am Legion. Het onderwijs is op mannen ingericht, al vanaf begin vorige eeuw. Dat meisjes het beter doen dan jongens heeft ermee te maken dat zij strenger worden opgevoed, minder voor lief nemen en minder ruimte om te klooien hebben. Uit onderzoek blijkt dat jongens meer door de klas heen mogen roepen en ook nog eens slim worden gevonden daardoor, terwijl meisjes ervoor worden afgestraft. Als het onderwijs echt op meisjes was ingericht, dan was het verschil tussen de successen van meisjes en jongens nog veel groter.

Peterrr2
Peterrr221 sep. 2019 - 21:17

@Ganneke, uit welk onderzoek is dat gebleken? Als leerkracht ben ik daar wel benieuwd naar. Ik zie het zelf anders. Meisjes hebben op jonge leeftijd veelal meer de vaardigheid om geconcentreerd te werken, terwijl jongens op die leeftijd veel meer doeners zijn. Juist in een grote klas moeten jongens tegen hun natuur in stil zitten en werken. Dus verrassend dat jij nu beweert dat er onderzoeken zijn die zeggen dat het huidige onderwijs juist voor jongens ingericht is. Ik ben iig nog geen stoeihoeken oid tegengekomen. Zoiets zouden de jongens in de klas waaraan ik nu les geef heerlijk vinden.

TRAXX2
TRAXX220 sep. 2019 - 12:16

Als er ook een quotum komt voor vrouwelijke stratenmakers (stratenmaaksters v/m) dan praten we weer verder.... :\

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 sep. 2019 - 14:00

Die schuine streep aan het eind van je bericht, wat symboliseert dat? Een uitglijder?

TRAXX2
TRAXX220 sep. 2019 - 17:23

@ stockkickhuysen: Goed antwoord! Maar helaas.... ik ben serieus hier. Strookt kennelijk niet met uw denkbeelden, maar goed.... is niet anders....

EricDonkaew
EricDonkaew21 sep. 2019 - 4:10

@kickstokhuysen ---------------------------------- Je bent kennelijk oud. :/ staat voor een gezichtje met een uitdrukking. Het is dus niet alleen een schuine streep.

Mylene2
Mylene220 sep. 2019 - 11:50

Ik heb, vrouw zijnde, juist extra gemotiveerd na mijn VWO een universitaire studie gedaan, om daarna niet fulltime te hoeven werken. Mijn salaris is ruim voldoende (ook in geval van onverhooopte scheiding), maar ook wil ik wil gedurende mijn hele leven de vrijheid voelen om gewoon mens te zijn, niet onderschikt aan de klok, aan de wensen van de aandeelhouders, enz. (wiens brood men eet, diens woord men spreekt). Voor mij geldt: liever homo ludens als homo economicus.

10 Reacties
korheiden2
korheiden220 sep. 2019 - 14:15

Bravo! Je kiest dus voor de kwaliteit van je leven. Een belangrijke reden voor het vele parttime werk in ons land.

Gefaald
Gefaald20 sep. 2019 - 14:38

@Mylene Toch word jij binnenkort gevraagd om topvrouw te worden. Of je nou twintig uur per week werkt op tachtig, dat maakt niet uit. Het gaat er om dat je het percentage op peil brengt, niet wat je produceert.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 sep. 2019 - 18:56

@Gefaald: hoe je uit Mylene's bericht distilleert dat ze op zoek zou zijn naar een topfunctie is me een raadsel.

Peterrr2
Peterrr220 sep. 2019 - 23:37

@Kick, dat staat er ook niet. Goed lezen !!! Gefaald geeft aan dat Mylene GEVRAAGD wordt om topvrouw te worden!!!!

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:36

"Ik heb, vrouw zijnde, " Waarom als vrouw zijnde? Mannen mogen hier ook voor kiezen vind ik. Niet omdat ze een geslacht hebben, maar omdat ze mens zijn.

Duifje2
Duifje221 sep. 2019 - 8:45

@Mylene Precies dit... Ik heb bij zulke nieuwsberichten over die nieuwsberichten over vrouwenquota altijd een erg ongemakkelijk gevoel. Waarom wordt er niet eens een onderzoek gedaan naar wat vrouwen ècht willen? Er wordt nu van bovenaf beslist dat er alleen vrouwen op bepaalde functies komen, maar willen de vrouwen dat zelf wel eigenlijk? Je wilt als vrouw toch een positie komen omdat je de beste bent, en niet omdat je een vrouw bent? En wat als dan blijkt dat je eigenlijk niet functioneert? Tja, het is weer een vrouw zeker, wordt er dan achter je rug gezegd... Er zijn natuurlijk vrouwen die carrière willen maken en de rest van hun leven fulltime willen werken, maar dit is maar een heel klein select groepje. Het grootste gedeelte van vrouwen wil na de studie een aantal jaren hard werken, maar als er kinderen komen, en soms zelfs als er geen kinderen zijn, willen ze gewoon wat meer genieten van het leven of hun kinderen. Is dit een ramp? Nee. We hebben tegenwoordig gelukkig de keuze en luxe om te kiezen om wel of niet fulltime te werken. Mensen willen tegenwoordig werken om te leven, en niet leven om te werken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2019 - 15:20

Peterrrr Gevraagd worden mensen die zich voor dit soort baantjes inspannen, niet zomaar een willekeurige dame die wel eens op Joop post. En meer terzake: dat zou betekenen dat op basis van de huidige praktijk Peterrrr en Gefaald beter vol verwachting naast de telefoon gaan zitten. Of dat dan niet, want kwaliteit is de doorslaggevende factor? Er is een statistische onbalans in de representatie in bedrijfsbesturen die in stand wordt gehouden op emotionele gronden w/n een plassertje w/n wit Er is gevraagd aan de witgeplasserden gevraagd aan die onbalans te werken. Ondanks al dat talent in die groep is het de afgelopen jaren niet gelukt. Van teleurstelling uit deze groep van bestuurders dat dit doel niet gehaald is heb ik niet veel gehoord(was het een factor in de bepaling van de bonus?). Dan moet je gaan helpen. NL bestaat namelijk uit meer dan alleen witten mannen.

Peterrr2
Peterrr221 sep. 2019 - 21:06

@Kick, je kan wel een heel verhaal ophangen. Feit is gewoon dat er niet stond wat jij beweerde. Doe dan niet zo kinderachtig. Verder heb ik zelf ook geen enkele ambitie om een topbaan in te vullen en heb me er ook nooit in verdiept hoe het werk. Als jij zegt dat er vooral naar het witte plassertje gekeken wordt, dan zal het wel zo zijn. Ik zit in ieder geval niet bij de telefoon te wachten. Jammer voor je, weer een foute bewering. Ps Bedrijven zijn toch commerciële instellingen, die uit zijn op veel winst maken. Dan kies je toch altijd voor een capabele vrouw op een sleutelpositie in plaats van een incapabele man die wel een mooi wit plassertje heeft. Maar goed, volgens jou werkt het zo dus niet in de top van het bedrijfsleven. Zonder wit plassertje kom je er dus niet. stokkickhuysen 21 september 2019 at 17:20 Peterrrr Gevraagd worden mensen die zich voor dit soort baantjes inspannen, niet zomaar een willekeurige dame die wel eens op Joop post. En meer terzake: dat zou betekenen dat op basis van de huidige praktijk Peterrrr en Gefaald beter vol verwachting naast de telefoon gaan zitten. Of dat dan niet, want kwaliteit is de doorslaggevende factor? Er is een statistische onbalans in de representatie in bedrijfsbesturen die in stand wordt gehouden op emotionele gronden w/n een plassertje w/n wit Er is gevraagd aan de witgeplasserden gevraagd aan die onbalans te werken. Ondanks al dat talent in die groep is het de afgelopen jaren niet gelukt. Van teleurstelling uit deze groep van bestuurders dat dit doel niet gehaald is heb ik niet veel gehoord(was het een factor in de bepaling van de bonus?). Dan moet je gaan helpen. NL bestaat namelijk uit meer dan alleen witten mannen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2019 - 22:42

Anatomie is van ondergeschikt belang bij de meeste functies. Als weinig werken de kwaliteit van het leven verhoogt blijft het vreemd dat zo weinig mannen er voor opteren. Zijn ze dan toch dommer ?

Karingin
Karingin22 sep. 2019 - 0:24

DD: Grinnik. Ik heb zo'n idee dat wij daar dezelfde ideeën over op na houden.

Rode druppel
Rode druppel20 sep. 2019 - 10:36

De top moet uit de best mogelijke personen worden gekozen. Bij gelijke geschiktheid van een man of vrouw mag de vrouw de voorkeur genieten. Kwaliteit in de top is belangrijken dan een vrouwenquotum.

5 Reacties
Gefaald
Gefaald20 sep. 2019 - 12:45

Het houdt niet op bij een vrouwenquotum : diversiteitsquota voor moslims, Afrikaans-Europeanen, joden, gehandicapten, verschillende leeftijdscategorieën uiteraard. Raden van Bestuur dienen niet het bedrijf, maar de afspiegeling der samenleving in al zijn facetten. Alleen bij de laagbetaalde beroepen zoals vuilnisophalers kan er nog op kwaliteit worden geselecteerd. Want daar hebben vrouwen geen interesse in.

Berend5
Berend520 sep. 2019 - 19:07

De “top” bestaat, doorgaans, niet uit de best mogelijke personen maar uit de mensen met de meeste ambitie.

EricDonkaew
EricDonkaew21 sep. 2019 - 4:06

@Boudewijn van Veen ---------------------------------- Nee, de top bestaat uit mensen met de meeste vriendjes.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:39

Mee eens, kwaliteit moet leidend zijn. Maar helaas worden de beste mensen nu niet gekozen voor de top. Want jonge vrouwen hebben vaker goede diploma's dan mannen. En toch kiest die blanke mannelijke directeur een jongeman als zijn kroonprins. Of die jongeman nou goed is, slim is of niet. Die mannelijke directeur herkent zichzelf in die kroonprins en ziet talent van vrouwen over het hoofd. Het roer moet drastisch om.

Peterrr2
Peterrr221 sep. 2019 - 21:19

@Ganneke, toch knap dat al die bedrijven waar het er zo amateuristisch aan toegaat overeind blijven. Je zou toch denken dat er dan kansen genoeg liggen voor vrouwvriendelijke bedrijven om die concurrentiestrijd te winnen.

Sam V
Sam V20 sep. 2019 - 10:04

Het bijzondere is dat weinig personen, die je vraagt of gender of achtergrond medebepalend moeten zijn bij de keuze voor het aannemen van personeel, het eens zijn met dit beleid. Toch wordt het telkens weer door de politiek aangehaald als het hoogste goed. Vergeet de gelijke kansen maar. Het is een verplichting om als vrouw of allochtoon voortaan de top te willen bereiken. Maar het meest gênant in dit kader is de opmerking van de SER dat de kinderopvang ook verbeterd moet worden. Implicerend dat vrouwen niet aan de top kunnen komen, mede door een gebrekkige kinderopvang. Ik zou mij als vrouw minimaal verbazen over dit advies. Ronduit seksistisch. Of zou dit ook bij mannen gezegd worden die de top willen halen?

4 Reacties
Sam V
Sam V20 sep. 2019 - 10:12

Overigens zou het advies van de SER veel sterker zijn geweest als niet 75% van de leden van deze ad hoc commissie vrouw was geweest onder voorzitterschap van een politica. Pas echt sterk was het advies als er alleen mannen in de commissie hadden gezeten. Niet zijnde de usual suspects. Dan wisten we dat er daadwerkelijk een behoefte aan meer vrouwen aan de top is. Nu is het toch een soort slagerscommissie die zijn eigen vlees keurt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 sep. 2019 - 14:07

Nu is het toch een soort slagerscommissie die zijn eigen vlees keurt. Nu gebeurt dat in de SER in plaats van de bestuurskamers?

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:51

"Het bijzondere is dat weinig personen, die je vraagt of gender of achtergrond medebepalend moeten zijn bij de keuze voor het aannemen van personeel, het eens zijn met dit beleid." Je vraagt het ze en ze zeggen van niet. Maar als puntje bij paaltje komt nemen ze toch die blanke man aan ten op zichte van een beter gekwalificeerde donkere vrouw. En dan krijgen die mannen allerlei leuke cursusjes aangeboden van hun werknemer en de vrouwelijke werknemer niet. En zo werk je in de hand dat het cv van die ondergemiddelde man uiteindelijk ver boven dat van die van de vrouw uitsteekt. Want die vrouw hou jij tegen om beter te worden en de man pak jij met satijnen handschoentjes aan en coach jij totdat hij jouw niveau heeft. Want jij vindt hem gewoon aardiger omdat hij een man is.

Karingin
Karingin22 sep. 2019 - 0:19

"Overigens zou het advies van de SER veel sterker zijn geweest als niet 75% van de leden van deze ad hoc commissie vrouw was geweest onder voorzitterschap van een politica." Dus vrouwen zijn niet objectief in hun oordeel? WTF?? Er is echt serieus iets mis met jouw perceptie. Het sexisme druipt ervan af.

Frits Jansen
Frits Jansen20 sep. 2019 - 9:57

En dan te bedenken dat de vrouwenemancipatie vooral is gestimuleerd door multinationals die begrepen dat een huishouden met twee inkomens meer besteedt dan een huishouden met één inkomen, dus: kassa! Dit spelletje herhaalt zich. Al zullen topvrouwen nog wel minder betaald worden dan topmannen, hun inkomen zal toch aanzienlijk zijn, wat de business in het luxe-segment stimuleert.

2 Reacties
Lucas2000
Lucas200020 sep. 2019 - 20:35

En de kleintjes worden letterlijk het kind van de rekening. Wie zijn toch die man en vrouw die zondag het vlees komen snijden?

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:40

"En dan te bedenken dat de vrouwenemancipatie vooral is gestimuleerd door multinationals die begrepen dat een huishouden met twee inkomens meer besteedt dan een huishouden met één inkomen, dus: kassa!" Waar haal jij deze onzin vandaan? Vrouwen hebben gewoon net als mannen hersenen en willen zichzelf actualiseren op de werkvloer. En ze willen dezelfde kansen, dezelfde status als mannen. Want mannen zijn geen betere denkers dan vrouwen. Vrouwen willen zelf dezelfde kansen krijgen als mannen.

I am Legion
I am Legion20 sep. 2019 - 9:47

Ik ben het er volledig mee eens temeer omdat in het onderwijs door onderwijskundigen veroorzaakte veranderingen, die op het hogere niveau goed zijn voor meisjes maar slecht voor jongens bij het aanboren van hun potentie, er b.v. in atheneum- en gymnasiumklassen een grote meerderheid >70% meisjes is (en dus een minderheid <30% jongens). Dat maakt dat in het WO deze afspiegeling doorzet. Probleem wat de lage vertegenwoordiging van vrouwen voor hogeropgeleide banen en daarbij horende topfuncties verklaart is echter niet eenzijdig, en zelfs niet vooral (!), een glazen plafond veroorzaakt door naar sekse discriminerende selectie. Ook al speelt die naar sekse discriminerende invloed deels dus mee is er ook effect veroorzaakt door een groot deel van de vrouwen zelf. Dat is omdat veel van hen bewust, en dus niet eens opgelegd, veel vaker voor deeltijd kiezen t.b.v. zorgtaken bij kinderen naast de man als kostwinnaar, en zelfs zonder dat er kinderen in het spel zijn, ook zonder partner, deeltijd prefereren om meer tijd voor leuke dingen over te houden. Dat maakt dat meer fulltime werkende mannen ook meer carriére maken ondanks dat er misschien minder hoger opgeleide mannen waren dan vrouwen. Nederland onderscheidt zich sterk van veel andere westerse landen bij de arbeidsparticipatie van vrouwen. In Frankrijk bijvoorbeeld is er een als normaal ervaren cultuur van een vijf- of zelfs zesdaagse kinderopvang en worden de kosten daarvan collectief opgebracht. Vrouwen hebben er geen enkel excuus meer om minder te participeren dan mannen. Er werken dan ook beduidend meer vrouwen.

Astie
Astie20 sep. 2019 - 9:05

Wanneer gaan dit ook toepassen in de zorg en het onderwijs maar dan voor mannen? En wanneer gaan we dit soort cijfers toepassen in de groenvoorziening of in de ICT voor vrouwen? De antwoorden zijn heel simpel. De meeste mannen zijn niet geïnteresseerd in de zorg en meeste vrouwen niet in de ICT. Je moet in de top geen vrouwen aannemen omdat er een vrouwenquota is maar omdat de vrouw de beste persoon is voor de functie. Zo ga je slechtere personen op een functie zetten terwijl er betere gesolliciteerd hebben. Zo geldt dit ook voor allochtonen bij de politie en vrouwen in de politiek. Aannemen wat het beste is en niet waar je er weinig van hebt.

4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen20 sep. 2019 - 10:01

Het gaat hier om "topvrouwen", niet om professionals. Die moeten van macht houden, en bij commerciële ondernemingen zeker ook van geld. De president-directeur van IBM Corporation is een vrouw. Nee, geen nerd, een manager die primair aandeelhouders moet bevredigen.

Gefaald
Gefaald20 sep. 2019 - 12:51

@Frits Jansen Jij schrijft dat de topvrouw van IBM primair aandeelhouders moet bevredigen ... ik krijg daar rare fantasieën bij hoor. Zitten de aandeelhouders dan op een rijtje met de piemel alvast uit de broek ? Als belegger begin ik langzaam warm te lopen voor meer vrouwen aan de top.

Klaas Punt
Klaas Punt20 sep. 2019 - 15:46

De IBM CEO is een langjarige IBM employee, die ongetwijfeld haar lauweren verdiend heeft op verschillende fronten binnen IBM. Sinds 1981 dus bijna 40 jaar in dienst opgeklommen vanuit de positie van systems analyst. . Dus ja, ik denk dat die haar positie zonder meer verdiend heeft want de concurrentie is zwaar. Ik vrees dat onze SER eerder denkt aan een ander carrierepad voor vrouwen. Via de universiteit naar de top. Dat kan goed gaan maar liever ervaring, veel ervaring. En ja, quota, doelstelling. Een beetje vreemd voor een positie waarvoor iedereen in een bedrijf gewoon de beste wil hebben want daar hangt uiteindelijk jouw brood vanaf.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:43

"De antwoorden zijn heel simpel. De meeste mannen zijn niet geïnteresseerd in de zorg en meeste vrouwen niet in de ICT." Grote onzin. In mijn klas kozen de meeste meisjes voor ICT. Meer dan de jongens. Maar nu, een paar jaar later, zijn er weinig meisjes in de ICT. Ik heb er maar één gesproken, maar zij gaf aan dat ze het sfeertje niet leuk vond. Jongens liepen ergens naar binnen en werden meteen aangenomen. Maar zij, als jonge vrouw niet. En nu ze is aangenomen mag ze meer secretaresse taken doen dan ICT werk. Terwijl mannen die de kantjes ervanaf lopen betere banen krijgen aangeboden en meer promoties krijgen. Kortom, meisjes willen net zo graag ICT-werk doen als jongens, maar als ze groot worden merken ze dat ze raar en anders worden behandeld. Dat stoot en pest hen uit de ICT.

Gi Raf
Gi Raf20 sep. 2019 - 8:51

Begrijpelijk streven van de SER om meer vrouwen (meer uren per week) de handen uit de mouwen te (kunnen) laten steken dan ze tot op heden doen in Nederland. Want het is natuurlijk schandalig dat de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen afschuwelijk laag is in vergelijk met ons omringende landen. Zeker omdat de dames ook wel weten dat de rijken en hun bedrijven zitten te springen om arbeiders. Om het maar niet te hebben over het (basis) onderwijs waar vrouwen het ook afschuwelijk af laten weten. Het zelfs presteren om kinderen dan maar naar huis te laten sturen omdat ze zelf liever thuis (parttime) achter het aanrecht staan. https://digital.scp.nl/emancipatiemonitor2018/hoe-doet-nederland-het-ten-opzichte-van-andere-eu-landen/ Dus wat beveelt de SER nu voor beleid aan om wat aan de OORZAAK te doen dat vrouwen blijkbaar niet mee willen doen. Met simpelweg quota stellen voor het aantal vrouwen op graaiers posities in de top van de bedrijven van de rijken ben je er natuurlijk niet. Vrouwen weten natuurlijk zelf ook wel waarom ze liever thuis achter het aanrecht staan dan (fulltime) aan de slag in de maatschappij. Het zal toch niet zijn omdat ze worden gedwongen achter het aanrecht te staan? Het probleem is eerder dat een groot deel van de vrouwen het zich (financieel) kan veroorloven om niet of slechts een beetje te werken. En juist uit dat deel moet de SER die topvrouwen vandaan halen. Niet uit de groep pauper arbeiders die 40 uur of langer per week uit de naad moeten werken om op een schamel loon te komen. En dan nog moeten toeslagen voorkomen dat een gezin niet onder het minimum zakt. Dus SER, kijk ook eens naar de OORZAKEN. Geeft bijvoorbeeld de tweeverdienersubsidie alleen aan gezinnen waar 2 fulltime banen zijn. Die tweeverdienersubsidie kan dat gezin dan gebruiken voor het redelijk betalen van kinderopvang, hulp in de huishouding e.d. En niet zoals nu gebeurt om op de tennisbaan te staan terwijl schoolkinderen naar huis worden gestuurd omdat er geen onderwijzer is.

4 Reacties
Don Bosch
Don Bosch20 sep. 2019 - 9:23

'Begrijpelijk streven van de SER om meer vrouwen (meer uren per week) de handen uit de mouwen te (kunnen) laten steken dan ze tot op heden doen in Nederland. Want het is natuurlijk schandalig dat de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen afschuwelijk laag is in vergelijk met ons omringende landen.' Is dat schandalig? Wat mij betreft mag iedereen zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten, mits men dan ook de verantwoordelijkheid neemt voor de uitkomsten. Daarom ben ik ook een tegenstander van quota, niet gedrag en keuzes afdwingen maar mensen vrijheid geven. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan alleen geld verdienen er carrière maken, als blijkt dat de dames dit beter begrijpen heb ik daar vrede mee. 'Het probleem is eerder dat een groot deel van de vrouwen het zich (financieel) kan veroorloven om niet of slechts een beetje te werken.' Bijzondere gedachte dat je dit als een probleem beschouwd. Jij ziet het liever gebeuren dat deze mensen deze keuzevrijheid ontnomen wordt zodat ze wél moeten werken?

Kaviaar2
Kaviaar220 sep. 2019 - 10:35

@Dom Bosch, Het sarcasme van Gi Raf gaat volkomen aan u voorbij, blijkbaar @Gi Raf Ik kan me ook een VN-onderzoek herinneren waarin de arbeidsparticipatie van vrouwen in diverse Afrikaanse landen (o.a. Uganda) hoger bleek te liggen dan in NL, maar dat de VN daar de meest vreemde conclusie aan verbindt: dat er iets niet goed zou zitten in NL. Terwijl veel vrouwen in ontwikkelingslanden zich het schompes moeten werken om hun kinderen te voeden, kan de vrijgevochten Nederlandse vrouw vaak onbekommerd overdag naar de tennisbaan.

Gi Raf
Gi Raf20 sep. 2019 - 15:56

Helemaal mee eens dat vrouwen (en mannen) zelf mogen bepalen of ze werken en hoeveel. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de vrouw/man die parttime werkt daarvoor beloond moet worden. En dat gebeurt, parttimers m/v krijgen als in het gezin ook een partner m/v aan het werk is voor hun deeltijd 100% tweeverdienersubsidie. Dat is netto per uur heel goed betaald in vergelijk met een fulltimer. Heeft de werkende partner m/v dan ook nog een goed betaalde baan (zeg middenklasse dus vanaf modaal 36.000 bruto per jaar en hoger, de rijke helft van Nederland dus) dan is het helemaal feest. Parttime werken en met alle subsidies opgeteld van parttime, villa, kinderopvang, zonnepanelensubsidie etc. dus tig keer met milieuvervuilende vliegvakantie en ook nog een paar dagen door de week thuis achter het aanrecht kunnen vertoeven. Het kan allemaal wel wat minder met al die subsidie voor de middenklasse en rijker, dan zijn de problemen met het invullen van vacatures (in het onderwijs e.d.) snel voorbij. Wel opletten dat versobering van subsidie niet ten koste gaat van arme gezinnen waar ze met 2 banen in 1 gezin nog steeds afhankelijk zijn van toeslagen waarmee ze ''progressief'' op het minimum worden gehouden.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:44

"Vrouwen weten natuurlijk zelf ook wel waarom ze liever thuis achter het aanrecht staan dan (fulltime) aan de slag in de maatschappij." Ja, omdat mannen op de werkvloer worden voorgetrokken en vrouwen negatief worden gediscrimineerd.

Don Bosch
Don Bosch20 sep. 2019 - 8:36

Lang leve de identiteitspolitiek! Dus afdwingen en straffen als de mensen op deze stoelen niet de juiste genitaliën hebben. Ze zouden mijn volledige steun hebben bij het zorgen voor gelijke KANSEN voor iedereen. Waar aantoonbaar sprake is van achterstelling van vrouwen t.o.v. mannen moeten sancties volgen, maar draai het niet om. Dat de uitkomst afwijkt van de samenstelling van de bevolking is niet per definitie bewijs van achterstelling of discriminatie. Gelijkheid van kansen is iets anders dan gelijke uitkomsten, mensen zijn verschillend en maken verschillende keuzes in het leven.

2 Reacties
ton14024
ton1402420 sep. 2019 - 18:20

´´mensen zijn verschillend en maken verschillende keuzes in het leven´´ Pinguïns ook.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:45

"Dus afdwingen en straffen als de mensen op deze stoelen niet de juiste genitaliën hebben." Nu krijgen mensen met andere genitalieen dan een penis niet eens de kans om op die stoel te zitten. Die zijn er nu niet welkom. Dus ja het moet afgestraft worden dat onze getalenteerde en hoogopgeleide vrouwen geen kans krijgen in Nederland. Terwijl minder getalenteerde, minder opgeleide mannen kansen krijgen die ze niet verdienen.

korheiden2
korheiden220 sep. 2019 - 8:28

Ik begrijp dat ook de SER zelf het vrouwenquotum bij lange na niet haalt. Waarom toch dat dwangmatige pushen? Kwaliteit dient het enige criterium te zijn. Vrouwen die nu benoemd gaan worden krijgen een woord als excuustruus te horen, alleen maar aangenomen want vrouw.

3 Reacties
Kaviaar2
Kaviaar220 sep. 2019 - 10:38

Dat is precies wat ik vrees. En er zullen misschien vrouwen zelfs pro forma benoemd gaan worden, enkel en alleen om aan het quotum te voldoen. De horror!

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:46

Vrouwen zijn hogeropgeleid dan mannen. Ze doen het beter op school. Ze zijn beter klaargestoomd. Maar toch worden minder goede mannen voorgetrokken in het bedrijfsleven. Wat een excuushenken zijn dat. Zo ga ik ze voortaan ook noemen. Excuushenk.

Karingin
Karingin22 sep. 2019 - 0:01

Ganneke: I'm game!

Gefaald
Gefaald20 sep. 2019 - 8:16

Ze moeten de beste nemen, en niet afspiegelingspercentages nastreven. Want het houdt niet op bij geslacht, binnenkort moeten er ook percentages voor Aziaten, Turken, Kaapverdianen en gehandicapten worden gehaald. Kwaliteit is van ondergeschikt belang aan het worden, identiteits-afspiegeling is het doel waarnaar wij streven. Dat gaat ten koste van ons allemaal, want als de groep waartoe de beste kandidaat behoort net op dat moment geen vacature heeft dan valt hij helaas af ten gunste van een minder goede kandidaat uit een groep waarin toevallig wel een vacature is. Zodra de topprioriteit bij afspiegeling komt te liggen en kwaliteit van secundair belang wordt wordt de gemiddelde kwaliteit lager.

2 Reacties
ton14024
ton1402420 sep. 2019 - 18:13

De gemiddelde kwaliteit is het hoogst zónder uitblinkers.

Ganneke
Ganneke21 sep. 2019 - 6:47

" Ze moeten de beste nemen, en niet afspiegelingspercentages nastreven." Ze nemen nu niet de beste. Ze nemen blanke mannen aan, of die nou de beste zijn of niet. En de rest laten ze links liggen, ook al zitten er daartussen die beter zijn.