Joop

SER-voorzitter Hamer werkt aan alternatief voor studentenleenstelsel

  •  
15-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mariettehamer

© Cc-foto: Sebastiaan ter Burg

De Sociaal-Economische Raad werkt aan een alternatief voor het studentenleenstelsel. Dat zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil van het huidige systeem af, maar het regeerakkoord houdt verandering tegen. Hamer wil een plan maken dat in de volgende kabinetsperiode kan worden ingevoerd.
SER-voorzitter Mariette Hamer: “Wat je vaak ziet in de politiek: iedereen wil van iets af en dan gaat men zich vastzetten in het eigen alternatief. Ik maak mij grote zorgen dat straks allerlei plannen naast elkaar liggen waar geen meerderheid voor is, zodat er uiteindelijk niks verandert. Met het SER Jongerenplatform willen we nu kijken of we met een alternatief kunnen komen dat op breed maatschappelijk draagvlak kan rekenen. Zodat tegen de tijd dat de volgende kabinetsformatie komt, iedereen zegt: het plan ligt er al, laten we dat gewoon overnemen. Zodat er niet opnieuw politieke strijd ontstaat over de ruggen van jongeren heen; mensen die ons land moeten gaan dragen. Dat kunnen we ons helemaal niet permitteren.”
Er moet er een stelsel komen dat geen enkele jongere in Nederland belemmert om te gaan studeren of ertoe leidt dat iemand na zijn studie sociaaleconomisch minder kansen heeft, zegt voorzitter Semih Eski van CNV-Jongeren.
Hamer: “Het is een ingewikkeld probleem, maar wel oplosbaar en ik heb goede hoop dat we er met zoveel kennis en kunde van de jongeren, van de SER en alle mensen die we er bij gaan betrekken, samen uit kunnen komen.”
Volgens Hamer en het SER-Jongerenplatform weerhoudt het bestaande leenstelsel sommige jongeren om te gaan studeren. “Tijdens het studeren is de stress groter omdat de schuld op hun schouders drukt. Na de studie maakt de schuld het lastig omdat de hele schuld mee wordt genomen in de hypotheekberekening”, zegt Hamer. “Dat minder jongeren gaan studeren, kunnen we ons niet permitteren.”
Het leenstelsel werd in het studiejaar 2015-2016 ingevoerd door VVD en PvdA in het kabinet Rutte II met steun van D66 en GroenLinks. Inmiddels willen PvdA en GroenLinks er vanaf en staat D66 open voor verandering. De totale studieschuld van (oud)studenten is 19,3 miljard euro, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Klaas Punt
Klaas Punt16 okt. 2019 - 11:53

Ik ben eigenlijk wel een beetje fan van mevr. Hamer. En dat die schulden voor studeren afgeschaft moeten worden, daar ben ik het mee eens. Waar ik vreemd vind is dat een voorzitter van de SER daar actief in mee zou doen. Dat is toch een politieke zaak? Laat ze weer in de Kamer gaan zitten en mij verwennen met een keihard optreden tegen dit kabinet. Ze kan het!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2019 - 2:40

Dan komt het vast wel goed!

JanKlaasen
JanKlaasen15 okt. 2019 - 19:31

Wellicht is het ook het overwegen waard om niet zowel op kamers te gaan als maximaal bij te lenen. Je hoeft echt niet af te studeren met 30k schuld, integendeel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 okt. 2019 - 17:10

niks ingewikkeld - gewoon weer terug naar studiefinanciering maar daar zal deze neoliberale ex politicus wel niet opgekomen zijn zij was mede verantwoordelijk voor de afbraak van onze beschaving nu ik er zo over nadenk nog een stap verder gratis onderwijs voor iedereen, ook voor 80+ers dat geld kun je ophoesten door grote bedrijven eens belasting te laten betalen en hun jaarlijkse kadootjes af te nemen - daarvan kunnen we tevens de zorg voor iedereen gratis maken.

5 Reacties
Dr. Drees
Dr. Drees15 okt. 2019 - 17:35

Mevrouw Hamer is een PvdA kopstuk. Maar ok: ze was van de pragmatische aanpak.

Woeki Hypo
Woeki Hypo15 okt. 2019 - 19:15

@Dr. Drees, 15 oktober 2019 at 19:35, "... : ze was van de pragmatische aanpak." Pragmatisme op zich zegt weinig of niets. Pragmatisme t.b.v. wat of/en wie? Dat is de vraag.

MountEverest
MountEverest15 okt. 2019 - 20:29

@Griezel Dan kunnen we meteen ook wel het basisloon invoeren. Maar houd wel in gedachten dat alleen de zon voor niets opgaat en dat in the end geldt dat wie betaalt, bepaalt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 okt. 2019 - 21:01

Ik herinner mij mevr. Hamer als een strijdbaar persoon, van de PvdA. Ik dacht niet van het ja-knikker type.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 okt. 2019 - 8:22

ja maar nu gaat het om studiefinaciering die hebben die figuren als hamer stopgezet en die moet gewoon terug daar is niks ingewikkelds aan \ deze mevrouw kletst maar wat