Joop

Senioren, let op uw zaak

  •  
21-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2141 keer bekeken
  •  
aow

Er komen verkiezingen aan voor de Tweede Kamer. Er zal weer van alles beloofd worden. De beste kieswijzer is echter wat de politici hebben gestemd of juist niet in de afgelopen perioden.

AOW en pensioen

Senioren worden vaak weggezet als overbodig en duur. Bij bezuinigingen zijn zij de sigaar. Zo werd in het verleden de AOW-leeftijd veel meer verhoogd dan in de ons omringende landen. De AOW loopt achter bij de welvaartsontwikkeling.

Pensioenen konden niet verhoogd worden ondanks stijgende pensioenvermogens. Niet verhoogd door obstakels opgeworpen door politici. Zo is nog in 2015 de drempel voor verhoging van pensioenen verhoogd van 105% dekkingsgraad naar 110/125% dekkingsgraad. Recentelijk kwamen ambtenaren met mogelijke bezuinigingen, uiteraard weer ten koste van ouderen. Volgens de ambtelijke aanbevelingen kan de AOW-leeftijd, die tot 2028 op 67 jaar staat, verhoogd worden. De AOW kan ook helemaal afgeschaft worden. In de verkiezingsprogramma’s 2021 werd weliswaar gesteld dat de AOW met het minimumloon stijgt, maar er werd ook gesteld dat de inhoudingen omhoog moeten (versluierend wordt dat fiscalisering genoemd). De toeslagen die nodig waren en zijn om de achterblijvende koopkracht enigszins te repareren, zouden afgeschaft moeten worden. Voor mensen met AOW is die niet 10% omhooggegaan maar met 7% door te korten op toeslagen. Hiervoor zijn verantwoordelijk: VVD, D66, CDA en Christen Unie.

Gezondheidszorg

Een ander onderwerp voor senioren is de huisvesting en de gezondheidszorg. Er komen meer ouderen. Overigens, in vergelijking tot Duitsland en Italië stelt het weinig voor. VVD-minister Helder schrapte bij haar aantreden gelijk 50.000 verpleeghuisplekken. Die zijn nodig maar niet volgen minister Helder. Senioren kunnen thuis verzorgd worden. Een misrekening. De neiging van bewindslieden om mantelzorg, zorg door familie of vrienden, verplicht te stellen, is uit den boze. Mantelzorg is vrijwillig en moet dat blijven. De eigen bijdrage in de zorgverzekering, 385 euro, is veel te hoog en zou verlaagd moeten worden. Ik ben bang dat politici naar het verhogen zullen grijpen.

Kom in verzet

Senioren, let op uw zaak. Vergelijk de verkiezingsprogramma’s en kijk wat de partijen gestemd hebben in de voorgaande periode. Ga niet blind stemmen op partijen waar je altijd op gestemd hebt. Met elkaar vormen de senioren, een grote groep Nederlanders die zeer van belang zijn bij verkiezingen. Rechtvaardigheid vooral voor senioren moet afgedwongen worden. Uw stem is daarbij zeer belangrijk. Politici beschouwen tot nu toe de senioren als een groep waarop gemakkelijk bezuinigd kan worden. Stop die neiging.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2023 - 8:21

Laat me het zo zeggen; Er zijn gepensioneerden die het5 goed hebben en wer zijn er die het minder getroffen hebben. Ik wil eigenlijk voor een heleboel stemmen en dat komt niet altijd in een partij samen. Ik zal toch moeten kiezen. Ik ga voor de mens die het het moeilijkst heeft maar zou ook graag voor het klimaat gaan, dus blijft het moeilijk. Ik ga voor de SP al ben ik zelfs daar niet meer zeker van m.b.t. ' tegen de armoede' Ik hoor ze steeds vaker praten over enkel de middeninkomens.

Pietje Puk139
Pietje Puk13921 aug. 2023 - 12:44

Ik ben al met aardig wat gepensioneerden in gesprek geweest. Binnen 2 minuten gaat het over politiek, als je dat wil. 2 Minuten later weet je precies op wat voor soort partij de gepensioneerde stemt. Want het enige dat ze interesseert, zijn uitkeringstrekkende asielzoekers en uitkeringstrekkende werkelozen. Want in hun dromen gaat de AOW omhoog als die vele uitkeringen niet meer worden verstrekt. Dat zij zelf ook NIET WERKENDE uitkeringstrekkers zijn, dat snappen ze dan weer niet. Of ze willen het niet snappen. En dat de AOW een sociale voorziening is, die nou juist door de rechtse partijen, waar gepensioneerden op stemmen, wordt verafschuwd, dat snappen ze ook al niet. En ondertussen denken die lui allemaal dat ze de wijsheid in pacht hebben. En steken ze zichzelf allemaal een mes in de rug met dat rode potlood. Nederland hoog opgeleid? Was het maar waar. Tot ziens in de nachtwakersstaat die de Nederlandse (lees: Europese) bevolking voor jullie aan het creëren is. Veel succes.

13 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 aug. 2023 - 14:58

Die gepensioneerden denken de wijsheid in pacht te hebben? Ik denk dat PietjePuk ook gepensioneerd is als ik dit zo lees. Er is natuurlijk een verschil met de AOW: daar hebben de nu gepensioneerden veelal 40 jaar voor betaald tijdens hun werkende leven.

Zandb
Zandb21 aug. 2023 - 15:49

Puk Zij, zij, zij, zij, zij...... jullie! 'Je' zal maar iemand treffen die vindt dat 'jij' bij die 'zij' hoort.

onyxcumulus
onyxcumulus21 aug. 2023 - 16:13

Waarom geloof ik nu helemaal niets van wat je fulmineert Pietje...

linksert
linksert21 aug. 2023 - 18:13

je hebt goede punten! De stompzinnigheid van de gemiddelde rechtsmens is hemeltergend. En ze nemen ons mee in hun untergang.

Vuurrood
Vuurrood22 aug. 2023 - 7:24

Puk: Jij hebt werkelijk geen flauwe notie hoe AOW en pensioenregelingen werken. Kortom, jij verkondigd maar weer eens onzin!

Pietje Puk139
Pietje Puk13922 aug. 2023 - 8:30

Rob, jij weet niets van loonboekhouding. Die premie is niet door de AOW-ers betaald, maar door ons allemaal. Zie onderste alinea. Zandb, ik snap je niet. Onyx, waarom? Weet ik niet. Probeer het zelf eens uit. Vragen staat vrij. Heb je oma, opa, ooms, tantes? Vuurrood, dat je de Nederlandse taal niet beheerst, zegt al genoeg. VerkondigD is hier geen voltooid deelwoord en moet dus met een T. Degene die niet snapt hoe pensioenregelingen en AOW werken, dat ben JIJ. De premies voor deze volksverzekeringen (ZVW, WAO) worden allemaal gelijk behandeld. Ze worden namelijk betaald door de werkgever, die ze verwerkt in de prijs van het product dat hij verkoopt. Op die manier betalen we met zijn allen voor ons allemaal. Dat noemen ze solidariteit. Wat rechtse partijen willen, is dat de arbeider die premies ZELF betaalt, van het netto loon dat hij NU krijgt. Voor mensen met het minimum loon, of net daarboven, onbetaalbaar. Degenen die niet veel meer verdienen, zullen moeten kiezen welke verzekering ze wel en welke ze niet betalen. De gepensioneerden die voor 99 % op een rechtse partij stemmen, willen dus geen AOW meer krijgen. Goed plan, scheelt gelijk 36 miljard per jaar. Dat kan de VVD dan weer aan háár achterban geven.

Zandb
Zandb22 aug. 2023 - 10:27

Puk Ik heb dat dan ook niet voor u geschreven. Dan zou ik gezegd: "Man, lul niet zo. Wat weet u er nou van wat "die lui" (zij, zij, zij...) allemaal denken.

LaBou
LaBou 22 aug. 2023 - 11:02

De werkgever betaalt niet, de werkgever houdt de premies in op het loon: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/sociale_verzekeringen/premies_volks_en_werknemersverzekeringen/premies_volks_en_werknemersverzekeringen. Misschien moet puk terug naar school.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2023 - 12:05

Puk wijst op het verschil tussen een volks en een werknemersverzekering. Beiden worden betaald door ons allemaal, en dus zijn de meeste betalers werknemers. Piet heeft een punt dat veel ouderen zo druk waren anderen het brood uit de mond te stoten, dat ze niet door hadden dat zij de volgende waren.

De Greet
De Greet22 aug. 2023 - 13:21

Labou, waarom zeg je iets dat niet klopt. “ De werkgever betaalt zelf de premies voor de werknemersverzekeringen (WW, WAO en WIA). Hij houdt deze premie dus niet in op het loon van de werknemer. De overheid stelt elk jaar in januari en in juli de hoogte van deze premies vast.” https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/loonheffing-premies-werkgever In tegenstelling tot de loonbelasting (geheven via inhouding) worden de premies voor de sociale verzekering wel betaald door de werkgever. Waarom denk jij dat dat anders is?

LaBou
LaBou 22 aug. 2023 - 16:12

"Waarom denk jij dat dat anders is?" Waarom is deze reaguurder te beroerd om een link te lezen? Omdat er iets staat wat hem niet bevalt? Overigens, wanneer verdwijnen zijn reacties deze keer? En waarom? Allemaal vragen die hij negeert.

De Greet
De Greet22 aug. 2023 - 18:42

Ik heb de link gelezen en loonbelasting wordt door de werkgever ingehouden . Bij de sociale verzekeringen is dat anders. Die worden door de werkgever betaald. De Rijksoverheid vermeldt: “ De werkgever betaalt zelf de premies voor de werknemersverzekeringen (WW, WAO en WIA). Hij houdt deze premie dus niet in op het loon van de werknemer.” https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/loonheffing-premies-werkgever Waar staat dan dat de werkgever de premies niet betaald? Dat staat namelijk nergens en is ook niet zo. Waarom zeg jij dan dat de werkgever de premie niet betaalt?

Peterrr3
Peterrr322 aug. 2023 - 19:53

@Labou. Jij schrijft: 'En waarom? Allemaal vragen die hij negeert.' Ik ken nog iemand die weigert antwoord te geven op vragen.

linksert
linksert21 aug. 2023 - 12:24

Vergeet ook niet hoe Wilders de dag na de verkiezingen zijn "harde eisen over de geen verhoging van de AOW leeftijd" al weer liet vallen.

1 Reactie
Rene712
Rene71222 aug. 2023 - 16:58

prima jij-bak van jewelste PVV heeft gewoon tegengestemd https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36067_wet_toekomst_pensioenen

Daslief
Daslief21 aug. 2023 - 11:13

'De AOW loopt achter bij de welvaartsontwikkeling.' Ik had begrepen dat er wel meer inkomens achterlopen bij de welvaartsontwikkeling (maar misschien loop ik zelf achter): 'Door de bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) met 8,05% komt het minimumloon (samen met de reguliere halfjaarlijkse indexatie, op basis van de contractloonstijging) per 1 januari 2023 uit op €12,40 bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Dat is een totale stijging van 10,15%. Het kabinet had eerder dit jaar al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, mee te verhogen. Hierdoor heeft de minimumloonsverhoging ook positieve gevolgen voor het inkomen van uitkeringsgerechtigden en AOW’ers.' https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/09/23/minimumloon-in-een-keer-met-1015-omhoog Vraag is of die 7 % (in plaats van 10 %) ook geldt voor AOW'ers zonder aanvullend pensioen? Zeer eens met uw opmerkingen over gezondheidszorg. Maar in dit artikel mis ik toch (opnieuw) de solidariteit van welgestelde gepensioneerden met hun minder welgestelde generatiegenoten, laat staan met minder welgestelde jongeren. Kunnen we het daar ook eens over hebben?

TheunT
TheunT21 aug. 2023 - 10:51

Ik ga iig proberen gezond oud te worden. Dit zou denk ik een slok op een borrel schelen als iedereen dat deed.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew21 aug. 2023 - 11:25

Ongezond doodgaan is goedkoper voor de overheid.

omaoeverloos
omaoeverloos21 aug. 2023 - 11:57

Mag ik vragen hoe je dat van plan bent te doen?

TheunT
TheunT21 aug. 2023 - 13:41

@oma, door gezond volwassen te zijn.

Zandb
Zandb21 aug. 2023 - 15:56

Oma Hij gaat het maar proberen....... Garantie tot aan de stoep! Laten we maar een weddenschap met hem afsluiten: Hij probeert gezond oud te worden en lukt hem dat niet, dan trakteert hij op koffie en cake!

Kit2
Kit221 aug. 2023 - 10:35

Het is vast waar, maar wat doet dit hier? Links heeft net in de eerste kamer steun verleend aan een neo-liberaal pensioenstelsel met een weggetje richting privatisering en ook in kabinetten met de PvdA zijn pensioenen en AOW op de spaarbrander gezet. Voor mensen die dit betreft: stem op elk ongericht projectiel, desnoods Henk Krol, maar zoek je heil niet bij de genderdoordrenkte, zelfbenoemde kosmopolieten die de grachtengordel niet uitdurven, vlaggetjeszwaaiende, sexueel benepen sekte die bezit heeft genomen van onze linkse partijen. Die zijn echt niet met jou bezig.

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas21 aug. 2023 - 11:22

"Links heeft net in de eerste kamer steun verleend aan een neo-liberaal pensioenstelsel..." Links? U bedoelt PVDA en GroenLinks? Dat zijn geen linkse partijen maar neoliberale partijen. Links is onder andere SP, PVDD, en Bij1

vipeter
vipeter21 aug. 2023 - 11:35

Echt linkse partijen steunen de nieuwe pensioenwet niet! Z.g. linkse partijen die hiermee ingestemd hebben noemen zich links maar zijn dat niet. Let op uw zaak.

Rene712
Rene71222 aug. 2023 - 16:56

@Pindaklaas Het wordt steeds bijzonderder hier. Dus Groen Links en PVDA zijn niet links maar neo-liberaal? En daarmee dus eigenlijk rechts? Dus als ze in november een grote verkiezingswinst zouden halen, dan komen hier ook reacties dat Nederland geen ruk naar links heeft gemaakt maar maar juist naar rechts, want neo-liberaal? En alles wat rechts is wordt al gauw fascistisch en racistisch genoemd dus ik mag dan Groen Links en PVDA ook in dat rijtje scharen?