Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Lieberman maakt, als bekend, deel uit van het machtige beleidsbeinvloedende gremium in de VS, dat - met name na een diepgaand recent onderzoek naar dat verschijnsel door de bekende Amerikaanse wetenschappers Mearsheimer en Walt - bekend is geworden onder de naam The Lobby, daarbij refererend aan de hecht georganiseerde en breedsamengestelde Pro-Israellobby in the States (en daarbuiten). De voorliggende oproep van Lieberman kan dus met enige zekerheid worden geduid, als de directe "beleidsvertaling" van een dergelijke wens bij de huidige, rather Hawkish (Netanyahu en (naamgenoot) Lieberman), Israelische regering.
> Als we niet uitkijken wordt Jemen onze volgende oorlog Je kan ook zeggen: zelfde oorlog, andere front. Dat zeggen de jihadi's nl. ook sinds 622.
Als dit klopt dan zou elke wannabee terrorist die opgepakt wordt en zegt dat hij zijn training in Nederland heeft gehad er voor kunnen zorgen dat ze bij ons ook een "preemptive strike" kunnen uitvoeren. Ik ben benieuwd of de gelovigen in het Atlantisch bondgenootschap daar anders over denken.
Jammer dat er hier mensen reageren zonder de situatie in Jemen te kennen. Willen jullie eerst dit lezen? http://www.depers.nl/buitenland/362496/Iran-en-Amerika-knokken-in-Jemen.html
Sjiïeten en Soennieten staan al sinds de eerste eeuwen van de islam scherp tegenover elkaar. Omdat men in de Arabische wereld geen scheiding tussen moskee en staat kent, dragen regeringen in het algemeen een Sjiïetisch of een Soennietisch karakter. Die staan dan zelden vriendelijk tegenover elkaar. Zo woedt er in feite een koude oorlog tussen het Wahabisch-Soennitische Saoudi Arabië en het SJiïetische Iran. Net als in de koude oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie leidt dat tot lokale hete oorlogen waar de grootmachtten achter zittten. De toestand in Irak wordt voor een deel veroorzaakt door conflicten tussen Soennieten en Sjiïeten, waarbij de laatsten nu dominant zijn in de regering. Daardoor wordt die door een deel van de Soennieten niet erkend. In het altijd al instabiele en door stammenmacht moeilijk regeeerbare Jemen zijn Sjiïeten in opstand gekomen tegen de regering in de hoofdstad Sanaa. Zij krijgen steun van Iran, terwijl de Saoudi's de Jemenitische regering steunen. En dan heeft Saoedi Arabië ook nog zelf een Sjiïetische minderheid, terwijl in Iran de nodige Soennieten wonen en er ook nog een ontevreden Arabischtalige minderheid langs de kust van de Golf woont in een provincie, die niet voor niets Arabistan heet. Het eilandstaatje Bahrain kent een Sjiïetische meerderheid en een Soennitisch koningshuis wat tot tal van problemen aanleiding geeft. De tegenstelling Soennitisch-Sjiïetisch speelt ook nog een rol in Afghanistan, terwijl ook allerlei bommenleggerij in Pakistan ermee samenhangt. Lieberman heeft dus wel een kruitvat uitgezocht om zijn lont in te steken. Gelukkig staat hij buiten de partijen. Ook zijn de Amerikanen wel wat van hem gewend.
YES COOL Lekker preventief ruimen.............wie kan daar nu tegen zijn?
Wie gaat Gaza-kinderen en de oma's van Gaza preventief beschermen? Hoe en wanneer?
Och Lieberman is Obama niet, dus preekt hij voor zijn eigen bühne. Anderzijds moet je schurkenstaten niet met fluwelen handschoenen aanpakken, oog om oog, tand om tand bij dat soort is het beste.
In progressieve democratische kringen heeft Lieberman ongelooflijk veel krediet verloren met zijn egotripperij, verkeerde keuzes en trouweloos gedrag. Onlangs is deze groep op Facebook opgericht, en ik weet zeker dat die behoorlijk zal groeien de komende tijd: http://www.facebook.com/group.php?gid=215387153559&ref=mf Deze link leidt naar de Dickipedia waarin een 'aardig' boekje over Lieberman wordt opengedaan: http://www.dickipedia.org/dick.php?title=Joe_Lieberman Ik neem hem in ieder geval niet serieus.
Jemen? Is dat nog een land dan? Heb net deze dagen gebruikt om Pirates of the Caribbean helemaal te kijken. Zie treffende overeenkomsten. Met ook Black Hawk Down ook nog vers in het geheugen is wel duidelijk hoe het niet zou moeten, die preemtive strike. Als het gebeurt dan waarschijnlijk vanaf grote afstand als in Call of Duty Modern Warfare 2. Kost initieel wat extra burgerslachtoffers, maar dat telt bij Lieberman waarschijnlijk wat minder. Past de wereld zich aan aan de films of is het andersom? Op naar de Kerstgedachte 2010.
De meeste mensen beschikken over een denkend c.q. lerend vermogen. Op een goed moment doe je iets en denkt erover na en leert dat je dat dus beter niet meer kunt doen. Je hebt gedacht en geleerd van je fouten. Maar schijnbaar is een "mens" iets anders dan een "Amerikaan". Zelfs een ezel weet beter.
Als FBI en CIA nou een keer slimme mensen op belangrijke posten zet dan hoeft het niet eens tot een oorlog te komen.
Joseph Lieberman is nog typisch zo iemand die is opgegroeid in het tijdperk van John Wayne. Zijn "hee haw" politiek is geen buitenlands beleid, maar een zielige vertoning van iemand die eigenlijk al opgeborgen had moeten zijn in een bejaardenhuis.
Mijn gevoel zegt mij dat de strategische plek van Jemen een 'iets' wat belangrijkere reden is om in Jemen een invasie te beginnen. We zullen het zien..
"Jemen" lijkt dan wel een beetje op "Afganisatan". Een mislukte aanslag, georganiseerd vanuit een bevriende (toch?) natie, is toch niet hetzelfde als een aanslag met 3.000 doden vanuit een vijandige natie. De strekking van die lobby wil ik wel aannemen, maar overspeelt Israël nu niet zijn hand? Of is het meer bedoelt als een afleidingsmanoeuvre?
Wat heeft Israël hier mee te maken? Ben je misschien in de war vanwege de naam Lieberman?
Klinkt gezellig allemaal. Kunnen de VS zich überhaupt nog ergens een oorlogje veroorloven? Liebermann ontpopt zich als de Rita Verdonk van de Amerikaanse senaat. "Ben ik in beeld" om Maarten van Roozendaal te citeren. Yankee goes to war again - jammer dat ze tegenwoordig haast overal verliezen..
Ik denk dat u het militaire potentieel van de verenigde Staten een beetje onderschat. Zij zijn nog altijd in staat om op 2 verschillende plaatsen op de wereld een groot conflict met conventionele wapens uit te vechten en tegelijkertijd ook nog ettelijke kleinere. En geloof mij, als zij willen winnen doen zij dat ook.
Het is mijn inschatting, dat Israel/de Israellobby, de intentie heeft, om de meer op internationaal diplomatiek overleg georiënteerde, meer op onderhandelingen via de grote internationale bestuursorganisaties gebaseerde, Foreign Policy van Obama, om te buigen, naar een meer op de Bush/Cheney gelijkende, confronterende tactiek van bilaterale Powerplay. In een dergelijke intentie, past de herintroductie van de militair-politieke strategie van een pre-emptive strike, zoals die nu door de born-again ?Republican? (de Joodse) Joseph Lieberman wordt bepleit. Een "voordeel" van een dergelijke aggressive approach zou kunnen zijn, dat Israel - dat zich duidelijk uit "de Amerikaanse gratie" weet onder Obama - "logistieke steun" zou kunnen verlenen aan een dsergelijke operatie. Daardoor zou Israel weer "diplomatic credits" bij the Obama Administration zou kunnen opbouwen. Tevens zou een pre-emptive strike op de "Islamitische terreurstaat" Jemen door de VS, de toestemming van de VS, voor een pre-emptive strike door Israel, op de "Islamitische terreurstaat" Iran, weer een stapje dichterbij brengen. Bijkomend ?voordeel? voor Israel van een terugkeer door de VS, naar de eenzijdig op militaire confrontatie gebaseerde, anti-Islamitische Bush/Cheney doctrine zou zijn, dat Israel minder bevreesd zou hoeven zijn, om haar ?territoriale geschillen? met de Palestijnen, via diplomatiek overleg (waarbinnen door Israel allerlei ?ongewenste? territoriale concessies zouden moeten worden gedaan) op te lossen.
Ahrend de Jong denkt waarschijnlijk met andere deelnemers aan de Joop dat er een goed gecoördineerde centraal geleide lobby bestaat die met succes het buitenlands beleid van de Verenigde Staten mede stuurt, dat die lobby de wereld in de Irak-oorlog heeft gestort waarschijnlijk en dat die nu erop uit is om een militaire interventie in Jemen te organiseren. Hij baseert zich daarbij op wetenschappers. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat de Israellobby enzovoorts. Dat Israel toch, overal heeft het zijn tentakels.... Die wetenschappers zijn John Mearsheimer van de Universiteit van Chicago en Stephen Walt van Harvard. Als je op deze universiteiten wordt aangesteld, dan ben je geen kleine jongen. Mearsheimer en Walt onderzoeken allebei op hun eigen manier de rol van staten op deze planeet. Met name Mearsheimer probeert daarbij vast te stellen met welk samenstel stabiliteit het best gegarandeerd is. Op grond van zijn theorie komt hij bijvoorbeeld tot het slotsom dat China wellicht een belangrijke destabiliserende factor kan worden en dat het westen zich daarop moet voorbereiden. Het doet er nu even niet toe op welke gronden hij tot die conclusie komt. Ik schrijf dit op om de man te schetsen. De reputatie van Stephen Walt is gebaseerd op een theorie die hij heeft ontwikkeld rond dreiging. Beide heren hebben een boek geschreven over de aard van de pro-Israel lobby in Amerika. Daarbij komen zij tot de conclusie dat de voorstellen van die lobby niet in het Amerikaanse belang zijn. Je hoeft dat boek niet te lezen om de kern van hun denkbeelden te begrijpen, want het begon allemaal met een artikel in the London Review of Books en dat staat hier http://www.lrb.co.uk/v28/n06/john-mearsheimer/the-israel-lobby Direct achter het artikel volgen een groot aantal kritische ingezonden brieven. Niet overslaan. Een alinea in het artikel van Mearsheimer en Walt verdient extra te worden onderstreept: "In its basic operations, the Israel Lobby is no different from the farm lobby, steel or textile workers' unions, or other ethnic lobbies. There is nothing improper about American Jews and their Christian allies attempting to sway US policy: the Lobby's activities are not a conspiracy of the sort depicted in tracts like the Protocols of the Elders of Zion. For the most part, the individuals and groups that comprise it are only doing what other special interest groups do, but doing it very much better. By contrast, pro-Arab interest groups, in so far as they exist at all, are weak, which makes the Israel Lobby's task even easier. Waarom schrijven Mearsheimer en Walt dan wel een stuk tegen de Israellobby, terwijl zij de staal- en de boerenlobby ongemoeid raken? Dat komt door de politieke theorie die aan het artikel ten grondslag ligt. Mearsheimer behoort tot de traditie die leert dat staten machtsbelangen nastreven en dat politieke idealen er als puntje bij paaltje komt niet toe doen. Dus: de Verenigde Staten zijn geen kracht voor de democratie, maar een grote staat met machtsbelangen en het is ook juist om daarop het beleid te baseren. Als je zo naar de wereld kijkt dan is een bondgenootschap met Israel natuurlijk een risico. Je hebt permanent gelazer met de Arabieren waar je vanwege hun aantallen en hun olie beter vriendjes mee kunt zijn. Bovendien inspireert het Amerikaans-Israelische bondgenootschap allerlei terroristen en daar heb je dan - zie Detroit - ook last van. Mearshimer neemt afstand van een oude theorie die zegt dat de vrede het best gewaarborgd is als grote machten elkaar in evenwicht houden en dat er oorlog komt als een van die machten de andere dreigt te overvleugelen. De stabiliteit in de wereld van de tweede helft van de twintigste eeuw was te danken aan het feit dat de Verenigde Staten en de Sovjet Unie elkaar in evenwicht hielden. Nu bestaat die tegenstelling niet meer en moeten wij op zoek naar nieuwe evenwichten, wil de eenentwintigste eeuw niet ontaarden in het tijdperk van de grote chaos. Mearsheimer nu stelt dat dit alleen kan voorkomen als in verschillende delen van de wereld een overheersende macht, de hegemoon, als het ware de orde bewaart. Betrekkelijk veilig ben je alleen, als je hegemoon bent of als je hebt gekozen voor bescherming door die hegemoon. Welnu, de Verenigde Staten doen afbreuk aan hun hegemonie door Israel te steunen en daardoor vijanden te creëren. Een Hegemoon zoals de Verenigde Staten heeft natuurlijk geen belang bij concurrentie. Vandaar dat Mearsheimer zeer kritisch staat tegenover de Amerikaans-Chinese betrekkingen, waar China volgens hem veel te veel van profiteert. Ook heeft hij eens een artikel gepubliceerd, waarin hij stelt, dat Duitsland de atoombom moet krijgen. Daarmee domineert dat land dan Europa en zonder die bom zou het zich gedwongen kunnen zien opnieuw ons werelddeel te bezetten. Met een atoombom als afschrikking hoeft dat niet. Volgens mij onderschatten de beide heren de daadwerkelijke betekenis van ideologie en levensbeschouwing voor het beleid van moderne staten. Eigenbelang is natuurlijk een belangrijke drijfveer, maar wat dat eigenbelang dan inhoudt wordt in belangrijke mate bepaald door de heersende levensbeschouwingen en de algemeen geldende ideologie. De steun aan Israel in het westen wordt niet veroorzaakt door een lobby, maar door het feit dat wij vanwege onze levensbeschouwing en onze denkbeelden over de kenmerken van een prettige wereld menen, dat er een plaats voor Israel moet zijn en dat de way of life van Israel wordt gekenmerkt door openheid, terwijl dat voor de samenlevingen van de tegenstanders niet geldt. Het samenlevingsmodel zoals een Hamas dat bijvoorbeeld vorm geeft, beschouwen wij als onwenselijk en het bestrijden waard en wel op grond van onze denkbeelden over gewetensvrijheid, democratie, mensenrechten enzovoorts. Ik denk dat Mearsheimer de betekenis van zo'n benadering voor het buitenlands beleid van landen onderschat en net zo goed die van andere levensbeschouwingen, zoals bijvoorbeeld die van ayatollah Khameney en zijn geestverwanten voor de politieke keuzes van Iran. Bondgenoten van Israel krijgen in het westen vaak gehoor omdat hun argumenten passen in onze democratische levensbechouwing, niet omdat zij het zo duivels slim hebben georganiseerd of omdat zij overal tegelijk zijn. Als de Palestijnse leiders ook meer gehoor willen krijgen, dan zou het reuze helpen als zij van de door hen bestuurde gebieden een modeldemocratie maakten met vrijheid voor iedereen om aan het eigen leven vorm te geven. Maar dat doen ze niet, want ze zijn in meerderheid tegen zo'n samenleving. Het is maar goed ook, dat tegenwoordig levensbeschouwing zo'n drijvende kracht is achter het Amerikaanse internationale beleid. Zo hebben de Verenigde Staten ooit de stabilieit in Zuid-Amerika bevorderd door actieve steun aan dictators als Pinochet of Videla en wel omdat de toenmalige minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger ook zo'n theoreticus van staten en hun machtsbelangen was. De Verenigde Staten hebben zo ook deskundigen naar Uruguay gestuurd om heet militaire regime aldaar beter te leren martelen. Ook dat kwam de stabiliteit ten goede. Het is toch wel aangenaam te beseffen dat deze tijden voorbij zijn en dat de Verenigde Staten Uruguay tegenwoordig geen strobreed in de weg legt, ook al heeft links opnieuw de verkiezingen gewonnen en is de nieuwe president zelfs een oude guerillastrijder die het destijds met de wapens tegen het militaire regime en de Verenigde Staten opkwam. Dat komt omdat men in Washington niet meer vol bewondering naar theoretici als Mearsheimer en Walt luistert. Dat is misschien maar goed ook. Was het anders, dan zou het mij een onveilig gevoel geven.
Ahrend, Een interessante analyse waar de nodige pavlovjes op zullen volgen denk ik. Het bestaan van de Bush / Cheney doctrine, de machtige pro Israel lobby, en het misnoegen van de Iraelische regering met de houding van Obama zijn vast staande feiten. Desondanks denk ik dat voorstanders van Israel die steun verlenen aan alles wat ze doen jou te vuur en te zwaard zullen trachten te bestrijden terwijl alle feiten terug te vinden zijn op internet. Nogmaals een interessante analyse die als het klopt en onweerlegbaar bewezen wordt, niemand althans niemand die ik ken van zijn stoel zal vallen van verbazing. De vraag is dan hoe deze krankzinnige machinerie te stoppen en wat de eventuele consequenties daarvan zijn.
Ze zijn dus nog niet uitgestorven die Amerikaanse politici tot wie het nog niet werkelijk schijnt te zijn doorgedrongen dat de "grootse" tijden voor de VSA voorgoed voorbij zijn. Twee deels (vlg. sommigen zelfs grotendeels) mislukte MO-oorlogen, grote budgetproblemem, toenemende kapitaalafhankelijkheid van roofkapitalist en mensenrechtenschender China en -ondanks Obama- nog grote scepsis in de moslimwereld over de ware aard van de VSA. Het valt mij rauw op het lijf zo'n uitspraak van een voormalig democraat. Het betekent dat het gewelddadige element in het neocondenken nog steeds niet "dood" is. Dat laat onverlet dat ikzelf niet goed kan inschatten hoe groot het nieuwe terroristische gevaar in Jemen is. Maar na de relatieve mislukkingen in Irak en Afghanistan zou een nieuw politiek-militair avontuur in Jemen het MO kunnen opblazen. Hoe vervelend ook: in heel de wereld, incl. de VSA moeten we leren leven met het GEGEVEN dat communicatieve openheid, technologie en economie ons zo afhankelijk van elkaar hebben gemaakt dat ook de "shit" van anderen in een oogwenk bij ons terecht kan komen. De wezenlijke vraag is dus: terug naar af van een fort Euriopa en VSA of proberen -zo goed mogelijk- die shit tegen te houden ? Dat het daarbij nog wel eens mis zal gaan is voor mij een vaststaand gegeven. Maar wat is het alternatief ?? Geen enkele ontwikkelingsperiode in de menselijke geschiedenis is risicoloos. Het feit dat zo schrijnt is dat de risico's nu ook op de borden van de voorheen oppermachtigen terecht komen. Terugkijken op het waarom daarvan is vruchteloos, zelfs reactionair (zoals Bolkestein in de Vk dd 24 mei deed). "De boel bij elkaar houden" is m.i. de enige beschikbare overlevingsoptie voor ons allen. Daar horen pre-emptive strikes en hun voorspelbare negatieve gevolgen niet bij. De VSA is blut dankzij Bush cs !!!
De aandacht voor dit incident is buitensporig en de reactie van Joe Lieberman is terugvallen op de primitieve reflexen van de revanchistische aartsconservatieven in de VS. Hij is de 60e senator en dat buit de gekwetste Lieberman uit om zichzelf te profileren. Dezelfde drang tot profilering is hier terug te vinden bij Frits Bolkestein, die in de als links aangeduide VK een stuk geplaatst krijgt over het vaderlands zelfvertrouwen. Bolkestein meent dat daaraan een groot tekort bestaat en wil dat opheffen om zo de monoculturele samenleving van de jaren vijftig te herstellen. Bolkestein zelf ontbreekt het niet aan zelfvertrouwen en zag de VVD al de plaats van het CDA innemen als dominante factor in de Kamer. Vlak daarop viel de VVD aan stukken. Bolkestein onderkent net als zijn Amerikaanse collega blijkbaar niet hoe misplaatst en contraproductief al dat zelfvertrouwen is. Hij ziet niet dat zijn zelfvertrouwen neerkomt op individualisme dat ons alle dagen aangrijnsd en waarvan we net met zijn allen de scherven aan het opvegen zijn.
Amerika heeft toch geen geld om een nieuwe oorlog te financieren. Holle retoriek.
@ Han van der Horst 28 december 2009 17:50 Israel een democratisch land? Lamenielachen. Een apartheid staat die mensen uit hun huis zet omdat ze niet joods zijn, het huis afbreken en er volgens een huis voor een jood bouwen... Een land dat al 42 jaren gebieden bezet en de rechtmatige eigenaren slechter behandelt dan een beest... Een land dat maling heeft aan het internationaal recht, de Geneefse conventie en vele VN resoluties... En dan ook nog met het bekende vingertje naar andere landen durven wijzen.. Israel is een gewetenloos, arrogant schurkenstaatje.
Hij zal straks als afleidingsmanoeuvre wel weer komen met te wijzen op "alternatieven"die slechter zijn. Dat weet ik want dat probeerde hij bij mij ook.
Het is een valse voorstelling van zaken om Israel af te doen als een apartheidsstaat. Iedereen met een Israelisch paspoort heeft stemrecht en het maakt niet uit of je van Joodse of van andere afkomst is. Wel geldt Israel als het joodse nationaal tehuis. Men gaat er uit van de gedachte dat de joden een volk vormen en daarom kunnen alle joden die zich in Israel vestigen van dat land het burgerrecht kennen. Israel is dus een immigratieland voor joden en niet voor personen van andere afkomst. Als het gaat om de politieke democratie, dan is het in Israel prima in orde. Je kunt natuurlijk bezwaar maken tegen het beleid van de Israelische regering en bijvoorbeeld stellen dat het niet acceptabel is, als Israeli zich op de Westbank vestigen. Maar dat doet niets af aan het feit dat Israel een democratie is en Hamas een ondemocratische fanatieke dwangorganisatie.