Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Senator Lieberman wil preventieve VS-aanval op Jemen

  •  
27-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
lieberman_300.jpg
'Als we niet uitkijken wordt Jemen onze volgende oorlog'
Senator Lieberman, in 2000 running mate van presidentskandidaat Al Gore, pleit voor een preventieve aanval op Jemen. Ook wil hij voorkomen dat Guantanamo-gevangenen naar Jemen worden overgebracht.
Directe aanleiding is de verklaring van de verdachte van de mislukte aanslag op het NWA toestel die stelt dat hij is opgeleid in een al-Qaida trainingskamp in Jemen. Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid handelde de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttala op eigen houtje en is er geen sprake van een complot.
Op Fox News verklaarde  Lieberman: “Iemand in onze regering zei me in Sana’a, de hoofdstad van Jemen, ‘Irak was de oorlog van gisteren, Afghanistan is de oorlog van vandaag en als we niet handelen wordt Jemen de oorlog van morgen’. Dat is het gevaar dat we lopen.”
Lieberman is in de senaat gekozen als onafhankelijk senator, nadat hij in 2006 door de Democratische partij was gepasseerd als kandidaat. Hij is voorzitter van de senaatscommissie voor Homeland Security.
Hij keerde zich in de tv-uitzending ook tegen het vrijlaten van de Guantanamo-gevangen. “Het zou fout zijn deze 90 mensen naar Jemen te sturen, als we kijken naar wat er in het verleden is gebeurd met vrijgelatenen uit Guantanamo. Een deel van hen heeft de strijd tegen ons weer opgepakt. Jemen wordt nu een van de middelpunten van die strijd.”
De president van Jemen verklaarde zaterdag dat 94 Guantanamo-gevangen terugkeren naar zijn land.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.