Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Senaat is overstag, burgemeestersbenoeming gaat uit de grondwet

  •  
13-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jetten wil democratisch gekozen burgemeesters

© 2018-11-13 19:39:45 DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Rob Jetten en Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) in de Eerste Kamer. Hij verdedigt daar zijn ini

D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft vandaag de hele dag in de senaat gedebatteerd over de manier waarop burgemeesters worden aangesteld. Met resultaat, want de zogenoemde ‘deconstitutionalisering’ van de burgemeestersbenoeming wordt uit de grondwet gehaald. De Eerste Kamer gaat volgende week stemmen over de kwestie, maar de benodigde twee derde meerderheid leek na afloop van het debat zo goed als zeker.
D66, PVV, SP, GroenLinks, 50Plus, PvdD, ChristenUnie en CDA zijn voor. De VVD twijfelt nog, maar gezien de steun van het CDA is de partij niet nodig voor een meerderheid. CDA-senator Rombouts leek eerst nog tegen, maar ging later op de dag alsnog overstag:
"In de praktijk is er al lang geen sprake meer van een benoeming, omdat de burgemeester wordt gekozen door de gemeenteraad. Het politieke landschap is ook veranderd en het CDA is van inzicht veranderd. We moeten er wel voor waken dat de burgemeester relatief onafhankelijk en een verbindende figuur voor alle burgers blijft."
PvdA en SGP zagen ‘de urgentie’ van het plan niet in en zijn voornemens tegen te stemmen. Volgens D66-fractievoorzitter Jetten is hij niet van plan om snel een wetsvoorstel in te dienen om een volgende stap richting de gekozen burgemeester te kunnen zetten. Daar zou eerst een ‘brede discussie over de positie van de burgemeester’ voor moeten worden gevoerd. Deconstitutionalisering betekent niet alleen dat de benoeming van de burgemeester uit de grondwet wordt geschrapt, maar ook die van de commissaris van de koning in de provincies.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.