Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Selma Omari, een meisje uit Crooswijk zet de wereld op stelten

  •  
18-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63757 keer bekeken
  •  
woutervogel01-copyright@nielszweekhorst

Selma Omari

© Niels Zweekhorst

Nederlands allereerste YouTube-ster met een Marokkaanse achtergrond is Selma Omari uit de Rotterdamse volkswijk Crooswijk. Op Instagram heeft ze meer dan een half miljoen volgers, op YouTube 125.000. Naast vloggen werkt ze ook aan een muzikale carrière. Haar nieuwste single Drijfzand verscheen begin vorige maand.

Ze laat van zich horen, niet alleen over typische influencer onderwerpen als mode en stijl maar ook over maatschappelijke kwesties. Dat levert haar naast waardering ook een golf aan haat op. Ondertussen droomt ze ervan een eigen imperium op te bouwen, net als haar grote voorbeelden dat doen in de VS.

Op BNNVARA een uitgebreid verhaal over de documentaire die Wouter Vogel over haar maakte: "Omari bestormt de hemel maar krijgt onverminderd te maken met misgunners. Islamitische jongens uit de buurt vinden dat ze het niet kan maken als moslima, zo uitdagend als ze zich kleedt, zo veel van haar lichaam als dat ze laat zien. En ook uit andere hoeken van de buurt klinkt er kritiek: ze zou het te hoog in de bol hebben, wat denkt ze wel niet? Het hoort bij haar leven. En zo wilden zij en maker Wouter Vogel allebei dat het zou worden. Zo écht als het is. De highs en de lows. Waar ze vandaan komt, waar ze nu is en waar ze heen wil. Omari is blij met het resultaat."

Yasmina Aboutaleb recenseert de documentaire in De Volkskrant: "De film zet Omari neer als een feminist, iemand die vooroploopt in strijd voor emancipatie en tegen vooroordelen waar juist iemand met haar achtergrond vrijwel dagelijks mee te maken krijgt. Omari lijkt voor niks en niemand bang (je kunt het meisje wel uit Crooswijk halen, maar Crooswijk niet uit het meisje) en heeft bovendien lak aan conventies. Dat kun je feministisch noemen, maar is net zo goed een bijeffect van wie Selma is, een vrouw die is geboren met een stormram in de ene hand een paar pumps in de andere."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Greendutch
Greendutch28 okt. 2022 - 7:31

onbegrijpelijk dat ‘jonge islamitische jongens uit de buurt’ zulke dingen zeggen. van de 1e generatie begrijp ik het nog wel, maar jongeren in NL geboren, geschoold en getogen zouden iets bijgeleerd moeten hebben.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier15 mei 2023 - 19:56

Het brein is pas volgroeid oo een jaar of 24,25.

Phantom3
Phantom327 apr. 2022 - 15:02

Een relatie met een bekende rapper kan dus ook positief uitpakken. Goed gedaan.

Mamsa
Mamsa24 apr. 2022 - 5:41

Fijn om te lezen. En van deze tijd. Heel veel jonge meiden worden bereikt door dit meisje. Verandering begint vaak van binnen uit en duurt soms lang. Deze trein rijdt al en houdt men niet tegen. Niet voor altijd. Dit meisje is een voorloper. Een machinist.

dirk den boer
dirk den boer21 apr. 2022 - 10:53

Wat ik ook vrees: de bubbel waarin Lale zich bevindt en in naar buiten treedt, is een heel andere (totaal andere) dan die van Selma. En dat geldt ook voor de fans of volgers van beide dames, twee werelden, ondanks de gelijke achtergrond en het feminsme van de twee.

Satya
Satya19 apr. 2022 - 10:18

Hier moeten jonge moslim het van hebben itt tot Gül.

dirk den boer
dirk den boer19 apr. 2022 - 10:15

Wat heeft Selma gemeen (en wat niet) met schrijfster en feminist (en influencer op haar manier) Lale Gul?

8 Reacties
Satya
Satya19 apr. 2022 - 12:57

Weinig denk ik. Gül heeft een racistische boodschap vol haat, dat heeft deze meid niet. Deze meid zal heel wat meer voor jonge meiden betekenen als Gül.

JohnVKR
JohnVKR19 apr. 2022 - 13:57

@Satya heeft 100% gelijk. Om het onaardig te zeggen: Lale Gul trapt naar beneden, naar haar eigen gemeenschap, om zich vervolgens via witte mensen omhoog te werken. Dat mag uiteraard, dat zijn haar eigen keuzes en daar gaan wij niet over. Maar Lale Gul is daarmee een rolmodel voor bijna niemand. Selma Omari heeft daarentegen respect voor waar ze vandaan komt, trapt niet naar beneden, trapt niet naar haar eigen cultuur, omringt zich niet met witte mensen om haar vooruit te helpen. Zij helpt zichzelf vooruit en wil haar eigen community vooruit helpen. Lale Gul en Selma Omari lijken in niets op elkaar.

EenMening3
EenMening319 apr. 2022 - 18:45

@JohnVKR Lale Gul, heeft, in de beste Nederlandse traditie, misstanden in haar gemeenschap aangekaart. Ze is dus een klokkenluider. Het aan het licht brengen van misstanden is de eerste stap richting verandering en verbetering. Het lijkt erop dat jij geen verandering en verbetering wil. Als Lale nog vrolijk boeken schrijft, is Selma waarschijnlijk al weer vergeten. Dat is immers het lot van de meeste |influencers.

JohnVKR
JohnVKR19 apr. 2022 - 21:15

@EenMening3 Verandering breng je niet door racistisch Nederland naar de mond te praten. Dat werkt meestal averechts. Verandering van binnenuit, met respect voor de cultuur waar je uit voortkomt, is vele malen kansrijker. Dat laatste is wat Selma doet.

Satya
Satya20 apr. 2022 - 5:20

Een mening Hilarische reactie. Deze dame bereikt meiden in haar gemeenschap, iets wat Gül nooit zal bereiken. Blijkt weer eens dat het de de Gül fans niet om de meiden gaat maar een rechtvaardiging van hun haat.

dirk den boer
dirk den boer21 apr. 2022 - 9:04

Lale heeft doodsbedreigingen ontvngen, en woont op geheim adres. Hoe zit dat met Selma? want kan me voorstellen dat nogal wat volgers of criticici zich behoorlijk ergeren aan haar al te vrijgevochten gedrag en uistraing. De ouders en zelfs broer en zus van lale moeten niets meer van haar hebben, volledige onmin. Hoe dat bij Selma zit? Wordt ze daar thuis nog wel gerwaardeerd, of getolereerd? Itt tot lale, worden we daar niet over geinformeerd (of misschien wel, want ben zelf geen volger van dit meisje)

dirk den boer
dirk den boer22 apr. 2022 - 14:54

Ik ben het vaak met je eens, Sarya, maar hier niet, waar je lale een racist noemt en haatdraagster. Afgelopen vrijdag in de NRC zei ze in een opiniestuk: Zo vind ik het de roeping van gesluierede mallima om in de zomer op het strand van de zon te genieten in bikini, net als de mannen in hun zwembroek. Wil Salma iets andes dan dat? Ook stond er De roeping vd mens is mens te zijn (had ze van Multatuli), alweer, ook de boodschap van Selm natuurlijk, en daarin zijn ze allebeu univestalist, dus geen identiteits promotors. Boven zei ik dat de dames in 2 verschillende bubbles zitten, at is ook zo natuurlijk, ze treden wel op met zelfde boodschappen en achtergrond, maar elk op eigen manier. Lale wil gelezen worden (zegt ze Multatuli alweer na), Selma geliked worden, want Selma zal niet snel een literair werk citeren, of volgers aanraden iets te lezen. Het maakt me allemaal veel minder uit at men van me vindt, ook dat hebben beide dames gemeen, ondanks die bubbel Racisme hangt samen met identiteit en bubbels, daar willen die dames allebei niets van weten, ze willen in bikni aan het strand liggen, ner als ieder ander.

dirk den boer
dirk den boer22 apr. 2022 - 20:43

Correcties op vorige, heel want, ik moet ondersteboven typen, vanwege mankement aan mijn PC, zodoende Sarya = Satya mallima = moslima Salma = Selma univestalist = universalist at = wat, plus nog enkele die voor zich spreken