Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Seksverslaving en #MeToo in de artiestenwereld

  •  
07-02-2022
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
533 keer bekeken
  •  
IMG_12541
Mijn idee is dat grensoverschrijdend seksueel gedrag ook beschouwd kan worden als een vorm van verslaving
Mirjam Vriend en Bram Bakker corresponderen over de geestelijke gezondheid.
Beste Bram,
Ik zou het me goed kunnen voorstellen als mensen zo langzamerhand beginnen te denken dat artiesten niet helemaal jofel in de bovenkamer zijn.
#Metoo kent een voorlopig hoogtepunt in de onthullingen over de welbekende talentenshow. Maar liefst drie artiesten (plus een regisseur, waar opvallend genoeg nooit de naam van wordt genoemd) hebben zich in mindere of meerdere mate vergrepen aan beginnende artiesten.
Goed: in medialand zijn het ook machtige mensen van áchter de schermen die intimideren en misbruiken, maar de artiest die zijn “eigen soort” belaagt valt mij het meest op. Hier is de knuppel in het hoenderhok; ik denk dat vrij veel artiesten inderdaad rondlopen met een bepaalde verwarring op emotioneel gebied, die deels de voedingsbodem zouden kunnen vormen voor dit soort excessen.
Pas op: ik bedoel niet dat dat een excuus is voor dit wangedrag. Een artiest zou als geen ander moeten weten hoe kwetsbaar je bent als je beginnend artiest bent. Dat maakt dit geval des te schrijnender. Dat een producent een narcistische machtswellusteling is ligt meer voor de hand, maar in de praktijk pakt het ook tussen artiesten onderling vaker verkeerd uit dan leuk is om te weten. Ik ben zelf van origine actrice en kan helaas beamen dat te veel gearriveerde acteurs ook op onfrisse wijze gebruik maken van hun “gewicht”.
Ieder beroep kent zijn gevaren. Het gevaar voor de artiest begint denk ik al bij hoe hij (of zij) gebakken is. Onze behoefte om te performen komt uit onszelf voort. Onze behoefte om in menselijke emoties te spitten, of dat nou acterend, dansend, zingend of musicerend is, komt ook uit onszelf voort. Het is een cliché, maar dat is het niet voor niets: in veel artiesten schreeuwt een kinderstemmetje; “Zie mij! Houd van mij!”.
Dit klinkt misschien afkeurender dan ik bedoel, maar mijn vermoeden is dat die hunkering naar erkenning vaak het primaire gevoel is, waar de interesse voor mensen en emoties dan secundair achteraankomt. Vaker zo, dan andersom. Daarnaast (of daardoor) zijn veel artiesten van nature al mensen die graag intens leven. Op zoek naar gevoels-pieken, wars van gekabbel. Dat geldt voor emotioneel gebied, maar ook voor seksueel gebied. Alles in ons vak draait om intimiteit en kwetsbaarheid. Als je je niet openstelt voor de rol die je vertolkt, voor de emotie die je vertolkt, is het niets meer dan een technisch kunstje dat snel verveelt.
In de beslotenheid van je opleiding of de repetitieruimte ga je met je mentoren de diepte in. Er wordt je al snel bijgebracht dat het zaak is dat je er niet lang over doet om bij je diepste gevoelens te komen; plat gezegd moet er geleverd worden. Het is zeer bijzonder dat wij contact maken met diepe trauma’s en oude pijn in onszelf om invulling te geven aan een gevoelige scène, lied, dans of muziekstuk. Dat is iets heel moois, maar ook iets om zeer secuur te hanteren.
Nou, Bram, dat gebeurt niet. We weten te vaak niet wat we doen met elkaar. Ik herinner me een dag op de toneelacademie dat we weer eens een emotional memory oefening gingen doen, onder leiding van -let op- een bewegingsdocent. Hierbij laat je door associatie en ademhaling een oude, pijnlijke herinnering in jezelf naar boven komen, om die mee te laten werken in je toneelspel. Het meisje dat de docent aanwees was in het voorafgaande weekend aangerand. Alerte medestudenten hadden dit vooraf aan de docent kenbaar gemaakt; misschien moest zij even overgeslagen worden, deze week? Nee hoor! Een unieke kans juist! Terwijl het meisje helemaal stuk stond te gaan, stond hij naar buiten te kijken, wachtend op het punt dat zij aan zou geven dat ze “er was”. Ze was er al spoedig ver voorbij, maar dat merkte hij niet. Bovendien was de man aan het eind niet in staat om de geest terug in de fles te krijgen, ik bedoel daarmee om het opgerakelde gevoel op één of andere manier weer een goed plekje te geven. Dit is niet uniek. Het is een koud kunstje om dingen los te maken, maar goed afronden kan bijna geen enkele mentor, en wat erger is: men vindt het normaal dat je dit zelf oplost!
Emotioneel gerotzooi met elkaar leidt gemakkelijk tot fysiek gerotzooi. We staan open en gaan helemaal niet meer dicht, dat wordt een constante staat van zijn als je niet uitkijkt. Het maakt zowel weerloos als grenzeloos. We nemen niet de tijd en bieden geen veiligheid aan iemand die zich overgeeft, vermoedelijk omdat we zelf niet beter weten.
Als de artiest zelf een mentor wordt, is dit zijn basis, Bram… Kijken we eigenlijk niet naar een ouder die zijn kind slaat, omdat ie zelf geslagen is? Zouden we gebaat zijn bij psychologische begeleiding op de werkvloer, om onszelf en het vak gezonder te maken?
Warme groet,
Mirjam
Ha Mirjam,
Mijn antwoord begint op een andere plek dan jij verwacht, denk ik. De verslavingszorg. In mijn leven als psychiater werkte ik op veel plekken waar dat behandeld zou moeten kunnen worden (de succespercentages zijn dramatisch laag in deze probleemcategorie…)
Waar ik ook werkte: in verhouding kwamen er altijd veel artiesten voorbij. Misschien niet met de naam en faam van de viespeuken van dat ene tv-programma, maar toch: mensen die werken vanuit emotie lijken bovengemiddeld vaak problemen te hebben met het hanteren van de eigen emoties. Dat uit zich in zeer uiteenlopende gedaanten: angst, depressie, zelfbeschadigend gedrag en pogingen tot suïcide bijvoorbeeld. Maar ook buitensporig veel alcohol en/of drugs. En de combinatie natuurlijk: ik kende een cabaretier die naar eigen zeggen nergens last van had, maar die wel een fles jenever nodig had om de avonden dat hij moest optreden door te komen.
Gebruik van drank en drugs (‘verdovende middelen’) is een vorm van zelfmedicatie: paracetamol bij hoofdpijn, een borrel of een lijntje bij te veel spanning.
Maar we gingen het toch over grensoverschrijdende seksuele gedragingen hebben? Dat is waarschijnlijk wat er nu bij jou opkomt. Hier gaan we: mijn idee is dat grensoverschrijdend seksueel gedrag ook beschouwd kan worden als een vorm van verslaving. Al eindeloos lang betwisten de experts of er zoiets bestaat als seksverslaving, of dit een nieuwe diagnose zou moeten worden. Gokverslaving kent inmiddels iedereen, maar wat te denken van gamen, porno kijken, internetten, onlosmakelijk met je mobiel verbonden zijn?
Als seksverslaving een ‘officieel erkende stoornis’ zou zijn, zou er meer wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden en, veel belangrijker, zou de drempel naar professionele hulp lager worden. Waarbij de kans dat een beroemdheid zich spontaan aan zou melden voor psychotherapie natuurlijk klein is, vanwege het ego dat meestal onlosmakelijk met de bekendheid verweven is.
Ik reken mezelf tot de groep professionals die vindt dat ‘mateloosheid in gedrag’ even ongezond is, en niet zelden levensgevaarlijk, als drank- of drugsproblematiek. De jonge mensen die slachtoffer worden van de onbeteugelde driften van macho entertainmenttypes kun je vergelijken met het slachtoffer van een aanrijding die is veroorzaakt door een dronken automobilist. Dat die slachtoffers goede zorg verdienen en geholpen moeten worden om de schuldgevoelens te verwerken die er vreemd genoeg toch altijd wel zijn, laat ik verder buiten beschouwing. Ik wil me even focussen op de mannen en vrouwen die hun lusten niet kunnen bedwingen. Als jong ventje maakte ik dat zelf mee, het is geen kattenpis.
Je hintte zelf ook al aan de mogelijke verklaringen van dat grensoverschrijdende gedrag (laten we het maar ‘aanranding of erger’ noemen, dat past beter bij de impact die het heeft). Vanuit mijn professionele ervaring, goede wetenschappelijke onderzoeken hierover ken ik niet, zijn mensen met verslavingsproblemen vrijwel zonder uitzondering heel gevoelig. En vrijwel altijd is dat direct te koppelen aan hun familiegeschiedenis, waar bij vader en/of moeder vaak vergelijkbaar gedrag speelde.
In het verleden had je de ‘nature or nurture’-discussie: heb je het gedrag geërfd (is het genetisch?) of is het de opvoeding (of het gebrek daaraan!) die aan de basis stond van het mateloosheidsprobleem (ik vind ‘mateloos’ veel minder stigmatiserend klinken dan ‘verslaafd’ en het onderscheid tussen middelen en gedrag hoef je ook niet meer te maken)? We zijn met deze discussie gestopt, omdat het allebei is. Met bij ieder mens een andere cocktail van beide ingrediënten.
Natuurlijk verdienen de daders straf, als ze schuldig worden bevonden. Maar nog veel liever zou je willen dat ze zich laten helpen. En dat brengt me terug naar jouw artiestenwereld: in een beroep waarbij emoties een cruciale factor spelen om succesvol te kunnen worden lopen bovengemiddeld veel emotionele mensen rond. Vaak ook mensen die willen compenseren voor een jeugd waarin ze zich niet gezien hebben gevoeld, waarin ze werden gepest, of domweg niet voor vol aangezien. Op een podium kun je daar compensatie voor zoeken, niet zelden met behoorlijk succes.
Maar: dat gebrekkige ego, die onverzadigbare behoefte aan erkenning en bewondering, is er ook als de spotlights doven. En daar gebeuren de ongelukken: achter de schermen… Iedere expert zal bevestigen dat het aantal daadwerkelijke aangiftes nooit meer is dan het topje van een ijsberg. Dus dit is een heel groot probleem in artiestenland, over de gehele wereld.
Wat doen we hieraan wil je nu natuurlijk weten. Ik heb twee gedachten: veel meer aandacht voor deze materie in de kunstopleidingen, om te beginnen. Vergroot bij iedereen de ‘awareness’ en kan daardoor een belangrijk preventief effect hebben. En, wat discutabeler in de ogen van sommige mensen, denk ik: dwing die daders zich te laten helpen! Als je onder invloed hebt gereden kom je ook bij het CBR terecht voor een verplichte cursus of training. Waarom doen we dat niet met artiesten met grijpgrage handjes? Hulp accepteren of wegwezen.
Ik hoop dat je me volgt, en ik groet je hartelijk,
Bram
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Jaco38
Jaco388 feb. 2022 - 11:22

“Karingin: Het werd helemaal niet snel doorgetrokken naar educate your sons, dat is echt nieuw. Het is tot voor kort áltijd bij de vrouw neergelegd, die moest haar gedrag maar aanpassen.” Maar deze boodschap richt zich nog steeds ook voor een belangrijk deel tot vrouwen in hun rol als opvoeder van hun zonen. Dus ja of je nu door de hond of kat gebeten wordt. In het ene geval krijg je het verwijt dat je rokje te kort was en in het andere geval dat je als moeder je zoon verkloot hebt.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 16:11

Goed gezien! Een groot deel van de opvoeding vindt ook buitenshuis plaats.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 16:33

Voor jongens is het rolmodel de vader en/of de man. Vaak is wat mensen laten zien in hun eigen omgang met de ander, van meer invloed dan wat mensen zegge/voorhouden..

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 21:00

@Minoes dat lijkt mij een gedateerd standpunt . Denk ook aan 1-ouder gezinnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2022 - 10:44

DanielleDefoe Natuurlijk ingeval van. Ook een andere man in de nabijheid kan die rol vervullen. Wil niet zeggen dat vrouwen niets kunnen toevoegen, dat is iets anders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2022 - 17:47

Minoes kinderen hebben vanaf een jonge leeftijd wel meer volwassenen om zich heen dan alleen vaders en moeders. Ze worden geconfronteerd met een veelvoud aan "rollenspelers".

Bert de Vries
Bert de Vries8 feb. 2022 - 10:53

Eeuwenlang heerste de opvatting dat de man de vrouw moet veroveren. Het initiatief moet van de man komen. En de vrouw moet duidelijk maken dat ze zich niet zomaar gewonnen geeft. Hetzelfde beeld komt in voor in de dierenwereld. Deze relatie lijkt een beetje op die van jager en prooi. Vervolgens hangt het af van het karakter hoe iemand daarmee omgaat. Een grondige aanpak van sexueel grensoverschrijdend gedrag vereist in de allereerste plaats het verhelderen van bovengenoemde verhouding. Naast de groepscultuur heeft het overschrijden van de grens ook temaken met karaktereigenschappen. Aan het laatste valt niet veel te doen. Aan het eerste des te meer. Neem het geval waarin een dame een bloes met diepe en wijde hals draagt. Als ze tegenover een man gaat zitten en zich voorover buigt, welke reactie van de man is dan wel en wat niet acceptable.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 13:33

[Deze relatie lijkt een beetje op die van jager en prooi. ] "Romantische" fictie.

Sonic2
Sonic27 feb. 2022 - 19:47

Laat ik het voor het gemak even houden op sommige mannen en vrouwen. En natuurlijk heb je mannen waar dit verhaal niet voor opgaat. Ik denk dat het bij vrouwen simpel is. Je hebt seks in een relatie en de koppeling met liefde is evident. Met mannen ligt het veel ingewikkelder. Het kan bij mannen hormonaal bepaald zijn. Het kan een verslaving zijn. Het kan een rare mix zijn tussen macht en seks. Het kan ook om verliefdheid gaan. Het kan absoluut om status gaan. Seks is een status ding bij veel mannen. En het volgens mij bij Overmars ook de hang naar avontuur. Ik denk dat een veel genuanceerder blik naar mannen ook wonderen doet. Het werd al heel snel getrokken in "educate your sons". Je moet de onderliggende oorzaken hierin aanpakken.

13 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland7 feb. 2022 - 20:30

Jeetje, dat is wel een heel naïef en conservatief wereldbeeld wat vrouwen betreft, denk je nou werkelijk dat bij vrouwen de behoefte aan seks alleen het geval is als het gekoppeld is met liefde en een relatie? Mannen en vrouwen kunnen beiden even zelfzuchtig andere mensen seksueel misbruiken, dat kan door ongewenste aanrakingen en aanrandingen, maar een ander verleiden tot iets intiems waar die ander eigenlijk niet op zat te wachten is dat ook. Dit onderwerp dient open en eerlijk te worden benaderd en door er een dader zijn mannen en vrouwen zijn slachtoffer ding van te maken gaan we echt niet verder komen, was het maar zo simpel. In onze tijd worden de mannen weliswaar als op seks beluste dwangmatige vreemdgangers gezien, maar in de middeleeuwen heerste lang de gedachte dat vrouwen van naturen een grotere en ontembare drang naar seks hadden dan de mannen. En er zijn steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen vandaag de dag nauwelijks onderdoen voor mannen als het gaat om overspel. Seksueel overschrijdend gedrag is een groot maatschappelijk probleem, maar laten we het wel met open vizier bekijken en het niet als een binair probleem zien waar alleen binaire oplossingen voor mogelijk zijn.

Jozias2
Jozias27 feb. 2022 - 21:11

@sonic En al die mannen die one night stands hebben of een keer vreemdgaan. Met welke vrouwen doen die mannen dat? En als je kijkt op tinder, al die vrouwen zijn op zoek naar sex in een duurzame relatie? Misschien aan het idee wennen dat sex ook voor vrouwen lekker is?

Sonic2
Sonic27 feb. 2022 - 22:42

@ Rick Hofland "Mannen en vrouwen kunnen beiden even zelfzuchtig andere mensen seksueel misbruiken, dat kan door ongewenste aanrakingen en aanrandingen, maar een ander verleiden tot iets intiems waar die ander eigenlijk niet op zat te wachten is dat ook." Nee absoluut niet. Er is absoluut geen sprake van gelijk speelveld. Ik neem het voorbeeld van je "naar boven neuken". Dat is in feite ook ongewild. Vrouwen voelen zich gedwongen tot een bepaalde handeling omdat ze daarvoor hun baankansen vergroten. Vrouwen zijn op allerlei gebieden( ook lichamelijk) meer kwetsbaar. De blijf van mijn lijf huizen zitten niet vol met mannen, maar met vrouwen. Dus nee. Er is geen gelijk speelveld. En nee het zijn niet vrouwen die zich aan mannen opdringen. Het wordt nu wel erg een Libelle verhaal. Maar ik zie overspel als een heel negatief uitvloeisel van dat mensen iets proberen wat niet werkt. Mensen willen zich voor hele lange termijn binden aan 1 persoon. Dat heet een huwelijk en dat duurt dan 40 tot 50 jaar en leidt voor de helft tot scheidingen. En tot ongeluk. Overspel is een gevolg van dat naar mijn mening huwelijken en hele lange relaties niet werken. Ik heb zelf relaties gehad van meerdere jaren. Dus in die zin kan ik er niet over oordelen, maar ik vind overspel een gevolg van een instituut dat niet werkt. Of maar kort en tijdelijk werkt.

Karingin
Karingin7 feb. 2022 - 22:46

Het werd helemaal niet snel doorgetrokken naar educate your sons, dat is echt nieuw. Het is tot voor kort áltijd bij de vrouw neergelegd, die moest haar gedrag maar aanpassen. Dat vrouwen ook roofdieren kunnen zijn is natuurlijk waar, maar bij lange na niet zo vaak als mannen. Vrouwen die gebruik maken van hun sexuele aantrekkingskracht om zaken voor elkaar te krijgen, doen dat meestal omdat ze geleerd hebben dat mannen alles voor sex doen - en dat klopt helaas ook vaak. Overigens geen biologisch gegeven, dat is aangeleerd gedrag. Vrouwen gebruiken sex trouwens ook vaak om een soort van controle terug te pakken, onder het motto; "als 't me dan toch overkomt, dan kan ik er beter maar iets voor mezelf uithalen". Meneer Schoftland heeft het over een open vizier, maar is ziende blind

Marcus A.2
Marcus A.28 feb. 2022 - 7:58

@sonic "Overspel is een gevolg van dat naar mijn mening huwelijken en hele lange relaties niet werken." Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2020 strandden 8,6 van de duizend huwelijken. Bron CBS. 1%... dat valt toch wel mee? Ik ken veel zeer succesvolle huwelijken of mensen die al jaren samen zijn, waar het wel goed gaat. Dat is zo'n beetje het hoogst haalbare, het is het waard om te investeren in je relatie zou ik willen zeggen.

Jozias2
Jozias28 feb. 2022 - 8:14

@sonic “Vrouwen voelen zich gedwongen tot een bepaalde handeling omdat ze daarvoor hun baankansen vergroten.” En als het daarbij gaat om banen gaat waar ze op basis van haar competenties normaal gesproken niet voor in aanmerking komen? Er zijn natuurlijk genoeg “golddiggers” Of denk je dat de Braziliaanse vrouw (44) van bernie Ecclestone (89) echt verliefd op hem zou zijn als hij van een aow zou leven?

Sonic2
Sonic28 feb. 2022 - 9:45

@ Karingin The Voice en nu Ajax zetten mij ook ernstig aan het denken. Ik heb altijd al grote weerzin gehad tegen seksueel misbruik, maar ik stond altijd op het standpunt dat zaken bewezen dienen te worden. En dat het niet moet gaan leiden tot dat mannen niets meer mogen. Op een gegeven moment is knuffelen als een grensgeval en dan betekent het zo beetje het opheffen van elke vorm van genegenheid tussen man en vrouw. Geen onlogische gedachtengang en dat vind ik nog steeds. Wel een defensieve. Ik ben een man en ik moet zeggen dat ik me nu 100% besef waar vrouwen door heen gaan. Ik wil niet zeggen dat ik in het verleden dat helemaal niet besefte. De angst die die vrouwen gevoeld moeten hebben. Het gevoel met de rug tegen de muur te hebben moeten staan. De angst voor de gevolgen die afwijzing( ze wilde Overmars niet) zouden hebben voor hun persoonlijke leven. De vulgaire en ordinaire berichten. Die 100% op seks gericht waren en 0,0 op iets van romantiek of liefde. Ik geniet van fietsen in de nacht. De rust op straat. Tot je je beseft dat het een mannelijk voorrecht is. En teveel gaat de schuld naar vrouwen. Kleed je goed. Wees geen slet. Hou het bij 1 man. We moeten niet naar een situatie toe dat een man niets meer mag. Helemaal met sommige mannen eens. Maar situatie als The Voice en Overmars. Onvoorstelbare smeerlappen. Schande voor de man zijn ze. Fel veroordelen en niets anders. Los van de discussie dat je als "man straks niet meer mag". De essentie van die angst begrijp ik wel. Sommige schieten door. Maar het wangedrag wat die vrouwen wordt aangedaan moet absoluut op nr.1 staan. Als ik terug kijk had ik feller liefdeloze en geile mannen moeten veroordelen. Je lust koel je maar bij een sekswerker of op internet. Het zit hem bij de angst denk ik dat je straks als man niets meer mag. Je overal in beperkt wordt. Maar die moet nooit afleiden van de essentie. En die is vrouwen beschermen tegen seksuele roofdieren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 13:51

[Ik denk dat het bij vrouwen simpel is]. Nou nee, de motieven zijn voor beide seksen vaak complex. De behoefte het buitenshuis te zoeken als de vaste relatie niet meer tevreden stelt is vrij algemeen. Mannen gaan vreemd en vrouwen ook, soms met elkaar soms (stiekum) met een partner van dezelfde sekse. Een one-night stand is een one-night stand voor beide partners.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 13:56

[En die is vrouwen beschermen tegen seksuele roofdieren. ] ???? vrouwen moeten zich in de publieke ruimte kunnen bewegen zonder beschermd te hoeven worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 14:52

Sonic Ik weet niet waar je dat vandaan haalt. Vorig jaar 50 jaar getrouwd. Probleem is vaak dat mensen denken dat je aan een huwelijk, zoals aan iedere verbintenis, niet moet werken en daar je bijdrage aan leveren. Wat ik vaak zie is dat men constant denkt wat haal ik eruit voor mezelf en verwacht dat dat eenrichtingsverkeer is, men zich niet meer afvraagt wat die ander nodig heeft. Dat als je zegt om iemand te geven, dat minstens zo belangrijk is. Teveel eigenliefde, of enkel dat, staat relaties in de weg, laat staan langdurige. Wil je het simpel ( te simpel) vertalen, dan heet het geven en nemen. Niets is vanzelfsprekend en moet je vanzelfsprekend vinden, ook niet de liefde van een ander voor jou.

Sonic2
Sonic29 feb. 2022 - 0:39

@ Jozias Ik ken weinig vrouwen die zich seksueel onbeschoft opdringen aan mannen. U wel? Daar gaat het natuurlijk om. Dat vrouwen ook seksuele lusten hebben betwist ik niet, Nergens zeg ik ook dat alle vrouwen braaf zijn. Sterker nog je hebt er absolute krengen van vrouwen tussen zitten, maar de excessen worden verricht door mannen. @ Marcus A https://www.cijfers.net/huwelijk.html Een huwelijk duurt gemiddeld 14 jaar. U ziet het in de cijfers. En dat is dan nog bij elkaar blijven. Dat veel mensen niet willen scheiden snap ik wel. Scheiden is ook je kinderen minder zien. Je moet je woning uit. Hoe zouden die cijfers er uitzien als je een premie kreeg als je ging scheiden? Scheiden is als je eenmaal die weg gekozen hebt lastig. @ Jozias Dan noem je ook wel een eerste klas eikel. Ecclestone dus. En er ziin vrouwen die voor geld gaan. De meerderheid niet. @ DanielleDefoe Ik vind het nogal jammer dat mijn goede bedoelingen( waarmee ik alleen maar vrouwen wil ondersteunen) niet erg goed weergeven worden. Ik kan me gevoelens van onvrede in relaties voorstellen. Gevoelens van ondergewaardeerdheid ook. Als je niet wordt aangeraakt of niet geknuffeld wordt dan zoeken sommige mensen het ergens anders. Is dat goed te praten? Nee. Gebeurt het? Ja. En om op je 2e reactie te reageren. Natuurlijk moeten vrouwen zich vrijuit kunnen bewegen. Als dat niet kan dan moeten ze beschermd worden. Leek me niet zo verkeerde gedachte. @ Minoes&Tuin Er zijn mensen die 70 a 80 jaar bij elkaar zijn. Dat kan allemaal en een huwelijk KAN goed werken. Dat het bij u goed werkt is mooi. Ik zie vooral een wisselend beeld. En ik zie vooral eigenlijk overal dat het schijnzekerheid is. Bij u is het allemaal goed uitgepakt. Ik ken meer dan genoeg mensen die de verkeerde vrouw/ man hebben gekozen. Daardoor hn huis uit moesten. De kinderen moeten delen nu. Trouwens is een risico en absoluut niet de zekerheid waarvoor het versleten wordt. Het is goed dat u de ene kant van de medaille benoemd. Ik dus de andere kant. U maakt de ene keuze die in uw geval voor u gelukkig goed uitpakt. Ik laat de andere kant zien. Gewoon een ander perspectief. Een huwelijk is een gok. U bent 50 jaar geleden getrouwd en tussen 1972 en 2022 is de wereld extreem veranderd. En persoonlijkheden veranderen ook. Waarbij je trouwens ook nooit het idee zult krijgen hoe het gelopen was als je een heel ander persoon tegen was gekomen. Had voor u volgens mij niet uitgemaakt. Want u bent gelukkig met uw keuze. En dat is prima. Ik vind het wel verfrissend om tegen gas te geven. Aan een huwelijk mankeert in de meeste gevallen ook meer dan voldoende. En dat mag echt wel eens benoemd worden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En ook de wat minder "normale" wegen zijn prima.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2022 - 10:59

Sonic Je behoeft me dat allemaal niet uit te leggen, Ik weet dat ook. Wat ik wel durf te zeggen is dat het fout gaat per definitie als men enkel iets eist van de ander en je denkt dat iets eisen van jezelf daar niet bijhoort. We leven in een steeds egocentrischer maatschappij waar mensen enkel nog eisen stellen aan de ander. Maar welke eisen jij aan jezelf stelt t.b.v. die ander komt zelden nog ter sprake. Jij bent met een stelling begonnen waar ik iets tegenover stel, niet andersom. Moet je maar eens op advertenties kijken, wat ze zoal vragen van een ander bij voorbaat of vooral zelf willen van een ander. Wat zetten ze daar zelf tegenover is nauwelijks een issue.

Kuifje3
Kuifje310 feb. 2022 - 18:29

@Sonic: ik verbaas me wel vaker over jouw vreemde wereldbeeld, maar dit gaat weer een stapje verder. Sex is een statussymbool uitsluitend bij mannen? Grapjas! Met name in de sportwereld en in de muziekwereld zijn er ongelofelijk veel vrouwen op jacht naar de daar rondlopende mannen. Wel eens van groupies gehoord? Voor vrouwen is er een volledige koppeling met liefde? Grapjas! Dan zouden alle prostituees wel heel vaak verliefd zijn. Verder staat tegenover iedere vreemdgaande man een vrouw. Dat zijn niet uitsluitend alleenstaande dames. Vrouwen zouden geen last hebben van hormonen? Grapjas! JUIST vrouwen hebben last van hormonen. Zo is hun ovulatie een grote bepaler van stemmingswisselingen en, jazeker, ook van hun sexdrive. Er is geen enkele reden om Overmars of Borsato of Ali B of mijn vroegere schoolhoofd of wie dan ook in bescherming te nemen voor hun idiote gedrag, maar als alle vrouwen zich zouden gedragen volgens jouw wereldbeeld dan zouden al deze mannen veel minder het idee gehad hebben dat “dit” wel zou kunnen. Nee de zaak is erg complex, zowel voor de daders als voor hun slachtoffers. De onderliggende oorzaken aanpakken? Wat had je daar dan bij in gedachten? Het hebben van een verknipte geest verbieden? Vrouwen verbieden zich te opzichtig te kleden? Vrouwonvriendelijke grapjes verbieden? Ik vermoed dat een man als Overmars in zijn jongere jaren de meisjes bij bosjes aangeboden kreeg. Hij was succesvol en zag (ziet) er geweldig uit. Daarnaast is hij best intelligent. Ik vermoed dat de gelegenheid de dief maakte. Ook bij Overmars dus. Tegenover de vrouwen die zich terecht ongemakkelijk gevoeld hebben door zijn toenaderingspogingen stonden ook veel vrouwen die het geweldig vonden of zelfs zelf het initiatief namen. Veertig jaar geleden was ik zelf in mijn sport redelijk succesvol en kreeg ik veel “kansen”. Uiteindelijk heb ik daar mijn huidige vrouw door ontmoet. Ik kan me heel goed voorstellen dat een landelijke bekendheid als Overmars een veelvoud van dit soort “kansen” heeft gehad en genomen.

Markzelluf
Markzelluf7 feb. 2022 - 16:14

Gebrek aan awareness, besef, zou het daar mee te maken hebben? Gezien de gegeven voorbeelden (die bewegingsdocent deed het juist bewust), lijkt dat onwaarschijnlijk. En die training of cursus? Ik begrijp van Bakker juist dat succespercentages erg laag zijn. Zitten we ook niet verkeerd te denken? Alles heeft namelijk met seks te maken, behalve seks zelf. Dat heeft met macht te maken. Doorbreek dus dat, lijkt me.

2 Reacties
Andreas4
Andreas47 feb. 2022 - 20:38

Macht/aanzien heeft dus alles met seks te maken: hoe machtiger het 'aapje', hoe meer vrouwen die kan 'bezwangeren'. We hangen evolutionair gezien nog steeds in de primatenboom en dat zal wel zo blijven ook.

Karingin
Karingin7 feb. 2022 - 22:36

Er is bij mannen wel degelijk vaak gebrek aan "awareness". Ze sturen dick pics omdat ze denken dat dat indruk maakt, zien het als een uitnodiging, bijvoorbeeld. Als ze macht hebben zien ze zichzelf als een godsgeschenk, waarvan een vrouw blij moet zijn dat ze er aandacht van krijgt. Of ze denken dat een vrouw die zich heeft opgedirkt vanzelf op zoek is naar sex. Het zit ook diep in onze cultuur hè, boys will be boys en zijn jagers, vrouwen zijn een prooi. Ook vrouwen hebben dat vaak geïnternaliseerd. Het gaat nog lang duren voor die denkwijze veranderd is

Greendutch
Greendutch7 feb. 2022 - 14:52

kinderen mogen tegenwoordig geen kind meer zijn jongeren moeten met veel omgaan wat ze nog niet kunnen verteren, denk b.v. aan seksting jong volwassenen hebben geen tijd -samen met familie - om te leren in het leven te staan jonge ouders krijgen veel op hun bordje om aan te moeten pakken dit zal al met al voor nog meer problemen in de nabije toekomst gaan zorgen, een mens heeft familie / liefhebbende personen, aandacht, liefde, zorg en warmte nodig om te leren een rechtschapen, weldenkend volwassene te kunnen zijn. de huidige druk maakt veel kapot, alleen de sterkste schouders....

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 15:00

Greenduch Daar zou je weleens gelijk in kunnen hebben, zeker in een 'prestatie' maatschappij. Vaak wordt die bezegeld met indruk maken op de vrouwtjes. Dan krijgt je de zgn. 'snelle jongens' in indrukwekkende auto's, liefst met open dak, en de 'verkeerde' bril op. De dandy's zoals ze vroeger genoemd werden. Ze rijden met dito schaamteloze snelheid en evenredige brutaliteit over onze wegen. Niet zelden wordt wat aan de binnenkant gemist wordt gecompenseerd door de buitenkant.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 15:21

Dat is een soort. Ik denk ook dat kinderen opvoeden in deze maatschappij moeilijk is, kinderen te kort kinderen mogen zijn, hun eigen ontwikkeling volgend in hun eigen tempo, i.p.v. te snel door volwassen voorbereid te moeten worden op een steeds harder wordende maatschappij van egotrippers. Een plaats waar iedereen aangesproken wordt op de eigen verantwoordelijkheid en niemand meer verantwoordelijkheid draagt voor de ander, elkaar, de maatschappij als geheel. De selfmade man en de selfmade vrouw. Als er een tand verkeerd staat in het gebit of het toevallig niet witter is dan wit, vreemd en afkeurend aangekeken wordt, alsof er iets niet deugt aan de ander, Blijf vooral niet jezelf. De mens als volmaakt geslaagd product, als eenheidsworst.... Als ik naar de TV kijk, ik weet niet of het anderen opgevallen is, dan zie ik allemaal vrouwen en mannen met een kaarsrecht witter dan wit gebit, dezelfde blond geverfde en geknipte dameskapsels, Ieder rimpeltje en pukkeltje verwijderd, iedere borst aangevuld tot dezelfde aanvaardbare proporties. Dezelfde opgepompte en getatoeëerde mannenlichamen, met dezelfde chinese knotjes op het hoofd, na de tijd van de kaalgeschoren koppen....

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 15:26

volwassenen Hier is iets verkeerd gegaan, ik weet niet precies wat. Het moest op elkaar aansluiten, werd afgeleid. Sorry.