Joop

'Seksisme neemt toe naarmate vrouwen hogerop klimmen'

  •  
11-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hoe hoger je als vrouw stijgt binnen een organisatie of bedrijf, hoe meer je geconfronteerd wordt met seksisme. Dat stelt Karen Andrews, de Australische minister voor  Industrie, Wetenschap en Technology voor de rechtse Liberal Party op basis van haar eigen ervaringen. In het panel Women in Leadership vertelt ze dat tijdens een bijeenkomst met allemaal mannen een van de aanwezigen bij wijze van ‘grap’ deed of hij zijn broek ging laten zakken. Andrews aarzelde geen moment, stelde het ongepast gedrag aan de kaak en verliet de bijeenkomst. “Als ik aardig wil zijn dan zeg ik dat het ging om een man die waarschijnlijk weinig ervaring heeft met vrouwen in leidinggevende functies. Maar het is gedrag dat aan de kaak moet worden gesteld, het was niet grappig, niet slim, het was ongepast. Ik denk dat vrouwen dat gedrag ook moeten benoemen en er naar handelen. Het heeft geen zin  om de bijeenkomst uit te zitten en dan later een klacht in te dienen.”
De minister stelde later in het programma ook dat ze in het kader van de #MeToo-discussies mannen en vrouwen adviseert niet samen met elkaar als gemengd duo alleen in een vergader- of andere ruimte te zitten. “Overleg met elkaar in publieke ruimtes, zoals een koffietent, in ieder geval ergens waar andere mensen in de buurt zijn.” Ze geeft dat advies aan zowel vrouwen als mannen aangezien er bij de laatste groep steeds meer zorgen zijn over mogelijke aanklachten wegens ongewenst gedrag.
De hele discussie is hier te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Rechtse Bal2
Rechtse Bal211 mrt. 2019 - 18:16

naar mijn mening is dat wel een erg arrogante stellingname :''Seksisme neemt toe naarmate vrouwen hogerop klimmen’'. Denk eerder dat mondigheid en assertiviteit meer ontwikkeld is bij hoger opgeleiden (bij mij in ieder geval wel...) en is kleding van doorslaggevende betekenis.

7 Reacties
Ozon
Ozon11 mrt. 2019 - 20:31

Rechtse Bal 11 maart 2019 at 19:16 "en is kleding van doorslaggevende betekenis." In de zin van hoe kriebelig je wollen broek is zodat je een vergadering doorkomt zonder deze te hoeven verwijderen?

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 mrt. 2019 - 23:35

Kennelijk doet syntaxis er dan weer niet zo veel toe.

Karingin
Karingin12 mrt. 2019 - 0:14

Ozon: LOL! Ik zou de hooggeleerde heren van RB trouwens ook wel eens willen zien als een hooggeleerde vrouw zich alleen al met een - verder volledig correct mantelpakje en - naadpanty zou uitdossen. Wedden dat de ene helft zich koelte moet toewuiven, de andere helft niet weet waar ze moeten kijken en er altijd eentje is die denkt dat het een uitnodiging is? Ja, kleding kan van doorslaggevende betekenis zijn soms. Voor vrouwen ligt dat alleen een tikkie anders dan voor mannen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2019 - 8:14

Goed advies van Ozon: vermijdt kriebelige kleding.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2019 - 9:11

Vermijd ( wat mankeert mij vandaag?).

Krek
Krek12 mrt. 2019 - 11:15

Onacceptabel gedrag. Goede reactie van de minister. De man in kwestie zag dat blijkbaar ook in en heeft allang zijn excuses aangeboden. "In this particular instance, Ms Andrews said she felt the need to immediately remove herself from that situation, adding that she received an apology the following day." Bron: https://thenewdaily.com.au/news/national/2019/03/12/karen-andrews-qa/

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2019 - 14:14

Nick the Stripper 12 maart 2019 at 00:35 terwijl je toch anders zou verwachten