Over hoe we terugkijken op ons seksleven en wat dat over ons zegt
Als het op seks aankomt, waar hebben mensen als ze terugkijken op hun leven dan spijt van? Mannen en vrouwen geven daar een verschillend antwoord op. Mannen hebben spijt van de gemiste kansen, terwijl vrouwen juist vaker spijt hebben van de korte slippertjes.
Zijn de uitkomsten van het onderzoek dat dit in kaart bracht verrassend of ligt het voor de hand? Voor dit onderzoek vulden bijna 25.000 mensen een vragenlijst in. Ze waren heteroseksueel, biseksueel, lesbisch of gay, alles wat je zo’n beetje kunt bedenken, maar wel allemaal Amerikanen. Lekker simpel onderzoek: vragenlijstje, antwoordjes aanstrepen, antwoorden invoeren in de computer en dan statistiekjes maken.
De verschillen Waar mannen het meest spijt van hadden was dat ze te verlegen waren om avances te maken in situaties dat het duidelijk was dat het iets had opgeleverd (27%), dat ze niet wat avontuurlijker geweest waren toen ze nog jong waren (23%) en dat ze niet wat ondernemender waren geweest in hun vrijgezellenjaren (19%). Vrouwen betreurden het dat ze hun maagdelijkheid verloren aan de verkeerde partner (24%), dat ze hun partner bedrogen hadden (23%) en dat ze te jong begonnen waren (20%). Vrouwen zijn misschien ook wat meer op de esthetiek, want 17 procent van de vrouwen tegen tien procent van de mannen zei dat de belangrijkste spijt die ze hadden was dat hun huidige of voormalige partner lelijk was.
Wetenschappelijk belang Leuke percentages. Daar haal je de media mee. Maar wat betekent het nu wetenschappelijk? De onderzoekers halen de evolutieleer te voorschijn en beweren dat het komt omdat mannen in wezen spijt hebben van elke gemiste kans om nageslacht te krijgen. Ze zijn immers uitsluitend geboren om zich voort te planten. Voor vrouwen is de investering in nageslacht veel groter – ze lopen er negen maanden mee in hun buik en moeten door een bevalling en post natale blues – en die hebben spijt van verkeerde investeringen. Dat is wel erg kort door de bocht gezegd. Je kunt namelijk niet achteruit concluderen. Zo van: “Ik heb iets gevonden en nu ga ik er achteraf een verklaring voor geven.” Evolutieonderzoek werkt andersom: je bekijkt door de hele evolutie heen veranderingen tot nu toe. Wat zal van dit onderzoek de media halen? Dat vreemdgaan voor mannen en vrouwen ongeveer op 56 procent lag – even veel dus -, maar dat de spijt daarover bij vrouwen vaker voorkwam en ook intenser was.