Joop

Segers: ‘Versoepeling kinderpardon mogelijk’

  •    •  
25-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Formatie gaat verder

© 2017-09-28 17:48:23 DEN HAAG -Gert-Jan Seegers vertrekt van het Binnenhof na onderhandelingen met informateur Gerrit Zalm. ANP ROBIN UTRECHT

Naast versoepeling van het kinderpardon wil de ChristenUnie de asielprocedures ook versnellen. Dat zegt partijleider Gert-Jan Segers in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. Versnelling van de procedures kan helpen de vier partijen in de coalitie van Rutte III nader tot elkaar te brengen. Segers: “Ik hoop dat we sneller duidelijkheid kunnen bieden en tegelijkertijd wat ruimhartiger met het kinderpardon om kunnen gaan, of überhaupt met vreemdelingenzaken. Als daar een balans in komt, dan zou het een gezamenlijk verhaal kunnen zijn. Ik hoop dat dit lukt.”
Een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-topambtenaar Richard van Zwol onderzoekt nu het kinderpardon. “Wij leggen aan die commissie een aantal vragen voor die wellicht leiden tot verruiming van het meewerk-criterium. Dat betekent dat de komende tijd een aantal gezinnen in een schemergebied zitten. Dan zou ik het onrechtvaardig vinden en moeilijk te begrijpen als je die gezinnen nu gaat uitzetten. Dan heb ik echt een probleem.”
Komende week debatteert de Tweede Kamer over het kinderpardon. Het advies van de commissie-Van Zwol komt pas halverwege de maand juni. Segers hoopt dat de Kamer niet vervolgens pas na het zomerreces over de reactie van het kabinet kan debatteren.
De coalitie heeft het niet alleen moeilijk met zichzelf, maar ook met de buitenwereld, zegt Segers in Betrouwbare Bronnen. “Waar ik bang voor ben: dat de maatschappelijke bereidheid om compromissen te sluiten over het klimaat, over de pensioenen, steeds kleiner wordt. Dat milieubeweging en vakbonden zijn weggelopen vond ik zo zwak, zo misplaatst! In de politiek hebben we steeds meer partijen die zeggen: het is alles of het is niks. Als je dat maatschappelijk ook krijgt, dan wordt het uiteindelijk niks. Als je zegt: alles wat het kabinet doet is waardeloos, want ik behoor tot de oppositie en de coalitie is de vijand, dan komen we nergens. Als dat maatschappelijk ook postvat, dan gaat er iets stuk in dit land.”
Segers is zwaar teleurgesteld in oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. “Als je nou al die eisen die we de afgelopen maanden van GroenLinks en PvdA te horen hebben gekregen zou optellen, dan hebben we weinig manoeuvreerruimte meer. Iedere week komt er een nieuwe eis bij! Dat is overtoepen om aandacht te krijgen. Wat je creëert is een klimaat waarin het hoogste goed is om aan te tonen dat dit kabinet helemaal niet deugt, dat je liever een falend kabinet hebt, liever politieke impasse dan bijvoorbeeld een werkend pensioenakkoord of een klimaatakkoord dat ons verder helpt.”
Vindt Segers de opstelling van die oppositiepartijen opstelling maatschappelijk en politiek onverantwoord? “Nou, het gaat wel die kant op. Ik ken ze als van oudsher verantwoordelijke politici, die ook verantwoordelijkheid voelen voor het politieke midden. Het maakt me somber over het politieke en maatschappelijke klimaat. Het is spelen met vuur.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

madbako
madbako26 jan. 2019 - 12:33

Natuurlijk kan kinderpardon versoepelt worden. Maar hoe hard sta je achter die opmerking als het aanblijven van de regering in het geding komt. Hoor Segers nu al de smoezen verzinnen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jan. 2019 - 10:26

Niet! Hij wil de tijd uitzitten met deze partijen! Volgens mij staat dat in hetzelfde interview, maar niet hier!

Klifhanger
Klifhanger26 jan. 2019 - 12:09

Het blijft toch de oplossing van de extra emmertjes onder het lekkende dak, ipv hert dak te repareren… Wat is het toch een onmachtige vertoning….

Helen2
Helen225 jan. 2019 - 17:57

Ruimhartiger met het asielbeleid? In welk land kun je jaren en jaren procederen om een eerste nee, een tweede tot en met de tiende nee, en vervolgens toch blijven, voor elkaar krijgen? Als de regering wil dat er draagvlak blijft voor de opvang van asielzoekers, zullen ze toch echt wat structureels moeten doen aan het asielbeleid. Waarom krijgen mensen in strafzaken slechts één hoger beroep, met eventueel nog een gang naar de Hoge Raad. Klaar. Waarom kunnen we het procederen niet beperken tot één keer in beroep? Hou op met die geldverslindende asielindustrie.

Bert de Vries
Bert de Vries25 jan. 2019 - 17:34

Versoepeling van het kinderpardon zou een eclatante zege zijn voor de CU maar ook een vernederende nederlaag voor de VVD. Tenzij er iets tegenover dat grote offer staat. En omdat de VVD primair in euro's wikt en weegt, is dan een paar honderd miljoen geen rare veronderstelling. Dat die prijs eigenlijk een vernedering is voor alle betrokkenen, geld voor mensen, doet waarschijnlijk niet terzake.Want sinds de neoliberalisering van de zorg is de discussie over de prijs van een mensenleven ook een vanzelfsprekendheid geworden.

vdbemt
vdbemt25 jan. 2019 - 9:40

"Dat betekent dat de komende tijd een aantal gezinnen in een schemergebied zitten. Dan zou ik het onrechtvaardig vinden en moeilijk te begrijpen als je die gezinnen nu gaat uitzetten. Dan heb ik echt een probleem.". De vraag is of dat zijn probleem blijft, of dat het een kabinetsprobleem gaat worden. En of dat opgelost gaat worden op de manier die Segers zich dat voorstelt. Gezien de toon gaat Segers er manshaftig in. Geeft hoop. Maar dan de latere reactie op de oppositie. Die is als van ieder kabinet waar een crisis dreigt, maar wel vindt dat ze door moeten gaan: dreigen met politieke impasse. De hoop door de manshaftigheid is al afgenomen. Ik vrees toch weer een kniebuiging door de CU. Dan niet voor 's Heren christelijke gedachtengoed, maar voor de VVD.

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk25 jan. 2019 - 10:46

Ik vrees dat laatste ook.

Libertain
Libertain25 jan. 2019 - 9:29

Heb ik sympathie voor de heer Segers die zeer netjes overkomt tegenover de louche-luchtjes typjes van de rest van de neoliberale coalitie, lijdt Sergers doch ook aan de gevolgen van hetzelfde gebrekkige achterkamertjes politieke opvoeding en politieke spelregels die weinig met de ontwikkelde politieke democratieën van Europa hebben: iedereen in de pas en alle neuzen een kant op. Er is helemaal niets mis binnen de ontwikklede democratieen om een regering waardeloos te vinden, is het gewoon onderdeel van de dagelijkse sociaal-maatschapelijk gebeuren. Dit moet een politicus goed beseffen.