Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Segers blaast godsdiensttwisten aan

  •  
15-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kruisigem
Het laatste dat de we in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting kunnen gebruiken is vervuiling door godsdiensttwisten.
Gert-Jan Segers, politiek leider van de ChristenUnie, is mishaagd door het Sinterklaas Journaal. Een fictieve plaatsnaam is hiervan de oorzaak. De kijkers zagen hoe de cadeautjes per ongeluk op weg gingen naar het Limburgse plaatsje Kruisigem. Daar was eerder al de burgemeester van in beeld gebracht, staande voor een crucifix. Segers twitterde:
Luther

© De duivel speelt op de doedelzak Maarten Luther. Zestiende-eeuwse karikaturist doet christelijke gezinnen pijn.

Diezelfde Segers sprak zich keihard uit tegen de petitie van 120.000 moslims die onder veroordeling van elk geweld vragen om een wettelijk verbod op het beledigen van de profeet. In de media verdedigde hij het recht van burgers om Mohammed belachelijk te maken. Nu echter een mild woordgrapje wordt gemaakt over zijn eigen Heiland, reageert Segers gewond.
Nu kun je zeggen: hij meet met twee maten. Dat gebeurt wel vaker in de politiek. Dit is ernstiger. Segers neemt zijn eigen leer in bescherming maar doet dat niet als een andere religie het voorwerp van spot wordt. Dit betekent dat hij het de draak steken met opperwezens beschouwt als een wapen in religietwisten zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde toen de reformatie en de rooms-katholieken vier eeuwen terug elkaar op leven en dood bestreden. Kennelijk meent Segers dat je aanhangers van concurrerende godsdiensten vrijelijk mag bespotten terwijl je het niet hoeft te incasseren als aanhangers van dat geloof jou een koekje van eigen deeg geven.
ego-sum-papa

© Een minder flatteus zestiende-eeuws portret van de Heilige Vader tot kwetsing van de katholieke gezinnen.

Het laatste dat de we in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting kunnen gebruiken is vervuiling door godsdiensttwisten. Voor Segers en zijn tegenvoeter imam Ismal Aboe Soemmaya een citaat van de oude Voltaire: “Ecrasez l’infâme”.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (96)

Annedieke
Annedieke17 nov. 2020 - 11:33

Een paar kanttekeningen bij deze discussie: * Tot pakembeet 40 jaar geleden was het Sinterklaasfeest ongehoord in orthodox protestantse milieus. Iemand heilig verklaren (lees tot Sint verheffen) was een dwaling van die vermaledijde rooms katholieke kerk. De reformatie was een gezonde reactie op een zeer ongezonde kerkelijke situatie, maar daarna (dat zit blijkbaar in den mensch) schoten ze door. Calvijn wordt als held vereerd in die kringen, maar was in feite een despoot die heel wat mensen op het schavot de dood in joeg. * Inmiddels zijn we doordat ons land een andere bevolkingssamenstelling heeft gekregen tot het inzicht gekomen dat zwarte pieten echt een restant uit het slavernijverleden vormen. Ze zijn zwart of bruin of gekleurd omdat knechten (is ook een werkwoord) dat toen helaas waren. * Dit zeggende is duidelijk dat de achtergronden van dat zogenaamde 'suikerzoete kinderfeest' met Sint & Piet intens verrot zijn en bepaald niet voor alle kinderen gezellig. * Daarbij: sprookjes aan kinderen vertellen zonder er bij te zeggen dat ze 'niet echt' zijn, is sowieso onpedagogische bullshit, ook al zijn 'zak & roede' aangepast. * De vergelijking van 'bashen van islam' of 'bashen van christenen' met zwarte piet snijdt geen hout. Die is, zoals gezegd, namelijk op zich al kwetsend voor een bepaalde groep mensen. Of je moet vinden dat Jezus, Mohammed of Boeddha dat ook zijn. * Kruisigem en het kapelletje met de crucifix vinden RK-gelovigen helemaal niet kwetsend. Zij leven erbij. En ook protestanten gaan naar de Mattheus Passion en huilen wellicht bij 'lasst ihn kreuzigen' (sleuteltekst) . Maar momenteel is de Nederlandse 'biblebelt' geschokt door het fictieve plaatsnaambordje. * Vrijheid van godsdienst (artikel 6 van de grondwet) zal door elke godsdienst dan ook in eigen belang worden uitgelegd. Zoals dat christenen vinden dat moslims maar tegen een Mohammed-cartoon moeten kunnen en moslims op hun beurt vinden dat christenen lange tenen hebben. Overigens speelt Jezus ook een rol binnen de islam. * Kortom: het Sinterklaasfeest en het Sinterklaasjournaal zaaien eerder verdeeldheid dan verbroedering. Het past om deze vele redenen niet bij de NPO. In een democratie hoort het geloof tot het privé-domein en niet in de openbare ruimte of ether.

Jaco38
Jaco3816 nov. 2020 - 15:11

“Sonic: Segers reageert wat overdreven. Net als de reacties op moslims altijd wat overdreven zijn.” De beoordeling of iets overdreven is of niet is strikt persoonlijk, doet er ook niet zoveel toe. Segers laat op persoonlijke titel en/of namens een deel van zijn achterban de publieke omroep weten gekwetst te zijn. Dat jij en ik niet gekwetst zijn door deze woordgrap zegt is logisch, wij zijn geen orthodoxe christenen. En idd denk dat het heel moeilijk is voor een ongelovige om zich te verplaatsen in dat gevoel, net goed het onmogelijk is om als blanke in een omgeving waar blank domineert te voelen wat een zwarte voelt. Dat is niets aan te doen, behalve empathie, goed luisteren naar de ander en zijn/haar geuite gevoelens hierover niet direct afserveren met woorden als: kan niet tegen een stootje, wat een onzin etc. Ieder normaal functionerend individu heeft zo zijn onderwerpen waarop hij/zij gekwetst kan worden. Daar ligt ook het gemeenschappelijke belang om in een samenleving niet te kwetsen om het kwetsen. Geen verbod omdat het onmogelijk is altijd te kunnen voorzien wat als kwetsend wordt ervaren (in dit geval wel) en er hogere belangen kunnen zijn die het kwetsen legitimeren. “Segers staat nogal irritant vooraan met zijn wapperende vinger als moslims wat doen. En als er met zijn geloof wat gebeurt is de wereld te klein” Dan valt reuze mee, kijk anders het interview met Seger bij Op1 even terug, waar hij in discussie gaat met een moslim. Juist iemand als Segers begrijpt heel goed hoe het voelt als de spot gedreven wordt met religieuze kopstukken. Ik vond dat hij dit spanningsveld zoals hij dit als gelovige van binnenuit ervaart mooi onder woorden bracht. Waar terecht kritiek op was, was de timing. Als morgen door een christen-extremist grof geweld wordt gebruikt tegen een redactielid van het Sinterklaasjournaal zou het Segers net zo min passen om de gekwetste uit te hangen, dan hoort alle veroordeling gericht te zijn op het geweld. “Segers had dit ook gewoon langs zich heen kunnen laten gaan. Maar moest kennellijk zijn partij politieke standpunt weer maken” Dat is natuurljk wel logisch gelet op zijn achterban, een deel verwacht een reactie van hun volksvertegenwoordiger. Verder is de kritiek hierover niet alleen afkomstig van christenen, ook niet gelovigen prikken door de dubbele moraal van de NTR heen. Het is zo opzichtig allemaal dat je haast zou twijfels zou krijgen over de diversiteit / sensitiviteit op deze redactie. Als eindredacteur zou ik mij vooral die vraag stellen.

Windewaan
Windewaan16 nov. 2020 - 11:06

Helemaal niet mee eens. Segers geeft gewoon aan dat dit voor christenen kwetsend is. En terecht, voor gelovige christenen is de kruisiging van Christus het meest heilige wat er in hun geloof bestaat. Ik zelf vind het een enorme faux pas van de NTR. Er wordt al jaren op gehamerd dat Sinterklaas een inclusief feest moet zijn waar alle kinderen zich prettig bij voelen. NTR vindt dit blijkbaar ook en doet Zwarte Piet zogezegd om deze reden in de ban, maar schroomt niet om dan in het Sinterklaasprogramma iets te plaatsen wat voor gelovige christenen echt heel kwetsend is. En zegt dan na kritiek "het moet kunnen schuren" De hypocrisie is stuitend.

4 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2020 - 12:30

Windewaan Prima. Maar dan ook begrijpen, dat bijvoorbeeld de moslims iets hebben als "het meest heilige wat er in hun geloof bestaat". En dan zijn we weer waar we wezen willen: Wie maakt hoe uit wat waarom kwetsend is en wat doen we er mee.

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 nov. 2020 - 13:01

Vind je nu ook dat de NTR onder geen beding de mohammedcartoons mag laten zien? Dat het een enorme faux pas zou zijn als ze dit wel deed?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 13:17

Han vänder Horst Natuurlijk mogen ze die laten zien, ze mogen alles laten zien maar niet in een Sinterklaasjournaal/verhaal voor kinderen, wil je als NTR alles inclusief houden door niet te kwetsen, cq. niet de kans lopen om mensen te kwetsen. Als je tenminste aan je eigen visie trouw wil blijven als NTR.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 13:27

Han, Waarom zou de NTR tijdens het sinterklaasjournaal mohammedcartoons moeten laten zien? Het is niet het normale 20:00 uur journaal hè? Het sinterklaasjournaal is inmiddels een inclusief feest voor alle kinderen. Daar hoeft niemand de maat genomen te worden. Het is namelijk een fantasiewereld.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 10:28

Wat is het probleem? Op elke slak leggen wij tegenwoordig een kilo zout. Prima wat Segers heeft gezegd. Het mag, maar hij vindt het pijnlijk. Uiteraard mag hij dat vinden en zeggen. Net zoals de moslims die de petitie ondertekend hebben dat mogen. Aanleiding was overigens wel iets anders. Aan ene kant onthoofding en moorden vanwege cartoon tegenover een aangepast kinderfeest was voor iedereen inclusief moet zijn. In dat licht gezien snap ik Segers volledig.

Marcus A.2
Marcus A.216 nov. 2020 - 9:56

"Diezelfde Segers sprak zich keihard uit tegen de petitie van 120.000 moslims die onder veroordeling van elk geweld vragen om een wettelijk verbod op het beledigen van de profeet." Het verband is wel ver gezocht. Segers vraagt toch niet om een verbod op het kwetsen van christenen / het beledigen van Jezus? Het zijn twee verschillende dingen. Moreel bezwaar maken en een wettelijk verbod. Segers maakt een moreel bezwaar tegen hoe het Sinterklaasjournaal grappig probeert te zijn. Maar vraagt geen verbod aan voor dergelijke grappen. Deed hij dat wél, dan had Hans een punt. Maar dat doet hij niet, dus wordt er ook geen punt gemaakt in dit verhaal.

5 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2020 - 12:31

Eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 13:28

Daarbij mag je je gerust afvragen waarom dit gebeurt in een Sinterklaasjournaal van de aankomst dat voor kleine kinderen is gemaakt en inclusief en niet kwetsend zou mogen zijn, niet voor kinderen, niet voor ouders. Het is een 'volwassen grap' die hier m.i. niet in thuishoort. Er zijn wel andere te bedenken toch? Het maakt me wel nieuwsgierig naar wat daarachter zit.

Zapata
Zapata16 nov. 2020 - 16:28

Minoes, denk jij dat een kind van een jaar of 6 iets begrepen zou hebben van die grap of zich er aan gestoord heeft? Ik denk het niet. Wel volwassen christenen maar laat dit journaal nu juist daar niet voor bedoeld zijn. Alhoewel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 9:20

Zapata Meestal kijken ze samen toch? Het is enkel het statement wat de NTR wil maken ( het lijkt op treiteren voor mij) in dit programma dat tegengesteld is aan hun eigen 'inclusieve gedachte'. Juist dat het voor die ouders er tussendoor komt fietsen vind ik iets 'geniepigs' hebben, alsof je 'bepaalde mensen' nog een extra trapje na wil geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 9:21

wat=dat.

Bouwman2
Bouwman216 nov. 2020 - 9:48

Er is een spotprent - herinner ik me van de tijd bij de Jezuietenpaters- met een vers dat ongeveer zo begon: : Gommer en Armijn te Hoof, dongen om het recht geloof, ieders ingebracht bescheid in de weegschaak werd geleid. Enfin de rest ken je wel. Godsdienstruzies zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd zijn. Daarom zijn we hier op de boerderij dan ook beducht voor ruzie en niet religieus, we zijn liberaal denkend, dat is vandaag de dag al problematisch genoeg. . Iedereen mag hier binnen, als je maar je schoenen in het klompenhok zet en niet meteen doorstampt naar de zondagse kamer. met de boekenkast om daar breeduit plaatst te nemen maar eerst even afwacht tot ik je vriendelijk voorga. . .

adriek
adriek16 nov. 2020 - 9:43

Segers zou zich druk moeten maken over het verschijnsel Sinterklaas als zodanig: daarin wordt het prachtige beroep van bisschop tenslotte belachelijk gemaakt. Zo'n onhandig gekozen straatnaambordje is dan toch een kleinigheidje?

Thuiszitter
Thuiszitter16 nov. 2020 - 9:33

Tuurlijk mag Segers zijn mening uiten maar tegen mohammedanen verkondigen dat ze wat meer eelt op hun ziel moeten kweken aangaande satire rond hun profeet en dan nu in dit geval zo reageren vraag ik mij af waar zijn eelt is gebleven. Als hij dat had gehad dan had hij gezwegen in deze. Ik noem het hypocriet. Zelf ben ik Rooms Katholiek en het interesseert mij geen bal,

Middenman
Middenman16 nov. 2020 - 8:50

Ik vond de grap van het Sinterklaasjournaal slecht en kwetsend, maar ik zal er niet tegen gaan protesteren. Veel cabaretiers en columnisten vind ik ook smakeloos en onbeschaafd, maar van mij mogen ze als anderen er lol in hebben. Vrijheid in een land en maatschappij betekent dat je af en toe geraakt en gekwetst wordt, daar moet je tegen kunnen als je vrij wilt zijn. Christenen zouden daar minder moeilijk over moeten doen en niet telkens gaan protesteren. Zeg ik als christen. Maar vrijheid betekent ook dat christenen dan binnen de grenzen van de wet hun eigen ding mogen doen zonder dat de rest van het land over ze heen valt. Zullen we dat dan samen afspreken?

Boest
Boest16 nov. 2020 - 6:05

Lezen jullie wel? Het laatste regeltje...het mag,maar respectvol is het niet Wie zijn hoofd zou er verwijderd worden En wat als er een grapje gemaakt word over het andere sprookjesboek

korheiden2
korheiden215 nov. 2020 - 22:23

Ik ben het hier niet eens met Van der Horst. Segers merkt, wat mij betreft terecht, op dat deze actie van het Sinterklaasjournaal weliswaar toegestaan, maar niet respectvol is. Het Sinterklaasjournaal weet ook wel dat er weinig reden tot bezorgdheid zou zijn. Wanneer men langs Allah's Afbakbar (zoals vorig jaar bij de Zwarte Cross) was gekomen zouden de rapen waarschijnlijk gaar zijn. De vrijheid van meningsuiting houdt blijkbaar in dat je andere mensen mag kwetsen.

3 Reacties
Zandb
Zandb16 nov. 2020 - 7:53

kor Ik begrijp niet wat u wilt duidelijk maken: Het recht op de vrijheid van meningsuiting, houdt ook in, dat Segers duidelijk kan maken wat hij vindt en dat u het niet eens zegt te zijn met vd Horst. En dat houdt zelfs in, dat je het erger mag vinden dat het sinterklaasjournaal naar Afbakbar gaat dan dat het Kruisigem bezoekt.

Middenman
Middenman16 nov. 2020 - 8:46

@Korheiden - als christen ben ik dit niet met u eens. Segers heeft pas bij Op1 nog gezegd dat vrijheid betekent dat je af en toe ook gekwetst wordt. Dat doet pijn zei hij, maar dat is de prijs van de vrijheid.

korheiden2
korheiden216 nov. 2020 - 11:42

@Middenman en @Zandb : Nogmaals, ik vind dat Segers gelijk heeft. Er is vrijheid van meningsuiting. Er mogen dus dingen gezegd en getoond worden die voor sommige gelovigen kwetsend zijn. Dat houdt ook in dat je een bepaalde uiting, zoals die uit het Sinterklaasjournaal, niet waardeert. We weten natuurlijk allemaal dat gekwetste christenen geen aanslagen zullen plegen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 nov. 2020 - 21:48

"Dit betekent dat hij het de draak steken met opperwezens beschouwt als een wapen in religietwisten zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde toen de reformatie en de rooms-katholieken vier eeuwen terug elkaar op leven en dood bestreden. " Dat heeft hij dan zeker vast van Elia die de Baalprofeten hoonde. Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen: 1 Koningen 18 bevat het hele verhaal. "Zij maakten een van de jonge stieren klaar en legden hem op het altaar. Daarna riepen zij de hele morgen Baäl aan met de kreet: ‘O Baäl, luister naar ons!’ Maar er kwam geen enkel antwoord. Toen begonnen zij om het altaar te dansen. Rond het middaguur begon Elia spottend commentaar te leveren. ‘U zult wat harder moeten schreeuwen,’ zei hij, ‘om de aandacht van uw god te trekken. Misschien is hij met iemand anders aan het praten of is hij ergens druk mee bezig. Wacht! Misschien is hij op reis. Of zou hij slapen? Dan moet u hem wakker maken.’ Zij begonnen nog harder te schreeuwen en, zoals hun gewoonte was, zichzelf met messen en zwaarden te snijden tot het bloed uit hun wonden gutste. De hele middag bleven ze schreeuwen en hielden vol tot het tijd werd voor het avondoffer. Er kwam echter geen antwoord, geen stem, helemaal niets." (Met die profeten is het slecht afgelopen, Elia liet ze allemaal (450) ombrengen.)

2 Reacties
Zapata
Zapata15 nov. 2020 - 23:25

Inderdaad. Zo bad ik laatst tot een god om me een ezel te geven voor op de boerderij. Geen antwoord. Er kwam een voorbijganger aan en ik vroeg hem: Bid met me mee voor een ezel. Na verloop van tijd geen antwoord. Nog een voorbijganger kwam er aan en ook die vroeg ik om mee te bidden en zo vroegen drie mensen de god om een ezel. Toen kwam er antwoord. Uit de hemel kwam een stem. Zwijg jij dwaas, ik heb je net twee ezels gegeven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 13:05

Zapata :)

GoudenBergen
GoudenBergen15 nov. 2020 - 20:31

Ik weet niet of de NTR er bewust op uit was om mensen te kwetsen of alleen maar een 'Koot & Bietje' wilde doen. Er bestaat wel de neiging bij sommige groepen om, als moslimterroristen mensen vermoorden of imams wonderlijke petities aanbieden, in een “ja…maar”-reflex te schieten. De kans dat er dan een aanval volgt op (orthodoxe) christenen is reëel. Toen uit de cijfers bleek dat het aantal besmettingen in bepaalde wijken van de grote steden aan de hoge kant was, werden in diezelfde periode kerkgangers in de biblebelt belaagd. De discussie over artikel 23 raakt hier ook aan. Maar hier zijn twee groepen het mikpunt: de refo- en de islamitische scholen. De ene groep wordt door (extreem)links belaagd, de andere door PVV en Forum. Een monsterverbond tussen beide politieke uitersten kan zomaar het einde van artikel 23 betekenen. En dat zou een enorm verlies zijn. Het wordt de hoogste tijd dat ALLE voorstanders van de vrijheid van onderwijs hun krachten gaan bundelen.

2 Reacties
OlavM
OlavM16 nov. 2020 - 1:55

@ GoudenBergen: Kan je helemaal geen commentaartje meer schrijven zonder jouw stopwoordjes ""ja, maar"-reflex", wat trouwens verzonnen humbug is? De bewering: "Een monsterverbond tussen beide politieke uitersten kan zomaar het einde van artikel 23 betekenen" is al even grotesk.

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 9:18

@OLavM Het "ja...maar" stopwoordje komt regelmatig voorbij als er weer eens iemand een kopje kleiner is gemaakt of enkele gelovigen in een kerk zijn omgebracht. Het is een vorm van victim blaming. Men zoekt een rationele verklaring voor irrationele daden. Er worden hoofden afgehakt en dat vinden normale mensen vreselijk maar sommigen menen daar toch een "maar" aan toe te moeten voegen. Het woordje "maar" ontkracht echter de voorgaande veroordeling. "Wij" hebben iets gedaan dat deze terreur oproept, bijvoorbeeld het tonen van cartoons. Wat artikel 23 GW betreft: het voorstel van de heer Asscher kan de eerste stap zijn naar een volledige afschaffing van de vrijheid van onderwijs. Daarom wordt het de hoogste tijd dat alle voorstanders van de vrijheid van onderwijs (VVO) samen gaan werken om artikel 23 zonder aanpassingen te handhaven.

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2020 - 19:32

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 nov. 2020 - 23:28

Wat vertelt je nu voor onzin over mijn houding ten opzichte van Azarkan?

Zandb
Zandb16 nov. 2020 - 8:04

Z_edje Arzakan (en iedereen die de petitie ondertekende) had met een werkelijk houtsnijdend serieus weerwoord met petitie en al het bos in gestuurd moeten worden. Vragen staat vrij maar dat betekent niet dat je krijgt wat je wil. Zo kan je er over denken. Maar wie daaruit de conclusie wil trekken, dat iemand die zoiets vindt het opneemt voor de inhoud van die petitie, die denkt wel heel slecht na.

The Apple
The Apple15 nov. 2020 - 19:14

HanvanderHorst: “Diezelfde Segers sprak zich keihard uit tegen de petitie van 120.000 moslims die onder veroordeling van elk geweld vragen om een wettelijk verbod op het beledigen van de profeet. In de media verdedigde hij het recht van burgers om Mohammed belachelijk te maken.” Helaas ontbreekt een link om die bewering te onderbouwen. De links die Han wel geeft maken duidelijk dat Segers voorop stelt dat HET MAG! – “Maar respectvol is het niet.” Het wachten is op het bewijs van Han dat Segers niet wil dat moslims ook respectvol worden behandeld.

Poeha
Poeha15 nov. 2020 - 19:01

Zullen we even bij de feiten blijven. De heer Zegers zegt over de actie van het Sinterklaas journaal “het mag, maar respectvol is het niet” Hij is echt niet van plan om een petitie te starten. Sterker nog, hij is strijder voor de vrijheid van meningsuiting (zoals hij de vrijheid zelf ook gebruikt over het Sinterklaas journaal). Over de vrijheid zegt hij: “ De vrijheid die ik heb om al mijn hoop op Jezus Christus te vestigen, zijn genade te aanvaarden en Hem na te volgen, is dezelfde vrijheid als van Theo Maassen om – hoe pijnlijk dat ook voor me is – Christus te beledigen.” https://www.dekanttekening.nl/nieuws/cu-leider-segers-moslims-accepteer-het-bestaan-van-mohammed-cartoons/%3famp Hij heeft exact dezelfde houding aangenomen over de petitie van de 120.000 moslims. Hoe pijnlijk wellicht ook, de vrijheid van meningsuiting gaat voor. De petitie van hen vindt hij dan ook niet nodig. Ook over het beledigen van zijn eigen geloof is zal hij geen petitie starten. Hij neemt daarom dezelfde houding aan. Niettemin mag hij zelf de vrijheid gebruiken om Iets te zeggen over het Sinterklaas journaal, met de nette opmerking “ wat ze doen, mag wel” Dat meneer van der Horst dat meten met 2 maten vindt, is onjuist.

3 Reacties
Zapata
Zapata15 nov. 2020 - 23:33

Ik denk dat ik u duizenden spotprenten over het socialisme kan laten zien, of over het liberalisme. Over het hedonisme, kortom iedere levensovertuiging en ideologie is het onderwerp van spotprenten. Er is geen mens die zich daar over beledigt voelt of zich er aan stoort. Dat hoort gewoon bij het leven. Behalve voor mensen die een ideologie aanhangen zoals het christendom of islam. Die kunnen er niet mee omgaan. Die zijn beledigt en gekwetst. Het wordt tijd dat die mensen eens volwassen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 10:25

Zapata Als we maar niemand zwarte piet noemen toch? Daar kwetsen we mensen mee. Ik zit daarom wel met een vraagje; Het gaat hier over het sinterklaasjournaal, een 'feest' voor 'alle kinderen' toch', alle Nederlanders aldus NTR. Niemand zou zich gekwetst moeten voelen. Het is immers een inclusief feest. Moet dat nu uitgerekend in een sinterklaasjournaal, echt heel smakeloos dit juist nu te doen in een sinterklaasjournaal bestemd voor alle kinderen, alle mensen, door mensen die zich n.b. gevoegd hebben naar een actiegroep die KOZP heet en zich daaraan gecommitteerd heeft vanuit een bepaalde argumentatie/visie. Moeten KOZP aanhangers dus ook niet maar eens volwassen worden? Het kan zijn dat ik iets mis, maar begrijp je niet dat dit een zichzelf versterkend effect heeft?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 10:30

Het gaat me hier dus niet om de grap op zich, wel de plaats (en het moment) waarop die gemaakt is en de vraag waarom?

Joop den Uil
Joop den Uil15 nov. 2020 - 16:37

de publieke omroep heeft weer laten zien dat het een speeltuin van zgn linkse pubers is . een excuus is op zijn plaats en daarmee zaak afsluiten. (doet me denken aan het meest niet-assertieve jongetje in de klas die gepest werd door klasgenoten omdat hij toch niets terugdeed ... veilig je grens overschrijden)

Jaco38
Jaco3815 nov. 2020 - 16:19

Han je maakt er een potje van. Segers ervaart de de bizarre poging tot “humor” in nota bene het Sinterklaasjournaal als kwetsend. Dezelfde Segers die duidelijk genoeg maakte (o.a onlangs in Op1) dat hij de pijn van gekwetste moslims begrijpt en ook zou willen dat mensen elkaar niet kwetsen om het kwetsen. Dezelfde Segers die ook duidelijk maakte dat hij evengoed niets ziet in een verbod is. Wat is hier maten met twee maten. En dan de NTR, ongelofelijk dat je zoiets als redactie verzint in een publiek programma voor kinderen. Dit is een hele bewuste actie, timing opmerkelijk. Waarom zou NTR dit doen anders dan ordinair pestgedrag.

7 Reacties
Sam V
Sam V15 nov. 2020 - 17:02

@ Jaco38 Helemaal mee eens. Dat dhr. Van der Horst dat niet ziet is pas echt opmerkelijk. Misschien te snel in de pen geschoten. Ten aanzien van de staatsomroep is het natuurlijk de vraag of ze dit ook zouden doen bij Islamitische symbolen. Juist vanwege de gevolgen van de cartoons zeker wel benodigd. Geen idee waar dit goed voor was. Hoewel, misschien is het wel bedoeld om reacties van Christenen uit te lokken. Daarmee de reacties van moslims (bv. alle ondertekenaars van de petitie) minder erg te maken, want hullie zijn hetzelfde. Zo kwaadaardig zal de NTR toch niet zijn? Of is dat nu teveel complotdenken?

Jaco38
Jaco3815 nov. 2020 - 19:52

“SamV: Zo kwaadaardig zal de NTR toch niet zijn?” Ik kan het niet anders zien SamV als dat dat het toch het geval is. Deze woordspeling is niet alleen bedacht door de redactie maar ook nog uitgevoerd, wetende dat dit de reactie zou zijn. Nu vermoorde onschuld dat de niemand hebben willen kwetsen. Bij een satirisch programma waarin dit een functie heeft kan ik het nog plaatsen, maar in een kinderprogramma waarin net de zwarte Piet is afschaft omdat dit kwetsend zou zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen15 nov. 2020 - 20:14

@SamV "Geen idee waar dit goed voor was. Hoewel, misschien is het wel bedoeld om reacties van Christenen uit te lokken. Daarmee de reacties van moslims (bv. alle ondertekenaars van de petitie) minder erg te maken, want hullie zijn hetzelfde. Zo kwaadaardig zal de NTR toch niet zijn?" Of dit de opzet van de NTR is weet ik niet. Er bestaat wel de neiging bij sommige groepen om in een "ja...maar"-reflex te schieten als moslimterroristen mensen vermoorden of imams wonderlijke petities aanbieden. De kans dat er dan een aanval volgt op de (orthodoxe) christenen is reëel. Toen uit de cijfers bleek dat het aantal besmettingen in bepaalde wijken van de grote steden aan de hoge kant was, werden kerkgangers in de biblebelt belaagd. De discussie over artikel 23 raakt hier ook aan. Maar hier zijn twee groepen het mikpunt: de refo- en de islamitische scholen. De ene groep wordt door links belaagd, de andere door PVV en Forum. Een monsterverbond tussen beide politieke uitersten kan zomaar het einde van artikel 23 betekenen. En dat zou een enorm verlies zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen15 nov. 2020 - 20:33

werden kerkgangers in de biblebelt belaagd. = werden terzelfder tijd kerkgangers in de biblebelt belaagd.

Sonic2
Sonic215 nov. 2020 - 20:43

@ Jaco38 Segers reageert wat overdreven. Net als de reacties op moslims altijd wat overdreven zijn. Maar dat mag je niet zeggen, want dan kom je aan de electorale goudmijn van nationalistische rechts. En dan ben je sowieso een landverrader. En wat je nog meer over je heen krijgt. Als je je identificeert met je geloof dan doen dit soort dingen pijn. En zijn kwetsend. De bedoeling is dan niet dat je hoofden gaat afhakken. Maar een petitie schrijven mag wel. En boos zijn mag ook. En grappen onsmakelijk vinden mag ook. Maar misschien kan ik me niet goed verplaatsen in moslims en christenen. Segers staat nogal irritant vooraan met zijn wapperende vinger als moslims wat doen. En als er met zijn geloof wat gebeurt is de wereld te klein. Wilders en Baudet krijsen om vrijheid van meningsuiting als het om een islam cartoon gaat. Maar als Joop een onwelgevallige cartoon maakt mag een debat niet door gaan. Segers staat overal voor aan met zijn mening. En dat hij dan een heel punt maakt over het Sinterklaas journaal. Segers had dit ook gewoon langs zich heen kunnen laten gaan. Maar moest kennellijk zijn partij politieke standpunt weer maken. Nu kan dat kennelijk, want het is alleen een kinderfeest als zwarte Piet gekielhaald wordt.

Sonic2
Sonic215 nov. 2020 - 20:46

@ Sam V Klopt inderdaad. Ik begin mijn dag altijd met een kop thee. En dan ga ik samen met mijn linkse vrienden hier en in de media samen met Soros kijken hoe we alles wat IS doet kunnen verdedigen. En moslims ook En hoe we alles wat het christendom doet kunnen neer sabelen. Bill Gates helpt ook mee. En voor de rest bent u absoluut geen complot denker. U kakelt alleen klakkeloos al die rechtse wartaal dag in dag uit na. Die u in hapklare brokken worden opgediend. Door wie? Tja. U meent nogal neutraal te zijn

Sam V
Sam V15 nov. 2020 - 22:53

@ Sonic Ik, neutraal? Laat me niet lachen. Zal ik nooit beweren. Ik heb namelijk een mening. Net als u. Een mening die een inderdaad rechtser is dan de uwe, als ik uw schrijfsels er op na sla. Maar lang niet zo rechts als u telkens denkt te moeten benoemen. Verder beweer ik ook niet dat het een complot is. Ik doe alleen een suggestie wat het zou kunnen zijn. Een beetje gechargeerd (in lijn met veel opinies hier), maar is het daarmee onwaar? Weet ik niet. Ik sluit echter niets uit. Dat zou dom en naïef zijn, toch? Uw overige beweringen over mij, zijn zoals zo vaak vermakelijk, maar ik kan er verder niets mee.

harmmeijer
harmmeijer15 nov. 2020 - 16:10

En ik maar denken dat de oorlog tussen protestanten en katholieken toch al een paar honderd jaar achter ons liggen. Ongelooflijk kinderachtig, meneer Segers.

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer15 nov. 2020 - 16:12

oorlo = oorlogen

Zapata
Zapata15 nov. 2020 - 16:01

Wat zijn er toch een boel gekwetste mensen tegenwoordig. Hoe vreselijk moet het voor die arme zielen zijn om te leven in dit vreselijke oord van het bestaan. Mijn diepste deelneming.

Daniel Blank
Daniel Blank15 nov. 2020 - 15:52

Zelf denk ik dat Segers ook nu even niet moet zeuren, maar u neemt wel een erg krappe binnenbocht.

1 Reactie
The Apple
The Apple15 nov. 2020 - 19:16

Het is niet meer dan een goedkope poging om Segers in diskrediet te brengen.

GoudenBergen
GoudenBergen15 nov. 2020 - 15:15

@Han Moslimextremisten vermoorden een Parijse leraar en een enkele kerkgangers. Een Nederlandse imam vraagt om het beledigen van Mohammed wettelijk verbeden. Vervolgens gaan de extreemlinkse wolven los op de christenen.

1 Reactie
Zapata
Zapata15 nov. 2020 - 16:05

Extreem links? De heer van der Horst is jarenlang een trouw aanhanger geweest van de zeer gematigde PvdA. Overigens heeft de heer van der Horst ook duidelijk onverbloemde kritiek laten horen op de extreme islam. Maar kritiek op onze christenbroeders is net zo terecht.

X4
X415 nov. 2020 - 15:10

Godsdiensttwisten? U beschuldigt dhr. Segers ervan aan te zetten tot een soort oorlog? Beetje over top beste heer van der Horst.

Wappie Kappie
Wappie Kappie15 nov. 2020 - 14:52

De afgelopen week was een goede week voor columnisten en politici die als hyena's op elke (mis)stap van een christen doken met een haast obsessieve intensiteit. Ik heb me er over verbaast. Zit er nog zoveel oud zeer van goedkope pepermunt en harde kerkbanken? Of is er meer aan de hand? Het lijkt wel een angst? Christofobie misschien?

JasDon
JasDon15 nov. 2020 - 14:32

Het gezeur van Segers is er weer eentje van lange tenen. Maar totdat ik een Mohammedgrapje zie tijdens bv. het suikerfeest is de PO weinig consequent te noemen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...15 nov. 2020 - 14:26

NTR speelt nu de vermoorde onschuld. Ik [voor de goede orde: atheïst] vind het een tikkeltje 'ziek" en volkomen misplaatst om uitgerekend in het inclusieve voor kinderen bedoelde Sinterklaasjournaal eens lekker christenen te sarren om te kijken hoe ze hier op reageren. Lijkt mij eerlijk gezegd een directe reactie op de inbreng van christelijke partijen in het VVMU-debat van afgelopen week. Dit is nu een voorbeeld van "kwetsen om te kwetsen", of kan iemand mij het hogere doel van deze merkwaardige actie uitleggen?

5 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...15 nov. 2020 - 14:30

Of het hogere doel zou het aantonen van de hypocrisie van christenen als het gaat om het omgaan met de VVMU te zijn.

Karingin
Karingin15 nov. 2020 - 15:05

Doe toch niet zo raar, geloof je echt dat het de bedoeling is geweest om christentje te pesten..? In deze tijd van lange tenen en allerhande religieuze gevoeligheden zou dat wel heel dom zijn, ik denk dat ze zich van geen kwaad bewust waren

MaxMax2
MaxMax215 nov. 2020 - 15:16

@Karingin ' In deze tijd van lange tenen en allerhande religieuze gevoeligheden zou dat wel heel dom zijn, ik denk dat ze zich van geen kwaad bewust waren' Ik denk dat het angsthazen zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen15 nov. 2020 - 15:21

@Karingin Geloof je het zelf?

Stheno
Stheno15 nov. 2020 - 16:25

Karingin 1605u, "In deze tijd van lange tenen en allerhande religieuze gevoeligheden zou dat wel heel dom zijn, ik denk dat ze zich van geen kwaad bewust waren." Ik denk dat ze bij de NTR juist niet heel dom zijn maar er vooral lang en hard over hebben nagedacht. Zeker aangezien er al een paar jaar wat 'discussie' is. Kruisigem kan ook nog een andere betekenis hebben dan wat Pontius P is toegeroepen met als resultaat het beeldje naast het bewust verzonnen plaatsnaambordje, nl kruisig het symbool van die kerk op die naamdag (5/)6 december, diegene in bisschopskledij compleet met pontificalia..dag sinterklaasje da-ag da-ag. Met dit alles is uiteraard rekening gehouden. Ze (NTR) hadden ook kunnen kiezen voor echte straatnaamborden om het op 'toeval' te laten lijken, denk aan de Kruiskade in Rotterdam. Maar we zullen zien of er volgend jaar na de 'Dieuwertje Blokkade' dan een reportage komt naast een standbeeld van (de) Mohammed die toevallig staat op (of kruist met..) de Moslimweg. Zullen we een weddenschapje doen, beste Karin? HvdH heeft ook 'toevallig' geen islamitisch plaatje ingezonden; ja ze zijn er en dan heb ik het niet over spotprenten. Ongetwijfeld ook niet over nagedacht, toch? Maar ook hij kan die 'toevalligheid' heel makkelijk ongedaan maken in een volgend relevant opinieartikel.

sjaakie2
sjaakie215 nov. 2020 - 14:15

Segers meet helemaal niet met twee maten. Segers heeft uitdrukkelijk op twitter gezegd dat dit soort grapjes niet verboden moeten worden. Wel vindt hij de grap smakeloos. Dat Han van der Horst niet inziet dat er een fundamenteel verschil is tussen een grap smakeloos vinden en een grap willen verbieden is behoorlijk shocking.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 nov. 2020 - 13:53

Het is HvdH die hier de discussie vervuilt. HvdH suggereert dat een mogelijke grap in dit kinderprogramma over de profeet geen punt zou zijn voor Seegers. Seegers is niet voor een wettelijk verbod van belediging van opperwezens, ook niet van die van hem. (https://cip.nl/cip+/82206-segers-in-debat-met-imam-over-verbod-op-godslastering-ongepast-hier-nu-over-te-beginnen/FU8LCAJcBS8kPx4cF08ccRAVEBU). Hier stelt hij: Het mag, maar het is niet respectvol.

4 Reacties
White Knight
White Knight15 nov. 2020 - 14:15

Helemaal eens. Bovendien wordt Sinterklaas geacht een feest te zijn voor álle kinderen, dus ook voor de Christelijke. Dan spreekt het voor zich om geen Christelijke gevoelens te kwetsen.

Karingin
Karingin15 nov. 2020 - 15:02

Om er maar een whataboutism in te gooien; maar donkere kinderen die gekwetst worden door ZP tellen voor veel mensen dan weer niet mee bij "alle kinderen"

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 nov. 2020 - 16:10

je zegt het goed Karingin, "donkere kinderen die gekwetst worden" - hoewel ik bij mijn kinderen en kleinkinderen aardig wat donkere kinderen heb meegemaakt, heb ik nooit dat kwetsen gemerkt. Natuurlijk zijn er gekwetst, maar minstens evenveel jongeren die uitgescholden voor stommerd, vuurtoren, kale en noem maar op. Verder is jouw statement over niet meetellen weinig kies. Is dat nou racistisch?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 nov. 2020 - 21:32

@Karingin Inderdaad, een jijbak maar zijn er dan nog zwarte pieten in het sinterklaasjournaal?

JaapBo
JaapBo15 nov. 2020 - 13:43

Wat schreef Segers over Mohammed-cartoons: “Het streven om elk gevoel van gekrenktheid te voorkomen is de opmaat naar de jacht op afvalligen en op iedereen die ooit iemand anders beledigd heeft.” (https://www.nd.nl/opinie/columns/1000585/de-moord-op-samuel-paty-is-vreselijk-maar-dat-maar-is-nu-immoreel) Segers klaagt om een grapje, terwijl sommige van die Mohammed cartoons heel wat erger waren, bijv,. die met een bom op zijn hoofd was zeer beledigend, zo niet islamofoob. Als de VN in een resolutie over de Haram al Sharif praat i.p.v. de Tempelberg dan doen ze ook heel verongelijkt, maar ondertussen hebben ze het wel over "Judea en Samaria". Farizeeërs!

6 Reacties
White Knight
White Knight15 nov. 2020 - 14:17

Je slaat de plank mis, JaapBo. Moslims willen een verbod op of gewelddadige reactie op een cartoon. Segers probeert er slechts voor te zorgen dat een kinderfeest ook voor Christelijke kinderen leuk is. Aangezien bij het Sinterklaasfeest de langste tenen de norm vormen lijkt het me geen probleem om ook met hen rekening te houden.

MaxMax2
MaxMax215 nov. 2020 - 14:21

Islamofobie bestaat niet, een fobie is een ongegronde angst terwijl de angst voor islamitische aanslag gewoon gegrond is; hebben we de afgelopen weken wel gezien. 'Segers klaagt om een grapje, terwijl sommige van die Mohammed cartoons heel wat erger waren, bijv,. die met een bom op zijn hoofd was zeer beledigend, ' Dat gaat Jaap bepalen voor 2 miljard moslims? Ik ken er genoeg die gewoon hun schouders ophalen als zo'n cartoon zien.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...15 nov. 2020 - 14:36

Het ging hier niet om een satirisch programma maar het Sinterklaasjournaal. Is toch raar en ongepast om uitgerekend in een voor kinderen bestemd programma een dergelijke grap te maken.

Karingin
Karingin15 nov. 2020 - 15:00

Oh jee Max denkt dat ie een taalnazi is. Nee Max, zodra woorden in de volksmond regelmatig gebruikt worden in een bepaalde context anders dan de oorspronkelijke betekenis, verandert die betekenis. Islamofobie is nu het geëigende woord voor "een hekel aan moslims". Get used to it

MaxMax2
MaxMax215 nov. 2020 - 15:15

@Karingin Dan zou het moslimfobie zijn, wat wel degelijk bestaat! Het probleem, beste Karingin, is dat er mensen zijn die het woord islamofobie gebruiken om kritiek op de Islam en (en met name de politieke Islam!) weg te zetten als iets wat niet deugt. De kritiek op Kauthar Bouchallikht is een goed voorbeeld, mevrouw is actief voor een dochter van het ultra-conservatieve Moslimbroederschap maar staat toch op de lijst bij GroenLinks. Dat is alsof de Partij van de Dieren een slager op haar kieslijst zou zetten, al ben ik van mening dat een slager wel deugt; maar het Moslimbroederschap niet. Maar de kritiek op mevrouw Bouchallikht was 'islamofobie' (en zelfs seksisme....!)

axetothehead
axetothehead16 nov. 2020 - 15:27

@Karingin Welk woord wordt er gegeven aan mensen die een hekel aan christenen hebben? Of aan atheisten?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 nov. 2020 - 13:35

Nee, het is tegenwoordig gewoon een wedstrijdje wie het meest gekwetst is en wie daardoor dingen kan laten verbieden. Het is dus niet eens religieus van aard wat hij doet maar gewoon trendy.

Sailor2
Sailor215 nov. 2020 - 13:35

"Kruisig hem kruisig hem"...riep de menigte tegen Pontius Pilatus. En zo kon het christendom een verhaal kleien dat christus voor onze zonde is gestorven. Ze lijken me schatplichtig aan de frase. Vindt het een grappige vondst van het Sinterklaasjoutnaal en wacht op een even leuke betreffende laten we zeggen de Islam. Han heeft helemaal gelijk dat de hypocrisie er vanaf druipt bij de strijders van het eigen gelijk. Al hebben de verschillende religies elkaar in Nederland steeds harder nodig, in essentie veroordelen ze elkaar. Zoals christen lachen over Mohammed op een paard door de lucht op weg naar Jeruzalem zo zullen de meeste moslims je uitdagend vragen hoe dat nou zit met de heilige drieeenheid. Ze zijn elkaars uiterste en zullen elkaar nooit vinden. Een voorzet je voor de NOS: Mo-ra-cist (Friesland) Allah-bergen (Overijssel) Boedagraven (Zuid-Holland) Lutherlullem (Friesland) Sint Kruis (Zeeland) Hindoelopen (Friesland.. natuurlijk)

johannn2
johannn215 nov. 2020 - 13:06

De aanhangers van 'het/elk enige ware geloof' zijn per definitie hypocriet. De basis voor de scheiding van kerk en staat. "Enige ware geloven" zijn in principe basis voor strijd en in het verlengde daarvan van geweldgebruik. .

Martin108
Martin10815 nov. 2020 - 12:59

Hoog tijd dat de scheiding van kerk/geloof en staat wat scherper wordt gezet.

Midden2
Midden215 nov. 2020 - 12:59

Zou het niet zo zijn dat Segers' afwijzing van de petitie onder verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting meer te maken heeft met zijn positie als fractievoorzitter van een coalitiepartij die vooral de nadruk wil leggen op het rechtstatelijke aspect hiervan, d.w.z. "We kunnen er niets aan doen wanneer particulieren meningen verkondigen die ons ten diepste tegenstaan"? En dat hij zich hier als christelijk politicus hier een beetje zurig ergert aan het feit dat het hier de staatsomroep is die een grap maakt die voor veel christenen als beledigend ervaren kan worden? Uiteraard met waarschijnlijk in het achterhoofd de gedachte dat diezelfde staatsomroep zich wel tien keer zou bedenken om een vergelijkbare grap over een andere godsdienst te maken.

2 Reacties
JaapBo
JaapBo15 nov. 2020 - 13:47

Dat verschil gaat niet op: er wordt van alle kanten opgeroepen dat scholen wel Mohammed-cartoons moeten laten zien. Dat zijn toch ook publieke instellingen? In die hele discussie wordt voorbij gegaan aan het beledigende karakter van de cartoons.

Midden2
Midden215 nov. 2020 - 14:44

Maar dan worden de cartoons gebruikt als middel om het principe van vrijheid van meningsuiting te illustreren (of dit de juiste manier is laat ik in het midden) en dat is iets wezenlijk anders dan een (al dan niet kwetsende) grap maken. Het doel is anders en dat maakt ook het middel anders.

Bouwman2
Bouwman215 nov. 2020 - 12:54

Eigen petities eerst! De kwestie Geelkerken sleept zich nog steeds voort. Staat model voor onzin kronen. Heel goed wederom van je, @hanvanderhorst je vordert traag maar gestaag. Hoewel, écraser beter vervangen zou worden door réculer.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 nov. 2020 - 14:03

Het graf van Voltaire is meen ik in Zwitserland. Daar kun je terecht met je kritiek op zijn woorden.

Bouwman2
Bouwman216 nov. 2020 - 9:22

Ik dacht dat het graf van Voltaire naast dat van Rouseau te vinden was in het Panthéon. Dat lijkt me meer voor de hand te liggen dan in Zwitserland. Hoewel ik ook wel een gehoord heb dat ergens in Hongarije een standbeeld van- ik meen- M.A. de Ruyter staat. In Debreczen staat me bij. Hongarije had ook ooit een admiraal als staatshoofd, terwijl Hongarije helemaal niet aan zee ligt. Het is een beetje rare wereld vind je ook niet, Van der Horst?

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 nov. 2020 - 12:53

Maar de uitspraak is juist: de NOS is er zeker niet voor iedereen. Misschien zelfs maar voor een minderheid van de bevolking.

MaxMax2
MaxMax215 nov. 2020 - 12:23

Natuurlijk mag Segers dat vinden, net zoals iemand anders mag vinden dat een Charlie Hebdo cartoon niet leuk is. Maarrrrr... Segers roept niet dat godslastering verboden moet worden... Overigens zijn het wel een stelletje sneuneuzen bij de NPO, te bang om grapjes over de Islam te maken dus gaan ze voor de makkelijke veilige weg: het Christendom. Want wie het Christendom belachelijk maakt hoeft immers niet te vrezen dat zijn kop er af gaat, of dat er iemand je redactie een bezoekje komt brengen met een doorgeladen AK-47..

Travius
Travius15 nov. 2020 - 12:14

Wat een opportunistische nonsens zeg. Appels met peren, want Segers roept niet op tot een verbod. Segers kan prima zijn gevoelens uiten, maar de anti-christi's grijpen natuurlijk alles aan om kritiek te kunnen uiten. Mensen kunnen ook bij Akwasi aanbellen als Zwarte Piet, om diens geloof dat Blackface racistisch is. Het is niet verboden, en toch breed afgekeurd door een grote groep mensen. Hoe kan dat nu? Omdat het opzettelijk kwetsen van iemand als onbeschoft wordt beschouwd. Fuck vvmu, daar gaat het niet om. De kinderachtigheid druipt eraf vanaf met dit gejamaar. Nul verantwoordelijkheid. En dat zeg ik als atheïst. Morgen krijgen we dus een Mohammed cartoon in het Sinterklaasjournaal, want spot moet natuurlijk wel gelijkwaardig verdeeld zijn. N.B. “Ecrasez l’infâme” was gericht aan instellingen, niet individuen. Een instelling is bijvoorbeeld de publieke omroep, met het Sinterklaasjournaal. In onze tijd veel relevanter want de macht van de katholieke instellingen zijn amper nog te vergelijken met de macht van de overheid.

Fredje3
Fredje315 nov. 2020 - 12:13

Hoi Han, de vergelijking gaat scheef. Er is volgens mij nog niemand van de NTR om het filmpje onthoofd en Segers roept ook niet op tot een verbod. Al ben je voor vrijheid van meningsuiting en ben je van mening dat dit soort dingen wel zouden mogen, hoeft het nog niet zo te zijn dat je alles ook meteen leuk vind en dat je het liefst zou willen dat mensen iets meer rekening met elkaar zouden houden. Beledigen van God, Allah, Jezus of Mohammed, moet mogen, maar moet je het wel willen? Dat is de vraag. Daar worstelt Segers dan ook mee. Overigens ben ik Christelijk en als ik de onderschriften lees bij de afbeeldingen moeten de afbeeldingen mij pijn doen en kwetsen. Het spijt mij je te moeten teleurstellen, ik heb geen pijn, ben niet gekwest. Ik ben ook mijn messen niet aan het slijpen. Wat mij dan wel weer teleurstelt is dat je er voor kiest om 2 afbeeldingen te plaatsen waarbij Christenen gekwetst zouden moeten worden, terwijl je in het kader van gelijkheid beter 1 afbeelding had kunnen plaatsen waarbij Christenen gekwetst worden en 1 afbeelding waarbij Moslims gekwetst worden. Natuurlijk krijg ik dan allemaal opmerkingen dat er genoeg afbeeldingen geplaatst worden waarbij Moslims gekwets worden, maar die opmerkingen zijn van mensen die pas de laatste 10 jaar opletten en de 60 jaar daarvoor hebben lopen slapen.

1 Reactie
Karingin
Karingin15 nov. 2020 - 14:52

Je snapt zelf ook wel dat het signaal dat van Segers' tweet uit gaat wel degelijk het meten met 2 maten is, ook al heb je technisch gezien gelijk. Irritant trucje is dat, naar de letter en niet naar de geest redeneren

dansk
dansk15 nov. 2020 - 12:04

Zeggen dat je gekwetst wordt is niet hetzelfde als zeggen dat je niet gekwetst mag worden Han.

Thuiszitter
Thuiszitter15 nov. 2020 - 11:54

De hypocrisie van een protestants lid, slaat nergens op. Een week geleden werd er nog verkondigt iets met eelt op de ziel kweken.

4 Reacties
Thuru
Thuru15 nov. 2020 - 18:55

Er zit een groot verschil is tussen ongenoegen laten weten en verders niets doen met ongenoegen bekend maken en iemand vermoorden.

OlavM
OlavM16 nov. 2020 - 1:29

@ Thuru: Een misselijk makende poging de indeieners van een petitie (tegen belediging van de profeet Mohammed) direct te verbinden met moordenaars.

axetothehead
axetothehead16 nov. 2020 - 13:24

@OlavM Hoezo misselijkmakend, ik vind het misselijkmakend dat die mensen zich drukker maken om een tekeningetje dan om het leven van onschuldige mensen.

Thuru
Thuru16 nov. 2020 - 15:20

Ik zeg niet dat de indieners een moord hebben gepleegd. Overigens terecht dat petitie wordt afgewezen ofwel niet uit wordt gevoerd.