Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Sea Watch: Maak recht wat krom is

  •  
30-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
44489509662_400563baf1_k

© cc-foto: Jan Maximilian Gerlach

Het reddingsschip Sea-Watch 3 – dat de Nederlandse vlag voert – is een van de laatste schepen die nog op de Middellandse Zee vaart om vluchtelingen in nood te redden
Italië gooit de Sea-Watch 3 kapitein Carola Rackete in de gevangenis. NGO-schepen die mensen redden, worden al langer gecriminaliseerd. Dit is de wereld op z’n kop. Het is de hoogste tijd dat links Europa stelling gaat nemen en zich niet langer laat gijzelen door de opkomst van extreemrechts en de toenemende vreemdelingenhaat.
Terwijl wereldwijd zo’n 71 miljoen mensen op de vlucht zijn, waagt slechts een fractie van hen de reis naar Europa. Het overgrote deel is ontheemd in eigen land en van de 21 miljoen mensen die buiten eigen land een veilig heenkomen zoeken, verblijft ruim 85 procent in troosteloze vluchtelingenkampen in de regio. Het gemiddelde verblijf is hier 17 jaar.
Er is geen sprake van enorme stromen vluchtelingen naar Europa. Toch wordt er met dit soort watertaal ingespeeld op angst en wantrouwen om draagvlak te creëren voor het houden van vluchtelingen buiten Europa ofwel Fort Europa.
Fort Europa Een voorbeeld van Fort Europa is de foute Turkije-deal waardoor duizenden vluchtelingen in mensonterende kampen op de Griekse eilanden vastzitten. Overplaatsing naar een betere plek zou een verkeerd signaal zijn en een nieuw golf van migranten veroorzaken, volgens de vicepresident van de Europese Commissie in 2017. Deze mensen worden dus gebruikt als vluchtelingenverschrikkers.
In plaats van een einde te maken aan dit soort foute deals, zijn er ook afspraken gemaakt met het zeer onveilige Libië en wordt er gezocht naar meer landen om deals mee te sluiten. Asielprocedures worden het liefst naar buiten Europa geschoven. Hiermee schuift Europa de verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen steeds verder af van Europa. Wij willen ze niet hebben en als het dan moet, zo weinig mogelijk. Dat schreef Linda Polman ook in haar recente boek ‘Niemand wil ze hebben’.
Europa richt zich vooral op grensbewaking. Het budget van Frontex steeg van 6,3 miljoen in 2005 tot 333 miljoen in 2019. Vanaf dit jaar stelde de EU geen schepen meer beschikbaar via operatie Sophia om mensen op zee op te pikken. De niet-gouvermentele organisaties die dit wel blijven doen worden gecriminaliseerd en schepen worden aan de ketting gelegd.
Sinds de oprichting van de EU in 1993 kwamen op weg naar Europa zeker 30.000 mensen om. De Mensenrechtenraad van de VN concludeerde in 2018 dat de ‘EU een beleid heeft ontwikkeld dat impliciet of expliciet de dood accepteert als een effectief anti-immigratie instrument .’
Sea-Watch 3 Het reddingsschip Sea-Watch 3 – dat de Nederlandse vlag voert – is een van de laatste schepen die nog op de Middellandse Zee vaart om vluchtelingen in nood te redden. Dit schip is regelmatig in het nieuws omdat het schip met tientallen opgepikte drenkelingen nergens een veilige haven wordt geboden. Italië weigert als grensland er steeds voor op te draaien en andere landen weigeren een eerlijk aandeel te nemen. Zelfs als het gaat om slechts tientallen vluchtelingen.
Vanwege de onhoudbare situatie aan boord heeft het schip nu zonder toestemming Lampedusa aangedaan. De kapitein is daarop direct gearresteerd.
De Nederlandse regering had al eerder geprobeerd de Sea-Watch 3 aan de ketting te leggen. Dit is gelukkig voorkomen door een geding tegen de Nederlandse Staat. Volgens de rechtbank had minister Van Nieuwenhuizen de beleidswijziging voor ngo-schepen niet zonder overgangsperiode mogen opleggen aan Sea Watch en is er sprake van onbehoorlijk bestuur en schending van het rechtszekerheidsbeginsel. Sea-Watch 3 hoeft tot 15 augustus 2019 niet aan de uitgevaardigde regeling te voldoen en mag weer gaan varen. Sea Watch reageerde toen: “Enerzijds zijn wij blij dat de rechter ons in het gelijk stelt en de minister een tik op haar vingers geeft, anderzijds zijn we zeer bezorgd over het feit hoe ver overheden gaan in het bestrijden van humanitaire organisaties die zich inzetten voor het redden van mensenlevens.”
Alle mensen hebben rechten Het gaat over mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld, onderdrukking en ellende. Europa dat zich ziet als kampioen democratie en mensenrechten mag niet langer de verantwoordelijkheid afschuiven. Dezelfde Europese landen die aandeel hebben in deze oorzaken, werken nu mee aan Fort Europa. Daarom moeten we: 1. De werkelijke oorzaken aanpakken: werken aan vredespolitiek, stoppen met wapenhandel, stoppen met oneerlijke handelsverdragen. De groeiende ongelijkheid hier en wereldwijd aanpakken. 2. Daadwerkelijk de hervestiging van mensen uit de vluchtelingenkampen in de regio oppakken. De UNHCR vraagt hier al jaren om. 1,4 Miljoen mensen wachten dringend op hervestiging naar Europa, ze zijn niet veilig in de kampen. 3. Stoppen met mensen terugsturen naar conflictgebieden in Afghanistan, Libië, Irak en Nigeria of van mensen die hier al heel lang zijn. 4. Het gezamenlijk surveilleren op de Middellandse Zee (Frontex) richten op het terugdringen van het aantal doden bij de oversteek naar Europa. Opvarenden die dat willen, moeten in staat gesteld worden hun asielverzoek in te dienen in Europa. 5. Ngo-schepen moeten weer worden weer toegelaten, gedecriminaliseerd en veilige havens worden geboden. De kapitein van Sea-Watch 3 onmiddellijk vrijlaten en het schip van de ketting halen.
Respect voor een kapitein die bereid was om de gevangenis in te gaan: “Ik zal mezelf verdedigen want ik deed het juiste. Ik had het privilege om in de positie te verkeren waarin ik echt kon helpen.” Respect voor de havenarbeiders van Genua die eerder verklaarden solidair te zijn, en het schip in de haven te willen ontvangen: “Juist omdat we werkers zijn – kunnen we ons alleen maar herkennen in de fundamentele waarden van de arbeidersklasse: de broederschap tussen de mensen, de internationale solidariteit.” Laten we hun voorbeeld volgen.

Meer over:

opinie, sea watch,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Folkert2
Folkert22 jul. 2019 - 10:50

Ieder schip wat rondvaart in de middellandse zee is verplicht om hulp te verlenen aan mensen in nood. Dat is het gewone zeerecht. Sea watch rekt dat begrip wel ruim op door vlak onder de Libische kust mensen op te pikken. Seawatch maakt het de smokkelaars heel erg makkelijk om in de schaduw te kunnen opereren. Nu er minder NGO schepen varen moeten smokkelaars echter weer meer risico nemen door zelf weer verder uit de kust te opereren. Onlangs bij de NOS een filmpje van Frontex hoe dat in zijn werk gaat. Hierdoor worden mensensmokkelaars aangepakt. Ik ben een voorstander van legale migratie en het opvangen van oorlogsvluchtelingen. Maar als je draagvlak zoekt zul je de illegale migratie toch moeten aanpakken. Dat wordt nu gedaan. Volgende stap is om de vluchtelingenkampen in Griekenland en Italië aan te pakken en die mensen een beter leven geven.

2 Reacties
Katootje2
Katootje22 jul. 2019 - 14:46

Dat is de omgekeerde weg: begin eens om de aanleiding weg te nemen: het geweld en de armoede. Zo lang je dat niet doet krijg je de vluchtelingen als resultaat.

Folkert2
Folkert22 jul. 2019 - 21:37

Geweld aanpakken? Hoe dan? Wil je het leger erop uit sturen om de burgeroorlogen tot een einde te brengen? Krijg je weer het verwijt dat je je neo koloniaal gedraagt. Wapenexport aan banden leggen? Merendeel loopt via Amerika, China en Rusland, dus helaas buiten onze invloedssfeer. Daarnaast moet je jezelf afvragen of er wel wat gedaan kan worden aan militante groeperingen. Als de ene groepering is verslagen steekt de volgende groep weer de kop op. Minder militaire interventies ben ik voor, maar momenteel moeten we het met de huidige omstandigheden doen. Armoede aanpakken. Er wordt al decennia geld in Afrikaanse landen gepompt, en de armoede neemt langzaam af, helaas ook veel corruptie waardoor het niet altijd bij de juiste mensen aankomt. We zitten in een fase waarin de armoede afneemt, maar de bevolking nog niet krimpt. Daarnaast zijn diegenen die hier heen komen voor economische motieven niet arm. De allerarmsten kunnen geen 1000-en dollars betalen voor een overtocht. Wellicht kunnen ze dat geld beter in de eigen economie investeren. Beter voor de eigen economie.

OlavM
OlavM1 jul. 2019 - 22:30

Tot aan het laatste gedeelte (onder: “Alle mensen hebben rechten”) bevat het stuk niet meer dan feitelijke constateringen. Niets op af te dingen. Het laatste deel gaat over politieke keuzes die zouden moeten worden gemaakt. Die kan ik onderschrijven. Eens dus met Ineke Palm. [De Mensenrechtenraad van de VN concludeerde in 2018 dat de ‘EU een beleid heeft ontwikkeld dat impliciet of expliciet de dood accepteert als een effectief anti-immigratie instrument .’] “Fort Europa” is een erbarmelijk testimonium paupertatis van de Europese Unie. [Italië weigert als grensland er steeds voor op te draaien en andere landen weigeren een eerlijk aandeel te nemen. Zelfs als het gaat om slechts tientallen vluchtelingen.] De onvrede van Italië is wel te begrijpen. De situatie is het failliet van het idee van een “solidair” Europa. Niet dat ik daarin ooit veel fiducie heb gehad.

wegmetons
wegmetons1 jul. 2019 - 18:36

In Europa zijn de economische migranten niet welkom, waarom wil je ze dan per se daar heen brengen? Zijn ze niet veilig in Tunesië of welk ander Afrikaans land dan ook? Je kan ze in 14 dagen zowat in Zuid-Amerika krijgen per boot, waarom moet het dan toch per se naar Italië? Wees is creatief en vaar naar Ierland, Ivoorkust of Saoedie Arabië. Het gaat Sea Watch er toch om dat die mensen uit de zee gered worden, wat maakt het dan uit op welk stuk grond ze afgezet worden?

3 Reacties
Katootje2
Katootje21 jul. 2019 - 22:28

De afstand.

Wilco4
Wilco42 jul. 2019 - 7:04

@ katootje Als het zoals u zegt om afstand gaat was het toch veel meer voor de hand liggend geweest als ze in Noord Afrika aan de wal waren gebracht??

Katootje2
Katootje22 jul. 2019 - 14:42

Wilco en wegmetons worden maar niet moe om te vragen naar de bekende weg. Als je suggereert dat degenen die die mensen redden mensensmokkelaars zijn, dan moet je natuurlijk niet raar opkijken als iemand het vermoeden uitspreekt dat de reden daarvoor is, dat je in werkelijkheid iets hebt tegen mensen met een andere huidskleur. De ene verdenking is de andere waard.

tinekea2
tinekea21 jul. 2019 - 10:09

De netto instroom van immigranten in Nederland was de afgelopen tien jaar gemiddeld iets van honderdduizend per jaar, stond eerder hier op Joop in een opiniestuk. Wanneer leren mensen eens dat we nu eenmaal niet de hele wereld kunnen redden, dat gaat gewoon niet.

8 Reacties
Katootje2
Katootje21 jul. 2019 - 12:32

Het jaar 2018 kende met 81.000 de hoogste netto instroom van immigranten in Nederland en daarvan waren bijna de helft Europeanen en die kwamen niet met de Sea Watch. Kees Alders 23 mei 2019 at 16:13 - "Om precies te zijn heb ik de cijfers een stukje zwarter voorgesteld dan ze eigenlijk zijn. De gemiddelde immigratie was de afgelopen tien jaar niet 100.000 maar eerder 50.000 mensen per jaar. Maar omdat het de laatste jaren om 81.000 en 89.000 ging heb ik for the sake of the argument maar 100.000 neergezet, om niet het verwijt te krijgen dat ik de cijfers naar mijn hand zou zetten." - https://joop.bnnvara.nl/opinies/massa-immigratie-welke-massa-immigratie

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 jul. 2019 - 12:57

Complete onzin. Volgens het CBS: 'Tot nu toe hebben zich 92 duizend immigranten uit Europa gevestigd en vertrokken er 56 duizend.' Die mensen komen hier om te werken niet om gered te worden.

tinekea2
tinekea21 jul. 2019 - 14:54

En toch kunnen we niet de hele wereld redden.....

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten1 jul. 2019 - 15:50

We redden ook niet de hele wereld, maar de mensen op dat schip. Die daar, op dat moment in nood zijn. Zoals hopelijk ook iemand jou redt als je onverhoopt eens in nood komt te verkeren.

Karingin
Karingin1 jul. 2019 - 20:51

Tinekea: Waarom niet? Wat je kapot maakt moet je ook kunnen herstellen. Verdiep je eens in de oorzaken van migratie, dan zie je dat er echt wel iets aan te doen is. We zouden eens op kunnen houden met, bijvoorbeeld, het leegroven van een heel continent. Of wapens verkopen aan enge regimes. Zo lang we dat niet doen, zullen we moeten leren leven met het feit dat mensen uit die gebieden er alles aan doen om de ellende te ontvluchten.

MG1968
MG19681 jul. 2019 - 20:56

Had dat dan iemand beweerd tinekea, wbt die hele wereld kunnen redden. Je inleiding op een stelling die niemand ooit in de mond blijkt onwaar en dat is voor jou de reden om die stelling te herhalen. Nee we kunnen niet de hele wereld redden. Maar das niet wat je bedoeld toch... dat is dat we niet zoveel moeten redden als we kunnen redden.. toch..

Wilco4
Wilco42 jul. 2019 - 7:07

We kunnen uiteraard niet de hele wereld redden. Maar we kunnen wel meer doen, bijvoorbeeld zorgen dat de welvaart in derde wereldlanden stijgt, dat het er veilig is, zodat mensen geen reden meer hebben om te emigreren.

Folkert2
Folkert22 jul. 2019 - 10:55

" Wilco 2 juli 2019 at 09:07 We kunnen uiteraard niet de hele wereld redden. Maar we kunnen wel meer doen, bijvoorbeeld zorgen dat de welvaart in derde wereldlanden stijgt, dat het er veilig is, zodat mensen geen reden meer hebben om te emigreren." De welvaart stijgt gewoon hoor. En veilig? Nigeria wordt geteisterd door Boko Haram. Wil je militair ingrijpen daar? De grap is namelijk dat veel mensen wel een veilige omgeving willen creëren maar tegen militair ingrijpen zijn. Dat zijn twee dingen die vaak niet samengaan.

D4
D41 jul. 2019 - 9:10

Aan de semantiek van deze mening kun je herkennen dat het politiek is, en geen boodschap heeft aan feiten, voordat precies duidelijk is wat deze feiten zijn. Laat de rechter eerst oordelen of Sea Watch een ferrydienst is voor economische migranten, of een reddingsschip voor vluchtelingen. Mijn indruk is het eerste, maar ik ga niet dezelfde fout maken als deze columnist met een agenda.

1 Reactie
Katootje2
Katootje21 jul. 2019 - 12:15

Mijn indruk is dat D zich al een mening heeft gevormd voordat hij kennis heeft genomen van de feiten en suggereert dat dat de Sea Watch kaartjes verkocht voor de overtocht, maar ik wil natuurlijk niet dezelfde fout maken als D. met zijn agenda.

Spanveer
Spanveer1 jul. 2019 - 3:51

Italië weigert de Sea Watch terecht toegang tot Italiaanse havens zolang andere EU lidstaten niet bereid zijn asielzoekers op te nemen. Het land heeft 600.000 asielzoekers opgenomen en zit aan de grens van haar mogelijkheden. De EU ziet geen kans landen als Polen, Hongarije, Tsjechie te bewegen hun aandeel asielzoekers op te nemen. Dan houdt het op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2019 - 1:47

Vandaag een documentaire gezien van de Britse journaallist Simon Reeve op Zdoc., een reis langs heel de middellandse zee, alle landen die hij aandeed. Wat me vooral zorgen baart is dat Europa gewoon accepteert dat Spanje er condities toelaat waaronder illegale Afrikanen moeten werken in de plastic-tuinbouw en hoe daar omgesprongen wordt met het milieu. De markt maalt niet om moeder aarde, maalt niet om mensen. Het plastic dat ze niet meer kunnen gebruiken wordt gewoon op het land en in rivierbeddingen gedumpt in de verwachting dat het afgevoerd wordt naar de Middellandse zee. Dat zijn geen kleine stukken., maar hele lappen. En wij maar denken net innovatie de paclsticsoep uit de zee te kunnen halen. Dat is letterlijk dweilen met de kraan open en een Europa te creëren dat drijft op 'waarden'. Het plastic is al helemaal vergroeid met en opgenomen in de rotsachtige omgeving van de rivieren die nu droog zo dadelijk het water afvoeren, komt als een soort poeder via de wanden in het water terecht en wordt dan meegenomen. De mensen wonen in afgedankte krotten waar geen Spanjaard in wil/kan wonen, zelfs niet diegene die niets te makken hebben en dat a raison van 350 euro huur per maand, Ze wonen daar met 15/16 arbeiders, en krijgen een mep als ze twee minuten hun rug strekken tijdens het werk. Een stukje verder aan het strand liggen de resorts en de golfbanen van de bazen en de rijken., Iedereen kan zien wat daar gebeurt, er loopt nl. een snelweg dwars tussen de kassen door. Ook levensgevaarlijk overigens voor de werkers die daar vaak langs moeten lopen. Die Afrikanen worden uitgebuit tot op het bot, werken en wonen onder erbarmelijke omstandigheden, willen terug naar Afrika maar durven niet omdat ze menen gefaald te hebben en zich daar enorm voor schamen. Ze blijven dus het verhaal vertellen van een Europa als continent van melk en honing waar het goed toeven is. De schaamte van hun lot is erg groot. En Europa kijkt toe! Dit is pure slavenhandel. Mensen geven niets meer om mensen noch om het milieu als het resultaat is veel geld te kunnen verdienen. Ze maken de aarde kapot en het interesseert ze niet eens meer. Alles draait om rijkdom, geld incasseren.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2019 - 1:51

Correctie; net innovatie de paclsticsoep = met innovatie de plastic-soep,

Erik Tervoort
Erik Tervoort1 jul. 2019 - 12:33

@Minoes: Waar is dit in Spanje?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2019 - 3:01

Erik Tervoort Hier een video daarover The Guardian. https://www.theguardian.com/environment/video/2011/feb/07/food-spain-migrants

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2019 - 4:03

De documentaire die ik aanhaal overigens kun je terug kijken bij uitzending gemist, RTLXL, die gaat veel verder dan alleen Spanje en bestrijkt ook beide onderwerpen. Die gaat over al de middellandse zee landen, de kusten en zowel over immigratie als het milieu. Daar zie je ook duidelijk de gevolgen van het dumpen van dat plastic in de natuur. Ik wil daar zelf niet inloggen.

Alexandros des Burgus
Alexandros des Burgus1 jul. 2019 - 0:58

Het hele functioneren van de EU is gebaseerd op het principe van Fort Europa. De Schengenzone werkt alleen met kneiterharde buitengrenzen. Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 moest de Schengenzone opgeschort worden in Zuid-Oost-Europa om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen. En dankzij het respecteren van soevereiniteit sinds de dekolonisatie gebeurt doet de EU niets of te weinig aan de mensonterende omstandigheden waar de EU door omringd is. Nu lijkt er iets meer te gebeuren onder leiding van Merkel, maar nog te weinig. In Libië gebeurt nu zo weinig dat het erop lijkt dat Turkije het heft maar in handen gaat nemen. Weliswaar om Turkse staatsburgers in veiligheid te stellen, maar toch. Geeft toch wat te zeggen. En de EU doet ook niks in Syrisch Koerdistan, terwijl onze aanwezigheid juist goed zou zijn om een vluchtelingenstroom van Koerden, de gevangenen en vluchtelingen uit Koerdische kampen te voorkomen bijvoorbeeld.

tempest
tempest30 jun. 2019 - 21:20

Of de zaak recht of krom is voor deze kapitein zal moeten blijken. Mensensmokkel is een ernstig vergrijp, en volgens mij wordt ze daarvan beschuldigd. Het Italiaanse rechtssysteem zal bepalen or daar sprake van was. Uiteraard kan je een mening hebben over de situatie, maar uiteindelijk gaat Italië erover. Hun regels, hun land, hun grens. En juist vanwege de intensieve samenwerking binnen de EU zal de Nederlandse en Duitse overheid heel terughoudend en genuanceerd blijven. De manier van werken van Sea Watch, namelijk zaken op de spits drijven, past niet bij de EU (of welke andere logge bureaucratische organisatie dan ook). De meest positieve kant is dat er meer aandacht naar dit probleem gaat en hopelijk dat overheden aan dat eerste punt gaan werken: de echte problemen aanpakken. Maar dat zal nog heel erg lang duren, dit veranderingen gaat niet snel en in de tussentijd is vermoedelijk deze kapitein ook het haasje, hoe goed haar bedoelingen ook zijn.

Jonkheer
Jonkheer 30 jun. 2019 - 18:35

Mensen die op zee andere mensen uit rubberbootjes redden, zijn helden. Dat gezegd hebbend: natuurlijk mogen de recalcitrante schuimvaarders van Sea Watch niet voor eigen rechter spelen. Europa zit op slot. Deal with it. En zorg dat de regels veranderen. Want stel dat het omgekeerd was: de grenzen stonden open en een stelletje mafklappers pikten de dobberaars uit het water om ze vervolgens richting Libië te varen...

vdbemt
vdbemt30 jun. 2019 - 16:51

De Nederlandse identiteit. Er is na de publicatie van het onderzoek door het CPB volop discussie over. Hier gaat het over mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld, onderdrukking en ellende. Europa dat zich ziet als kampioen democratie en mensenrechten mag niet langer de verantwoordelijkheid afschuiven. Dezelfde Europese landen die aandeel hebben in deze oorzaken, werken nu mee aan Fort Europa. ook Nederland. "De Nederlandse regering had al eerder geprobeerd de Sea-Watch 3 aan de ketting te leggen." Het lijkt er op dat dát steeds meer de identiteit van Nederland wordt, Geen identiteit om trots op te zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander30 jun. 2019 - 16:14

Kortom, als resultaat van punten 1 tm 5: iedereen die zijn land wil ontvluchten moet in Europa terecht kunnen. Aldus een epidemioloog. Ieder z'n vak zullen we maar zeggen.

10 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 30 jun. 2019 - 18:35

Precies, Norm!

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 jun. 2019 - 18:54

'Aldus een epidemioloog. Ieder z’n vak zullen we maar zeggen.' En wat is jouw vak? Dan weten we ook direct hoe serieus we jouw mening op dit gebied kunnen nemen..

EricDonkaew
EricDonkaew30 jun. 2019 - 20:01

@Joe Speedboot: En wat is jouw vak? Dan weten we ook direct hoe serieus we jouw mening op dit gebied kunnen nemen. -------------------------------------------- Opnieuw mis, Speedboot. Mw. Palm schrijft hier een hoofdartikel, Norm reageert alleen. Dat is het verschil.

Sam V
Sam V30 jun. 2019 - 20:25

@Joe Speedboot Het geeft vooral aan dat de mening van Norm niet onderdoet voor die van de schrijver van dit stuk. Ook al bevalt die jou niet.

Katootje2
Katootje230 jun. 2019 - 22:39

Norm is voorstander van een beleid dat impliciet of expliciet de dood van vluchtelingen accepteert als een effectief anti-immigratie instrument.

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 jul. 2019 - 6:53

Begin eens met begrijpend lezen, voordat je op grond van iemands beroep een argumentatie afserveert. Punt 1 gaat helemaal niet over het herbergen van vluchtelingen, maar over het niet veroorzaken van de noodzaak tot vluchten: [1. De werkelijke oorzaken aanpakken: werken aan vredespolitiek, stoppen met wapenhandel, stoppen met oneerlijke handelsverdragen. De groeiende ongelijkheid hier en wereldwijd aanpakken.] Over de cijfers achter de oneerlijke handelsverdragen is een goede video gemaakt door therules.org: https://www.youtube.com/watch?v=uWSxzjyMNpU NB Een wetenschappelijke opleiding, zoals die tot epidemioloog, bestaat uit zowel een algemene (meta-) als een specifieke intellectuele ontwikkeling en kennisverwerving. Dit leidt ertoe dat de meeste wetenschappers ook buiten hun directe vakgebied in staat zijn om zeer zinvolle inzichten en scherpe observaties aan kunnen bieden. Het afserveren van de observaties van een wetenschapper uitsluitend op grond van het feit dat deze buiten zijn of haar specialisme treedt is een zwaktebod en leidt tot de verdenking dat de criticaster niet beschikt over betekenisvole logische argumenten danwel niet beschikt over weerwoord op grond van toetsbare feiten.

vdbemt
vdbemt1 jul. 2019 - 8:27

@Eric Donkaew. Norm reageert. Maar niet erg adequaat en niet op inhoud. Zijn samenvatting en conclusie, "Kortom, als resultaat van punten 1 tm 5: iedereen die zijn land wil ontvluchten moet in Europa terecht kunnen", zijn niet juist. Punt 1 en 2 is namelijk gericht op het aanpakken bij de bron, zodat mensen niet hoeven te vluchten. Als Norm nou, ik noem maar wat, redactiemedewerker bij de Telegraaf zou zijn, dan valt dat te begrijpen.

Buitenstaander
Buitenstaander1 jul. 2019 - 12:30

@Joe en Le Chat Botte Ik ben blij dat u begaan bent met mijn lees- of redactionele vaardigheden. en excuus: Ik vatte het verhaal van mevr de epidemioloog voor u te eenvoudig samen. Helaas werd ik gestuurd door punt 1 en 2, die nl (en dat ziet u waarschijnlijk niet maar velen anderen al jaren) echt nog wel een 'tijdje' in beslag gaan nemen, terwijl de rest van de punten in de tussentijd rustig doorstromen, en zelfs stimuleert. Nog los van het feit wat door vluchtelingen overbevolkte landen voor stimulans hebben om zelf de opvang te regelen, als ze zien dat Europa iedereen toch wel gaat opnemen.

Buitenstaander
Buitenstaander1 jul. 2019 - 12:57

@Katootje Dus als ik er niet voor ben om iedereen te accepteren, dan ben ik voor de verdrinkingsdood, zoiets? Zo komt de verkettering in NL. Heerlijk die nuances.

Katootje2
Katootje21 jul. 2019 - 22:25

Norm - Dus als ik er niet voor ben om mensen te laten verdrinken, dan ben ik er voor dat iedereen die zijn land wil ontvluchten in Europa terecht moet kunnen, zoiets? Heerlijk, die rechtse nuances.