Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Schwarzenegger veegt Europa de mantel uit vanwege verslaving aan Russisch gas

  •  
15-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1476 keer bekeken
  •  

Arnold Schwarzenegger heeft Europa opgeroepen om zo snel mogelijk te stoppen met de import van gas en olie uit Rusland. Hij deed dat tijdens een milieuconferentie in Wenen, waar hij sprak op uitnodiging van de Groene Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen.

De 1300 raketten die de Russische agressor in de eerste maanden van de oorlog op Oekraïense steden heeft afgevuurd, kostten 7,7 miljard euro, hield Schwarzenegger zijn gehoor (onder wie Frans Timmermans) voor. “Dat is veel geld. Maar in diezelfde maanden heeft Europa 44 miljard euro overgemaakt naar Rusland voor brandstoffen.”

“De Russen zijn natuurlijk verdrietig dat ze zoveel soldaten en materieel verliezen, maar ze zeggen: ‘Gelukkig hoeven we niet voor de oorlog te betalen. De Europeanen sturen ons geld. Zij betalen voor de oorlog.’ Hoe je er ook naar kijkt: we hebben bloed aan onze handen, omdat we de oorlog financieren.”

Volgens Schwarzenegger ligt de oplossing voor de hand: we moeten afkicken van fossiele brandstoffen. “We hebben alle technologie om dat te doen”, aldus de acteur die helaas nooit president van de VS kan worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Rene_60
Rene_6016 jun. 2022 - 7:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ch0k3r
Ch0k3r16 jun. 2022 - 6:01

... Zei de oud-gouverneur van een staat in een land die de afgelopen 20 jaar flink bezig is geweest met oorlogvoeren elders in de wereld, zodat ze zeggenschap kregen over de olie aldaar. Een land dat liever miljarden extra uitgeeft aan wapens, dan fatsoenlijke zorg voor haar inwoners te regelen. Heeft hij een punt? Ja. Is het hypocriet dat een GOP republikein dat verhaal komt vertellen? Absoluut

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jun. 2022 - 13:59

Conflict and insecurity are the main drivers of hunger, and in Ukraine, their combination is causing the fastest-growing humanitarian crisis in the world. “It is a very complex situation with too many ramifications,” explains this humanitarian who has worked in conflicts for the past two decades. And the problem is by no means limited to having people trapped in the east of the country without access to food. ”The Ukraine conflict has caused upheaval in global food and energy markets, with soaring food and fuel prices putting millions at risk of hunger across the world,” says van der Velden. If it continues unabated, up to 323 million people could face acute hunger in 2022, she warns. Such figures are staggering even for an organization that has been working on the frontlines of conflicts and natural disasters for more than 50 years, saving lives in emergencies but also bringing hope to millions caught in those conflicts through resilience projects. The day the UN barred using hunger and starvation as weapons of war https://reliefweb.int/report/world/day-un-barred-using-hunger-and-starvation-weapons-war Geen interventies op de financiële markten: Commentary: Speculative trading and algorithms are driving up oil prices and creating shortages - Automated trading by investors can lead to "robo-herding" in markets, says the Financial Times' Gillian Tett. https://www.channelnewsasia.com/commentary/inflation-higher-prices-oil-shocks-speculative-trading-2492651#

adriek
adriek15 jun. 2022 - 12:48

Dat onze verslaving aan fossiele brandstoffen ons duur zou komen te staan weten we al tientallen jaren. Maar het geld kruipt waar het niet gaan kan. We zijn tegen kinder- en slavenarbeid maar kopen nog steeds spijkerbroeken van een tientje, liefst goedkoper, we vinden dat dieren een dierwaardig bestaan verdienen maar kopen nog steeds de kiloknaller, we vinden dat de opwarming moet stoppen maar tanken lekker door, al wordt het vier euro. Niet alleen onze leiders en bestuurders (managers zonder werkervaring noemen we ze voor het gemak) zien te weinig samenhang meer tussen de papieren werkelijkheid en de wereld om ons heen. Zo'n wijsneus als Schwartzenegger met zijn vierhonderd miljoen 'op de bank' heeft meer boter op zijn hoofd dan vijfennegentig procent van de bevolking. Hij iemand die de middelen heeft om impact te maken maar houdt het bij een toespraak waarin hij wat open deuren intrapt. Goede daad padvinder!

Kikkerts3
Kikkerts315 jun. 2022 - 10:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jun. 2022 - 11:59

Het is nogal logisch dat de VS niet blij was met Nordstream. De Europese NAVO landen betaalden erg weinig mee aan defensie en tegelijkertijd importeerden ze goedkoop gas uit Rusland. Dit terwijl de Rusland een van de redenen is dat de VS zoveel middelen steekt in defensie. Ik geef de Amerikanen daar wel gelijk in.

Kikkerts3
Kikkerts315 jun. 2022 - 22:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 16:32

Het zou de Paus sieren als hij Putin zou vragen de vijandelijkheden te staken en zich terug te trekken uit de Oekraine. Daarna kan worden onderhandeld over herstelbetalingen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jun. 2022 - 8:14

Natuurlijk is het van belang om de Russen zo veel mogelijk schade toe te brengen. UIteindelijk zal Oekraïne net zo verwoest achterblijven als Afghanistan, maar dat is van minder belang. Voor wie het geduld heeft: Noam Chomsky: Ukraine and Beyond https://www.youtube.com/watch?v=fY8z3k-FgEk

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2022 - 11:54

In Afganistan net als in de Oekraïne moesten de museumdirecteuren en archeologen proberen te voorkomen dat de historische kunstschatten in handen kwamen van plunderaars, in hun geval Taliban. Geen idee hoeveel historisch erfgoed ze hebben weten te redden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jun. 2022 - 8:14

Natuurlijk heeft hij gelijk. Ook al komt het een beetje vreemd over van iemand die een Hummer heeft of had. In tegenstelling tot de VS is Europa / EU niet zelfvoorzienend in de energie behoefte. Nou hadden we er in Europa voor kunnen kiezen om meer energie te winnen met schaliegas en olie. Dat hebben we niet gedaan. Ook hebben we verzaakt om sneller te kijken naar alternatieve bronnen waaronder kernenergie. Ook dit hebben we verzaakt en in Duitsland door Merkel zelfs helemaal stop gezet. De Amerikanen willen al jaren dat we hun LNG afnemen maar LNG is veel duurder dan aardgas uit Russische pijplijnen. Achteraf hadden ze deels gelijk. Europa (EU+) heeft zichzelf gevaarlijk afhankelijk gemaakt van Rusland. Wellicht is het deels gedaan vanuit de gedachte dat als we afhankelijk zijn van elkaar er een evenwicht en dus harmonie ontstaat. Helaas heeft het niet gewerkt.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde15 jun. 2022 - 10:08

LNG is duurder maar kan worden opgeslagen. Opslag ook gebruikt kan worden voor het gewone gas. Dus het bouwen van opslagruimte voor LNG en het aanpassen van de infrastructuur zoals dat nu volop in gang wordt gezet in Rotterdam is wel degelijk een stap in de goede richting.

FreddyvD
FreddyvD15 jun. 2022 - 8:11

We moeten overstappen naar Amerikaans gas omdat zij weer geld nodig hebben om "vrijheid" te brengen aan 1 of andere staat. Sorry hoor, maar de wereld heeft al descennia last van de Amerikaanse agressor die geholpen wordt door haar schoothondjes verzameld in de Navo en nu gaan zij doen alsof ze zo vredelievend zijn? Dat ze dat zelf nog geloven is ongelovelijk. Misschien had Putin moeten zeggen dat de Ukraina massavernietigingswapens hadden, dan had Amerika wel meegeholpen, over mogen dat soort leugens alleen maar van Amerika afkomen?

1 Reactie
erikbos
erikbos15 jun. 2022 - 11:49

We moeten helemaal geen Amerikaans gas afnemen. Maar als je geen gas meer uit Groningen wil halen en je wilt geen 'bloed' gas uit Rusland meer afnemen dan moet je wat. Het lijkt er overigens op dat u nog steeds niet in de gaten heeft dat Poetin Oekraïne is binnengevallen omdat hij vindt dat het bij het Russische Rijk hoort. Dat NAVO provocatie getoeter is voor de goedgelovige Poetin fans. Hij vergelijkt zichzelf al met Peter de Grote: "die terugnam wat Rusland toebehoort."

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jun. 2022 - 7:52

Die Schwarzenegger toch, daar zijn we in Nederland helemaal niet mee bezig. Hier gaat het politieke debat alleen maar over wie de hogere energierekening gaat betalen zodat elke Nederlander zijn welvaart en zijn energieverbruik kan behouden zoals voorheen. Zelf GL zet tegenwoordig in op extra zorgtoeslag ipv besparing (de thermostaat maar een graadje lager) zodat we Russisch gas kunnen blijven verstoken.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas15 jun. 2022 - 16:35

Mensen aan de onderkant kunnen de kachel vaak al niet meer lager zetten, puur omdat ze niet meer stoken. Deze mensen worden nu behandeld als 3de rang burgers. Deze groep mensen leeft niet in de luxe die U hier beschrijft. Een teken dat Uzelf met oogkleppen op leeft.