Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Schutter Wisconsin had racistische motieven'

  •  
06-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sikhtempel.jpg
7 doden bij schietpartij Sikh tempel VS
De schutter die gisteren in het Amerikaanse Wisconsin 7 mensen doodde bij een Sikh tempel had daar mogelijk politieke motieven voor. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News. Het zou gaan om het werk van een ‘blanke racist’ of een ‘skinhead’.
De Amerikaanse autoriteiten zien de schietpartij als ‘binnenlands terrorisme’. Tatoeages op het lichaam van de schutter zouden daartoe aanleiding geven, aldus ABC News.
Zondagochtend opende de schutter het vuur op ongeveer 100 aanwezigen in de sikh-tempel. Daarbij werd hij zelf dodelijk getroffen door een agent die naar de tempel was gekomen na een melding. Hij raakte zelf zwaargewond.
Officieel is nog niets bekend gemaakt over de motieven van de aanslag. Eerder werd gedacht dat medeplichtigen zich in de tempel hadden schuilgehouden met gijzelaars, maar de politie gaat voorlopig uit van één schutter. 
In de VS wonen ongeveer een half miljoen sikhs. Zijn zijn volgelingen van een Indiase goeroe uit de 15de eeuw. Deze goeroe probeerde met een nieuwe religie de islam met het hindoeïsme te verbinden. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bernie2
Bernie26 aug. 2012 - 6:44

Moorddadig geweld door zieke solisten is van alle tijden. Kille vaststelling. Maar de aandacht voor deze massamoordenaars was sinds de megasnelle evolutie van media en haar nieuwe mogelijkheden nog nooit zo groot. Killers die om aandacht vragen worden op hun wenken bediend, want staan luttele seconden na hun trieste daad vaak al met naam en foto op het internet, tv, radio etc. Mediastop is geen optie vrees ik, want nieuwsgeile tv-busjes komen luttele minuten na de daad al vanuit elke windstreek aangeglibberd. Vrije nieuwsgaring enzo. Maar wat is dan nog wel een optie?

vaclavklaus
vaclavklaus6 aug. 2012 - 6:44

Ja. Zou kunnen. Hij zal daar niet toevallig gewandeld hebben en gedacht hebben, wat zal ik nu eens doen? Wat een stompzinnige analyses komen er altijd zo kort op zo'n tragisch incident.

Brusselmans2
Brusselmans26 aug. 2012 - 6:44

Politiek hier, politiek daar. Wel weer meteen makkelijk om daarin te verzanden, en, over het hoofd te zien dat er misschien ook nog andere dingen meespelen? Deze 'aanslag' heeft niks, maar dan ook 0,0 met racistische motieven te maken. De zoon van een van de Sikh slachtoffers (hoofd van de tempel / kerk als ik me niet vergis) Amardeep Kaleka staat op het punt om aan het einde van het jaar een film uit te brengen over 'vrije' energie á la Niclolas Tesla, samen met Dr. Steven Greer. Zie ook www.sirius.neverendlight.com of zie hem aan het werk op: http://vimeo.com/43101753 Tuurlijk, het is wel weer 'toeval' en 'vergezocht' maar er zijn wel behoorlijk wat tegenstrijdige getuigenverklaringen. Eerst werd er gesproken over 4 schutters in zwart, daarna 1 ?? De film maker zelf omleggen zou natuurlijk iets teveel voor de hand liggen dus wat voor signaal kan dan beter af worden gegeven dan het koelbloedig executeren van de vader.... Mooi verpakt in een Skinhead (bestaan die echt nog ??) danwel racistisch jasje, geen haan die er verder nog naar kraait.

Lucyfer
Lucyfer6 aug. 2012 - 6:44

En natúúrlijk weer met een legaal wapen. Het wordt toch eens tijd dat men ervoor uit gaat komen dat dit soort spree killings niet altijd, zoals men steeds beweert zodra het over het wapenbezit gaat in de usa, gebeurt met illegale wapens. En dan maakt het weinig uit of het een racist is of een gek.

Tascam
Tascam6 aug. 2012 - 6:44

Het is wachten op de eerste persoon die Geert Wilders mede-verantwoordelijk acht voor de schietpartij.

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-26 aug. 2012 - 6:44

Maar wachten blijkt niet je sterkste punt. Waarom zo ongeduldig?

Bernie2
Bernie26 aug. 2012 - 6:44

Waarom zit je daarop te wachten Tas, heb je iets met die gedachte?

RonVa
RonVa6 aug. 2012 - 6:44

Stop maar met wachten: "R van brummelen, ma 06 augustus 2012 15:07 Hoog tijd dat de extreem-rechtse bewegingen ook in nederland goed in de gaten gehouden worden. De PVV hoort daar ook bij."

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 aug. 2012 - 6:44

Ach wie weet geeft de dader z'n spoor op internet zelf wel aan wilders een inspiratiebron was, net zoals dat bij Breivik het geval was. Doen hoeven we niet te wachten op vermoedens van collega reaguurders.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 aug. 2012 - 6:44

Daar hoef je niet op te wachten: dat heb je zelf al gedaan. Waarom is me trouwens een raadsel. Wilders is in de VS niet bekend, behalve bij een paar mensen met heel veel geld. Z'n boek was er aan de straatstenen niet kwijt te raken.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 aug. 2012 - 6:44

++ Schutter Wisconsin had politieke motieven ++ >> Dan ben ik toch benieuwd of hij iets specifieks tegen Sikhs heeft en waarom.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 aug. 2012 - 6:44

Als je de Indiase regering vandaag mag geloven vinden veel aanslagen op Sikhs plaats doordat de daders denken dat het moslims zijn, en iets tegen moslims hebben.

dino_radja
dino_radja6 aug. 2012 - 6:44

Hoog tijd dat de extreem-rechtse bewegingen ook in nederland goed in de gaten gehouden worden. De PVV hoort daar ook bij.

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans6 aug. 2012 - 6:44

Ja, want de PVV heeft zoveel zelfmoord terroristen in dienst!!! (behalve politieke zelfmoord dan, die hebben ze genoeg, maar dat terzijde) Maar je hebt wel gelijk dat de PVV een bedreiging voor Nederland is. Maar dat is omdat ze domme dingen zeggen zonder hierover na te denken (komt je misschien wel bekend voor) en niet omdat ze een extreem rechtse organisatie die eventuele aanslagen zou plegen. Het feit dat je ze hiervan beschuldigd, maakt jou radicaler en potentieel gevaarlijker dan de PVV.

[verwijderd]
[verwijderd]6 aug. 2012 - 6:44

Ik ben nu toch wel benieuwd uit naam van welke politieke partij deze schutter heeft gehandeld. Is er al wat meer bekend? Of was de titel gewoon een grapje?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger6 aug. 2012 - 6:44

Gezien de noorse geesteljk labiele idioot, zou deze misschien ook wel eens uit naam van zichzelf hebben kunnen handelen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 aug. 2012 - 6:44

Volgens de 21 eeuw logica is het zeker een terroristische aanslag. Of moet de dader een lange baard hebben en moslim zijn?! Hou op mensen met uw gedraai, normaal paraten schijnt een kunst te zijn, want.......!

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans6 aug. 2012 - 6:44

"normaal paraten schijnt een kunst te zijn, want." En goed spellen zeker ook? Natuurlijk wordt ook weer de Moslim kaart gespeeld. Niet alles gaat over Moslims!!! Dus je hoeft jezelf niet bij elk bericht aangevallen te voelen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 aug. 2012 - 6:44

In de VS heeft men nog geen zekerheid over het motief, maar jullie al wel. Knap hoor.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 aug. 2012 - 6:44

++ In de VS heeft men nog geen zekerheid over het motief, maar jullie al wel. Knap hoor. ++ >> Eigenlijk wilden we deze site Hoop noemen, HOOgbegaafden-Praatgroep, maar dat stond zo EO-achtig...