Joop

Schud verdoving over Oekraïne af

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1104 keer bekeken
  •  
standwithukraine

© cc-foto: wal_172619

Elke Nederlander betaalt gemiddeld twee euro aan gas uit Rusland. We hebben meebetaald aan  de bom die gegooid is op de vluchtelingen bij een treinstation in het Oosten van Oekraïne. Waarom is het dan toch zo moeilijk de thermostaat een paar graden lager te zetten?

Deze morgen gebeurde iets geks toen ik de twee Oekraïense vluchtelingen in ons huis probeerde te vertellen dat Pink Floyd voor het eerst in 28 jaar een nieuw nummer heeft opgenomen. Hey, Hey, Rise UP! is een protestlied, dat gebouwd is rond een opname aan het front van de Oekraïense zanger Andriy Khlyvnyuk van Boombox. Ik raak zo ontroerd door de oude mannen van Pink Floyd dat mijn ogen zich vullen en mijn stem stokt. Het lukt mij simpelweg niet het flintertje goed nieuws te brengen. Mijn reactie is bijzonder, omdat Oekraïne met een golf van liefdadigheid wordt overspoeld, die ik onbewogen aan kan kijken.

Bij het verwerken van leed gaat het precies hetzelfde. Ik sta op met het nieuws op de BBC en het Journaal en ik kan vrij feitelijk registreren dat er een bom is gegooid op een theater, hoewel daar voor de zekerheid 'pas op onze kinderen' op de grond was gekalkt. Of om Pink Floyd te parafraseren: Ik ben onaangenaam verdoofd, uncomfortably numb.

Een slapeloze nacht volgt wel als de jongste vrouw in ons huis vertelt hoe haar vlucht eruit heeft gezien. Ze zit bij buren achter in de auto met haar zus op schoot. Ze hebben een yogamatje bij de hand om zich te kunnen beschermen tegen glassplinters bij een inslag. Ze proberen een overnachtingsplek te vinden, maar staan te laag in de hiërarchie van het leed. De aanwezige vrouwen met jonge kinderen gaan voor en ze worden overal de deur gewezen. Dan klinkt ineens het luchtalarm en de vluchtelingen opeengepakt in de auto trillen van angst. Een voorbijganger loopt achteloos voorbij, een sigaretje rokend. Het alarm blijkt geen luchtaanval aan te kondigen, maar de avondklok. Niets aan de hand dus, maar juist dit onschuldige verhaal doet de diepte van de wanhoop voelen.

Mijn brein lijkt niet in staat de grote rampen op waarde te schatten. Ik reageer net als iemand die een dierbare heeft verloren of onverwachts een Olympische medaille wint en zegt: "Ik geloof dat het nog niet helemaal tot mij is doorgedrongen". Mijn brein heeft een ingebouwd afweersysteem tegen te grote emoties. De ramp in Oekraïne is te groot om te doorvoelen.

Het gevoel van afstomping brengt het risico met zich mee dat je simpelweg accepteert dat de wereld niet ideaal is, zoals ik vaak genoeg heb gedaan bij eerdere rampen. Vreselijk allemaal, maar uiteindelijk haal ik mijn schouders op en pak de draad van mijn leven weer op. Dit keer is het anders, omdat onze zoon naar Oekraïne is gereisd als vrijwilliger en daar twee dames heeft aangetroffen die nergens heen kunnen. Hij belt op en vraagt: "Mag ik ze bij jullie brengen?" Dertig seconden later is het antwoord "Ja" en een dag later hebben we vluchtelingen in huis. Zoonlief brengt het wereldleed terug tot een schaal waarop we iets kunnen betekenen. Niets doen is dan geen optie meer. Ik vermoed dat het David Gilmour, oprichter van Pink Floyd, net zo is vergaan. Hij komt in actie omdat zijn eigen schoondochter een artiest uit Oekraïne is.

Het emotionele systeem in ons brein is gebouwd om alles in onze onmiddellijke nabijheid uit te vergroten, ten koste van de lange termijn of het grote geheel. Wie moeite heeft de thermosstaat een graadje lager te zetten, zou daarom niet het nieuws moeten volgen, maar simpelweg foto's kunnen bekijken over het leven van mensen uit Oekraïne op Instagram. Of bezoek een van de vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. Praat met ze en toon de belangstelling voor de kleine details van hun leven. Ergens in die verhalen vindt u de kleine prikkel die onder de radar van de emotionele afweer binnenkomt en u doet doorvoelen hoe vreselijk het is wat er allemaal speelt. Dat doet pijn, maar waarschijnlijk zult ook u geïnspireerd worden om naar vermogen bij te dragen. Eigenlijk is een extra dikke trui helemaal niet erg.

cc-foto: wal_172619

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 apr. 2022 - 11:07

De thermostaat stond al jaren op 18. Veel lager gaat niet.

Radio-Head
Radio-Head12 apr. 2022 - 8:30

Beste, wat er nu plaats vind en waar honderdduizenden op één of andere manier slachtoffer van zijn, en wat sommige mensen onmenselijk vinden, terwijl het toch weer, gezien de geschiedenis een herhaling van eerdere gebeurtenissen is een gevolg van de verdoving vooraf, verdoving door zelfgenoegzaamheid een een heilig geloof in de maakbaarheidsreligie en en zijn profeten. Werden we niet gewaarschuwd dan, jawel hoor o.a. door Pink Floyd in het nummer "A Great Day for Freedom" van het album de Division Bell. A Great Day for Freedom - Pink Floyd ~Video~ https://www.youtube.com/watch?v=Cfri5tMXfc4 "Now life devalues day by day As friends and neighbours turn away And there's a change that even with regret Cannot be undone" Waters sloot zijn concert van The Wall in Berlijn na de val van de muur af met "The Tide is Turning" (live)-> https://www.youtube.com/watch?v=sFWCAYPWFbs "Who is the strongest Who is the best Who holds the aces The East Or the West This is the crap our children are learning"

2 Reacties
Pater
Pater13 apr. 2022 - 1:54

Onmenselijkheid is zeker een herhaling van de gewschiedenis. Maakt dat de huidige barbarij minder onmenselijk? Maakbaarheidsideologie zou juist uitgegaan zijn van een actievere Ruslandpolitiek, i.p.v. ons in slaap te laten sussen onder invloed van Mutti Merkel.

Radio-Head
Radio-Head13 apr. 2022 - 7:46

Beste Pater, Het is niet onmenselijk, het is juist een menselijk fenomeen. Het geloof in maakbaarheid maakt dat we het onmenselijk noemen, om daarmee te kunnen denken dat het zich niet zal herhalen. Alleen al het denken in `The good and the bad guys´, maakt duidelijk dat maakbaarheid er bij velen diep in gehamerd zit, en Geo Politiek schijnbaar niet bestaat. Een opinie: https://www.groene.nl/artikel/escalatiespiraal

CeesRotteveel
CeesRotteveel12 apr. 2022 - 8:24

De oorlog in Oekraïne is Poetin volledig uit de hand gelopen: “Ik heb nog zo gezegd, géén bommetje!” In het Groot Russisch Rijk der Tsaren sprak de elite frans. In zijn hang naar het verleden heeft Poetin vorm gegeven aan de begrippen fraternité en liberté door zijn broeders in Donbas te bevrijden. Helaas heeft hij maar een oppervlakkig begrip van egalité. In een ding heeft Poetin gelijk: Het is geen oorlog. Oekraïne is bezig met vuil ruimen. Als alles voorbij is, hoop ik op een grondig onderzoek naar de mate waarin de EU en m.n. Nederland heeft bijgedragen in de schoonmaak artikelen. Ik herken een gespleten tong en Eva die nog steeds verzot is op appeltjes. Sommige dingen veranderen nooit. Bedenk dat is aangetoond dat bij voetballen het koppen kan leiden tot dementie, wat dacht u van het gehobbel van langdurig in het zadel zitten.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 apr. 2022 - 11:30

Ook in het Ottomaanse rijk werd veel Frans gesproken, met name door de niet-Moslemse elites. Frans was ook de taal van de internationale diplomatie.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2022 - 4:01

Wat diplomatiek betreft sprak heel Europa Frans net zoals ooit heel Europa Latijn sprak en ze nu Engels spreken. Frans was voor de elite een Europeesche taal.