Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schrijvers dreigen Bezig Bij te verlaten vanwege boek Israël-criticus

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
aboujahjah
De auteurs van de Bezige Bij dreigen op te stappen omdat de uitgeverij een boek gaat uitbrengen van Dyad Abou Jahjah, een Belgische schrijver en activist van Libanese afkomst die in Nederland vooral bekend staat als oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een belangenorganisatie voor Arabische immigranten in Europa.
Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring vragen zich in de NRC. Next af of ze wel willen blijven met Abou Jahjah als auteur. Het boek dat in september van hem uit moet komen, heet Pleidooi voor radicalisering. Durlacher zegt in de Groene  het volgende:
"Iemand die het woord zionisten gebruikt voor joden en zichzelf een fanatiek antizionist noemt, tja, hoe noem je zo iemand? Kennelijk is het sociaal aanvaardbaar geworden om je zo uit te laten in intellectuele kringen. Dat voelt erg onveilig, moet ik zeggen."
Het is opmerkelijk dat strijders van het vrije woord zich allen zo verzetten tegen de vrijheid van meningsuiting van een ander. Eerder liet ook Theodor Holman zich  negatief uit over de auteur.
"Abou Jahjah ‘de pooier van de profeet’ (Theo van Gogh) tekent een contract bij De Bezige Bij. Zijn ze gek geworden? Jahjah is de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden."
Abou Jahjah reageert op de ophef en bekritiseert de auteurs om hun dubbele moraal. Volgens hem zouden zij zelf genoeg controversiële uitspraken doen. Zoals bijvoorbeeld een Leon de Winter die voorstelde om Palestijnen te steriliseren om de bevolkingsgroei in Palestina te stoppen.
"Het zijn auteurs die binnen een bepaalde niche bij de uitgeverij horen, die zelf ook niet onbesproken zijn in hun uitlatingen. Een uitgeverij is een bedrijf, geen politieke partij. Ze doen net alsof ze iemand van de Taliban hebben binnengehaald."
In bovenstaande video zie je een gesprek tussen Abou Jahjah en de voormalige Antwerpse politiechef Luc Lamine met wie hij in 2002 een heftige confrontatie aanging, tijdens rellen in Antwerpen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.