Joop

Schrijver Kinderboekenweekgedicht Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen

  •  
04-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19490 keer bekeken
  •  
ANP-378233229

De schrijver van het Kinderboekenweekgedicht Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen. Dat heeft de CNPB, de organisator van de boekenweek, laten weten. De afgelopen dagen was rumoer ontstaan op sociale media vanwege de keuze voor Lammers, omdat die in het verleden een gedicht – voor volwassenen – schreef met als onderwerp een pedofiele relatie tussen een kind en zijn voetbaltrainer.

De 29-jarige Lammers won in 2018 nog een Zilveren Griffel voor zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken was', het allereerste Nederlandse transgenderprentenboek. Ook schreef hij gedichten voor volwassenen, en een daarvan bleek reden voor sociale mediagebruikers uit zekere hoek om de schrijver te cancelen. Het gewraakte gedicht, De Trainer, beschrijft de seksuele escalatie van de relatie tussen een jongen die op de basisschool zit, met zijn volwassen voetbaltrainer.

Aangevoerd door semi-BN’er Monique Smit ontstond op sociale media een storm onder opvallend veel twitteraars met Nederlandse vlaggetjes in hun profiel en veel cijfers in hun gebruikersnaam. Met termen als ‘viezerik’ en ‘pedofiel’ werd het CPNB bestookt met oproepen om Lammers aan de kant te zetten.

De CPNB liet eerder weten achter de keuze voor Lammers te blijven staan. In een reactie liet de stichting weten: “Het is de CPNB bekend dat Lammers naast kinderboeken ook literatuur voor volwassenen schrijft. Het betreft hier verhalen die ook in literaire tijdschriften zijn afgedrukt en soms zijn ze geschreven om te schokken en schuren.”

"Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard", liet Lammers zaterdag weten. "De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken."

CPNB liet na de beslissing van Lammers weten "met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs." De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over "een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Wimtel
Wimtel5 feb. 2023 - 19:38

Wat Sam V schrijft, gaat ook door mijn hoofd, Je mag boeken lezen waarin de ergste misdaden worden gepleegd, of boeken waarin mensen daar over fantaseren. In vele computerspellen vloeit het bloed alsof het echt is. Ik heb "De trainer" gelezen. Ik begrijp dat het een situatie beschrjft gebaseerd op iets dat echt is gebeurd. Kijkende naar andere boeken, vind ik niet dat hij grenzen overschrijdt. De tekst moedigt anderen niet aan om dit ook te doen. Oh ja, ik ben zelf ook jong geweest, en kan mij wel plaatsen in het verhaal. Hoe je het wendt of keert, het komt voor dat minderjarigen zich (tijdelijk?) aangetrokken voelen tot volwassenen. Je kunt in mijn ogen niet verbieden dat iemand daar iets over schrijft (bijvoorbeeld en eigen levenservaring). Dat de schrijver doodsbedreigingen mag ontvangen en zich daardoor terug moet trekken, vind ik triest. Ik krijg het bijna benauwd van wat ik op het web tegenkom. Ik voel mij zelfs beperkt bij het schrijven van deze reactie. Als je iets niet meer mag doen als er een kans bestaat dat iemand zich door dat iets laat inspireren, dan hebben we even biomassa genoeg voor energie-opwekking en heeft de overheid (handhaving en Rechtspraak) geen tijd meer voor echt belangrijke dingen. Ik mag dan ook de nodige technische artikelen offline halen.

2 Reacties
Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 20:22

"Ik heb "De trainer" gelezen. Ik begrijp dat het een situatie beschrjft gebaseerd op iets dat echt is gebeurd. Kijkende naar andere boeken, vind ik niet dat hij grenzen overschrijdt. De tekst moedigt anderen niet aan om dit ook te doen. Oh ja, ik ben zelf ook jong geweest, en kan mij wel plaatsen in het verhaal. " Bovendien is het verhaal voor volwassenen geschreven, niet voor kinderen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2023 - 11:28

Volrin Echt gebeurd of niet, het blijft m.i. een karakter.

Ivan61
Ivan615 feb. 2023 - 19:01

Nederland wordt steeds zieliger. Een kunstenaar bedreigen en zijn of haar werk misbruiken voor eigen agenda. Kunst moet uitdagen en als je iets niet bevalt loop dan door. De wereld is groot genoeg.

Sam V
Sam V5 feb. 2023 - 12:52

Ik ben wel benieuwd of de mensen die hier aangeven dat het verhaal niet kan, het wel vinden kunnen dat er in een fictief verhaal een moord wordt gepleegd op een kind of door een kind.

4 Reacties
Geert Hommel
Geert Hommel5 feb. 2023 - 13:57

Er is wel een verschil met het opvoeren met een door een volwassen man, de schrijver, bedacht minderjarig kind die nagenietend en naar meer verlangend verhaalt van seksueel misbruik door een volwassen mannelijk personage.

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 18:58

@Geert Waar en hoe in dat verhaal wordt dat als iets goeds neergezet?

Zandb
Zandb6 feb. 2023 - 8:03

Geert U stelt zich als de maat der dingen op. U weet wat kinderen en volwassenen denken of erger nog, u schrijft voor wat ze moeten denken. Het is nou eenmaal onmogelijk, hebt u besloten, dat een kind kan (na)genieten van een verboden seksuele relatie. En ook al is dit verhaal gebaseerd op een werkelijkheid, dat doet er voor u niet toe: allemaal onzin.

onyxcumulus
onyxcumulus6 feb. 2023 - 10:34

@Geert Hommel 5 feb. 2023 - 14:57 Jij denk meteen aan plas-poepseks en uitwonen. Het vunzige om het meteen aan te merken als seksueel misbruik zit dus echt tussen jouw oren

Geert Hommel
Geert Hommel5 feb. 2023 - 12:45

De natuurlijk belachelijke doodsbedreigingen mogen andersom niet als excuus gelden om de schrijver te ontzien waar het om De Trainer gaat. De schrijver, een volwassen man, kruipt in dit verhaal welbewust in de huid van een minderjarig kind en laat deze vergenoegd verlangen naar een voortzetting van eerdere pedoseksuele ervaringen met een hem misbruikende volwassen man. Het zou goed zijn om een beeld te krijgen delen van deze teksten te lezen zodat ieder voor zich een oordeel kan vormen. Ik heb dat gedaan en mijn oordeel is dat Lammers vergaand grenzen overschrijdt.

5 Reacties
Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 14:37

"Ik heb dat gedaan en mijn oordeel is dat Lammers vergaand grenzen overschrijdt. " Om wat de schrijver heeft geschreven of wat u er in leest. Ik hoor namelijk van andere lezers andere opvattingen, waaronder dat het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van een vriend. Dat iets geschreven wordt betekend niet automatisch dat het verheerlijkt wordt. Diezelfde droginterpetatie werd namelijk ook toegepast op Catcher in the Rye.

Geert Hommel
Geert Hommel5 feb. 2023 - 15:26

Volwassen man Pim Lammers schrijft vanuit het perspectief van een minderjarig kind, een door hem gecreëerd personage die zaken beleeft zoals Lammers deze bedacht heeft, waar deze door Lammers bedacht geniet en verlangt naar meer seks met een hem misbruikende volwassen man.

Olav Meijer
Olav Meijer5 feb. 2023 - 15:33

@ Geert Hommel: Het gaat om een fenomeen dat soms in de werkelijkheid echt voorkomt: dat kinderen intiem (seksueel) contact zoeken met volwassenen. (Ook Lammers baseert zijn verhaal op reële gebeurtenissen). Vaak willen volwassenen dit domweg niet ondrer ogen zien. Dat doet natuurlijk niets af aan de verantwoordelijkheid van volwassenen om er op verantwoordelijke wijze mee om te gaan. Er is natuurlijk een machtsverschil. Waarom zou dit fenomeen niet literair mogen worden beschreven?

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 18:59

@Geert "Volwassen man Pim Lammers schrijft vanuit het perspectief van een minderjarig kind, een door hem gecreëerd personage die zaken beleeft zoals Lammers deze bedacht heeft, waar deze door Lammers bedacht geniet en verlangt naar meer seks met een hem misbruikende volwassen man." Dat is dus niet waar, het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en nogmaals dat iets beschreven wordt betekend niet dat het verheerlijkt wordt.

onyxcumulus
onyxcumulus6 feb. 2023 - 10:37

Ach Geert, wie weet heeft Lammers een echte relatie gehad met een oudere en heeft daar van genoten. We hebben het dan zeker niet over misbruik, maar gebruik maken van de geiligheid van jonge mensen...ja ook kinderen zijn jonge mensen met al hun wensen en uitprobeersels. Nogmaals het misbruik zit tussen jouw oren.

Markzelluf
Markzelluf5 feb. 2023 - 11:10

Remco Campert en vooral Louis Paul Boon (Mieke Maaike!), zouden nu geen leven hebben. Het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid is voor sommigen best lastig. Al snap ik het morele dilemma wel als mensen zich laten ‘inspireren ‘ door dergelijke schrijvers. Dan betekent vooruitgang soms ook stoppen

4 Reacties
Beisser
Beisser5 feb. 2023 - 12:39

[' Al snap ik het morele dilemma wel als mensen zich laten ‘inspireren ‘ door dergelijke schrijvers.'] Ik zie dat morele dilemma niet. Als mensen zich laten 'inspireren' ligt dat aan henzelf. Niet aan de schrijver ! Niet de schrijver moet aangepakt worden, maar de idioot die zich laat 'inspireren'. En de nog grotere idioot die het de schrijver verwijt en hem met de dood bedreigt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 feb. 2023 - 19:11

Als mensen zich laten 'inspireren' ligt dat aan henzelf. Niet aan de schrijver ! Nou Beiser, hoewel ik dat met je eens ben wordt dat hier in vele gevallen niet onderschreven.

Beisser
Beisser5 feb. 2023 - 22:08

['Nou Beiser(sic), hoewel ik dat met je eens ben wordt dat hier in vele gevallen niet onderschreven. '] Noe en? betekent dat dat wij, jij en ik, ongelijk hebben?

Bert van der Neut
Bert van der Neut6 feb. 2023 - 13:54

Beisser, nee dat betekent het zeker niet. Het viel me alleen op.

Brutus de tweede
Brutus de tweede5 feb. 2023 - 11:06

De woede lijkt te ontstaan omdat de schrijver normalisering van pedofilie lijkt te promoten. Weet niet of dat ook daadwerkelijk zo is omdat ik sowieso dat "gedicht" niet ga lezen. Mocht een poging tot normalisering inderdaad het geval zijn, vind ik dit zeer treurig

3 Reacties
Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 13:02

En dan zijn doodsbedreigingen opeens gerechtvaardigd?

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 feb. 2023 - 13:20

Doodsedreigingen zijn nooit gerechtvaardigd.

onyxcumulus
onyxcumulus6 feb. 2023 - 10:39

Niet lezen, maar wel al een oordeel klaar hebben..*zucht*

Oki Doki
Oki Doki5 feb. 2023 - 10:58

Doodsbedreigingen zijn inderdaad niet goed. Maar wat een raar verhaal is dat, "De Trainer". Persoonlijk heb ik als kind zijnde nooit de behoefte gehad om seks te hebben met volwassenen. Dit soort seksuele verleiding van een kind doe je naar mijn mening niet voor het kind omdat het kind daar naar mijn mening geen behoefte aan heeft. Laat kinderen gewoon kinderen zijn en laat ze hun eigen seksualiteit ontwikkelen met leeftijdsgenoten, dat lijkt me het beste voor die kinderen in ieder geval.

2 Reacties
Beisser
Beisser5 feb. 2023 - 12:42

Het gaat om een gedicht! Een verzinsel! Fictie! Fantasie! Heeft niets met de werkelijkheid uitstaande!

Oki Doki
Oki Doki5 feb. 2023 - 18:52

@ Beisser Ja, dat is zo, de doodsbedreigingen en andere bedreigingen zijn daarom niet op z'n plaats.

weereenmening
weereenmening5 feb. 2023 - 10:43

Ik snap dat het CPNB graag de controverse opzoekt. Echter een schrijver die pedofilie ophemelt belonen voor het schrijven van kindergedichten is niet een goede keuze.

8 Reacties
Gaitj
Gaitj5 feb. 2023 - 11:56

ik ben benieuwd hoe u tot de conclusie bent gekomen dat de auteur pedofilie ophemelt.

korheiden
korheiden5 feb. 2023 - 12:25

Mee eens. Bedreigingen zijn erg fout, maar de keuze van het CPNB is een onjuiste.

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 13:03

Kunt u ook daadwerkelijk aantonen dat de schrijver in kwestie pedofilie ophemelt?

weereenmening
weereenmening5 feb. 2023 - 13:32

@Volrin De auteur schrijft: "Een 'warm' gevoel trekt door kruipend door Jaspers lichaam". Laat weinig aan de verbeelding over. Of lees jij hier een waarschuwing in m.b.t. de effecten van pedoseksuelen op hun slachtoffers.

M. Grootendorst
M. Grootendorst5 feb. 2023 - 16:17

@korheiden Gezien de boeken die hij voor kinderen schrijft, en daar gaat het om, een prima keus. Misschien speelt het met de reageerders mee dat hij homo is? Ik begin steeds meer radicale homofobie te bespeuren, waarbij de kinderen altijd als reden genoemd worden. Het essay wat hij schreef gaat over de ervaring van een vriend van hem en wat het deed bij die vriend. Er wordt niets verheerlijkt! Of je moet er zelf opgewonden van worden..... In elk geval ben ik benieuwd wanneer de boeken Carry Slee op dezelfde manier gecanceld gaan worden.

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 19:01

@weereenmening "@Volrin De auteur schrijft: "Een 'warm' gevoel trekt door kruipend door Jaspers lichaam". Laat weinig aan de verbeelding over. Of lees jij hier een waarschuwing in m.b.t. de effecten van pedoseksuelen op hun slachtoffers." Je citeert één zin, waarin de beleving van een personage wordt beschreven, dat bewijst niet dat de auteur dit als moreel verantwoord beschrijft. Volgens die 'logica' kun je elk boek dat vanuit het perspectief van een moordenaar wordt beschreven beschuldigen van het ophemelen van moorden.

weereenmening
weereenmening5 feb. 2023 - 20:22

@Volrin Ik ben vrij ruimdenkend maar bijvoorbeeld een boek waarin de Holocaust verheerlijkt zou worden zou ik ook afkeuren. En van mij hoeft een schrijver die pedofilie verheerlijkt iig ook geen prijs te krijgen. Als dat een rare mening is het zij zo.

Volrin
Volrin6 feb. 2023 - 5:04

@weereenmening "@Volrin Ik ben vrij ruimdenkend maar bijvoorbeeld een boek waarin de Holocaust verheerlijkt zou worden zou ik ook afkeuren." Maar pedofilie wordt niet verheerlijkt in dat verhaal. Net zo min als de Holocaust wordt verheerlijkt in Het Achterhuis. "En van mij hoeft een schrijver die pedofilie verheerlijkt iig ook geen prijs te krijgen. Als dat een rare mening is het zij zo." Het is een fantastische mening, omdat de schrijver in kwestie pedofilie niet verheerlijkt.

khuat
khuat5 feb. 2023 - 10:39

In het draadje van Monique Smits met 91 reacties komt geen enkele doodsbedreiging voor. Of haar verontwaardiging over de keuze van de CPNB terecht is of niet laat ik in het midden. Maar ze mag die onvrede van mij best uiten. Vrijheid van meningsuiting; ja toch, niet dan.

Menerie
Menerie5 feb. 2023 - 10:13

Bedreigen is natuurlijk absurt. Maar de teksten van de schrijver zijn voor mij wel misselijk makend.

3 Reacties
RuuDW
RuuDW5 feb. 2023 - 11:32

@Menerie, De teksten zijn gebaseerd op de ervaringen uit de jeugd van een bekende van Lammers. Niet de teksten van Lammers zijn misselijk makend, maar de handelingen van de trainer, evenals de bedreigingen van de mensen die een mening vormen naar aanleiding van een twitter bericht, zonder zich verder te verdiepen in essay uit 2015.

Menerie
Menerie5 feb. 2023 - 11:48

Als je het essay hebt gelezen (ik ben na een tijdje gestopt vanwege de inhoud), dan heb je een prima mening over waarom iemand dat zou willen opschrijven. Neemt niet weg dat bedreigen absurt is.

Beisser
Beisser5 feb. 2023 - 12:46

Helemaal met RuudW eens. Had het niet beter onder woorden kunnen brengen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2023 - 9:28

Te gek voor woorden!

2 Reacties
Menerie
Menerie5 feb. 2023 - 11:29

U heeft het over de gedachten en teksten van de schrijver?

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 13:03

@Menerie Wat zijn dan de gedachten van die schrijver?

Backtobasics
Backtobasics5 feb. 2023 - 7:51

Opvallend elke keer wat voor buitenpropotonele agressieve hysterie er onstaat bij bepaalde types wanneer het iets met sexualiteit te maken heeft. Waar het vroeger degelijke types met lange rokken waren die voornamelijk in kleine dorpjes woonden , zijn het nu vaak oppervlakkige materialistische types.

1 Reactie
M. Grootendorst
M. Grootendorst5 feb. 2023 - 16:19

En nieuwe zwarte rokken in de vorm van allerlei christelijke fundamentalistische groepen, deels geïnspireerd uit de VS, een niet uit te roeien schimmel.

oproerkraaier
oproerkraaier5 feb. 2023 - 2:46

Ik zou hetzelfde doen. Het is volkomen zinloos om dergelijke trieste figuren in discussie te gaan. Het zal wel aan links liggen. /s

Finn Sorgdrager
Finn Sorgdrager5 feb. 2023 - 1:08

Doodsbedreigingen zijn in ieder geval fout. Dat geldt ook voor openlijk fantaseren over kindermisbruik. Pim Lammers deed dat als volwassen man door in zijn boek een kind vergenoegd en vol verlangen te laten fantaseren over seks met een dit kind seksueel misbruikende volwassen man. Hier in Nederland werd dichter Marieke Lucas Rijneveld alleen al gecanceld omdat deze bij een spoken word - vertaling van een zwarte schrijfster niet de blijkbaar verlangde zwarte huidskleur bezat. Rijneveld is daarnaast zelf een voorbeeld van een gender-wisseling waar Lammers dit alleen maar als verdienmodel misbruikt net als zijn fantasieën als volwassen man over seks met kinderen.

2 Reacties
Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 13:05

"Dat geldt ook voor openlijk fantaseren over kindermisbruik. Pim Lammers deed dat als volwassen man door in zijn boek een kind vergenoegd en vol verlangen te laten fantaseren over seks met een dit kind seksueel misbruikende volwassen man." Werkelijk? Welk boek was dat? Want in dit artikel wordt enkel een gedicht genoemd dat over pedofilie gaat, niet het ophemelt.

Olav Meijer
Olav Meijer5 feb. 2023 - 15:23

@ Finn Sorgdrager: [Dat geldt ook voor openlijk fantaseren over kindermisbruik. Pim Lammers deed dat als volwassen man door in zijn boek een kind vergenoegd en vol verlangen te laten fantaseren over seks met een dit kind seksueel misbruikende volwassen man.] Het verhaal is volgens Lammers geschreven op basis van reële ervaringen van een vriend van hem. Dat is plausibel. In mijn omgeving heb ik vroeger iemand gekend die vertelde over een zelfde soort ervaringen. Gewild intiem contact dus. Het gaat dus om een stuk werkelijkheid, die niet verdoezeld hoeft te worden. Trouwens, ook niet eens als het puur om fictie zou gaan. Iets anders is, dat kinderen en jongeren in de opvoeding gewapend moeten worden tegen de risico's van seksueel misbruik.

BartP2
BartP24 feb. 2023 - 21:52

Ik ben nu toch wel benieuwd naar de complete tekst van dat verhaal uit 2015. Dus niet slechts de fragmenten die de wappies op sociale media plaatsen. Iemand die het wél helemaal gelezen beweerde in de reakties op nu.nl dat het verhaal juist een aanklacht is, dat kindermisbruik zo openlijk plaats kan vinden.

Olav Meijer
Olav Meijer4 feb. 2023 - 21:32

Nou nou, wie "cancelen" nou eigenlijk? En moet nu ook Wladimir Nabokofs roman "Lolita" (uit 1955!) (opnieuw) verboden worden?

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-24 feb. 2023 - 22:02

Degene die een relaas (verhaal, literatuur, getuigenis) niet kunnen loskoppelen van eigen driften zouden willen dat het niet te lezen was en opteren voor verbieden. Diegene die weten dat bepaalde beelden door bepaalde mensen niet in het juiste kader geplaatst kunnen worden kiezen voor een benadering die -juist - die zwakke nu benoemt als woke. Terwijl met voor die zwakke juist dat wordt voorgesteld dat hij ergens zoekt om zichzelf te beschermen. Maar alleen acceptabel is als het zelfcensuur was. Een ander met een goed idee noemen we woke. Veel plezier ermee.

Finn Sorgdrager
Finn Sorgdrager5 feb. 2023 - 1:19

Nee want Nabokov schreef in tegenstelling tot Lammers niet vanuit het perspectief van een kind. Lammers schrijft vanuit een minderjarig kind over een verlangen naar meer pedoseksuele ervaringen door een hem misbruikende volwassen man naar al eerder door deze volgens Lammers als prettig beleefde dergelijke ervaringen. Nabokov, bovendien een heel veel betere schrijver, beschreef alles vanuit een tragische mannelijke hoofdpersoon die zichzelf verloor in een verboden verlangen zonder deze ervaringen op te hemelen.

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 13:06

@Finn "naar al eerder door deze volgens Lammers als prettig beleefde dergelijke ervaringen." Bron?

Pera71
Pera714 feb. 2023 - 19:52

Gelukkig is het vanzelfsprekend dat bekende wappie opruiers en Wefkeffers zoals Monique Smit gewoon door kunnen gaan met hun kleutershows zonder doodsbedreigingen. Degenen die klagen over ‘polarisatie’ als een conflict tussen twee gelijkwaardige partijen vergeten dat het geweld van een kant komt. Onze soort mensen, die zich laat vaccineren, gelooft in de wetenschap, die niet achter iedere boom het Wef zien, die onderscheid maken tussen fictie in een roman en realiteit, reageert niet primitief in een stuip als bovengenoemde en slaat niet links en rechtsom bedreigend om zich heen.

Adaestuo
Adaestuo4 feb. 2023 - 18:54

Wanneer je haar betreffende demagogische draadje op haar Twitter account bekijkt zie je aan allerlei reacties heel goed met welk slag mensen je van doen hebt. Zo schrijft bijvoorbeeld ene Michel @hissinkmichel dit: "Sinds Soros zich met (school)boeken bemoeid is het helemaal mis." Onmiskenbaar een extreem heftige antisemitische uitspraak. En het bewijst dat ook Monique een antisemiet, want alleen antisemieten tolereren antisemieten.

5 Reacties
Dexter6
Dexter64 feb. 2023 - 22:01

'Onmiskenbaar een extreem heftige antisemitische uitspraak. ' Kun je ook uitleggen wat er dan 'onmiskenbaar' antisemitisch aan is? Want kritiek op George Soros moet toch gewoon kunnen? Daar heeft zijn Joodse achtergrond weinig mee te maken.

michellekepen
michellekepen4 feb. 2023 - 22:03

Adaestuo, Je doet nogal boude uitspraken. Over iemand op Twitter(!). (een naamgenoot van me, ene 'Michel @hissinkmichel') Ben er even ingedoken, want "Onmiskenbaar een extreem heftige antisemitische uitspraak" trekt de aandacht, zeker wanneer je ziet waar je dit op baseert. Wat blijkt? Deze Hissink heeft het slechts over alle clubs die Soros sponsort. Werkelijk nergens, in geen enkele(!) tweet, kan ik jodenhaat terugvinden. Sterker nog, de woorden [ jood, joden, joods, jodendom, jodenhaat, antisemtisme etc. ] neemt de door jou beschuldigde, zelfs nul keer in de mond....

Adaestuo
Adaestuo5 feb. 2023 - 12:32

O, het is niet meer dan objectieve kritiek op Soros? Er staat anders niets wat als zodanig kan worden benoemd, echt helemaal niets van dat alles. Behalve dan dat het om de joodse achtergrond van Soros gaat. Dat is heel duidelijk. Iets wat jullie allebei heel goed weten maar desondanks toch hardnekkig willen ontkennen. Er staat verder geen enkele uitleg/toelichting van de genoemde Michel bij, dat wordt er enkel maar bij bedacht door jou, michellekepen. Dat hij de woorden jood, joods, joden of jodendom niet gebruikt pleit hem dus niet vrij. De suggestie die Michel wekt is dat Soros "zich met (school)boeken bemoeid". En laag-bij-de-grond insinueert hij zelfs ook dat Soros kinderen wil blootstellen aan pedoseksuelen. De aloude mythe dat joden niet joodse kinderen de meest erge dingen wil (laten) aandoen klinkt hoorbaar door. Dat antisemiet zijn vandaag de dag wederom buitengewoon hip is zal mij er niet toe bewegen om me er tegen uit te spreken, en dat twee bijdhandjes hier daardoor half op tilt slaan zal mij dus een rotzorg zijn. Begin niet te te zwammen over nuance wanneer daar geen sprake van is. De context in de tweet van jullie vriendje is nergens te vinden omdat deze niet bestaat.

Adaestuo
Adaestuo5 feb. 2023 - 12:39

Correctie: zal mij er niet toe bewegen om me er niet meer tegen uit te spreken.

Dexter6
Dexter65 feb. 2023 - 15:47

@Adaestuo 'Behalve dan dat het om de joodse achtergrond van Soros gaat. Dat is heel duidelijk. Iets wat jullie allebei heel goed weten maar desondanks toch hardnekkig willen ontkennen. ' Waar staat dat dan? Kun je dat quoten? Volgens mij is er maar één iemand die bij die uitspraken meteen aan de Joodse achtergrond van Soros denkt en dat ben jij. En vervolgens projecteer je dat op ons.. 'dat twee bijdhandjes hier daardoor half op tilt slaan zal mij dus een rotzorg zijn.' Kennelijk niet, je kraamt onzin uit; daar spreken we je op aan en vervolgens ga je wild om je heenslaan en mij en MichelleKepen beschuldigen van antisemitisme. Ik zag overigens dat je 'beroempt' bent Adaestuo, op Twitter!

Dexter6
Dexter64 feb. 2023 - 18:44

Bah wat triest.

Volrin
Volrin4 feb. 2023 - 18:27

Triest.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 feb. 2023 - 16:30

"Het gewraakte gedicht, De Trainer" Redactie, het betreft een kort verhaal, geen gedicht.

3 Reacties
michellekepen
michellekepen4 feb. 2023 - 20:55

Kennelijk niet gelezen. Maar napraten en vervolgens ook nog zelf foutief invullen....

Pogingtotratio
Pogingtotratio5 feb. 2023 - 9:45

Of ze kennen het verschil tussen een gedicht en een verhaal niet eens.

Volrin
Volrin5 feb. 2023 - 13:07

Bedankt voor de verduidelijking!