Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schrijver Kinderboekenweekgedicht Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen

  •  
04-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20480 keer bekeken
  •  
ANP-378233229

De schrijver van het Kinderboekenweekgedicht Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen. Dat heeft de CNPB, de organisator van de boekenweek, laten weten. De afgelopen dagen was rumoer ontstaan op sociale media vanwege de keuze voor Lammers, omdat die in het verleden een gedicht – voor volwassenen – schreef met als onderwerp een pedofiele relatie tussen een kind en zijn voetbaltrainer.

De 29-jarige Lammers won in 2018 nog een Zilveren Griffel voor zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken was', het allereerste Nederlandse transgenderprentenboek. Ook schreef hij gedichten voor volwassenen, en een daarvan bleek reden voor sociale mediagebruikers uit zekere hoek om de schrijver te cancelen. Het gewraakte gedicht, De Trainer, beschrijft de seksuele escalatie van de relatie tussen een jongen die op de basisschool zit, met zijn volwassen voetbaltrainer.

Aangevoerd door semi-BN’er Monique Smit ontstond op sociale media een storm onder opvallend veel twitteraars met Nederlandse vlaggetjes in hun profiel en veel cijfers in hun gebruikersnaam. Met termen als ‘viezerik’ en ‘pedofiel’ werd het CPNB bestookt met oproepen om Lammers aan de kant te zetten.

De CPNB liet eerder weten achter de keuze voor Lammers te blijven staan. In een reactie liet de stichting weten: “Het is de CPNB bekend dat Lammers naast kinderboeken ook literatuur voor volwassenen schrijft. Het betreft hier verhalen die ook in literaire tijdschriften zijn afgedrukt en soms zijn ze geschreven om te schokken en schuren.”

"Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard", liet Lammers zaterdag weten. "De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken."

CPNB liet na de beslissing van Lammers weten "met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs." De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over "een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.