Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schorsing dreigt voor Baudet wegens voortdurend overtreden anti-corruptieregels Tweede Kamer

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2130 keer bekeken
  •  
ANP-440797142

De Tweede Kamer wil Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, dwingen zich te houden aan anti-corruptieregels van het parlement. De politicus weigert dat tot nu toe en houdt zijn nevenfuncties, inkomsten en giften geheim. Acht fracties hebben daarom een officiële klacht ingediend tegen Baudet. Bij veroordeling kan hij voor een maand geschorst worden, onthult RTL Nieuws.

VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt sturen een brief naar de speciale commissie van de Kamer die toeziet op integriteit van de volksvertegenwoordigers. Die commissie heef Baudet al eerder gewezen op overtredingen van de regels maar de FvD'er volhardt in zijn overtredingen.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wijst erop dat de Tweede Kamer wetten maakt die gelden voor iedereen. "Baudet weigert zich te houden aan de regels die we hier hebben afgesproken en dan volgt dus straf, als het aan mij ligt."  GroenLinks-voorman Jesse Klaver: "Hij heeft een berisping gehad en trekt zich er niks van aan. Hij heeft zijn bijverdiensten en nevenfuncties nog steeds niet opgegeven en dat is niet acceptabel. Daarom dienen we met een aantal fractievoorzitters opnieuw een klacht in."

Baudet zegt in een reactie dat hij het niet eens is met de regels en zich er daarom ook niet aan wil houden. Hij vindt dat een Kamerlid in het geheim moet kunnen bijklussen. "Het Kamerlid moet een heel ander soort rol hebben dan zij denken dat het moet zijn."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 jun. 2022 - 10:45

Te vrezen valt de animositeit der monkelende massa's, zich miskend wentelend in misnoegen tussen de brokstukken van beloofd Borealië. Want hen was door de Leider immers Nationale Wedergeboorte beloofd?

Peace ....
Peace ....22 jun. 2022 - 9:09

Och ... denkt baudet .. een maandje extra vacantie is leuk meegenomen. en nog de mazzel dat zijn belastingaangiftes niet openbaar gemaakt kunnen worden.

Paul250371
Paul25037122 jun. 2022 - 8:57

Hypocriete extreem rechtse draak.

Bernie2
Bernie222 jun. 2022 - 8:25

Een 'Al Capoontje'. De boreale fascist wordt niet wegens gevaar voor voor de staatsveiligheid inhoudelijk aangepakt en verwijderd uit ons democratisch hart, maar om een bijzaak. Zoals schurk Al Capone in 1931 de bak indraaide om belastingperikelen ipv. het leiden van een gangsterbende met onder meer tientallen moorden op zijn geweten. Baudet zal op sociale media uitgebreid zijn beklag doen, zoals haatzaaier Wilders dat ook doet, maar zal de schorsing als een tik op de bezoedelde vingers hem wat uitmaken? Tegenwoordig melden 2 zieke Baudet handlangers zich immers dagelijks aan het spreekgestoelte en lijkt de Minervaanse wegduiker zelf spoorloos. Mooi begin Kamer, maar nu wel even doorzetten he..!

Zandb
Zandb22 jun. 2022 - 7:07

Geniaal: Aan regels waar je het niet mee eens bent, hof je je niet te houden!

1 Reactie
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen22 jun. 2022 - 9:37

Niet uniek. Onze overheid houdt zich ook niet aan de wet wat betreft de WOB verzoeken. Het heerst kennelijk.

Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 6:21

Als je het niet op de inhoud aankan, ga je de strijd aan op de regels en via protocollen. Zwak, en hypocriet staan de andere voorspelbare partijen met grote pakken boter op hun hoofd klaar om "bruintje" te vierendelen. De normale beschuldigingen voldeden niet meer, dus pak je hem op deze manier. Vergelijkbaar met het Toeslagschandaal, waarbij de regels en protocollen belangrijker waren dan de integriteit en betrouwbaarheid van de overheid. Het volgende bewijs dat de politiek hoofdzakelijk met zichzelf bezig en met mekaar, in plaats van hun taak uitvoeren : Volksvertegenwoordiging. De opvatting van hun taken is een in zichzelf gerichte vorm, waarbij de burger al jaren buitenspel staat. Dit gaat zoals gewoonlijk niet om zijn neveninkomsten of bijbanen, dit is de makkelijkste manier om Baudet persoonlijk te beschadigen en daar doen de MSM graag aan mee. Dit is hypocriet gedrag, want gezien alle schandalen en affaires van deze en vorige regeringen en de grenzeloze kadaverdiscipline van de coalitie partijen, die uiteraard zonder gevolgen zijn gebleven, zou Rutte al lang verdwenen moeten zijn. De reacties zijn voorspelbaar en begrijpelijk, Het neoliberalisme en links heeft geen visie of oplossingen voor de huidige fundamentele problemen, dus de aandacht moet op iets anders gericht worden. Daar heb je de FVD, PVV, en BBB voor.

9 Reacties
Sonic2
Sonic222 jun. 2022 - 9:12

Alleen rechts radicalen en complot extremisten nemen het voor Baudet op. Los van de gebruikelijke riedel. Los van je oorzaak en gevolg verhaal. Baudet is een clown en totaal ontspoord. Als je dat niet eens meer mag duiden, omdat u vindt dat Baudet een gevolg is. De winst van Baudet had overigens NIETS te maken met een massale overloop van links naar ultra rechts. Forum won in 2019 van VVD/ CDA/ PVV. https://nos.nl/artikel/2277050-dit-is-de-forum-kiezer-en-zo-ziet-de-rest-van-de-stemmers-eruit Geen idee hoe u links er elke keer weet bij te slepen. Net als BBB trouwens vooral het gevolg is van verschuivingen binnen "rechts". Die kiezers komen niet van GL of SP of iets dergelijks. Onzin verhaal dus. Vooral van der Plas en Baudet zijn inhoudsloze populisten. En als ze een verhaal hebben is het zeer nadrukkelijk niet origineel. Dat zou u inmiddels moeten weten.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks22 jun. 2022 - 9:14

@Glimi1955 Je bent al helemaal thuis in de FvD retoriek merk ik, je moet maar durven Baudet neerzetten als een onschuldig slachtoffer en hem vergelijken met de echte slachtoffers van toeslagenaffaire.

vdbemt
vdbemt22 jun. 2022 - 9:55

Ik ben het met je eens dat je voor integriteit niet bij de VVD en het CDA moet zijn. Dat verandert er niets aan dat de houding van pipo Baudet niet klopt. Hij is het niet eens met wetten en regels, dus hij heeft het recht zich er niet aan te houden. Maar jij zie zo'n (Forum)land kennelijk wel zitten.

Sonic2
Sonic222 jun. 2022 - 12:42

Als de politiek trouwens een normaal bedrijf was dan hadden Wilders/ Baudet/ van der Plas vandaag nog op straat moeten zijn. Vooral de eerste 2 vertegenwoordigen het volk niet, maar schreeuwen alleen maar en halen trucjes uit. In een circus hadden ze er misschien geld mee mogen verdienen, maar dit is politiek. Azarkan, Leijten, Omtzigt en ook Westerveld. Dat zijn VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Niet de oplichters waar u het voor meent te moeten opnemen. Schaam u daarvoor overigens. Baudet en van der Plas zijn overigens een gevolg van de falende Wilders. En deels van de gevestigde orde ja, maar de revoltes die je in 2019 zag en die je nu ziet ontstaan zijn meer een combinatie van onvrede richting de oude populistische orde en richting de gevestigde orde

Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 12:53

Je reactie geeft precies aan waar je het mis hebt. De bekende beschuldigingen en name calling zijn niet inhoudelijk. De benaming populist lost niets op aan de problemen, waar de burgers mee te maken hebben. Dast geldt ook voor alle andere zaken, waarmee een inhoudelijke discussie uit de weg wordt gegaan. De problemen waar Fortuyn naar wees, en terecht, zijn nog steeds niet weg. Het is even geneutraliseerd, net als Fortuyn en zijn opvolgers, maar diezelfde problemen staan nog steeds als een huis. Ooit vocht de SP dezelfde strijd, die ze toen eenmalig een grote overwinning heeft opgeleverd. Ze hebben er niets mee gedaan en nu zijn ze aangesloten bij de partijen die als doel hebben de tegenstanders te elimineren of te sensibiliseren. De problemen zijn echter steeds moeilijker te ontwijken en mij zoals gewoonlijk weer te framen, zorgt ook niet voor de oplossing. Het begint met de acceptatie dat "links" zichzelf overbodig heeft gemaakt door mee te doen met de coalitie. Dat is het probleem van "links", de geloofwaardigheid en de daden bieden geen verwachting, dat het snel zal veranderen. Als de veronderstelling dat er alleen een verschuiving op "rechts" optreedt, is het nog pregnanter dat de "linkse" partijen de kiezers kwijt zijn die vroeger op hen stemden. Dan is "links" de linkse kiezer blijvend kwijt geraakt, dan kun je blijven schelden op "rechts", maar dat zal geen oplossing bieden. Het begint met een visie en het feit dat "links" de kiezer iets te bieden moet hebben.

Gimli1955
Gimli195522 jun. 2022 - 15:37

Ik ben een heel linkse rakker en liep al folders in het begin van de oprichting van de SP, maar sinds de laatste TK verkiezingen ben ik partijloos. Nog steeds radicaal links georiënteerd en overtuigd van de wens van de democratie. Iedereen is vrij om zijn standpunten te bepalen en mag die ook uiten. Links is nu alleen een vehikel geworden om rechts te framen en zonder inhoud kritiek te leveren op de standpunten die natuurlijk "extreem" of zelfs "ultra" genoemd moeten worden. Links biedt net als het neoliberalisme geen oplossingen voor de huidige fundamentele problemen, het is alleen maar wijzen naar anderen. De schade van het systeem wordt voor een steeds grotere groep ondragelijk en onaanvaardbaar en het enige wat links te beiden heeft, is de aversie tegen rechts. Geen alternatief, geen perspectief, geen visie en geen concrete plannen lees ik hier op Joop. Geen van de huidige "linkse" partijen verdienen mijn stem, ze zijn hoofdzakelijk met zichzelf of elkaar bezig of geconcentreerd om rechtse partijen te beschadigen. Hoe grover de taal en beschuldigingen, hoe minder overtuigingskracht. Laat dat nu juist te zien zijn in de verkiezingen sinds Rutte 2. Ik heb niets met de PVV en de FVD en mogelijk met de BBB, en dat komt omdat zij als 1 vrouw partij het debat waardig voert en de burger betrekt bij haar uitlatingen. Net als Omtzigt, die dat sinds het Toeslagschandaal goed doet. Zij zijn volksvertegenwoordigers en dat is natuurlijk ook hun taak, en die voeren ze goed uit.

onyxcumulus
onyxcumulus22 jun. 2022 - 15:43

@Gimli1955 22 jun. 2022 - 14:53 Noem eens op wat Baudet, Wilders mij te bieden hebben. Van de VVD weten we het al een jaar of 20, en nee , ik ga niet hun sprookjesverhalen op hun website lezen Dus geef mij nu eens jouw persoonlijke dingen aan die je doen zwijmelen voor Baudet, Wilders.. Ben echt oprecht benieuwd

Sonic2
Sonic222 jun. 2022 - 19:16

@ Gimli1955 Het is een vermakelijk betoog hoor. Het is ook een goed betoog, maar het klopt niet. Groenlinks heeft absoluut een visie. Meer EU, ze zetten vol in op Groen. Niet voor de boeren, maar voor de hoogopgeleide stedeling. De SP komt voor mensen in armoede op. Ze zijn voor een grote rol van de overheid. Ook zijn ze voor een investeren boven bezuinigen. https://www.sp.nl/sites/default/files/verkiezingsprogramma_2021-2025.pdf Een visie. https://www.pvda.nl/verkiezingsprogramma-2021/ Visie. https://groenlinks.nl/verkiezingsprogramma Visie. https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/Keuzes-in-Kaart-2022-2025.pdf En ook nog met cijfers gestaafd. Verrader partijen zoals PVV en FvD beargumenteren niet eens hun financiële keuzes.0,0. Ze dien niets in. 0,0 inhoud. We weten niets van wat "rechts" wilt. Een coalitie met Rutte? Wat zijn de breekpunten? Hoe willen ze hun plannen uitvoeren wat betreft immigratie, EU, klimaat? Ik zie bij u geen inhoud. Geen visie. Alleen altijd dezelfde klaagzang. En het is absoluut onwaar dat Wilders en Baudet het volk vertegenwoordigen. Ze voeren een circus act op. Een volksvertegenwoorder controleert de regering. Wat Wilders en Baudet doen is geschreeuw en kunstjes. Alles is gericht op ophef en media aandacht. Dat heeft niets te maken met democratie of het volk vertegenwoordigen. Hoe dan? Dat vroeg Lubach zich ook 5 jaar geleden af. Ik zie 0,0 visie bij "rechts. Rutte ruikt alleen de macht. Visie en inhoud zit op links

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 jun. 2022 - 21:51

Gimli "Als je het niet op de inhoud aankan, ga je de strijd aan op de regels." Die regels zijn deel van de inhoud van een werkende staat. Ze voorkomen en controleren namenlijk corruptie. Basis princiepes zij iets anders dan lege formaliteiten.

Pindaklaas
Pindaklaas22 jun. 2022 - 6:06

En maar geld cashen in de tussentijd. Geld dat door de belastingbetaler wordt opgebracht.

Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 20:24

Hahaha. Blijf dit soort artikelen plaatsen Joop. De absolute afgang van deze flut partij en dito leider kan mij niet langzaam en pijnlijk genoeg gaan. Het is heerlijk dat het grote ongelijk van al die "rechtse" schreeuwers elke keer weer aangetoond wordt. Het was een paar jaar geleden nog een gevaar. Nu is het tijd voor leedvermaak. Mijn voorstel zou zijn: Een soort overzicht en compilatie voor elke verkiezing van Baudet zijn flaters. Dan heb je aan vijf overzichten nog niet genoeg. Ik dank Joop voor het verbeteren van mijn humeur.

Greendutch
Greendutch21 jun. 2022 - 20:21

kan hij meteen voorgoed geschorst worden? zooo genoeg van alle leugens en drama op rechts

1 Reactie
badgast
badgast22 jun. 2022 - 7:26

Drama en leugens zijn geen geldige redenen voor het ontnemen van passief of actief kiesrecht. Het is aan de tegenstanders om de leugens aan te tonen. Daarna is het aan de kiezers om te bepalen of zij een leugenaar willen belonen met een kamerledensalaris. Tot dusver blijkt dat dat, zelfs internationaal (Johnson, Trump), het geval te zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter21 jun. 2022 - 19:40

1 mnd schorsing zal hem een worst zijn , denk ik dan.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 jun. 2022 - 7:11

Thuiszitter Die straf is niet bedoeld om van Baudet af te raken. Dan zou het inderdaad een flutstraf zijn.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2022 - 18:56

Dat gaat gezellig worden in Forumland. Als je het daar niet eens bent met de wetten en regels, hoef je het niet te doen. Maar echt: hij is niet gek. Echt niet.

Wegkijker3
Wegkijker321 jun. 2022 - 17:31

Deze reactie is verwijderd

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert21 jun. 2022 - 17:26

"Het Kamerlid moet een heel ander soort rol hebben dan zij denken dat het moet zijn." Tja. Dit is de dag die je wist dat zou komen. De boel stort in mekaar. Dat is het enige zinrijke dat ik kan puren uit dit bericht. Ook humor om te lachen is dit treurige feit: VVD en CDA et al (deze twee met name) treden in actie tegen de overtredingen van anti-corruptieregels, geldig voor ons parlement. Met een beknopte beschrijving van alle affaires binnen de VVD alleen al, inzake fraude, corruptie, valse getuigenis tegen de naaste, en ga zo maar door, met zulk een uittrekseltje van de hele gruwelijke waarheid, zou je makkelijk een turf van een boek kunnen vullen; een tweedelige editie ter lengte van de Heilige Schrift, of Tolstoys "Oorlog en Vrede". Ik weet wat ik zeg en ik heb het over de voorbije paar jaren. Grimmig gesteld: je zou bijna gaan denken dat die Baudet toch wel een beetje in orde zou kunnen zijn, als hij zo massief belaagd wordt door zoveel overtreders van formaat. Een beetje, zei ik.

1 Reactie
Greendutch
Greendutch21 jun. 2022 - 20:25

VVD/CDA moeten vertrouwen terugwinnen en nieuwe vorm politiek neerzetten. b’tje OK?? of ‘B'ewezen ‘O’nfatsoenlijk'K'arakter?

spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 jun. 2022 - 17:22

Ik ben het niet eens met belasting betalen, dan hoef ik dat toch ook niet meer te doen, me dunkt…