Joop

Schorsing dreigt voor Baudet vanwege verzwijgen neveninkomsten

  •    •  
10-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Inzet coronatoegangsbewijzen besproken in Tweede Kamer

© DEN HAAG - Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat over coronatoegangsbewijzen bij niet-essentiele detailhandel en niet-essentiele dienstverlening op publieke plaatsen. ANP BART MAAT

Het onafhankelijk College van onderzoek integriteit heeft Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet op de vingers getikt voor het verzwijgen van twee bijbanen. Dat meldt RTL Nieuws. Het opgeven van nevenactiviteiten is verplicht voor Kamerleden, ook voor degenen die zich maar zelden in de Kamer vertonen.
Het College deed onderzoek naar de gebrekkige integriteit van Baudet naar aanleiding van een klacht door een burger. Daaruit bleek dat de Forum-voorman zijn werkzaamheden als bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media buiten de boeken heeft gehouden. Baudet zelf weigerde aan het integriteitsonderzoek mee te werken.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft het parlement nu gevraagd Baudet formeel te berispen, wat inhoudt dat hij alsnog zijn neveninkomsten moet opgeven. Doet hij dat niet, loopt hij het risico voor onbepaalde tijd geschorst te worden. Bij het onderzoek naar de neveninkomsten van Baudet zijn eventuele geldstromen uit het Kremlin nog niet meegenomen. Daarvoor wordt binnenkort een apart onderzoek ingesteld.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Sonic2
Sonic211 mrt. 2022 - 12:38

Baudet gaat steeds meer op Alan B'stard lijken. Met het verschil dat Rik Mayall vroeger echt leuk was en Baudet een zielige en sneue clown is. Met veel te veel zetels. Veel te veel laffe gedogers die het allemaal wel prima vinden. En veel te veel mensen die onverschillig zijn. Dit is toch NPO terrein. Misschien een goed idee om the New Statesman opnieuw uit te brengen. Al zullen PVV en FvD kiezers dat toch wel zien als een steun voor hun gedachtengoed. Net als Janmaat vroeger de Tegenpartij van van Kooten en de Bie omarmde .

harmmeijer
harmmeijer11 mrt. 2022 - 8:27

Niet verbazingwekkend, naast het feit dat Baudet een engerd met fascistoïde trekken is, is hij ook corrupt.

OlavM
OlavM10 mrt. 2022 - 19:58

"De gebrekkige integriteit van Baudet." Wat een eufemisme! [Baudet zelf weigerde aan het integriteitsonderzoek mee te werken.] Wat mij betreft blijft hij volharden in zijn weigering. Hoe eerder en hoe vaker geschorst, hoe beter.

1 Reactie
Gerry Jöris
Gerry Jöris11 mrt. 2022 - 5:11

Daar ben ik het voor 200% mee eens. T.B. moet met de billen bloot. Hoewel...????

Phil2
Phil210 mrt. 2022 - 18:06

Netjes pratend tuig in de Kamer. Netjes, maar toch tuig.

Joop den Uil2
Joop den Uil210 mrt. 2022 - 17:04

Is baudet de enige in het parlement ? Het gaat alleen over aanmelden en niet de hoeveelheid en inkomsten van nevenfunctied. 1e kamer zit er vol mee.

5 Reacties
adriek
adriek10 mrt. 2022 - 19:54

De meeste kamerleden melden hun nevenfuncties netjes, zoals het hoort, zoals het afgesproken is, volgens de regels. Regels die ook voor de voorman van FvD gelden.

Jaco38
Jaco3810 mrt. 2022 - 21:43

Zie mijn reactie hieronder, de verplichte registratie is door de kamer zelf in het leven geroepen en van kracht sinds begin 2021. Vanaf dat moment moeten kamerleden hier aan voldoen op straffe van uiteindelijk een schorsing (als ook na berisping hier niet aan wordt voldaan) . Dus als u informatie hebt dat er nog steeds ook andere kamerleden nevenfuncties niet hebben laten registreren in de openbare registers (het is allemaal te checken) dan kunt u hiervan melding doen.

Zandb
Zandb11 mrt. 2022 - 8:02

Joop Als waar is wat u beweert, hoe kan het dan toch dat niemand zich daar druk over maakt? Wie de regels aantoonbaar overtreedt kan toch gewoon ter verantwoording geroepen worden. Desnoods door u, die die alle benodigde bewijzen kan leveren!

watcher3
watcher311 mrt. 2022 - 14:03

Misschien moet u uw andere oog ook een open doen.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2022 - 16:29

Dat laatste zal eerst nog maar eens bewezen moeten worden. En jij kan dat niet. Wat verlaag jij jezelf zeg. Baudet verdedigen.

Thuiszitter
Thuiszitter10 mrt. 2022 - 17:02

Geschorst worden waarvan ? Als lid van de tweede kamer ? Dat zie ik niet gebeuren als het juridisch al kan vraag ik mij af.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 mrt. 2022 - 8:04

Thuiszitter U meent dat iemand die zich niet aan de regels (wetten) houdt, gewoon kan blijven doen wat hij doet? Framed.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2022 - 16:34

Lees nog eens het artikel door. De stappen die ze omschrijven ( Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft het parlement nu gevraagd Baudet formeel te berispen, wat inhoudt dat hij alsnog zijn neveninkomsten moet opgeven. Doet hij dat niet, loopt hij het risico voor onbepaalde tijd geschorst te worden.) omschrijven ze niet als ze niet mogelijk zijn. Hoe sneu kun je zijn erop te hopen dat het niet kan?

Jozias2
Jozias210 mrt. 2022 - 15:55

Nos: “Als Baudet na een berisping nog steeds weigert zijn neveninkomsten op te geven, kan hij voor een maand geschorst worden. Hij mag dan alleen nog stemmen, maar niet meer deelnemen aan debatten of vergaderingen.” Joop: Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft het parlement nu gevraagd Baudet formeel te berispen, wat inhoudt dat hij alsnog zijn neveninkomsten moet opgeven. Doet hij dat niet, loopt hij het risico voor onbepaalde tijd geschorst te worden. Is het nu voor een maand of voor onbepaalde tijd? Verder opvallend veel suggestieve berichtgeving. Bijvoorbeeld: “Het College deed onderzoek naar de gebrekkige integriteit van Baudet naar aanleiding van een klacht door een burger.” Als er onderzoek wordt gedaan naar de ‘gebrekkige integriteit’ dan ligt de conclusie kennelijk al vast. Dat soort suggesties is toch helemaal niet nodig.

10 Reacties
Kuifje3
Kuifje310 mrt. 2022 - 17:26

Het is voor een maand en niet voor onbepaalde tijd. Er zit ook geen wettelijke regeling achter, maar het interne reglement van de kamer zelf. Of zo’n schorsing voor een rechter stand zal houden is dan ook nog lang niet zeker. In ieder geval weer een hoop gratis reclame voor Baudet. Het enige wat zijn kiezers zullen zien is een bevestiging van wat ze allang vinden van “het kartel”.

adriek
adriek10 mrt. 2022 - 19:56

De klacht betrof blijkbaar gebrekkige integriteit, en dat wordt nu onderzocht. Niks mis mee. Als er 'zomaar een onderzoek' naar TB gestart zou zijn had je ook commentaar gehad.

Jozias2
Jozias210 mrt. 2022 - 22:14

@Eirda Dat is exact het punt: "Een onderzoek naar aanleiding van klacht over de integriteit" of: "Een onderzoek naar de gebrekkige integriteit nav een klacht" In het tweede wordt gesuggereerd dat de gebrekkige integriteit al een voldongen feit is en het onderzoek een formaliteit is omdat te bevestigen. Het is daarmee suggestief. In het eerste geval is er een klager met een mening (dat er iets mis zou zijn met de integriteit) en kan het onderzoek meerdere uitkomsten hebben.

Zandb
Zandb11 mrt. 2022 - 8:07

Jozias Wie zich niet aan de regels houdt zal daarvoor de gevolgen moeten ondergaan, die er voor staan. Staan daar geen gevolgen voor, wat heeft het dan voor zin om regels in te stellen. Moeilijker kan ik het niet maken. U kunt dat wel dankzij uw schimmenspel.

Jozias2
Jozias211 mrt. 2022 - 11:56

@zandb Daar gaat het niet over. Natuurlijk moet hij zich aan de regels houden. Punt was dat er onjuiste consequenties werden genoemd en het feit dat de berichtgeving onnodig suggestief was.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2022 - 18:20

Jij kent het verschil niet tussen 'feit' en 'suggestie'. Het is absolute onzin te beweren dat de conclusie vastligt als er onderzoek gedaan wordt naar zijn gebrekkige integriteit. Als dat onderzoek gedaan wordt, is dat onderzoek een feit. Wat onderzocht wordt, mogelijk nav een suggestie maar dat alleen is niet voldoende, er moet ook echte aanleiding zijn, is die mogelijk gebrekkige integriteit. Dat staat dus nog niet vast. Dat onderzoek, een feit, kan concluderen dat de gebrekkige integriteit een feit is of niet.meer dan een suggestie was.

Jozias2
Jozias212 mrt. 2022 - 6:46

@vd bemt Het gaat niet om het verschil tussen feit en suggestie. Het gaat om het taalgebruik. Of dat neutraal of suggestief dezelfde feiten brengt. Als de krant meld dat de politie onderzoek doet naar een ‘noodlottig ongeval’ zal de lezer normaliter er vanuit gaan dat er een noodlottig ongeval heeft plaats gevonden. Dat is hetzelfde bij een onderzoek naar gebrekkige integriteit.

vdbemt
vdbemt12 mrt. 2022 - 14:38

@Jozias. Ik snap wat je bedoelt. Maar als zaken op elkaar lijken, zijn ze niet ook automatisch gelijk. Hoe moet het taalgebruik hier dan zijn als het gaat om het onderzoek naar de integriteit?

Jozias2
Jozias212 mrt. 2022 - 22:30

@vd bemt dat zei ik toch in mijn eerdere reactie: “Een onderzoek naar aanleiding van klacht over de integriteit” In plaats van: “Een onderzoek naar de gebrekkige integriteit nav een klacht” Overigen kun je de vraag stellen hoe niet integer het is. Het gaat volgens mij vooral om het niet melden van inkomsten. Dat is bedoeld om te voorkomen dat politici hun stemgedrag aanpassen nav giften waarbij dat niet transparant is. Het zou in deze dus niet zozeer gaan om de inkomsten op zich maarchet niet melden. Giften onder de 50 euro hoeven niet gemeld te worden. Als baudet de inkomsten uit de boekverkopen niet opgeeft kun je als eerste de discussie starten of je daarbij het totale bedrag als geheel moet bezien of de individuele verkoop per boek. Dat laatste blijft onder de 50 euro per transactie. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat mensen die zijn boek kopen daarmee invloed kopen waardoor dat zijn stemgedrag zou worden beïnvloed.

vdbemt
vdbemt13 mrt. 2022 - 11:08

@Jozias. Ik ga niet verder discussieren over wat nou wel of niet integer is. Qua taalgebruik zie ik geen verschil tussen wat jij vindt dat het niet en wel moet zijn, behalve dat je 'nav een klacht' achteraan de zin hebt gezet. “Een onderzoek naar aanleiding van klacht over de (gebrekkige) integriteit” In plaats van: “Een onderzoek naar de gebrekkige integriteit nav een klacht”

Kuifje3
Kuifje310 mrt. 2022 - 15:48

Zembla meldde in 2020 dat er op dat moment 21 kamerleden waren met niet gemelde nevenfuncties of neveninkomsten. Die 21 zaten volgens Zembla kamerbreed en in diverse fracties van Groen Links tot PVV. Geen idee wat de situatie momenteel is. De ophef nu over Baudet is ergens dus wel terecht, maar ook wel een beetje selectief weer. Om wat voor zaken gaat het trouwens? Bestuurslid van FvD is een functie, maar zo geheim lijkt me dat niet. Ook die andere functie is niet echt een geheim. Wat zijn de mogelijke sancties? De kamer zelf kan na een berisping ook nog een schorsing van maximaal een maand opleggen waarbij het kamerlid dan overigens wel aan stemmingen mee mag doen. Zo’n schorsing betekent natuurlijk wel de start van een heksenjacht op kamerleden van vijandelijke partijen waarbij de kamer waarschijnlijk niet anders kan dan ook die leden schorsen. Er zal ook terug worden gewezen naar bijvoorbeeld een vrij vooraanstaand oud-lid van de kamer die een compleet appartement niet meldde en daar ook mee weg kon komen. Al met al zal er dus vrij waarschijnlijk buiten deze ophef niet veel gaan gebeuren. Zeker Baudet zal lachend zijn schouders ophalen aangezien hij zich toch al veel te goed voelt voor discussies in de kamer (jagh). Kan hij mooi werken aan zijn volgende “bestseller”. Mochten er inderdaad Russische geldstromen zijn richting uit gaan dan is dat veel interessanter, maar zullen die wel goed verstopt zijn. Ik geloof verder dat de man redelijk gestoord is, maar een pion van Poetin?

5 Reacties
Jaco38
Jaco3810 mrt. 2022 - 20:34

“De ophef nu over Baudet is ergens dus wel terecht, maar ook wel een beetje selectief weer. Om wat voor zaken gaat het trouwens?” Niet selectief. De kamer heeft een integriteitsprotocol aangenomen dat begin 2021 van kracht werd, waaronder ook de verplichting nevenfuncties te registeren in een openbaar register, juist ook nav de constatering dat het ongewenst is dat niet transparant of en zo ja welke nevenfuncties onze volksvertegenwoordigers hebben. Sinds begin 2021 zijn kamerleden verplicht tot melden en is een onafhankelijke commissie ingesteld daarop toe te zien. Volstrekt logische actie dus en niet selectief (of moet blijken dat meer kamerleden sinds 2021 nevenfuncties niet gemeld hebben) De kwestie mbt het appartement van Pechtold is ook niet goed vergelijkbaar aangezien alleen giften gemeld moeten worden die zijn ontvangen in hoedanigheid als volksvertegenwoordiger. Pechtold heeft altijd volgehouden dat het om een schenking in de privésfeer ging. Of dat waar is kunnen we uiteraard niet beoordelen, maar het tegendeel is niet aangetoond, Pechtold heeft in elk geval dat hij schenkingen in de privésfeer niet hoeft te melden.

Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2022 - 5:51

Dat Pechtold dat appartement als privépersoon kreeg is natuurlijk een raar argument. Zo is iedere gift die je krijgt dan privé en hoeft niet gemeld te worden? Maar goed, dat dateert van voor 2021 en is een oude koe. Ik neem aan dat Baudet gewoon nu die twee functies op de lijst zet zoals dat hoort en dat de kous daarmee af is. Tot de speurders meer iets nieuws over hem vinden.

Zandb
Zandb11 mrt. 2022 - 8:16

Kuif Het valt dus niet mee om deze 'regel' (regels in het algemeen) goed te verstaan en te handhaven. Maar waarom dat een reden moet zijn om het niet te doen of te proberen..... Als u geen idee heeft, hoe de situatie nu is, hoe kunt u dan beweren dat de ophef om Baudet "selectief" is? Mochten er Russische geldstromen Baudets richting uitgaan, dan kunt u nog steeds geloven dat Baudet geen pion van Poetin is. Dat is inderdaad mogelijk. Maar een beetje naïef lijkt me dat wel. Wat zou het belang kunnen zijn voor Poetin om geldstromen Baudets kant op te laten gaan?

Jaco38
Jaco3811 mrt. 2022 - 8:30

“Dat Pechtold dat appartement als privépersoon kreeg is natuurlijk een raar argument. Zo is iedere gift die je krijgt dan privé en hoeft niet gemeld te worden?.” Dat is waar, maar neem een duidelijker voorbeeld: een kamerlid krijgt op z’n verjaardag een fiets van zijn vriendin. Zoals ik de regeling begrijp hoeft het kamerlid geschenken die in de privésfeer zijn gedaan, dwz die hij dus ook gekregen zou hebben als hij geen kamerlid was geweest, niet te melden. Daar valt iets voor te zeggen, uiteindelijk heeft een kamerlid ook nog wat recht op privacy. Maar wel eens dat dit nogal een discutabel criterium is omdat je al snel tegen situaties aanloopt dit minder duidelijk zijn. Zoals ook bij Pechtold. Door het werk als kamerlid bouw je ook een netwerk op en wellicht ontstaan zo ook vriendschappen. Ik geloof dat deze onduidelijkheid in de huidige regeling ook niet opgelost is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2022 - 11:51

Bij twijfel: melden. Ik denk trouwens dat schenkingen boven de X en buiten de familiesfeer altijd gemeld zouden moeten worden.

manic
manic10 mrt. 2022 - 15:01

zeer betrouwbare man....

MichelB2
MichelB210 mrt. 2022 - 14:58

Thierry Baudet heeft zich altijd met lieden van bedenkelijk niveau omringd en hij veel ideeën uit die eng-rechtse hoek overnam. Dat bleek vooral de afgelopen twee jaar toen de coronacrisis hem tot een pandemieontkenner en een vaccinatieweigeraar maakte. Nu Rusland bezig is Oekraïne op een zeer gewelddadige manier te onderwerpen noemt Baudet de Russische leider een 'prachtvent' en de bombardementen op de Oekraïense steden 'extreem mild'. Je moet wel lef hebben! Het kan niet anders dat het Forum voor Democratie wordt gesponsord vanuit het Kremlin. De Nederlandse democratische groeperingen in het parlement zullen er in de toekomst genoegen mee nemen dat Thierry en zijn trouwe volgelingen niet meer vertegenwoordigd zijn.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 mrt. 2022 - 8:18

Michel Wat is dan nog het probleem, als u beweert "Het kan niet anders dat het Forum voor Democratie wordt gesponsord vanuit het Kremlin."

Sonic2
Sonic211 mrt. 2022 - 12:48

@ MichelB Niet te hard de waarheid zeggen. Niet te hard dat leugen frame van "rechts" door trappen dat Baudet ontspoord is. Want dat is de huidige frame. Al die mensen( ook hier) die extreem hebben misgekleund zijn zo laf, onfatsoenlijk en zo leugenachtig dat ze niet eens het fatsoen hebben om hun volledige ongelijk te erkennen. En excuses te maken naar de mensen die in het verzet zaten. Baudet is altijd al ontspoord geweest. Er was nooit een periode dat hij "normaal" was. In die "normale" periode was hij al een groot gevaar. Wat zeer bewust door mensen niet erkend wilde worden. En niet gezien wilde worden. En de meeste media vonden het prachtig. Rechts liegt over alles. Rechts verdraait de geschiedenis door zelfs van Hitler een socialist te maken. En zelf zeer recente geschiedenis van 3 tot 7 jaar geleden verdraaien ze en liegen ze over. Nu zelfs sommige door hebben dat het "ontspoord zijn" frame niet deugt, is het nu oorzaak en gevolg. En is Baudet opeens een symptoom van een falende elite. Om maar rechtvaardiging te geven aan het niet willen toegeven van het grote ongelijk. Zie je ook met Trump. De meest slecht geïnformeerd mensen hebben op basis van bagger informatie de meeste moeite om hun grote ongelijk toe te geven. De brug naar de aanval op het Capitool is makkelijk gemaakt. Dat gebeurde er om 1 reden. Dat Trump en zijn rechts radicale bende niet kunnen omgaan met verlies. En menen dat hun wensen boven de democratie gaan. In die zin maakt die oorlog in Oekraïne de goed-fout verdeling akelig duidelijk. Want uiteraard is die verdeling er. Niet omdat het het resultaat is van bekrompen wij-zij denken. Omdat het de realiteit is.