Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schoonzoon Trump vroeg om geheim communicatiekanaal met Rusland

  •  
27-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
 
Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump, en de Russische ambassadeur in Washington hebben samen een geheim communicatiekanaal besproken tussen het overgangsteam van Trump en het Kremlin. Ze deden dit vlak na de verkiezingswinst van zijn schoonvader en wou daarmee Russische diplomatieke faciliteiten gebruiken.
Dit bericht de Washington Post, die zich baseert op de getuigenissen van overheidsfunctionarissen die informatie hebben uit onderschepte Russische communicatie. Daarin vertelt de ambassadeur, Sergei Kisljak, aan zijn baas over de plannen voor het kanaal. Bij deze bijeenkomst was ook Michael Flynn aanwezig, de omstreden oud-veiligheidsadviseur van Trump.
Het Witte Huis gaf pas in maart aan dat deze bijeenkomst plaats had gevonden toen de media erover begon te berichten, en deed toen alsof hij weinig significant was. De FBI daarentegen, beschouwt deze ontmoeting en de keren dat Kushner afsprak met een prominente Russische bankier, van belang voor hun onderzoek in de banden tussen Trump en Rusland.
De Russische ambassadeur zelf was verbaasd door de suggestie van Kushner om het team van de president van de Verenigde Staten gebruik te laten maken van Russische communicatiemiddelen op hun ambassade. Overheidsfunctionarissen noemen het idee alleen al ‘extreem naïef, of absoluut gestoord.’
‘Hoe kon hij er vanuit gaan dat de Russen het niet zouden lekken?’ zei een voormalige veiligheidsfunctionaris. De FBI zou er daarnaast sowieso vanaf weten dat een medewerker van Trump de hele tijd bij de Russische ambassade in en uitliep, wat veel zorgen op zou roepen volgens de functionaris.
Deze onthulling van de Washington Post valt in een breder patroon waarin de adviseurs van Trump hun best doen om hun contacten met Ruland zo goed mogelijk te verhullen. Zo werd Trump’s eerste veiligheidsadviseur Michael Flynn, die bij deze vergadering aanwezig was, gedwongen om ontslag te nemen na een serie van leugens over zijn gesprekken met deze zelfde Kisljak.
Jared Kushner heeft tijdens en na de campagne van zijn schoonvader drie keer contact gehad met de Russische Kisljak, zonder dit openbaar te maken. Het campagneteam van president Turmp moet nu alle Rusland-gerelateerde documenten aan een speciale Senaatscommissie overhandigen in het kader van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Bekijk ook hier een uitzending van Zembla over de banden tussen Trump en Rusland , waar Jared Kushner ook een rol speelt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.