Joop

Schoonmakers leggen 'cordon sanitair' om gebouw CSU

  •  
13-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recog_300.jpg

FNV: Schoonmaakbedrijf 'ligt dwars' in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de sector... 'Grote opdrachtgevers wel bereid betere prijs te betalen, maar werkgevers willen niet'... Langste staking in schoonmaak sinds 1933

Honderden schoonmakers hebben dinsdagochtend een ‘cordon sanitair’ gelegd om het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden.
Ongeveer zeshonderd schoonmakers blokkeren sinds dinsdagochtend vroeg het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden. Een hoogwerker zette twintig actievoerders op het dak van het gebouw, waar zij met spandoeken de aandacht vestigen op de actie. Dit meldt De Volkskrant.
Volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten, is niemand van het CSU-personeel het gebouw dinsdag binnengegaan. De schoonmakers voeren al weken actie voor een goede cao. Zij richtten dinsdag hun pijlen op CSU omdat dit grote schoonmaakbedrijf “dwarsligt” bij de onderhandelingen daarover. Maandag hebben de vakbonden en werkgevers twee bemiddelaars gevraagd te proberen de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. FNV Bondgenoten is niet van plan de acties nu op een lager pitje te zetten, aldus Meyer:
Er wordt al lang bemiddeld maar de werkgevers zeggen nog steeds niets te bieden te hebben”, zegt hij. “De grote opdrachtgevers van schoonmaakwerk wel bereid een kostenstijging te aanvaarden. Toch willen de werkgevers geen cao afspreken.
De bonden eisen in twee jaar tijd in totaal 4 procent meer loon. De werkgevers bieden 2,5 procent in twee jaar.
De grote opdrachtgevers in de schoonmaakbranche, zoals Schiphol en de NS, zeiden vorige week dat de verschillen tussen de werkgevers en de vakbonden te overbruggen waren. Schiphol-topman Jos Nijhuis zei toen dat het nu aan de werkgevers is om een stap te zetten. De staking in de schoonmaak is inmiddels de langste sinds 1933. Ieder dag komen er stakers bij, zegt Meyer. “De dynamiek is niet meer te stoppen.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

daniel565
daniel56513 apr. 2010 - 6:47

Wat een rare geposeerde foto

omaoeverloos
omaoeverloos13 apr. 2010 - 6:47

Pas maar op, schoonmakers : nieuwe bezems vegen schoon!

lucialilith
lucialilith13 apr. 2010 - 6:47

Schoongenoeg Wij maken schoon genoeg maar verdienen meer en hebben schoon genoeg van weinig verdienen en hebben schoon genoeg gemaakt en verdienen meer dan we verdienen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 apr. 2010 - 6:47

Op de foto mis ik de Hollandse schoonmaakmedewerkers, of wilden zij niet op de foto?

3 Reacties
elaya
elaya13 apr. 2010 - 6:47

happy days are here again ..

Irmaatje
Irmaatje13 apr. 2010 - 6:47

Volgens mij zijn het Nederlanders hoor.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2010 - 6:47

Dit zijn ook 'Hollanders' Mostafa. Een lekkere bruine toet zegt helemaal niets.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2010 - 6:47

Shit verdient shit. De stakers zouden ook een blusvliegtuig volgeladen met koeiendiarree over het CSU hoofdkantoor kunnen uitstorten.

1 Reactie
StanB.
StanB.13 apr. 2010 - 6:47

gewoon gier, is ook goed.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2010 - 6:47

Eindelijk weer eens wat burgerlijke ongehoorzaamheid. Weliswaar georganiseerd door een vakbond met meters boter op het hoofd, en de actie is waarschijnlijk met "volledige vergunning" maar toch. Hopelijk is het "grijze muizen" tijdperk eindelijk ten einde maar ik heb er nog weinig fiducie in. De pijngrens is nog niet bereikt vrees ik.

1 Reactie
pjansen_1
pjansen_113 apr. 2010 - 6:47

Beste King, Burgerlijke ongehoorzaamheid is iets anders dan staken. Staken wordt door de "elite" gekenmerkt als 'maatschappelijk verweer'. Vandaar dat vaak bij het 'kort geding' dat meestal door werkgevers en anderen wordt aangespannen de rechter de eiser in het gelijk stelt. Dat komt omdat zij zelf ook deel uitmaken van de elite, en al gauw en dus onvoldoende de 'maatschappelijke omgeving' toetsen. Wat overigens wel tot hun taak behoort. Nederland heeft de minste stakingsdagen/uren in de wereld. Dus de schoonmakers proberen daar nu verandering in te brengen, gelijk hebben ze.