Joop

Schoonmakers gaan massaal solliciteren bij NS

  •  
24-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gmnl_300.jpg
Update: [Video] Gesprek bij Goedemorgen Nederland … Actie voor betere arbeidsomstandigheden
Donderdag 25 maart gaan de schoonmakers bij wijze van protest massaal bij de NS solliciteren.
Dat heeft de FNV woensdag bekend gemaakt:
Op donderdag 25 maart aanstaande gaan schoonmakers solliciteren bij de Nederlandse Spoorwegen. Vanaf 12.00 uur staan zij voor de deur van Hgb4 van NS te Utrecht. De schoonmakers willen in dienst van NS komen zodat de treinen en stations goed schoongemaakt worden. Dat is goed voor het comfort van de reiziger. De schoonmakers beschikken over kennis en kunde en zoeken een betere werkgever. Help de schoonmaker aan een baan bij NS.
De sollicitatie is onderdeel van de acties die de schoonmakers houden voor betere arbeidsomstandigheden.
Update 25/3 09:00 Interview met schoonmaker Kapi Lijfrock en bondsbestuurder Ron Meyer 

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

TheGreenMachine
TheGreenMachine24 mrt. 2010 - 13:05

Ineens weet je het!

johnnysisko
johnnysisko24 mrt. 2010 - 13:05

Goeie publieksvriendelijke actie! En ze hebben er recht op! Go for it!

RolandBru
RolandBru24 mrt. 2010 - 13:05

Ik denk dat de NS schoon maken graag over laat aan bedrijven die daar in gespecialiseerd zijn (outsourcing en zo). Ze vinden het zelf al moeilijk genoeg treinen op tijd te laten rijden terwijl dat hun belangrijkste dienst is.

johnnysisko
johnnysisko24 mrt. 2010 - 13:05

Leuk Hans Kraay. Je kan t altijd zo leuk en simpel verwoorden. Helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Ga maar gewoon werken en wees blij met je werk. Dat je maar werk moet hebben betekent niet dat je zomaar over je heen mag laten lopen. En dat je je niet met respect mag laten behandelen Die mensen en zo velen met hen zijn jarenlang onderbetaald en verkeerd behandeld. Oordeel niet zo snel voor je de situatie goed kent

BengaBenga
BengaBenga24 mrt. 2010 - 13:05

De NS moet zich gewoon bij hun core-business houden (en dat doen ze al matig) dus ik denk niet dat het echt een goed idee is om een schoonmaak tak erbij te hebben. Verder hoop ik voor de schoonmakers dat ze goede nieuwe afspraken kunnen maken.

Hanskraaysr
Hanskraaysr24 mrt. 2010 - 13:05

Volgens mij moet iedereen in deze tijd blij zijn dat ze nog werk hebben! Het zou dus beter zijn als ze een keer aan het werk gaan. In een filmpje met Roemer: staker zegt: "kijk nou, 1400 euro netto en 2100 euro vaste lasten. Dat kan niet!'" Dat kan zeker niet, een staking gaat geen netto loonsverhoging van 50% opleveren :-(

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa24 mrt. 2010 - 13:05

Hoe kom je in vredesnaam aan 2.100 euro vaste lasten? Dat vind ik echt enorm hoog.

Irmaatje
Irmaatje24 mrt. 2010 - 13:05

Bedrijven als de NS, ABN-AMRO, etc. hebben de schoonmaak afgestoten en laten nu schoonmaakbedrijven als Hago concurreren voor het werk. Deze bedrijven kunnen de opdrachten alleen winnen voor kostprijs, of zelfs iets eronder. Ze nemen dus zoveel mogelijk mensen aan die ze zielig weinig betalen. Het is een schande! De bedrijven die de diensten inkopen zijn net zo verantwoordelijk voor een goed werknemersbeleid. Net zo goed als iedere burger hoort te weten wanneer die gestolen goederen koopt (verdacht goedkoop), weten deze bedrijven dat schoonmakers worden uitgebuit. PS De discussie over 2100 euro vaste lasten vind ik onzin, wij weten niet hoe die man leeft. Wellicht moet hij particulier huren, heeft hij 3 kinderen op de uni en een ex. Daar gaat het niet om. Met 1400 euro netto kan niemand echt goed voor zichzelf en zijn gezin zorgen.

1 Reactie
damrov
damrov24 mrt. 2010 - 13:05

we sticht dan ook een gezin als hij/zij het niet kan verzorgen?

johnnysisko
johnnysisko24 mrt. 2010 - 13:05

Ik ben 28 en werk al bijna 10 jaar in een logistiek bedrijf op een expeditie en verdien maar 1287 euro per maand. Nou kan je daar iets mee opbouwen? Maar moet zoals Svetan zei het recht van kinderen krijgen bij de rijken liggen? Iedereen mag kinderen krijgen als hij wil. En soms heb je het niet voor het zeggen dat je minder verdiend. Dan zou het een egoistische wereld zijn als alleen rijken kinderen mochten hebben We moeten juist er voor zorgen dat iedereen de kans krijgt deel te nemen in de maatschappij en een goeie kans krijgt zich te ontwikkelen

1 Reactie
Janssen3
Janssen324 mrt. 2010 - 13:05

"Ik ben 28 en werk al bijna 10 jaar in een logistiek bedrijf op een expeditie en verdien maar 1287 euro per maand. Nou kan je daar iets mee opbouwen?" Hoeveel uur werk je dan? Het wettelijk minimum loon ligt namelijk hoger. Misschien een tip. Ga in ploegen werken bij een ander bedrijf. Dan kan je profiteren van de toeslagen op het uurloon. "Maar moet zoals Svetan zei het recht van kinderen krijgen bij de rijken liggen? Iedereen mag kinderen krijgen als hij wil. En soms heb je het niet voor het zeggen dat je minder verdiend. Dan zou het een egoistische wereld zijn als alleen rijken kinderen mochten hebben" Iedereen mag kinderen krijgen. Het is alleen raar om de maatschappij daar automatisch voor op te laten draaien. "We moeten juist er voor zorgen dat iedereen de kans krijgt deel te nemen in de maatschappij en een goeie kans krijgt zich te ontwikkelen" Yup, alleen genoeg mensen die de kans niet grijpen. Zelfs als de mogelijkheden lettelijk in de schoot geworpen worden door de verschillende instanties, maar ook vrienden en kennissen, dan nog wordt er niks mee gedaan.

meijerlahn
meijerlahn24 mrt. 2010 - 13:05

We gaan al aardig de VS achterna. Daar is het heel gewoon dat pa en moe samen 4 banen hebben, zowel overdag als 's avonds, omdat ze anders hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Dit zijn vaak ook banen als schoonmaker, in de horeca of als productiemedewerker. 2x minimuloon, daar kun je toch al bijna niet meer van leven, als je je kinderen tenminste nog een aardig leven wilt geven, zoals een vereniging, af en toe wat speelgoed, schoolreisje en dergelijke.

1 Reactie
Janssen3
Janssen324 mrt. 2010 - 13:05

Als je een baan als schoonmaker hebt en daarnaast 2100 euro aan vaste lasten, dan heb je inderdaad bijna 4 banen nodig om het allemaal te betalen. Dan helpt die 4% loonstijging die de vakbonden eisen, ook niet meer.