Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Schoolboek bevat racistische grap

  •  
31-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lach_300.jpg
Uitgever neemt titel na 25 jaar in allerijl uit de handel
Op Facebook postte een ouder een plaatje van een huiswerkoefening die haar kind aan de basisschool meekreeg. Op de foto is een donkere man te zien in een Zwarte Piet-achtig kostuum. In de begeleidende, humoristisch bedoelde, tekst wordt een ‘neger’ als ‘negatief’ neergezet.
Het plaatje, dat onder meer werd gepost in de Facebook-groep ‘Zwarte Piet is racisme’, lijkt vooroorlogs maar stamt uit een boekje voor werkwoordvervoegingen dat in 1989 voor het eerst verscheen en sindsdien 16 keer is herdrukt. Het boekje ‘Werkwoorden Vervoegen? Een Lachertje! Deel 1’ uit de serie ‘Taal? Een lachtertje!’ bevat komisch bedoelde oefeningen. De gewraakte invuloefening luidt:
RTEmagicC_negatief_462.jpg
Een fotograaf en zijn zoon, een zeer vlot pratertje dat altijd de verkeerde dingen (zeggen) …. op het verkeerde moment, (wandelen) …. in een drukke winkelstraat. Plots (zien) …. het zoontje een neger. En nog voor de vader iets (kunnen) …. zeggen, (roepen) …. het jongetje al: ‘Kijk, papa, daar, een negatief!’
De moeder vroeg de Amsterdamse basisschool om opheldering en kreeg als antwoord
De leerkracht die dit huiswerk heeft uitgedeeld heeft een oud oefenboekje gecopieerd zonder iedere les te bestuderen. Het is dus inderdaad aan zijn/onze aandacht ontglipt. Een pijnlijke edoch menselijke fout die ons zeer spijt. De bewuste pagina zal uit het lesmateriaal worden verwijderd. Aangezien onze school niet met racisme in verband wil worden gebracht hoop ik dat je begrijpt dat we je bericht zullen verwijderen. Wij vinden facebook niet de plek om een dergelijke discussie te voeren.
Het boekje is gemaakt door de Vlaamse auteur Frank Pollet die naast auteur van een hele reeks schoolboeken ook dichter en bekroond kinderboekenschrijver is. Joop benaderde hem zowel telefonisch als via email. Pollet, die op Facebook de protestpagina ‘Zwarte Piet moet blijven’ heeft geliked, verwees zonder op vragen te antwoorden door naar de uitgever. De uitgever Abimo  reageerde vervolgens kort via email:
RTEmagicC_taal-een-lachertje_werkwoorden-vervoegen_1.jpg
We delen de mening met de gebruiker en hebben naar aanleiding hiervan vanmorgen besloten om dit boekje uit de handel te nemen en een aangepaste herdruk voor te bereiden.
Op hoeveel scholen in Nederland en België het boekje als lesmateriaal wordt gebruikt is niet bekend

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JannesJ2
JannesJ231 mrt. 2014 - 17:47

"Aangezien onze school niet met racisme in verband wil worden gebracht hoop ik dat je begrijpt dat we je bericht zullen verwijderen. Wij vinden facebook niet de plek om een dergelijke discussie te voeren." Schandalige actie.

MADMothers
MADMothers31 mrt. 2014 - 17:47

Via iemand uit het netwerk van MAD Mothers kwam de volgende informatie van nog een uitgever..... Deel 1: tegenwoordige tijd', 1ste druk: 1989, 15de gewijzigde druk: oktober 2003. Uitgeverij: Schoolsupport, Postbus 21, 9800 AA Zuidhorn. info@schoolsupport.nl

Tanikimmi
Tanikimmi31 mrt. 2014 - 17:47

Ik vind Facebook een prima platform om dit te bespreken jannes. Racisme moet tot aan de wortel worden uitgeroeid . En hoor ook zeker niet achter gesloten deuren besproken te worden. En daarbij vind ik dat ik als ouder het recht heb om te weten wat kinderen leren. Het kan ook om mijn kinderen gaan.

inwoner
inwoner31 mrt. 2014 - 17:47

Snap er ook weinig van... Negatief is zwart net als een zwarte Piet. Alles dat zwart is negatief blijkbaar tegenwoordig....pfff: )

inwoner
inwoner31 mrt. 2014 - 17:47

Meest schokkend vind ik de reacties onder die fb post. Stikt blijkbaar van de autochtone Nederlander haters daar. Die zijn allemaal racistisch en fout en moeten een flink lesje krijgen.... Dat ze nog in nl willen wonen vraag ik mij dan altijd af....

eeweew
eeweew31 mrt. 2014 - 17:47

Dus dit boekje is ouder dan ik, en nu pas is er een probleem? Of dit was vroeger geen probleem, of men heeft gewoon zitten slapen.

Praapje
Praapje31 mrt. 2014 - 17:47

Tja, ondanks dat "neger" een geaccepteerde benaming was heeft het in de loop der jaren (ik vermoed vanaf de jaren '60) een negatieve connotatie gekregen. Het wordt sindsdien als derogatief beschouwd. Het is algemeen aangenomen dat het een beledigende term is. Ik vind daarom ook dat de uitgevers van dit schoolboekje een fout hebben gemaakt. Wat betreft de humor: ik vind 'm best geslaagd. Als een kind nog nooit een zwart persoon heeft gezien, lijkt me dit een natuurlijke reactie, beredeneerd vanuit de onbevangen aard van een kind.

Eric Minnens
Eric Minnens31 mrt. 2014 - 17:47

In reactie op mijzelf: == In Vlaanderen schijnt dat overigens weer omgekeerd te liggen. Daar gebruikt men liever het woord neger, en klinkt zwarte juist weer iets beledigender. == Dit verklaart de commotie uiteindelijk ook... De schrijver is een Vlaming, die is zich van geen kwaad bewust. Evenmin als Abimo, een Vlaamse uitgeverij. Maar het boekje werd gebruikt op een Amsterdamse basisschool... Tja...

jlundegaard
jlundegaard31 mrt. 2014 - 17:47

Wat is er in hemelsnaam mis met het woord neger? En dat de mensen uit het tijdperk van de digitale fotografie en smartphones niet weten wat een negatief is, tja...het is geen waardeoordeel maar een term uit de fotografie.

FreeMind2
FreeMind231 mrt. 2014 - 17:47

In de zin van het leven, de kleur zwart door iemand anders omschreven!!! Zwart, zwart, zwart! Een kleur die door veel mensen wordt onderschat. Veel mensen vinden die kleur vies of eng. Wat gebeurt er als je als mens donker bent? Waarom wordt zwart toch zo gevreesd en is dat al altijd zo geweest.. Want als ik kijk in het woordenboek en daar in de kleur zwart opzoek. Het wordt omschreven als slecht en negatief. Zwart werk, zwart geld, zwart rijden, zwart kijken, zwarte kat of zwarte Piet.. En met alleen maar Negatieve beeldvorming. Ik geen gezonde toekomst zie!!! Is het niet de inhoud waar het hier omgaat En dat jou lichaam jou alleen maar van A naar B verplaatst. En aan het einde van jou rit hier op deze aarde, jij dat lichaam ACHTERLAAT!! Dit is voor mij echt duidelijke taal!!!! Dus hou op met dat Zwart is slecht verhaal!!! That is the Truth, the whole truth and nothing but the truth, so help us God. Laat die racistische behandeling nu Stoppen hou er toch gewoon mee Op!!!

RonVa
RonVa31 mrt. 2014 - 17:47

Jullie snappen hopelijk dat een Negatief met fotografie te maken heeft en niet met iets negatiefs!

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger31 mrt. 2014 - 17:47

+1 Beste reactie! (tot nu toe)

Gaitj
Gaitj31 mrt. 2014 - 17:47

Kom op, mensen! Dit is een 1 aprilgrap. Iedereen snapt toch dat het kind onlangs een negatief (van een foto) heeft gezien en nu denkt dat iemand met en donkere huid een levend negatief is? of zitten we voor de lezertjes al te lang in de digitalefotografietijdperk?

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens31 mrt. 2014 - 17:47

== Iedereen snapt toch dat het kind onlangs een negatief (van een foto) heeft gezien en nu denkt dat iemand met en donkere huid een levend negatief is? == Dat snapt iedereen ja. Maar wat iedereen ook snapt (behalve jij blijkbaar) is dat dat woord 'negatief' nu ook in die andere betekenis wordt geplakt op iemand die n.b. 'neger' wordt genoemd. In een schoolboekje bovendien. Terwijl schoolboekjes toch bedoeld zijn om kinderen tot fatsoenlijke burgers op te voeden, zonder vooroordelen en zonder racisme. Hoe onbeschoft wil je het hebben?

Patrick Faas
Patrick Faas31 mrt. 2014 - 17:47

“Dit is een 1 aprilgrap.” Het is inderdaad moeilijk voorstelbaar dat zulk racisme werkelijk in onze schoolboeken gevonden kan worden. In het onderwijs tijdens de jaren ’70 van de 20ste eeuw werd de term “neger” al niet meer correct bevonden.* En die illustratie waarop naar een Zwarte Piet wordt gewezen, niet zomaar naar iemand met een donkere huidskleur, kan aan de aandacht van zelfs de slordigste en meest onverantwoordelijke uitgever niet ontgaan zijn. We zullen zien. *Wikipedia meldt: “Hetzelfde woordenboek vertelt dat het woord 'neger' tot de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 zwarte slaaf als betekenis had.”

GingerTed
GingerTed31 mrt. 2014 - 17:47

Waar of niet;) Natuurlijk was het woord "neger" eerder zeker niet gelijk aan de toevoeging "nikker" rond die periode. Net zomin dat het woord "negroe" gelijk staat aan "nigger". De aan woorden gegeven ladingen bij deze zaken zijn ernstig aan verschuiving onderhevig door een afgeleid ongemakkelijkheid ermee en zijn daarom niet te vergelijken met deze tijd. Je ziet ook een prachtige, soortgelijke verschuiving in de verbeelding én verwoording zoals die voorkwam bij de strip Sjors en Sjimmie. "Sjors….? Sjimmie bang!" in de begintijd tot een zeer hip dus waarbij Sjimmie een hippe gelijkwaardige puber moest voorstellen maar vanuit onze tijd bezien ook weer zeer clichématig werd weergegeven. Net als Sjors trouwens als blanke kaaskop. En straks zal (gelukkig!) ook ingezien worden hoe fout eigenlijk de zo typische linkse betrokken jonge westerling is die naar Afrika en elders afreist om te "helpen". Brrrrr.

1 Reactie
seniorg
seniorg31 mrt. 2014 - 17:47

Wat probeert u nu te zeggen? "...in de begintijd tot een zeer hip dus waarbij Sjimmie een hippe gelijkwaardige puber moest voorstellen ". Geen idee wat daar staat. Verder spel je 'negro'. (Dat woord is al in de jaren '60 in de ban gedaan. Ik geloof niet dat het woord 'neger' in Nederland ooit dezelfde negatieve bijklank heeft gehad, maar zeker weet ik dat niet.)