Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ga maar eens kijken naar besturen van scholengemeenschappen en directeuren van onderhavige scholen, die nemen het er goed van. Dat is wat ik zie. Ik denk dat we hier wel erg goed van vertrouwen zijn. Verder naar gebouwen, dan kom je al een heel eind denk ik, en hebben ze naar ik vermoed een aardig bedrag op de bank staan. Niets wordt meer gelabeld, dat is precies het probleem waar de centrale overheid zelf bewust voor gekozen heeft, en vervolgens zelf tegenaan liep toen er kamervragen werden gesteld over waar het extra geld destijds gebleven was, dat was uitgetrokken voor het aantrekken van pasafgestudeerde leerkrachten in het basisonderwijs. Er was er nl. niet een aangenomen in heel Nederland. Niet dat ze er niet waren, juist wel. Het mes zou nl. aan twee kanten snijden. Verlaging werkdruk t.b.v. ook nog eens pas afgestudeerde 'werkeloze' leerkrachten alsmede hun behoud voor het onderwijs. Het kabinet wist het niet en kon het niet achterhalen. Dat was het antwoord aan de TK. Dat is alweer even geleden maar nog lijkt hier dat de administraties, de jaarrekeningen nog steeds niet transparant zijn. Intussen gaan we als rijksoverheid vrolijk door met het overmaken van geld voor 'doelgericht beleid' naar instellingen en gemeenten,, dat vervolgens evenzo vrolijk weer niet geoormerkt wordt, waarvan amper te achterhalen is waar het blijft. Zo verging het ook het mantelzorg-compliment. De meeste mantelzorgers ontvangen heden ten dagen niet een bedrag van 200 euro, daarvoor uitgetrokken, maar een bedank-kaartje met een kleine attentie, een heel kleine.
Frans, dank voor de indrukwekkende analyse van de geldstromen. Het was al langer duidelijk dat extra geld dat bestemd was om de lerarensalarissen te verbeteren daar niet terecht kwam. Dat laat onverlet dat van het lump sump bedrag inmiddels 1/3 minder besteed wordt aan de mensen die voor de klas staan. Inmiddels hebben veel schoolgebouwen ook flinke achterstanden in het onderhoud. De hoogste tijd de lump sump financiering te beëindigen, de sector kan kennelijk niet met de verantwoordelijkheid om gaan zelf te budgetteren.
Creatief rekenen hoor. En kort door de bocht door de lumpsumbekostiging van een klas af te zetten tegen het salaris van één leerkracht. Heeft de school geen directeur, adjunct directeur, conciërge, intern begeleider en personeel bij het bestuur dat allerlei werk doet zodat leerkrachten zich op lesgeven kunnen concentreren? Neem die personeelskosten mee en je zit op en veel hoger percentage loonkosten versus overige kosten. Maar als leerkrachten liever zelf een schilder willen zoeken om de kozijnen te laten verven, personeel werven, aannemen en ontslaan, met de gemeente in conclaaf willen over spreidingsbeleid en ruimtebehoefte, zelf de begroting van de school willen opstellen en er voor willen zorgen dat de facturen en salarissen worden betaald en ga zo maar door, dan moet je inderdaad twee leerkrachten per klas aannemen. Die dan allerlei randactiviteiten moeten verrichten die niks met onderwijs te maken hebben.
may, Geweldig, May, Ook jij geeft alleen maar suggesties van mógelijke bestedingen, trapt wat open deuren in. Geen nadere invulling van bestedingen, geen prioriteringen, verdelingen, aard en grootte van kostenposten, enz. Vage verhalen zoals jij hier delibereert geven geen enkel antwoord. Daarom moet dat goede nadere onderzoek er komen, die verantwoording van het gebruik van de lumpsum. En daarna een hartige discussie met besturen, werknemers en overheid over de houdbaarheid van de gegroeide praktijken, en over een heldere verantwoordingsvorm door de schoolbesturen die vragen beantwoordt i.p.v. ze oproept; waar tot nog toe pijnlijk aan ontbreekt. .
D'66 wil nooit geoormerkt geld naar het onderwijs. Bij D'66 doen schoolbesturen automatisch altijd alles goed. Ik denk dat ze daarin erg naief zijn.