Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Rotterdamse school laat leerlingen vóór de les 1,5 kilometer rennen

  •  
12-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Rotterdamse Meester Baarsschool laat leerlingen uit groep 8 voor aanvang van de les anderhalve kilometer rennen. Het idee is afkomstig van een onderwijzeres in het Schotse Stirling die op haar school iets wilde doen tegen het toenemend overgewicht onder haar leerlingen. Ze bedacht de Daily Mile , een initiatief dat inmiddels door veel Britse scholen is overgenomen. In Rotterdam heeft de Meester Baarsschool een maand geëxperimenteerd met de methode en dat is zo goed bevallen dat het hardlopen wordt doorgezet. Niet alleen neemt het overgewicht af en de conditie toe, de kinderen kunnen zich ook beter concentreren na een rondje hardlopen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

JanB2
JanB215 mei 2016 - 4:50

Het zou beter zijn als de voedingsgewoonten en de tijdsbesteding na de lessen eens onder de loep werden genomen. Met een zak chips oeverloos op je smartphone zitten te pielen is per slot van rekening hét recept bij uitstek om in no time een vetklep te worden.

Martijn Deuze Zohlandt
Martijn Deuze Zohlandt14 mei 2016 - 19:33

Helemaal niet goed voor ze. Langdurig rennen is schadelijk voor de enkels, knieën, heupen en rug, zeker op jonge leeftijd. Ik zou als ouder duidelijk maken dat ik van de school verwacht respect te tonen voor deze wetenschappelijk verantwoorde stellingname en kinderen niet langer bloot te stellen aan dit soort sportgoeroe-waanzin.

mjensen
mjensen13 mei 2016 - 11:23

Het ziet er allemaal redelijk ongedwongen uit. Ik zie de kinderen op die site gewoon lopen, of joggen, dus het hoeft niet hard, het gaat geloof ik om de afstand. De ADHD kindjes rennen de afstand kennelijk, en de rustige kinderen lopen het. Ik vind het een mooi idee, ik had het als kind iig wel leuk gevonden om de dag zo te beginnen. Het enige praktische bezwaar is dat het weleens niet al te fris kan gaan ruiken in de klas.

Damaru2
Damaru213 mei 2016 - 9:43

Prima initiatief. Lichamelijke beweging is gewoon erg belangrijk zeker voor kinderen. De helft zit tegenwoordig alleen maar thuis achter de playstation of X-box om FIFA te spelen...

Albert Einstein
Albert Einstein13 mei 2016 - 8:48

Het wiel opnieuw uitgevonden. Worden deze kinderen trouwens met de auto naar school gebracht?

Acid Prune
Acid Prune12 mei 2016 - 21:41

zo leer je al vroeg te gehoorzamen aan gestoorde gekken

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos13 mei 2016 - 7:10

Och, ze hoeven nog niet te marcheren, toch?

Acid Prune
Acid Prune13 mei 2016 - 9:07

Ik zie geen verschil

voxpopuli2
voxpopuli212 mei 2016 - 19:50

Gevaarlijk, 1 op de 15000 heeft een verborgen hartkwaal.

1 Reactie
Floepert
Floepert13 mei 2016 - 7:08

En de overige 14999 heeft er waarschijnlijk alleen maar baat bij. Als een eventuele verborgen hartkwaal een reden is om niet te gaan sporten zou 99% van de Nederlanders thuis op de bank moeten gaan zitten om de simpele reden dat ze nooit een hartonderzoek hebben gehad. Onzin dus. Je kunt ook een verborgen voedselallergie hebben, niets onbekends eten dan maar. Sommige vrouwen kunnen in een anafylactische shock komen door een allergie voor het zaad van hun partner, misschien moet bevruchting via de natuurlijke weg maar verboden worden, het is immers maar gevaarlijk....

Okke2
Okke212 mei 2016 - 19:24

Goed om te leren rennen op school, ik kreeg dat vroeger niet ik droom ervan om ook te rennen

5 Reacties
Acid Prune
Acid Prune12 mei 2016 - 21:42

ik rende wat af op school die leraren kregen me nooit te pakken :)

mjensen
mjensen13 mei 2016 - 11:34

Dat is toch niet iets wat gegeven of geleerd hoeft te worden? Een beetje stimulatie en routine helpt ongetwijfeld, maar zolang de gezondheid het toelaat kan je rennen, het kost immers niks. Ik rende als kind altijd naar school. Nou woonden we op een behoorlijk hoge heuvel, dus dat was niet zo moeilijk, de weg terug was een stuk vervelender, dat ging altijd sjokkend.

Okke2
Okke213 mei 2016 - 12:42

@mjensen 13 mei 2016 at 13:34 er komt nog een heleboel meer bij kijken hoor! anders zouden we allemaal zo kunne gaan rennen

mjensen
mjensen13 mei 2016 - 14:01

Maar welke drempels zijn er dan? Hardlopen, of joggen, is een van de meest laagdrempelige activiteiten die er zijn, en het kan tot op hoge leeftijd. Ik kan me voorstellen dat je initiële gezondheid het niet toelaat. Maar afgezien daarvan hoeven er geen problemen te zijn. Materieel kost het niks, je kan in principe op je blote voeten lopen, er is een stroming in het hardlopen die dat doet. Wat de ziektekosten betreft, goed, joggen/hardlopen is blessuregevoelig, daar kan je niet omheen. Maar veel blessures ontstaan doordat mensen te snel, te veel willen, en het lichaam moet nu eenmaal wennen aan de extra belasting. De meeste blessures kunnen dan ook worden voorkomen door een voorzichtige, heel geleidelijke opbouw, en dan wegen de risico's uiteindelijk niet op tegen de lange termijn gezondheidswinst. Ik ben zelf op mijn vijfendertigste weer begonnen met hardlopen, of joggen eigenlijk. Dat ging aanvankelijk van de ene lantaarnpaal naar de andere, maar na een paar maanden was het niveau enigszins acceptabel. Ik loop nu, acht jaar later, nog altijd totaal noncompetitief. Ik heb niks met massale evenementen, dus ook niet met wedstrijden. Twee of drie avonden per week loop ik een rondje van vijf tot vijftien kilometer, op mijn eigen rustige tempo. Vaak wordt ik dan voorbijgerend door een meisje van rond de twintig in lycra, met een wapperende paardestaart, die zwaait dan altijd en dan zwaai ik terug. Ik zie ook vaak een mannetje van tegen de zeventig, die loop ik dan voorbij en dan steek ik de hand op, en dan knikt hij. Iedereen kan dus joggen/hardlopen op zijn of haar eigen niveau, en ik hoop dat ik op mijn zeventigste nog steeds mijn rondjes kan maken.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 mei 2016 - 18:00

Ik heb rugklachten en mij is het dus gewoon ontraden om weer te gaan hardlopen :( Mogen de kids na het joggen ook douchen of zitten ze dan, net als ik trouwens toen ik vroeger kilometers in weer en wind mij in het zweet werkte om op school te komen, de hele dag te stinken?