Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

School in Duitsland onder vuur na aanschaf boerkini's voor zwemles

  •  
12-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
burkini

© cc-foto: Frans Persoon https://flic.kr/p/9RCvTK

Het Pestalozzi-Gymnasium in Herne, een stad met ruim 150.000 inwoners die ligt tussen Essen en Dortmund, heeft 20 boerkini’s aangeschaft om te stimuleren dat moslima’s deelnemen aan de zwemles. Directeur Volker Gossling (55) meent daarmee ieder excuus om de zwemlessen te mijden uit de weg te ruimen. “Ik wil dat iedereen leert zwemmen en daarvoor schep ik de juiste randvoorwaarden.” Vijftien scholieren maken reeds gebruik van het badpak dat naakte huid bedekt en lichaamsvormen verhult. In conservatieve moslimkringen zijn dergelijke kledingeisen vaak een vereiste om sociaal geaccepteerd te worden.
Critici van de maatregel zijn het totaal niet eens met de aanpak van de school. De voorzitter van de Integratie Raad van Bielefeld, Mehmet Ali Ölmez, stelt dat ​​ouders en moslimgemeenschappen er zich er juist van moeten onthouden kinderen en tieners religieuze verboden op te leggen. “Als moslims eenmaal meerderjarig zijn, kunnen ze zelf beslissen of ze gaan zwemmen, vasten tijdens de ramadan, of dagelijks bidden”, zegt Ölmez. “Verboden zijn niet in het belang van het kind en schaden het schoolonderwijs.”
De Bielefeldse salafisme-expert Birgit Ebel ziet dit op een vergelijkbare manier. Volgens haar rukken conservatieve krachten in de islamitische gemeenschap steeds verder op en dringen die hun eigen voorschriften op: “De aanpak van de school bewijst het succes van die infiltratie, men streeft naar geslachtsafhankelijk onderwijs. Het is een praktijk die gericht is tegen gendergelijkheid en dat is onverantwoordelijk”, zegt ze tegen de Neue Westfalische.
Julia Klöckner, vicevoorzitter van de regerende partij CDU, sluit zich bij het protest aan. “Door dit te doen heeft de school een discriminerend vrouwbeeld geschapen op een plek waar kinderen en adolescenten net het tegenovergestelde zouden moeten leren en zich vrij moeten kunnen ontwikkelen”, vindt ze. HLN citeert : “Het besluit van de school zet ook moslimmeisjes van gematigde families onder druk om zich in het zwembad volledig te bedekken.” Klöckner noemt de maatregel een tegemoetkoming aan fundamentalistische ouders.
De onderwijsminister van Noordrijn-Westfalen, Yvonne Gebauer, heeft verklaard dat de aanschaf van boerkini’s voor in totaal 400 euro “niet behoort tot de basistaken van een school”. Zwemles is verplicht benadrukt ze: “Het staat buiten kijf dat ook moslima’s hier gewoon moeten aan deelnemen.”
cc-foto: Frans Persoon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.