Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schone auto's, vuile handen

  •  
07-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe Nederland indirect illegale bezettingen in Israël subsidiëerde
Elektrisch rijden heeft de toekomst. Zeker met schone vormen van energie kan op die manier het autoverkeer veel minder belastend worden voor het milieu. Ondanks deze rijke toekomst, werd vorige week het faillissement het Israëlisch-Amerikaanse accuwisselbedrijf Better Place uitgesproken. Een bedrijf waar ook de gemeente Amsterdam in investeerde. Erg rouwig hoeven we echter niet te zijn over dit faillissement, want schone mobiliteit moet je niet willen bereiken met vieze handen.
Het kabinet Rutte I wilde de banden met Israël extra aanhalen. Nederland moest gaan profiteren van Israëlische technologie, waar tegenover stond dat Nederland kon helpen met de toekomstige exploitatie van gasvelden in Israël. In die lijn was de komst van Better Place naar Nederland logisch, maar Rutte I ging geheel voorbij aan de duistere kanten van het bedrijf.
Better Place, met vestigingen in onder andere Israël, Australië en Denemarken, opende vorig jaar op Schiphol een wisselstation voor elektrische accu’s: een proefproject met tien elektrische auto’s van Renault. Na een proefperiode zou een tweede accuwisselstation worden geopend in Amsterdam Nieuw-West. Vorig jaar nog leende de Europese Investeringsbank 40 miljoen euro aan Better Place. De Gemeente Amsterdam investeerde ook 100.000 euro. Als gevolg van financiële chaos bij Better Place heeft Renault zich teruggetrokken en is het faillissement van Better Place uitgesproken. Het station op Schiphol is inmiddels gesloten.
Het is vreemd dat de gemeente Amsterdam een ton in dit bedrijf stak. Want niet alleen was er al enige sprake van financiële chaos, ook zijn de activiteiten van Better Place – met een Israëlische generaal als baas – in Israël uiterst dubieus. Zo bezit Better Place drie accuwisselstations in de door Israël bezette Palestijnse gebieden en ook één op de bezette Syrische Golan Hoogvlakte, dicht bij de illegale Israëlische nederzetting Katzrin. Met deze accuwisselstations levert Better Place diensten aan illegale nederzettingen en versterkt hen in economisch opzicht. Better Place profiteerde van Israëls roof van Palestijns grondgebied. De weg waaraan Better Place stations liggen verspert voor Palestijnen bovendien de toegang tot hun stad Jericho.
Better Place diende als vlaggenschip om het merk Israël te promoten, en oorlogsmisdaden groen te wassen. Nederland heeft zich in de luren laten leggen door het pro-Israëlische kabinetsbeleid en de wens op een makkelijke manier aan schone auto’s te komen. Hopelijk volgt na de val van dit project een definitief einde aan de knuffelhouding tegenover Israël en de Israëlische economie en worden internationaal recht en een goede businesscase leidraad in de betrekkingen, zowel voor de gemeente Amsterdam, de Nederlandse regering, als de EU. Want schone auto’s bereik je niet met vuile handen.
Laurens Ivens (fractievoorzitter SP-Amsterdam) en Sonja Zimmermann (docP)

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

FransLenaen
FransLenaen7 jun. 2013 - 20:20

Tja. Er komen hoogwaardig technologische producten uit Israel. Dat kun je van de omliggende bananenrepublieken bepaald niet zeggen.

hannogroen
hannogroen7 jun. 2013 - 20:20

Wel een knap staaltje overredingskracht van die Israeli's om een op zich al belachelijk idee te verkopen onder een naam waarbij bij iedereen met een beetje boerenverstand alle alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen. Je bedrijf 'Better Place' noemen is ongeveer net geloofwaardig als een bank die zichzelf 'eerlijk' noemt.

pieterpan2
pieterpan27 jun. 2013 - 20:20

En de EU geeft 5 miljard aan moslim-fundis in Egypte, maar daar zal ik je niet over horen.

pieterpan2
pieterpan27 jun. 2013 - 20:20

En de EU geeft 5 miljard aan moslim-fundis, maar daar zal ik je niet over horen, Laurens.

Depalestijn
Depalestijn7 jun. 2013 - 20:20

Vraag: Welk land in het Midden-Oosten weigert het (NPT = Non Proliferatie Verdrag) Verdrag tot niet verspreiden van kernwapens te ondertekenen en staat geen internationale inspecties toe? Antwoord: Israël. Vraag: Welk land in het Midden-Oosten heeft zich met militair geweld meester gemaakt van soeverein gebied van andere staten en blijft dit bezet houden in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties? Antwoord: Israël. Vraag: Welk land in het Midden-Oosten schendt stelselmatig de internationale grenzen van een andere soevereine staat met oorlogsvliegtuigen en artillerie en geweervuur? Antwoord: Israël. Vraag: Welke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten heeft jarenlang moordenaars naar andere landen gestuurd om zijn politieke tegenstanders te doden (een praktijk die soms wordt betiteld als export van terrorisme)? Antwoord: Israël. Vraag: In welk land in het Midden-Oosten hebben hooggeplaatste militaire officieren in het openbaar toegegeven dat ongewapende krijgsgevangenen zijn geëxecuteerd? Antwoord: Israël.

Depalestijn
Depalestijn7 jun. 2013 - 20:20

Vraag: Welk land in het Midden-Oosten schendt regelmatig de Conventie van Genève door aan hele steden, dorpen en kampen collectieve straffen op te leggen voor daden van enkelingen, en gaat zelfs zo ver dat hele dorpen met de grond gelijk worden gemaakt terwijl de mensen nog in hun huizen zitten? Antwoord: Israël.

Lopez
Lopez7 jun. 2013 - 20:20

@Likoed. Mocht u in de waan verkeren dat Israël geïnteresseerd is in een vredesverdrag met de Palestijnen, dan raad ik u aan dit interview met onderminister van Defensie Danny Danon in The Times of Israel te lezen: http://tinyurl.com/lzkmmk5 De titel spreekt boekdelen: ‘Danny Danon: “This government will block any two-state deal”.’

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 20:20

Zijn er dan legale bezettingen in Palestina ? Het is opvallend hoezeer de twee genoemde boeken het eens zijn over etnische zuiveringen: Glubb Pacha, Sir John Bagot Glubb, 'Soldat avec les Arabes', Paris 1958 (A soldier with the Arabs, London, 1957). De Brit Glubb was opperbevelhebber van het Jordaanse leger van 1939 tot 1956. Avi Shlaim, ‘The Iron Wall, Israel and the Arab world’, London, 2001. De Israelier Shlaim beschrijft de Israelische buitenlandse politiek.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen7 jun. 2013 - 20:20

'Zijn er dan legale bezettingen in Palestina ? ' --- Ik heb de afgelopen weken dat 'illegaliteit' nooit strafbaar kan zijn.

poelly12
poelly127 jun. 2013 - 20:20

ik weet niet of dit stuk nu satirisch bedoelt is of niet. Er worden zulke tenekrommende bochten gemaakt, om maar aan te tonen dat israel de boeman van het MO is, dat dit haast niet werkelijk gemeend kan zijn. Ik weet ook wel, dat Israel niet perfect is, maar in de rest van de buurlanden aldaar doen de moslims niets anders dan elkaar de nek afsnijden, veminken, martelen en opblazen. Die hebben helemaal geen tijd om zich met technologie bezig te houden, die stress kan er niet ook nog eens bij

1 Reactie
Lopez
Lopez7 jun. 2013 - 20:20

Over ‘tenenkrommende bochten’ gesproken…

LikoedNederland
LikoedNederland7 jun. 2013 - 20:20

Israel heeft een vredesverdrag met de Palestijnen waarin Israel de zeggenschap over deze omstreden gebieden heeft. Dus illegaal is het niet. De Palestijnen maken verder geen enkele aanstalten om te komen tot een definitief vredesverdrag en daarmee een definitieve verdeling van het gebied. Blijkbaar hebben ze geen probleem.

5 Reacties
Zjenny
Zjenny7 jun. 2013 - 20:20

Likoed komt van Pluto?

Lopez
Lopez7 jun. 2013 - 20:20

[“Israel heeft een vredesverdrag met de Palestijnen waarin Israel de zeggenschap over deze omstreden gebieden heeft.’] Een vredesverdrag? Is het heus? Misschien moet u John Kerry even bellen, die is nog niet op de hoogte. [“Dus illegaal is het niet.”] Volgens de VN is de Israëlische kolonisatie van de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Golan wel degelijk illegaal. Volgens de EU, de VS, Nederland en een groot aantal andere organisaties en landen ook. [“De Palestijnen maken verder geen enkele aanstalten om te komen tot een definitief vredesverdrag en daarmee een definitieve verdeling van het gebied. Blijkbaar hebben ze geen probleem.”] In de jaren 2007-09 hebben hebben de Palestijnen zich bereid verklaard tot historische concessies, zoals u in de Palestine Papers kunt nalezen. Israël bleek niet geïnteresseerd. De kans dat Israël nog eens zo’n deal krijgt aangeboden is nihil. Mocht de internationale gemeenschap de moed vinden de tweestatenoplossing alsnog te forceren, dan zal Israël moeten hopen dat de Palestijnen bereid zijn tot enkele kleine grenscorrecties, maar zal het onafwendbaar de overgrote meerderheid van de kolonisten naar huis terug moeten halen. Is de tweestatenoplossing voor Israël onbespreekbaar, dan zal het de Palestijnen Israëlische burgerrechten moeten geven. Andere smaken zijn er niet.

Spelchecker2
Spelchecker27 jun. 2013 - 20:20

Lees nu eerst eens de bekentenisliteratuur en kijk de bekentenisfilms van Israëliërs die zelf bij al die gewelddadigheden betrokken waren. Dan leer ook jij misschien de Israëlische propaganda van de afgelopen zes decennia herkennen en op waarde schatten. Onder de streep blijft het onverdraaglijk dat het Westen haar holocaustschuld op de Palestijnen afwentelde (1947) en dat ook nu nog steeds doet. Daar zal een keer recht gedaan moeten worden en dat kunnen we onmogelijk overlaten aan Israël. De kalkoen zal immers niet stemmen voor Kerstmis! Daarom zal de rest van de wereld Israël moeten dwingen tot een oplossing die recht doet aan de Palestijnen, zowel in de bezette (van de buitenwereld afgesneden) gebieden als aan de Palestijnse vluchtelingen.

Spelchecker2
Spelchecker27 jun. 2013 - 20:20

Lees nu eerst eens de bekentenisliteratuur en kijk de bekentenisfilms van Israëliërs die zelf bij al die gewelddadigheden betrokken waren. Dan leer ook jij misschien de Israëlische propaganda van de afgelopen zes decennia herkennen en op waarde schatten. Onder de streep blijft het onverdraaglijk dat het Westen haar holocaustschuld op de Palestijnen afwentelde (1947) en dat ook nu nog steeds doet. Daar zal een keer recht gedaan moeten worden en dat kunnen we onmogelijk overlaten aan Israël. De kalkoen zal immers niet stemmen voor Kerstmis! Daarom zal de rest van de wereld Israël moeten dwingen tot een oplossing die recht doet aan de Palestijnen, zowel in de bezette (van de buitenwereld afgesneden) gebieden als aan de Palestijnse vluchtelingen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 jun. 2013 - 20:20

[Dus illegaal is het niet.] Daar is de internationele gemeenschap tot en met de VS toe het niet mee eens. Maar het doet er niet toe, legaal of niet, het is immoreel.