Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Scholen weigeren autisten

  •  
07-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
autisme300.jpg
Meldpunt krijgt in één maand tijd 55 klachten binnen
Het Meldpunt AUTI-Weigerscholen in Eindhoven heeft in een maand tijd 55 klachten binnen gekregen van leerlingen die autisme hebben en geweigerd zijn tot een mbo- of hbo-opleiding. Dat laat Jos Verhoeven, algemeen directeur van de Start Foundation weten.
Veel scholen zijn volgens Verhoeven bang voor de extra kosten die kinderen met een ‘rugzakje’ met zich mee kunnen brengen en kiezen er daarom voor om ze niet toe te laten. Verhoeven:
Vanaf augustus 2014 verandert ook de financiering voor deze groep. Scholen krijgen straks een vast bedrag waar ze het mee moeten doen.”
Het meldpunt heeft nog geen contact opgenomen met de scholen, wel is er 1 schooldirecteur die uit zichzelf contact heeft gezocht met het meldpunt. De bedoeling is nu alle klachten te bundelen om te bekijken of er patronen herkenbaar zijn.
Vorig jaar ontstond nog ophef rondom Lisa Hinderks, een doof meisje dat naar de School voor Journalistiek wilde en niet werd toegelaten. Ze schreef erover op Joop. Lees hier haar verhaal.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

steppewolf
steppewolf7 aug. 2013 - 17:10

Tja, die directies en managers denken nou eenmaal niet in menselijkheid. Voor hen is een leerling niet meer dan een geldstroom. En als ze meer dreigen te gaan kosten dan dat ze opleveren dan willen ze ze niet. Goed risicomanagement zullen ze daar denken. Ziedaar de teloorgang van opvoedingsinstituten met een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Verworden tot lesfabrieken waarbij het doel is om de topgraaisalarissen in stand te houden. Alles wat dat in de weg staat moet geelimineerd worden. In dit geval de autisten. Wanneer o wanneer worden al die incapabele graaiende bestuurders en managers nu eindelijk eens op straat gedonderd en wordt het onderwijs weer eens aangestuurd door vakmensen. In het voetbal lijkt het eindelijk enigszins begrepen te worden en werden bij ajax en heerenveen al die incapabele bestuurders en managers eruit gegooid ten gunste van clubmensen. Kom op politici, doe nou eindelijk je ogen eens open. Er zijn giga bezuinigingen te halen bij al die overbodige overhead. Pak nou eindelijk die soortgenoten van je eens aan.

wvdstraat
wvdstraat7 aug. 2013 - 17:10

En de tweedeling schrijdt voort.... Te Wapen !

beertje4
beertje47 aug. 2013 - 17:10

Ik kom er nu pas achter dat ik op een van die auti-weiger-school heb gezeten. Dat verklaard een hoop. Toen die tijd was mijn autisme nog niet ontdekt maar ze zullen zeker een vermoeden hebben gehad. Ik had ook andere problemen met mijn gezondheid en dus een wajong uitkering. Aan passie & inzet ontbrak er bij mij niet! Laatste 2 jaar van de opleiding splitste in drie richtingen. Toen ik (als enige) verplicht werd een richting te volgen was de boot aan. De school had wel het vermogen om alleen maar problemen bij mij te zien i.p.v. mogelijkheden. Een lerares die zij alweer een probleem. Ik zei meteen pardon. Ik stopte met de richting, ik had er tenslotte niet voor gekozen. En ik wilde instromen in een andere richting maar de directeur zei als je deze opleiding wil afmaken dan zorg ik ervoor dat je niet zult slagen. De passie voor school is volledig uitgedoofd.

EricDonkaew
EricDonkaew7 aug. 2013 - 17:10

Jemig de pemig. Toen ik jong was, hadden we drukke en stille kinderen. Tegenwoordig hebben we kinderen met ADHD en autistische kinderen. In ieder geval met een 'rugzakje'. Het wordt tijd dat we weer eens normaal gaan doen.

1 Reactie
eeweew
eeweew7 aug. 2013 - 17:10

Heb je er aan gedacht dat de samenleving tegenwoordig zo in elkaar zit dat iedereen die sociaal moeite heeft om mee te komen vrijwel niets kan bereiken. Ik heb het idee dat mensen die 100 jaar geleden als genie zouden zijn gezien tegenwoordig hun hele leven met een uitkering thuis zitten omdat ze bijvoorbeeld niet in staat zijn het volledig absurde sollicitatiespelletje te spelen. Als de samenleving bewust zo is ingericht (mensen die niets kunnen maar praatjes hebben hebben het voor het zeggen en hebben hier voordeel bij (lees: managers)), dan is het minste wat je kan doen voorzieningen hebben om deze mensen niet van de honger om te laten komen, en daar heb je helaas labels voor nodig.

eeweew
eeweew7 aug. 2013 - 17:10

Ik kan mij niet voorstellen dat dit mag? Op basis waarvan weigeren ze deze mensen, ik weet niet hoe het zit met MBO en HBO, maar als Universiteiten selectie aan de poort toe willen passen is het land te klein, MBO en HBO opleidingen mogen blijkbaar zomaar mensen weigeren. Al deze kinderen die naar het HBO willen zou ik adviseren een VWO diploma te gaan halen op het volwassenen onderwijs (als dat nog niet is wegbezuinigd), de Universiteit is (afgezien van zeer specifieke HBO opleidingen, voor mensen met zeer specifieke talenten (lees: kust)) toch geschikter voor mensen met autisme dan het HBO. Dit slaat echt alles. En gaat het nog verder? Gaan we straks iedereen op basis van statistiek overal screenen, en iedereen die uit een groep komt die minder kans heeft om succesvol te zijn maar weigeren? Ik neem aan dat iedereen wel weet hoe dit heet... Je hoeft ook geen genie te zijn om te bedenken wat voor gevolgen dit nieuwsbericht heeft (grote kop op voorpagina NRC), deze jongeren en hun ouders zijn niet stom of zo. Bij de volgende aanmelding houden ze gewoon vrolijk hun mond, en is er niets aan de hand, totdat de desbetreffende persoon op een zeer onbenullig ding dat te voorkomen was vastloopt en de school met de problemen zit. Misschien gaat dit (net als veel andere bezuinigingen), uiteindelijk wel meer geld kosten dan het oplevert. Ook in uitkeringen.

2 Reacties
adriek
adriek7 aug. 2013 - 17:10

"En als ze meer dreigen te gaan kosten dan dat ze opleveren dan willen ze ze niet." Logisch toch? Als de extra uren die nodig zijn voor deze 'speciale gevallen' niet vergoed worden gaan deze uren ten koste van de 'normale' kinderen, met slechtere resultaten voor de hele school tot gevolg. Het logische resultaat is dat scholen zullen gaan filteren om hun resultaat te optimaliseren. Een bekend voorbeeld van dergelijk berekend gedrag uit mijn omgeving is een school die bij het minste of geringste kinderen 'degraderen' naar een lager niveau (jij bent niet goed genoeg voor vwo - hup naar de havo) Het gevolg is dat de school bijna 100% slagingspercentages kent, waar de krant dan ook juichend over schrijft, maar ze vergeten wel aan te geven hoeveel kinderen onder hun niveau eindigen, net zo min als er gekeken wordt naar het instroomniveau.

Annebeth
Annebeth7 aug. 2013 - 17:10

Klopt, Eline, hogescholen mogen leerlingen met autisme helemaal niet weigeren, en de hogeschool waar ik werk doet dit ook niet. Integendeel. We voeren vooraf wel een intakegesprek met ze, met de decaan erbij, om te kijken hoe we ze kunnen helpen een goede start te maken. Maar blijkbaar zijn er wel HBO-opleidingen waar dit anders gaat.

Bosman3
Bosman37 aug. 2013 - 17:10

Ik vind het niet raar dat deze dingen gebeuren. Dit nieuwe bedrag is gelijk aan een zeer klein aantal rugzakjes (lees: een stuk of vier, als ik het me goed herinner). Het is voor scholen niet raar om 15 kinderen met een rugzak te hebben. Deze scholen zullen dus grote bedragen ( per rugzak minstens 10.000 euro) uit hun eigen budget moeten gaan betalen. Als deze leerlingen dus zo'n groot deel van het budget opnemen, terwijl er voor deze leerlingen in principe vaak speciaal onderwijs aanwezig is, snap ik best dat directeuren liever hebben als deze kinderen daarheen gaan.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman7 aug. 2013 - 17:10

[ terwijl er voor deze leerlingen in principe vaak speciaal onderwijs aanwezig is] Dat is er uiteraard niet. Kinderen met een "rugzakje" horen niet thuis op het speciaal onderwijs.

eeweew
eeweew7 aug. 2013 - 17:10

Ooit een speciaal onderwijs HBO gezien?

JanB2
JanB27 aug. 2013 - 17:10

Kwalijk. Maar goed, je kunt nog altijd de politiek in als autist. Vak K zit er immers vol mee. Sterke fixatie op een beperkt aantal thema's is een kenmerk van autisme. Bij vak K zijn dat marktwerking en bezuinigingen.

1 Reactie
eeweew
eeweew7 aug. 2013 - 17:10

Dat zijn absoluut geen autisten...