Nieuwbakken minister van Onderwijs Van Bijsterveld (CDA) spreekt namens liberalen: VVD zal voorstel acceptatieplicht voor scholen niet steunen
Scholen mogen van het nieuwe kabinet leerlingen en leraren met een andere overtuiging of geaardheid blijven discrimineren. Dat medlt het Nederlands Dagblad (ND) vrijdag. Regeringspartij VVD zal een voorstel om scholen te verplichten tot acceptatie niet steunen. Dit zei de nieuwe minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveld (CDA) namens de liberalen.
Volgens het CDA is acceptatieplicht strijdig met de vrijheid van onderwijs zoals vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet, zo schrijft het ND. “Nu in het regeerakkoord is afgesproken dat de coalitie pal staat voor artikel 23, past daar geen steun van de VVD bij voor het voorstel dat nu in de Tweede Kamer ligt”, aldus Van Bijsterveld.
Het voorstel, ingediend door PvdA-Tweede Kamerlid Mariette Hamer stelt dat scholen alle leerlingen moeten accepteren, zolang ouders de grondslag respecteren. De nieuwe minister van Onderwijs zal in het nieuwe kabinet ook de portefeuille homo-emancipatie beheren. Het voorstel van D66’er Boris van der Ham om de zogeheten ‘enkelefeitconstructie’ uit de Algemene wet gelijke behandeling te schrappen, vindt Van Bijsterveldt ook al overbodig. Van Bijsterveldt:
Ik ben tot de conclusie gekomen dat de wet zoals die nu is, helemaal zo gek niet is. Er is balans tussen artikel 1 (gelijke behandeling, red.) en artikel 23. Scholen hebben de ruimte om een eigen personeelsbeleid te voeren, en iemand kan bijvoorbeeld niet passen bij het profiel. Maar wat voor mij overeind staat, is dat iemand niet vanwege een homoseksuele geaardheid of relatie mag worden geweerd of ontslagen.
Onduidelijk is of de PVV het voorstel van de PvdA wel steunt. Daarmee zou het wel een meerderheid in de Tweede Kamer halen. In het gedoogakkoord met de PVV zijn hierover geen afspraken gemaakt. De PVV ageert echter alleen tegen islamitische scholen en zal in deze naar verwacthing de lijn van het kabinet volgen.