Scholen horen zich om iedereen te bekommeren, niet slechts om de witte ouders in de ouderraad
Sinds de verandering van Zwarte Piet in gang is gezet, proberen gemeenten het veranderingsproces op allerlei manieren tegen te werken. Dat politici een politiek spel spelen, is niet nieuw, maar dat scholen hun verantwoordelijkheid niet (durven te) nemen gaat ons te ver. Scholen horen zich om iedereen te bekommeren, niet slechts om de witte ouders in de ouderraad.
Aan die hele discussie gaan wij niet meedoen. Zwarte Piet blijft bij ons gewoon zwart.
Met andere woorden wordt hier gezegd: wij hebben vernomen dat mensen door zwarte piet gekwetst worden maar wij blijven vasthouden aan onze traditie.
Bijna al onze leerlingen hebben een kleurtje, maar ik heb nog niemand horen klagen over Zwarte Piet. De docenten niet, de kinderen niet en ook de ouders niet.
Aldus een locatieleidster in Kanaleneiland, een wijk waar veel Marokkaanse Nederlanders wonen en relatief weinig zwarte mensen. Het is een veel gebruikte drogreden: ‘de gekleurde mensen die ík ken hebben zich er nooit over uitgelaten, dus vinden zij het niet erg’.
Zou de locatieleidster er bij hebben stilgestaan dat deze mensen zich wellicht niet in de discussie willen mengen uit bijvoorbeeld angst voor represailles, omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn of vanwege gebrekkige kennis van de traditie? Als de school een rechterlijke uitspraak naast zich neer kan leggen, kunnen wij het ons voorstellen dat ouders er van uit gaan dat de kans groot is dat zij niet gehoord worden.
Ze gaat verder:
Het is ook niet zo dat de huidige piet een neerbuigende karikatuur is, maar juist een hartstikke leuk en lief personage.
De duivel lacht ook altijd als hij binnenkomt. Dat Zwarte Piet als personage hartstikke leuk en lief is weten wij ook wel. Maar hoe leuk, lief, mooi gezellig Piet ook is, in zijn huidige vorm is en blijft Zwarte Piet een raciale en racistische karikatuur. Voor alle duidelijkheid: de mensen die Zwarte Piet spelen zijn niet per se racistisch.
Wat het AD niet in het artikel vermeldt is dat er vorig jaar op diverse Utrechtse scholen allerlei veranderingen in gang werden gezet. Kinderen van ouders die bezwaar maakten tegen een Sinterklaasviering met zwarte pieten kregen vrij van school en er werden alternatieve feesten georganiseerd met onder andere kleurenpieten.
Wij zijn van mening dat scholen medeverantwoordelijk zijn voor het bewerkstelligen van een positieve verandering. Daarom willen wij alle scholen nogmaals wijzen op de uitspraak van de bestuursrechter in Amsterdam eerder dit jaar, en ouders oproepen zich op school uit te spreken voor de invoering van een nieuwe piet.