Joop

Scholen maandag weer open

  •  
03-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kabinet neemt besluit of scholen weer open kunnen

© DEN HAAG - Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) en Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) na een bewindspersonenoverleg o

De basisscholen en middelbare scholen gaan maandag weer open. Mbo’s, hbo’s en universiteiten blijven voorlopig online college geven. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten na een advies van het Outbreak Management Team.
De afgelopen dagen hadden verscheidene belangengroepen, waaronder Unicef, aangedrongen op het openen van de scholen. Daar staan docenten en ouders tegenover die vrezen dat de scholen weer in besmettingshaarden zullen veranderen. Er is nog altijd weinig gedaan om de ventilatie in klaslokalen te verbeteren.
De scholen sloten een week voor de Kerstvakantie uit vrees voor een zorginfarct. Omdat de zorg al op maximale capaciteit draaide, vreesde het kabinet dat Omikron wel eens voor code zwart zou kunnen zorgen.
De afgelopen weken is de bezetting in de ziekenhuizen afgenomen. Deskundigen vrezen dat het aantal ziekenhuisopnames weer zal stijgen. Hoewel uit buitenlands onderzoek blijkt dat de kans om met Omikron in het ziekenhuis te belanden kleiner is, betekent een opleving van het virus toch dat er meer besmette patiënten zullen moeten worden opgenomen.
In het Verenigd Koninkrijk plaatst Omikron de zorgsector voor grote problemen, omdat veel zorgmedewerkers met een besmetting thuis zitten. Ook gebeurt het dat er een virusuitbraak is op een afdeling met niet-covid-patiënten, waarna die afdeling moet worden afgescheiden van de rest van het ziekenhuis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (94)

Leman
Leman5 jan. 2022 - 10:09

Ik zie een foto van 2 bewindslieden die straks een andere functie krijgen onder Rutte of stoppen omdat ze gesloopt zijn door diezelfde man. Rutte wil ten koste van alles aan de macht blijven en verzwakt zijn kabinet om z'n eigen zwakheid te camoufleren. Niemand begrijpt het meer. Ministers met ervaring en kennis krijgen andere functies en de minister van justitie heeft geen juridische achtergrond enz enz. Geen touw aan vast te knopen. Is Rutte alleenheerser geworden? De beelden die een sterke leider moeten oproepen zijn in scene gezet. Rutte achter de tafel als grote leider ontvangt zijn ministers. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe NL onder Rutte gesloopt is mentaal. We hebben de handdoek al in de ring gegooid. Adieu mooi Nederland. We zijn overgeleverd aan idioten en oplichters.

Sonic2
Sonic24 jan. 2022 - 21:10

Als het kabinet op 14 januari besluit om alles dicht te houden dan is dat een mega overwinning voor de wappies. Dat is het enige wat het OMT eigenlijk vandaag voor elkaar krijgen. De gekken op het museum plein in de kaart spelen. Je neemt je booster en je houdt je aan alle maatregelen en je mag waarschijnlijk na 14 januari niet eens naar de kapper of de winkel. Of naar een musea. Een musea. Laat dat even op je inwerken. Ik vind het geheel begrijpelijk dat ze evenementen niet doen en ook horeca dicht houden. Maar wat het OMT ( en dan vooral het OMT)en ook de regering nu aan het doen zijn is alle draagvlak kapot maken. En als je jongeren over wilt halen om die booster te nemen, moet je ze ook iets in het vooruitzicht stellen. Waarom zou je als 20'er of 30'er een booster nog nemen als je niet naar de kroeg mag en niet mag winkelen en niet eens naar de kapper mag? Het bovenstaande zal in virus opzicht waarschijnlijk onverstandig zijn, maar het enige wat dichte winkels en dichte kappers doen is de economie slopen en het draagvlak slopen. Ik ken geen enkel voorbeeld van een uitbraak bij een winkel of kapper. Stop met die waanzin dus. En versoepel verstandig en desnoods onder voorwaarden.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop5 jan. 2022 - 8:32

Het is het heilige geloof in de eigen modellen. Ook al blijken de cijfers verkeerd en worden ze stilletjes sangepast. Kwalijk, juist nu moet je transparant zijn, qua beleid en qua verwachtingen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 jan. 2022 - 16:25

Op zich was het al niet te bevatten waarom NL ineens het braafste jongetje van de klas is geworden. Wij hier alles op slot gooien met alle gevolgen van dien en nu dan wat met de scholen doen. Nu blijkt dus dat de IC patiënten in Denemarken, Zweden, Zuid-Afrika en Engeland bij elkaar (=125mio) minder IC patiënten bevatten dan het meest gunstige scenario van het RIVM tav NL. Ik ben niet gek, de rest de wereld is gek. Wetenschap lijkt me toch iets absoluuts als het op cijfers aankomt. Niet dus.

1 Reactie
Geen3
Geen35 jan. 2022 - 10:17

Zuid Afrika (een relatief jonge populatie) kan niet vergeleken worden met Europese landen. Zolang de wetenschappers in Europa tegenstijdige uitspraken doen (en in het kielzog de media), is het lastig om beleid te maken, dat een ieder welgevallig is. Ik hoor net uit Engeland het bericht, dat de gezondheidszorg groot gevaar loopt door de besmettingen (omicron) bij het medisch/ verplegend personeel! Dat betekent, dat de zorg onder druk komt te staan door het uitvallen van personeel in deze sector! Niet omdat ze doodziek zijn, maar wel omdat ze in quarantaine moeten. Ik ben blij, dat ik hierover geen beslissingen hoef te nemen!

Phil2
Phil24 jan. 2022 - 11:37

Goh, scheelt een paar dagen. Kunnen dan wel de 15de de sportscholen die goed toegerust en ruim opgezet zijn weer open?? Op z'n minst voor mensen die zich al 3x hebben laten prikken...

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 jan. 2022 - 19:02

waar iedereen de lucht zit vol te hijgen met aardzolen? nou ik zou die maar lekker dicht laten - het is lekker weer u kunt lekker gaan wandelen, fietsen,fierljeppen, limbodansen, klootschieten, demonstreren, fuikhappen, melkboeren, tromslaan, beiaardieren, vliegenmeppen, fransspreken, touwtje springen, kaaswerpen, worsteken, kalmzwemmen, baarsrijden en gortsmijten . Wat doen jullie toch altijd in die benauwende zweethokken?

Dehnus
Dehnus4 jan. 2022 - 20:38

Nee, want dat is geen "KinderOphok!" plek. Nederlanders willen wel kinderen, maar niet de lasten daarvan. Ze kunnen ook buitenspelen, maar dat mag niet van de ouders. Ze willen ook niet thuiswerken, en dat gaan ze ook niet doen. Dus ja, de cijfers gaan niet alleen omhoog, maar de Grefos gaan door met kerken (want die vinden deze maatschappij van verboden fantastisch ideaal voor hun) en wappies ook. Dus ja... dat cijfer gaat omhoog, en omhoog.

Phil2
Phil25 jan. 2022 - 17:24

Helemaal mee eens: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2021/12/honderd-sportscholen-willen-naar-rechter-voor-heropening/

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 jan. 2022 - 11:10

Mooi, en dan zsm ook graag alle andere scholen open, zodat de jeugd normaal verder kan leven. Wij hadden hier voor de kerst een puber met corona, uiteindelijk 1 dag lichte verhoging en keelpijn. Voor de quarantaine/isolatie blijkbaar ook de andere twee pubers hier in huis aangestoken, en die hebben beiden niet eens een snotneus gehad. De risico's voor (gevaccineerde) jongeren zijn zo klein, de psychische schade van al die lockdowns is veel groter dan de fysieke risico's. Dus laat ze gewoon in ieder geval naar school gaan.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew4 jan. 2022 - 13:44

Klopt als een bus. En het is ook zo makkelijk te begrijpen. Wat jammer toch dat sommigen daar zo'n moeite mee hebben.

Duralex
Duralex4 jan. 2022 - 16:42

Zou dat niet 1:1 ook gelden voor studenten?Misschien geldt de psychische schade argument nog wel meer voor deze jong volwassenen die net op eigen benen staan. Maar goed ik heb ook alleen pubers thuis. Ik heb het idee dat het toegeven is aan de druk van ouders die hoger is bij scholieren dan studenten, dan dat er weloverwogen over wordt beslist

Bert de Vries
Bert de Vries4 jan. 2022 - 9:54

En terzijde, uit De Stentorvan 7 december: "Het ministerie van Onderwijs is op de hoogte van het experiment met luchtreinigers op scholen in Staphorst. ,,Het is goed nieuws dat er minder of geen coronabesmettingen meer zijn”, zegt Annemieke Kooper, woordvoerder van de Zwolse onderwijsminister Arie Slob. ,,Het is onwaarschijnlijk dat een luchtreinigingssysteem dit veroorzaakt. Wondermiddelen bestaan immers niet, zegt ook de GGD.” "

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr4 jan. 2022 - 12:49

Het was ook onwaarschijnlijk, dat mondkapjes zouden werken, of ventilatie. Men raadt maar wat en zou ook eerst kunnen onderzoeken! Het is constant hetzelfde verhaal, wij maken geen plannen. Scholen moeten open en ze krijgen testen. Per schoolklas vanaf groep 6 twee per week. Steekproeven dus en daarbij zijn de scholen op geen enkele manier gesteund door de minister om die testen ook af te dwingen. “Tja, die wappieouders hebben wij ook” zegt een woordvoerster onderwijskoepel. Zij loopt geen risico! Haar personeel destemeer!

Bert de Vries
Bert de Vries4 jan. 2022 - 9:39

In Staphorst kenden de basisscholen hoge aantallen besmettingen. Luchtzuiveringsinstallaties van minder dan €20.000 per lokaal brachten het aantal besmettingen terug tot bijna 0. Het Ministerie van Volksgezondheid en dat van Onderwijs hebben geen seconde aandacht besteed aan deze spotgoedkope mogelijkheid om de scholen veilig te openen. Logisch, zouden Slob en De Jonge zeggen, want daar zijn wij niet voor.

4 Reacties
Jozias2
Jozias24 jan. 2022 - 11:30

Spotgoedkoop? 20.000 per lokaal. Een gemiddelde basisschool heeft tussen de 8 en 16 lokalen. Er zijn in Nederland zo’n 6700 basisscholen. Daarnaast zijn er ook nog eens ruim 1400 middelbare scholen met tig lokalen en heb je ook nog het hoger onderwijs etc Is inderdaad een koopje. Je vergeet dat ventilatie volgens de eisen uit het bouwbesluit ook al afdoende zou moeten zijn. En is is ook zonder Corona verplicht om daar aan te voldoen.

Gaz Typari
Gaz Typari4 jan. 2022 - 16:14

Kom ik op 2 miljard voor de basisscholen. Laat er nog eens 7 miljard voor de middelbare scholen bijkomen. Voor dat bedrag komen KLM en booking hun bed niet uit hoor!

Duralex
Duralex4 jan. 2022 - 16:47

Voor zo'n drie miljard opgelost. Inclusief co2 meter in elk lokaal. Koopje is wat anders maar het is zeker niet onbetaalbaar gegeven de corona- geld-over-de-balk uitgaven. En het moet toch.

Bert de Vries
Bert de Vries5 jan. 2022 - 10:24

Dames en heren, breng op de ventilatorkosten de besparingen in mindering die het gevolg zijn van minder besmettingen. Weeg daarnaast mee de verhouding tot de andere kosten per lokaal. Onderhoudskosten, per jaar pakweg €10.000, loonkosten, per jaar pakweg €70.000. Dan zie je dat de luchtzuiveringskosten minus besparingen weinig betekenen in verhouding tot de overige kosten. Plus de kanttekening dat de zuiveringskosten eenmalig zijn en de overige kosten elk jaar terug komen.

Radio-Head
Radio-Head4 jan. 2022 - 8:09

Heb nu het indrukwekkende interview van Mona Keizer, voormalig Staats Secretaris van Economische en moeder van 5 kinderen, van 30 dec. j.l. in De Balie kunnen zien. Mona Keijzer spreekt zich uit over de coronamaatregelen. (half uur) https://www.youtube.com/watch?v=7IyiBpD2Nxw Herken zelf, als alleen overgebleven ouder van 4 nu jong-volwassen kinderen, veel in haar woorden en terechte zorgen, die overigens ondersteund worden door het Trimbos instituut. Je moet met de wetenschap van nu ook wel een sociopaat zijn, als je niet te bewegen bent om de kinderen en jongvolwassen weer de natuurlijke leefruimte terug te geven, waar ze recht op hebben en niet zonder kunnen. https://www.nu.nl/gezondheid/6174575/de-tekorten-van-2021-meer-jongeren-dan-ooit-psychisch-ongezond.html

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr4 jan. 2022 - 12:55

Klimaat, woningen, inderdaad zorgelijk. Tel daarbij op de ontdekking van je eigen bijdrage aan het besmetten en erger van je geliefde oudere familieleden…. De problemen los je niet op door te constateren wat al jarenlang gaande is. De economische groei was leidend. Vandaar nu klimaatproblemen, woningnood te grote bevolkingsgroei…. Het menselijk welzijn heeft nooit centraal gestaan, het ging om de economie!

Radio-Head
Radio-Head4 jan. 2022 - 15:51

@ Grijsje63 "Tel daarbij op de ontdekking van je eigen bijdrage aan het besmetten en erger van je geliefde oudere familieleden…." Tsja.... Fijne avond

JoostdeV
JoostdeV4 jan. 2022 - 15:53

Exact Grijsje. We leven in de eeuw van de necropolitek. Het landsbestuur heeft niet het welzijn van de bevolking voorop gesteld, maar het veiligstellen van het verdienmodel van de machthebbers.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 0:13

Ik snap werkelijk niet waar de obsessie scholen open te houden vandaan komt, in het begin dacht ik dat het een economisch motief had opdat ouders ongehinderd naar het werk kunnen, ja zeker lopen de kinderen leerachterstanden op, op één of andere manier wordt een pandemie als een ietwat lastige bijkomstigheid gezien, dat zie je in alle gelederen terugkomen, voor mij is het oorlog waarbij volksgezondheid en eventueel dood op het spel staan, met deze instelling wordt pijnlijk duidelijk dat de moderne mens een regressief, karakterloos en stuurloze wezenloos moet zijn die een ferme hand nodig heeft om ervan doordrongen te raken dat er onder bepaalde omstandigheden zoals een pandemie of oorlog offers gebracht moeten worden teneinde de gemeenschap te ontlasten en te bevrijden, bij betrekkelijk grote groepen wil het maar niet dagen, waardeloze asociale producten.

13 Reacties
Fabian4
Fabian44 jan. 2022 - 8:27

Raymond. Stellen dar “ voor mij is het oorlog waarbij volksgezondheid en eventueel dood op het spel staan” is nogal heftig! Mag ik daaruit opmaken dat je of senior bent of onderliggend lijden hebt? En dat je geen (klein)kinderen hebt? De jeugd is de toekomst, en een ethisch moreel juiste beschaving heeft de volste respect voor de ouderen, maar hopelijk ook de juiste zorg voor kinderen. Alle scholen dichthouden voor een minderheid van ouderen en zieken die een hoog risico lopen op complicaties, terwijl dat risico enorm daalt door het vaccineren van diezelfde ouderen en kwestbaren kost veel te veel. En is ook niet solidair naar de jongeren en kinderen. Hun toekomst wordt hiermee enorm negatief beinvloed. Zeker voor kinderen in kwetsbare gezinnen waar ouders ook in stress leven omdat hun leven oo z’n kop staat (thuis school) en waar de druk van werkgevers blijft om maar gewoon hun werk te doen. Laat staan ouders in de middenstand die geen inkomen hebben omdat de overheid hun winkels en cafes e.d. Gesloten heeft. Denk aan grote misdadigers…en hoe veek daarvan een disfunctionele jeugd hebben gehad! De beste weg naar een betere samenleving is via onze kinderen, hen een velige en stabiele omgeving bezorgen. Het sluiten van scholen is funest!

Jozias2
Jozias24 jan. 2022 - 9:39

@raymond In de oorlog waren de scholen ook open. Ik snap de obsessie niet om de scholen te sluiten. En als je ze sluit wanneer doe je ze dan weer open? Als er nooit meer iemand dood gaat. Risico en doodgaan hoort bij het leven zolang dat maar binnen maatschappelijk aanvaarde kaders gebeurt. 0% risico is onmogelijk. Die kinderen worden er nauwelijks ziek van. En de ouders en opa en oma hebben zich kunnen laten vaccineren.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen4 jan. 2022 - 10:05

Het is niet een kwestie van wat leerachterstand. Het gaat om veel structurele zaken. Om mij heen hoor en zie ik kinderen vervallen in allerlei problematisch gedrag, van gameverslaving tot depressie. Lees op de NOS het artikel 'Scholen bezorgd over schoolsluiting: steeds lastiger om leerlingen te motiveren' - die noodkreet komt van mensen die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor onze toekomst. Hoe u hen 'asociale producten' kunt noemen is mij een raadsel.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen4 jan. 2022 - 10:11

En nog als toevoeging, ik huiver van deze zinsnede "..die een ferme hand nodig heeft..". Doet me denken aan mensen die met Portugal als voorbeeld roepen om een militair aan de leiding. Of aan mensen die vinden dat de politie naar believen een huis binnen mag binnenvallen om het aantal gasten te controleren. Die hang naar een autoritaire samenleving verschilt uiteindelijk niet met wat de Baudet aanhangers voor ogen hebben.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 jan. 2022 - 10:36

Tsja, de jongere generaties en hun ouders hebben net zo gelijk te stellen, dat na twee jaar hangen en wurgen de groepen die geen enkel risico lopen, hun bijdrage (onderwijsachterstand, ontwikkelingsachterstand, socialisatieachterstand) wel geleverd hebben. Terwijl: diegene die wél risico lopen, hebben zich kunnen laten vaccineren. Het is maar wat je solidair noemt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jan. 2022 - 11:14

Solidariteit houdt in dat ook rekening wordt gehouden met de belangen van jongeren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 13:01

“Stellen dar “ voor mij is het oorlog waarbij volksgezondheid en eventueel dood op het spel staan” is nogal heftig!” Is het ook en dat is toch wat er gebeurt of niet soms. “Mag ik daaruit opmaken dat je of senior bent of onderliggend lijden hebt? En dat je geen (klein)kinderen hebt?” Zie hier het probleem in een notendop, het moet direct verband houden met mijn omstandigheden anders kan het me minder interesseren, gemeenschapszin, pfff. “Alle scholen dichthouden voor een minderheid van ouderen en zieken die een hoog risico lopen op complicaties, terwijl dat risico enorm daalt door het vaccineren van diezelfde ouderen en kwestbaren kost veel te veel.” Dat is weer een ander uiterste maar de stelligheid van slappe Arie Slob waarmee kerstvakantie vervroegen werd uitgesloten geeft mij aan dat de reflex van over tot de orde van de dag moeilijk te bedwingen is, wat omikron eventueel op langere termijn met kinderen doet is nog onbekend maar de scholen zullen en moeten op 10 januari weer open, die mentaliteit vind ik ziekmakend. “En is ook niet solidair naar de jongeren en kinderen. Hun toekomst wordt hiermee enorm negatief beinvloed.” Mijn ervaring is dat kinderen flexibeler zijn dan je zou denken mits de juiste middelen worden ingezet, met de pubertijd wordt het iets lastiger maar ook daar moet een mouw aan te passen zijn, geef ze uitdagingen gecombineerd met leren en je hebt er geen kind aan. “Zeker voor kinderen in kwetsbare gezinnen waar ouders ook in stress leven omdat hun leven oo z’n kop staat (thuis school) en waar de druk van werkgevers blijft om maar gewoon hun werk te doen. Laat staan ouders in de middenstand die geen inkomen hebben omdat de overheid hun winkels en cafes e.d. Gesloten heeft.” Je doet me denken aan Halsema, bezingt eerst in alle toonaarden het leed van haar onderdanen door de maatregelen en daarna het gek vinden dat het uit de klauwen loopt. “Denk aan grote misdadigers…en hoe veek daarvan een disfunctionele jeugd hebben gehad!” Ja hoor, zo lust ik er nog één, er komen meer (predestinerende) factoren om de hoek kijken om een grote misdadiger te worden. “De beste weg naar een betere samenleving is via onze kinderen, hen een velige en stabiele omgeving bezorgen.” Zo is dat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 13:05

aanvulling op Fabian: “Het sluiten van scholen is funest!” Nood breekt wetten, daarbij heb ik nooit gezegd dat scholen dicht moeten blijven tot de laatste covid lijder gestorven is.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 13:06

“In de oorlog waren de scholen ook open. Ik snap de obsessie niet om de scholen te sluiten.” Ik vraag me af of ze er plezier aan hebben beleefd terwijl ze stierven van de honger. “En als je ze sluit wanneer doe je ze dan weer open? Als er nooit meer iemand dood gaat.” Nee, dat zeg ik nergens, is weer een ander uiterste. “Risico en doodgaan hoort bij het leven zolang dat maar binnen maatschappelijk aanvaarde kaders gebeurt. 0% risico is onmogelijk.” 100% zeker dat we de pijp uitgaan. “Die kinderen worden er nauwelijks ziek van.” Rooskleurig van hier tot Tokio, zullen we dat nog even afwachten? “En de ouders en opa en oma hebben zich kunnen laten vaccineren.” Zal vaak het geval zijn, dan nog kan het door snelle verspreiding maatschappelijk ontwrichtend zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 13:12

“Om mij heen hoor en zie ik kinderen vervallen in allerlei problematisch gedrag, van gameverslaving tot depressie.” Dat was al voor de pandemie zo, je kon ze met de telefoon in de hand zo onder de tram terecht zien komen, je kan van een nood een deugd maken, pedagogen aan het werk zetten om ze op afstand bezig te houden. “Lees op de NOS het artikel ‘Scholen bezorgd over schoolsluiting: steeds lastiger om leerlingen te motiveren’ – die noodkreet komt van mensen die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor onze toekomst.” Daar kan ik me wat bij voorstellen, je kan je beroep niet uitoefenen, daar moet wat op te verzinnen zijn, die telefoon was al een grote orde verstoorder voor de pandemie, andermaal, je kan van een nood een deugd maken, je moet het wel willen. “Hoe u hen ‘asociale producten’ kunt noemen is mij een raadsel.” Die koppeling heb ik niet gemaakt en heb het meer in algemene zin dat bedoeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 13:14

[En nog als toevoeging, ik huiver van deze zinsnede “..die een ferme hand nodig heeft..”. ] Mijn punt is dat de met de mentaliteit van de huidige nederlander geen land te bezeilen valt, het buitenland ziet ze al aankomen, willen zich nergens aan houden, zijn voornamelijk gericht op eigen behoefte, ergens in de 60 er 70 er jaren is er iets mis gegaan, alle deugden zoals spaarzaamheid of je in algemene zin ergens voor inzetten zijn overboord gegooid. “Die hang naar een autoritaire samenleving verschilt uiteindelijk niet met wat de Baudet aanhangers voor ogen hebben.” Ik ben helemaal niet voor een autoritaire samenleving, omdat ik voegen naar de omstandigheden noodzakelijk acht?, daarbij blinkt dit land niet uit in handhaven, je maintiendrai een vlag op een modderschuit.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 jan. 2022 - 13:14

“Het is maar wat je solidair noemt.” Solidariteit gaat alle kanten op, niemand uitgesloten

Bert de Vries
Bert de Vries4 jan. 2022 - 13:18

Fabian, beetje denigrerend.

Ernst3
Ernst33 jan. 2022 - 23:17

Vreemd. "COVID-19 hospitalizations among children in the last month have jumped more than 50%, but experts say Omicron is not more dangerous for kids" https://uk.news.yahoo.com/covid-19-hospitalizations-among-children-003825054.html "Coronavirus Cases Are Rising Among Children in South African Hospitals" https://www.nytimes.com/2021/12/08/world/africa/coronavirus-south-africa-children.html

3 Reacties
itsme3
itsme34 jan. 2022 - 9:19

In plaats van twee worden er nu drie opgenomen.

Cam Millo
Cam Millo4 jan. 2022 - 10:36

Wat is er zo vreemd aan? Beide artikelen zeggen dat het aantal besmettingen onder kinderen stijgt. Dat klopt. De 1ste link heeft het er over dat omicron niet gevaarlijker is voor kinderen. Dus wat is er vreemd aan

Duralex
Duralex4 jan. 2022 - 16:52

Kindertjes met een gebroken been en omicron. T schijnt nogal besmettelijk te zijn. In SA wordt iedereen bij binnenkomst getest.

Robert Follon
Robert Follon3 jan. 2022 - 22:28

Neerlands' topvirologen en -epidemiologen roeren zich hier weer danig in de comments merk ik....

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 jan. 2022 - 10:42

Met nihilisme wordt daar weinig aan veranderd ...

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2022 - 19:05

Blij voor de kinderen!

12 Reacties
JanB2
JanB23 jan. 2022 - 19:45

Dat is maar de vraag. De omicron variant gaat hard en komt nu in een ideale omgeving om zich te verspreiden. Het is niet uitgesloten dat snel hele klassen in quarantaine moeten en hele scholen opnieuw gesloten moeten worden. Om van het doorgeven van de besmettingen door de kinderen naar bijvoorbeeld hun ouders nog maar te zwijgen. Het was beter geweest wanneer men nog even gewacht had tot in ieder geval het grootste deel van de boostercampagne is afgerond. Deze situatie heeft het risico dat kinderen uiteindelijk toch weer thuis komen te zitten en dan bovendien voor een langere tijd.

Vriend van Elf
Vriend van Elf3 jan. 2022 - 20:31

Zeker blij met het open van de scholen maar de kids zijn nog blijer dat er nu tot 20:00 gesport kan worden. Helaas vooralsnog alleen buiten, hopen dat ze ook snel weer indoor kunnen.

Wieowie
Wieowie3 jan. 2022 - 20:31

Boostercampagne is afgerond? Ook dertigers hebben inmiddels (in ieder geval volgende week als de scholen open gaan) Papa/mama, opa’s en leraren hebben de booster veelal al gehad.

Jozias2
Jozias23 jan. 2022 - 20:56

@jan Vrijwel alle 50+ hebben hun booster kunnen nemen en af en toe een klas in quarantaine is minder erg dan alle kinderen wekenlang thuis met nauwelijks onderwijs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jan. 2022 - 22:12

De uni is dus helaas nog dicht.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jan. 2022 - 4:47

@DanielleDefoe ----------------------------------- Wat mij betreft hadden ze het hele onderwijs mogen opengooien. Die hele lockdown was trouwens niet nodig geweest, gezien de gunstige berichten rond de Omikron-variant. Sowieso had de beslissing daarover nog even on hold gehouden kunnen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 10:27

JanB Dat is voor mij ook een vraag. Soms weet ook ik niet meer wat het beste is alles afwegende. De allerkleinsten maken een in verhouding veel snellere ontwikkeling door m.i. wat extra veel schade op kan leveren. Soms denk ik, schakel gewoon een jaar terug en laat alle opleidingen een jaar overdoen, uitzonderingen daargelaten. Ik weet het is misschien niet realistisch maar toch...Ik kan maar een ding zeggen, ik weet het niet. M.b.t. het virus zal het inderdaad allesbehalve ideaal zijn, wel voor het virus zelf. Ook ik maak me daar zorgen over. Het enige wat wij volwassenen dan kunnen doen is er zelf heel verstandig mee omgaan. Ook ik moet echter vaststellen dat volwassenen zich veelal niet verstandig gedragen. Dat is nog zacht uitgedrukt. Je staat versteld hoeveel complotdenkers er zijn onder universitair opgeleid Nederland, dat wil je niet weten. Ik vraag me werkelijk af of de universiteiten hier niet ernstig tekortschieten. Ik kan alleen maar zeggen Jan, dat je zeer waarschijnlijk gelijk hebt.

Gerygrr
Gerygrr4 jan. 2022 - 13:01

Ook mijn angst JanB, Zie de overdenkingen over het VK, https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/jan/03/britain-live-omicron-boris-johnson-roulette-wheel

EricDonkaew
EricDonkaew4 jan. 2022 - 14:08

@Minoes: Ik kan alleen maar zeggen Jan, dat je zeer waarschijnlijk gelijk hebt. --------------------------------------------- Meen je dat echt? De manier waarop Jan Boezeroen vaak over kinderen praat, de toon, zegt mij al genoeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jan. 2022 - 14:18

[Ik vraag me werkelijk af of de universiteiten hier niet ernstig tekortschieten.] Waarom? Ook academici hebben buiten hun vakgebied nu eenmaal persoonlijke meningen op andere terreinen. Veel bedenkelijkelijker zijn volgens mij artsen die de kwakzalverij beoefenen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 19:19

DanielleDefoe Men mag toch een bepaald denkvermogen verwachten en wetenschappelijke benadering. Ik heb het hier over complotdenkers, wantrouwen in de wetenschap zelf. Ik heb het niet over een mening m.b.t. deelonderwerpen zoals onderwijs en de weloverwogen uitkomsten daarvan waarbij de een het ander wat meer of minder laat meewegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 19:44

Erick Donkaew Het is nog steeds geen griepje. Ik ken jonge mensen die het nu onder de leden hebben, ze zijn behoorlijk ziek en hebben ontzettend veel pijn in hun hele lijf, "nog nooit meegemaakt" zoals ik hoorde. De rest moeten we afwachten evenals de restklachten. Vergeet niet als er heel snel heel veel infecties zijn en zieken je de economie ook wel kunt vergeten. Wie moet dan het werk nog doen? Je moet niet zo lichtzinnig aan alles voorbij gaan. Niet dat ik nu de economie voorop stel, verre van maar misschien dat dat jou de ogen kan openen! Ik vind de gezondheid en het welzijn van mensen het belangrijkst. Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen, daar hebben wij een speciale verantwoordelijkheid voor. Het is niet zo simpel.

Noordermeer2
Noordermeer23 jan. 2022 - 19:04

Nederland is door het sluiten van de scholen even naar plaats 16 gezakt qua aantal besmettingen wereldwijd, daar waar NL meestal rond plaats 10 hing, maar dat gaan ze nu weer gauw goedmaken. Op naar de 50.000 besmettingen per dag (hoewel dat nooit vastgesteld gaat worden, omdat ze daar de testcapaciteit niet voor hebben bij de GGD).

5 Reacties
Noordermeer2
Noordermeer23 jan. 2022 - 19:07

Aantal besmettingen per dag

Jozias2
Jozias23 jan. 2022 - 20:57

De vraag is wat het aantal besmettingen nog zegt bij deze variant.

Déjà vu
Déjà vu3 jan. 2022 - 21:40

Dit land, dat zich graag presenteert als een kenniseconomie, is met niveau van onderwijs tevens gezakt naar de internationale middenmoot. En als Rutte afzwaait, zullen daar wel een paar plaatsen bijgekomen zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jan. 2022 - 4:49

@Jozias ------------------------------- Inderdaad. Van Ranst, de bekendste Belgische viroloog, zegt zelf: laat die Omikronvariant de wereld maar veroveren, of woorden van gelijke strekking.

itsme3
itsme34 jan. 2022 - 9:20

Het aantal besmettingen is niet zo spannend meer. Eigenlijk irrelevant. Alleen het aantal ernstig zieken is belangrijk.

Joop den Uil2
Joop den Uil23 jan. 2022 - 18:41

Je ziet ze allebei denken: hehe .. the fuck laat mijn opvolger er maar verder mee gaan; veel geluk ermee. oftewel: geen strategie , alleen adhock wat dingetjes en voor de rest om 5 uur thuis de afgelopen 2 jaar.

Loek Toornstra
Loek Toornstra3 jan. 2022 - 18:21

Er wordt weer in veel reacties boos gewezen naar de regering onder Rutte die geen werk maakt van meer en betere ventilatie. Dat is belachelijk. De scholen hebben een enorme zak geld ontvangen bestemd om de negatieve gevolgen van corona te bestrijden en dat is niet alleen b.v. een keuze van de scholen zelf voor tijdelijke extra naschoolse opvang voor wie dat nodig heeft, meer onderwijsassistenten, kleiner maken van lesgroepen, etc. en dus ook zorg voor goede ventilatie. Maar daarvoor willen veel schoolbesturen, en dan voorop managers, het geld helemaal niet gebruiken. Zij willen liefst, samen met de onderwijsvernieuwers die de deuren op scholen nog steeds plat lopen, van de gelegenheid gebruik maken om eindelijk die gedroomde onderwijsrevoluties door te voeren, tegen de wil van de meeste docenten, leerlingen, en ouders.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter3 jan. 2022 - 22:54

Loek er is er maar een die wijst naar Rutte en wordt terechtgewezen door Jozias. Dat zijn bij jouw veel reacties.

Gerygrr
Gerygrr4 jan. 2022 - 13:04

Echt onzin! De zak met geld dekt de aanschaf van ventilatiesystemen voor 30% de rest moeten scholen en gemeentes zelf ophoesten. Naar goed Hollands gebruik: Zoek het zelf maar uit! Wetend dat het niet gaat lukken.

Jaap13
Jaap133 jan. 2022 - 17:58

Kinderen worden niet ziek en al helemaal niet van de Omikron-variant. Als ik terugkijk op 2021 waren de besmettingen op een totaal van 2.300 kinderen + leraren + OOP letterlijk op de vinger van 1 hand te tellen. Kortom de sluiting van scholen was een totaal overtrokken maatregel die vooral bij de kinderen tot veel het veel drukker en agressiever worden van kinderen heeft geleid. En dat zeiden echt alle leraren tegen mij dus dat wil wat zeggen. De sluiting van de scholen gaan we nog vele jaren voelen terwijl het coronavirus dan allang weer is verdwenen.

8 Reacties
JanB2
JanB23 jan. 2022 - 19:37

Kinderen geven besmettingen door aan andere generatie’s. Daar zit het probleem.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jan. 2022 - 4:52

@JanB ---------------------------------- Die andere generaties zijn al lang volledig gevaccineerd of zelfs geboosterd, dus daar zit geen probleem.

Cam Millo
Cam Millo4 jan. 2022 - 10:42

@EricDonkaew 4 januari 2022 at 05:52 @JanB ———————————- Die andere generaties zijn al lang volledig gevaccineerd of zelfs geboosterd, dus daar zit geen probleem. Die kunnen alsnog besmet raken en het virus weer doorgeven aan anderen. Dat is dus wel/ook een probleem. Geboosterd geeft geen garantie dat je niet besmet raakt. De gevolgen van de besmetting zullen alleen minder ernstig zijn

EricDonkaew
EricDonkaew4 jan. 2022 - 11:08

@Cam Millo: en het virus weer doorgeven aan anderen. ------------------------------------ Ja, maar die 'anderen' zijn ook gevaccineerd en geboosterd. En zo kunnen we nog wel úren doorgaan.

JanB2
JanB24 jan. 2022 - 15:15

@ Donkaew Die andere generatie's zijn nog NIET volledig geboosterd. Bovendien kost het 2 weken voordat een vaccin maximaal effectief is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 19:52

Er zijn mensen van tussen de 30 en 40, die nog geen booster hebben ontvangen, nu aan de beurt waren en nu kort daarvoor besmet zijn geraakt. Die kunnen die booster wel uitstellen. De ziektelast is ondanks alles behoorlijk te noemen zoals ik hoor. Ik denk dat we aan herdefiniëring van het gezegde 'lichte klachten' toe zijn, zo het überhaupt ooit al gedeffinierd is geweest.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 19:52

Was gericht aan Eric Donkaew

Cam Millo
Cam Millo5 jan. 2022 - 11:42

@EricDonkaew 4 januari 2022 at 12:08 @Cam Millo: en het virus weer doorgeven aan anderen. ———————————— Ja, maar die ‘anderen’ zijn ook gevaccineerd en geboosterd. En zo kunnen we nog wel úren doorgaan. Als iedereen gevacvcineerd en geboosterd zou zijn, dan nog kan je besmet raken. Hert virus verdwijnt niet zomaar als iedereen gevaccineerd en geboosterd is.

JanB2
JanB23 jan. 2022 - 17:37

Gaan vanzelf weer dicht. Alleen niet allemaal tegelijk maar één voor één, klas voor klas. Omicron gaat als een speer en is zo klaar als het er om gaat om een hele school in quarantaine te krijgen. Absurd besluit dus. Juist bij de kleintjes tieren de virussen het weligst. Maar de grootste schreeuwers zijn weer eens op hun wenken bediend. Preciegroepen bedankt. Ook namens de kindjes.

3 Reacties
JanB2
JanB23 jan. 2022 - 19:36

Pressiegroepen dus.

Wieowie
Wieowie3 jan. 2022 - 19:36

En tot wanneer zou u dan alle scholen graag dicht willen houden? Totdat Corona helemaal weg is?

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 19:53

Ik denk ook dat het een herhaling wordt van net voor de sluiting. Daar ga ik ook vanuit.

Cam Millo
Cam Millo3 jan. 2022 - 16:58

Ventilatie?! Ramen open, deuren open, jas aan.

2 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 jan. 2022 - 18:16

John Cleese, die zuidelijk woont, stelde in een recent interview: ''I never want to be cold again.'' Gemiddeld genomen zijn oudere leraren naar mijn ervaring beter bestand tegen de stormen in menig jeugdig brein, waarbij echter de afnemende effectiviteit van de bloedsomloop roet in het eten kan gooien. Bij langdurig zitten en staan levert uw advies ook met jas problemen op. Minimaal een half uur lopen in marstempo per dag kan in dat probleem voorzien, maar dan stuit dat bij deze leraren vaak op de logistiek.

Cam Millo
Cam Millo4 jan. 2022 - 10:45

@Arjan Fernhout 3 januari 2022 at 19:16 Minimaal een half uur lopen in marstempo per dag kan in dat probleem voorzien, maar dan stuit dat bij deze leraren vaak op de logistiek. Ze hebben toch ochtend-middagpauze. Ff lekker de kinderen laten marcheren op het schoolplein. Ook dat probleem weer opgelost

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 jan. 2022 - 16:29

Hugo met een corona afscheidsgrijns. Het gezicht van Arie doet me denken aan een opmerking die ik in mijn jeugd vaak hoorde: "Zo'n kop zou ik ook hebben."

Thuiszitter
Thuiszitter3 jan. 2022 - 15:57

Er is nog altijd weinig gedaan om de ventilatie in klaslokalen te verbeteren. ————— Bizarre, horeca ondernemers ( veel ervan ) hebben het prima voor elkaar wat ventilatie betreft maar blijven dicht , opgepropt in een lokaaltje zonder ventilatie en de ramen dicht kan wel.

EenMening
EenMening3 jan. 2022 - 15:52

Een wijze beslissing, de leerlingen hebben de afgelopen 2 jaar al zoveel moeten missen. Nu de studenten nog. Het is verstandige keuze om niet-essentiële winkels en uitgaansgelegenheden voorlopig dicht te laten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jan. 2022 - 15:28

Ik vind het voor mijn dochter wel prettig dat ze dan vriendjes kan uitnodigen voor haar verjaardag maar ik vind het niet verstandig

1 Reactie
Wieowie
Wieowie3 jan. 2022 - 18:12

Dat is dan niet de achtergrond van het openen van de scholen.

Gaz Typari
Gaz Typari3 jan. 2022 - 14:58

Ik snap oprecht niet waarom Rutte niet meer werk maakt van het op orde brengen van de ventilatie in schoolgebouwen. Dat zijn toch gouden bergen voor de installatiebranche? het bedrijfsleven? De Rabo-ondernemers? De ruggengraat van de NL economie? Stimuleren die handel! En passant nog even de luchtkwaliteit voor de kinderen en docenten verbeteren.....

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew3 jan. 2022 - 15:28

@Gaz Typari: (...) waarom Rutte niet meer werk maakt van (...) -------------------------------------------------- 'Rutte' en 'ergens werk maken van' zijn een slecht huwelijk. Verantwoordelijkheid afschuiven is het enige wat hij pleegt te doen. Dus verbazen doet het mij al lang niet meer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jan. 2022 - 15:29

Ja maar dat is MKB en Rutte haat het MKB

Jozias2
Jozias23 jan. 2022 - 18:12

@gaz typeri Waarom zou het een zaak voor Rutte zijn? De ventilatie eisen zijn gewoon de normale eisen uit het bouwbesluit. Het is een taak van het schoolbestuur of de gemeente ( afhankelijk van de situatie) dat een gebouw voldoet aan het bouwbesluit. Je mag toch hopen dat alle scholen ook op het gebied van brandveiligheid, constructieveiligheid etc ook voldoen aan datzelfde bouwbesluit. Waarom zou ventilatie daar een uitzondering op zijn?

Gerygrr
Gerygrr4 jan. 2022 - 15:36

Jozias, Ehhhh…Verwacht u echt antwoord op die vraag? Papier is geduldig. Wat erop geschreven staat, is vaak niet meer dan een verlanglijstje van ooit te realiseren aanpassingen aan gebouwen. Waar geen geld voor is uiteraard. Ik werkte ooit in een nieuw gebouwde school. Mooie grijze bakstenen muren. Komt de GGD inspecteren. Bij vallen kunnen kinderen verwond raken door de ruwe stenen. Afgekeurd. De muren kregen een wit verfje. Huisstijl van het bestuur. De ventilatie deugde niet. CO2 meters opgehangen, rapporten geschreven…. Zeker 15 jaar geleden. Liggen nog in de la met andere rapporten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 19:27

Omdat niets van het geld dat aan scholen gegeven wordt geoormerkt is. Sinds alle vernieuwingen en de fusies, zijn de schoolbesturen exorbitant uitgebreid evenals hun inkomen. De mensen op de werkvloer en de kinderen hebben het nakijken. Treed toe als leerkracht of hoofd tot een bestuur en je gaat gigantisch vooruit in inkomen, inclusief een gezellig weekje 'brainstormen' in de natuur, op de heide bijvoorbeeld.

Jozias2
Jozias24 jan. 2022 - 20:16

@grijsje Nee hoor voor nieuwe gebouwen of bij verbouwingen moet er een vergunning worden ingediend en de gemeente moet dat toetsen. Maar ook bij bestaande bouw zijn er minimale eisen op het gebied van veiligheid maar ook ventilatie waar aan voldaan moet worden. Dat is een wettelijke eis en geen ‘wensenlijstje’. Nogmaals we laten toch ook geen school open die onveilig is op het gebied van brand of constructie? Er zijn scholen en andere gebouwen gesloten om deze reden. https://www.sumrin.nl/opgelet-ook-bestaande-gebouwen-dienen-te-voldoen-aan-het-bouwbesluit-2012/