Je vraagt je wel eens af of er veel kinderen oiv. bepaalde stoffen die ze via de zintuigen binnen krijgen ´van slag raken´. Tegenwoordig is het accent dagelijks op het weer dat van slag is van de co2 uitstoot komen te liggen. Maar wat mensen allemaal binnen krijgen lijkt een beetje naar de achtergrond geraakt. Natuurlijk speelt vroeg naar bed gaan ook mee. Hoeveel uitgeruster komen kinderen op school als ze vroeg naar bed gaan. Dat scheelt ook weer in energieverbruik wat weer ten goede komt aan het milieu. Dus veel huiswerk meegeven kan averechts werken.
Wij hadden een pleegkind dat speciaal onderwijs heeft genoten. Ik heb daar als ouder veel vrijwilligerswerk gedaan van kooklessen tot timmerlessen en veel meer. Veel met ouders gesproken, bijna allemaal met door het reguliere onderwijs getraumatiseerde kinderen die naar hun zeggen eindelijk weer blij naar school gingen. Door de leerkrachten werd enorm goed gepresteerd, ons pleegkind kon na 2 jaar voor het eerst van haar leven naar een gewone basisschool overstappen. Wat hier door onze lieve overheid niet begrepen wordt is dat het niet alleen maar gaat om wat extra aandacht in een klas krijgen. Het betreft niet zelden leerlingen die een eigen aanpak nodig hebben in een helder gestructureerde klas. Je kunt zo'n structuur redelijkerwijze niet op leerlingen loslaten die geen speciale benadering nodig hebben. Je kunt ook niet een set regels voor een paar kinderen en andere voor de rest van een klas handhaven. Dat werkt niet. Verder zijn ook kinderen die een aparte benadering nodig hebben niet achterlijk: ze zien verdomd goed dat anderen tot dingen in staat zijn die zij niet kunnen. Ze worden daar onbedoeld elke dag in het regulier onderwijs met hun neus op gedrukt. En dan heb ik het nog niet eens over het gegeven dat kinderen elkaar onderling wel laten weten dat ze niet slim genoeg zijn om sommige dingen te begrijpen. Als je iets niet wilt is het kinderen met een minderwaardigheidscomplex op te schepen, en dat is precies wat er van jongsaf aan inzit als je de scholen voor speciaal onderwijs opheft. Zelfs al vind je dat het bedrijfsleven maar zo min mogelijk belasting zou moeten hoeven betalen zodat de winsten zo hoog mogelijk worden.
Al je argumenten kunnen ook pleiten voor integratie in "gewone" scholen, als die de juiste middelen (kunnen) aanwenden dan kunnen "speciale" kinderen, of kinderen met een leeruitdaging (klinkt beter dan een "probleem"leerling) heel goed in het reguliere onderwijs passen. Mijn kinderen gaan naar een school met een klas voor kinderen met Down symdroom of andere geestelijke uitdagingen, die integratie is goed voor de gewone leerlingen en de uitzonderlijke leerlingen. Uiteindelijk moeten al deze leerlingen samen in de maatschappij functioneren, uitsluiten in speciale scholen of werkplaatsen is geen goede strategie om dat te bereiken. Nederland is in principe een erg egalitair land, maar iedereen probeert er op zijn eigen wijze een "speciale" draai aan te geven, ouders van gewone kinderen (maar ook ouders van "speciale" kinderen) willen alleen vergelijkbare kinderen op hun school. Individuele uitdagingen of kunde in een egalitair schoolsysteem onderbrengen, bereid mensen voor op hoe het later werkt in de samenleving.
Onderwijs is zeker bijzonder belangrijk, als was het maar om later op twee benen te kunnen staan zonder allerlei spookbeelden van omgeploegde planeten.
Wil je dit onderwerp kapen om te betogen dat het een taak is van het onderwijs om de invloed die de mens op de planeet heeft te bagetaliseren?
Dat gaat ook niet op deze manier, dat had bijna iedere leraar je kunnen vertellen. Impact in je klas is veel te groot. Het vergt een veel grondiger en duurdere aanpak. Aparte scholen voor speciaal onderwijs bijvoorbeeld. Problemen zijn niet te overzien als je dit niet goed aanpakt. De kosten van een mislukt plan kunnen op termijn wel eens stukken hoger liggen dan de uitgaves voor speciaal onderwijs nu. Het zoveelste incompetente boekhoudkundige politici-plan die helemaal niks van onderwijs snappen. Wanneer o wanneer gaan ze nu eindelijk eens naar de werkvloer luisteren? Nooit vrees ik, ze denken alles beter te weten in den Haag en die arrogantie kost ons vele miljarden. Komt uit het "over de balk en dom bezuinigen budget", dat al gigantische proporties begint aan te nemen.
Ik krijg wel eens het idee dat het onderwijs bewust gesloopt wordt door de Overheid. Waarom toch ?