Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Scholen in Helsinki verruilen koemelk voor haverdrank

  •  
30-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
3526986196_a2d5097808_k

© cc-foto: Jacqueline https://flic.kr/p/6nEJ7Q

De Finse hoofdstad Helsinki trekt 100.000 euro uit om kinderen uit het basisonderwijs over te laten stappen op havermelk. Het besluit is het resultaat van een raadpleging onder de bevolking over de begrotingswensen.
Havermelk is een plantaardig alternatief voor zuivelmelk van koeien. Dat laatste product stuit op steeds meer bezwaren. Niet alleen is de veehouderij verantwoordelijk voor milieuproblemen als de stikstofcrisis en de opwarming van de aarde, er komt ook steeds meer kritiek op de wreedheid die schuil gaat achter koemelk. Een koe geeft alleen maar melk als ze elk jaar een kalf krijgt dat vervolgens bij haar wordt weggehaald. Die – letterlijke – ontvoering leidt tot emotionele taferelen bij de dieren.
Het stadsbestuur spreekt van een experiment waarbij kleuters en andere scholieren havermelk krijgen in de schoolkantines. Wie dat wil kan overigens ook voor koemelk blijven kiezen. Volgens sommige voedingsdeskundigen kent havermelk gezondheidsvoordelen ten opzichte van koemelk.
In de winkel is havermelk duurder dan koemelk maar de Keuringsdienst van Waarde demonstreert hoe het veel goedkoper is als je het zelf maakt. In Nederland krijgen zo’n 120.000 kinderen schoolmelk toegediend. Zuivelgigant Campina maakte in juni bekend gratis melk te gaan verstrekken aan 200 scholen.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: jacqueline
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

Abu Al-Kafiruna
Abu Al-Kafiruna1 sep. 2020 - 5:07

Een onverantwoordelijke actie van drammerige klimaatactivisten ten koste van de gezondheid van kleine kinderen uit achterstandsgezinnen. Namelijk: havermelk bevat veel minder waardevolle bouwstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten en mineralen, dan koemelk. Alleen sojamelk komt redelijk in de buurt van koemelk, haver"melk" is verre inferieur. Laat voornoemde klimaatactivisten liever minder op vliegreis gaan. Of vervang een kolencentrale door een kerncentrale. Dat zet meer zoden aan de dijk.

herman46
herman4631 aug. 2020 - 16:23

Alles beter dan koemelk. De mens is de enige diersoort die na de eigen zoogtijd nog melk van andere diersoorten drinkt. Niet gezond, dieronvriendelijk, slecht voor natuur en milieu. Alleen maar nadelen. Dus inderdaad stoppen met die gekkigheid.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen31 aug. 2020 - 10:53

Schoolmelk, het liefst lauwwarm geserveerd, blijft nog altijd de beste manier kinderen voor de rest van hun leven een aversie hiertegen te laten ontwikkelen.

Gaz Typari
Gaz Typari31 aug. 2020 - 9:07

Tja, waarom dan geen amandel, dat is wat beter binnen te houden.

Bouwman2
Bouwman230 aug. 2020 - 18:04

Ik dacht dat koeien dieren waren en die rouwen niet. In de Nieuwe Kerk in Delft staat een grafmonoment voor de erf prins van Oranje en aan diens voeten ligt een hond. Dat wordt vaak geduid als zijn eigen hond die treurt om zijn wreed gestorven meester. Maar die hond is gewoon het zinnebeeld van trouw,.Overigens was Willem vooral trouw aan zichzelf. Een dier vindt het ook niet erg als er nakomelingen worden weggehaald. Dat is projectie. Het is wel waar dat koemelk door sommigen, dus niet door iedereen, slecht wordt verdragen. Soms is er sprake van een allergie.Je kunt dan ,overschakelen op een plaatsvervangend product. Dat zou ook moedermelk kunnen zijn, dat bevat alle bouwstenen en nog veel meer stofjes voor een goede wasdom. Maar ik zou er zelf niet aan moeten denken.

6 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper30 aug. 2020 - 21:55

Bouwman 30 augustus 2020 at 20:04 [ Ik dacht dat koeien dieren waren ] Klopt. Zoogdieren. Net als mensen. [ Een dier vindt het ook niet erg als er nakomelingen worden weggehaald. ] Waar haal je dat idiote idee vandaan?

JanB2
JanB230 aug. 2020 - 23:52

"een dier vindt het ook niet erg als er nakomelingen worden weggehaald. Dat is projectie." Waar haal je al deze atropocentrische "waarheden" vandaan? De mens is een fysiek gemankeerde aap zonder lichaamsbeharing. Meer niet. Niets dierlijks is mensen vreemd en omgekeerd. Een deel van de mensheid (ik benadruk: een deel) is hooguit cognitief wat sterker dan de meeste dieren. Ofschoon er ook op dat gebied uitzonderingen zijn: https://www.youtube.com/watch?v=qyJomdyjyvM

Pater
Pater31 aug. 2020 - 0:58

"Ik dacht dat koeien dieren waren en die rouwen niet." Waar haal je die wijsheid vandaan? Het klinkt als"Vissen kennen geen pijn." Dieren kennen wel degelijk rouw, en dat beperkt zich niet tot de zogenaamde primaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2020 - 10:34

Zoogdieren hebben emoties. Koeien dus ook.

Annie Bohets
Annie Bohets31 aug. 2020 - 14:07

Dan raad ik je ten zeerste aan eens zelf het weghalen van kalveren bij hun moeders te gaan meemaken. Ik heb er jaren gewoond, op 50 meter van de boerderij. Hartverscheurend hoe de moeder en hun kalf (dat wat verderop in een apart hok werd geplaatst, zodat het niet meer aan zijn eigen moeders melk kon), naar elkaar bleven roepen, dagen en weken later nog. Soms lukt het een moeder uit te breken en naar het kalf proberen te gaan, maar ze wordt dan ruw weer naar haar eigen gevangenis gebracht. Zelfde met andere moederdieren, geen idee waar je dat idee vandaan hebt?

herman46
herman4631 aug. 2020 - 16:28

Gelul. Lees o.a. 'Mamas Laatste Omhelzing' van de wereldberoemde bioloog/primatoloog Frans de Waal. Dieren dezelfde gevoelens en emoties als het dier mens. Geen enkele moeder wil voortijdig gescheiden van haar kind. Dat is voor een koeienmoeder niet anders dan voor een mensenmoeder. Dus schei uit met dat geleuter over projectie of antropomorfisme. Dieren denken en hebben taal en emoties. Mensen zijn namelijk ook gewoon (zoog)dieren.

Hendrik5
Hendrik530 aug. 2020 - 13:57

Waarom geen sojamelk? In tegenstelling tot haverdrank bevat Sojamelk van zichzelf veel meer nutriënten.

5 Reacties
MaxMax2
MaxMax230 aug. 2020 - 16:12

Ja... soja, iets met het regenwoud etc..

Salama.
Salama.30 aug. 2020 - 16:17

Soja is toch ook niet OK? Hele oerwouden worden gekapt om plaats te maken voor sojateelt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 aug. 2020 - 16:48

soja is weer niet goed voor de gezondheid en het milieu

Jan Man
Jan Man30 aug. 2020 - 17:36

Nog beter zou zijn erwtenmelk (pea milk), schijnt minstens zo voedzaam te zijn als sojamelk en de smaak van koemelk aardig te benaderen, maar is geloof ik nog niet in Europa te verkrijgen.

Hendrik5
Hendrik531 aug. 2020 - 11:33

@MaxMax @Salama Sojamelk wat hier in de schappen ligt komt gewoon uit Europa, Amerika of Canada. Het is niet alsof er geen Soja in Europa wordt verbouwd. De hoeveelheid Soja wat nodig is voor de drank is niets bij de hoeveelheid die nodig is als diervoer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 aug. 2020 - 13:34

Blijkt dat Millennials behoorlijk veel gezondheidsklachten krijgen naarmate ze ouder worden. Meer dan voorgaande generaties. Vreemd want het is de meest voedselgeobserdeerde generatie ooit. Wellicht is dat plantengedoe helemaal niet zo gezond als men denkt.

3 Reacties
Ecclesia
Ecclesia30 aug. 2020 - 18:05

Blijkt? Waaruit? Bron graag.

Pater
Pater31 aug. 2020 - 1:00

Ja, wie zal het zeggen. Dit niveau zijn we echt voor bij op Joop.

Aart van de aap
Aart van de aap31 aug. 2020 - 10:35

Ik heb een gevoel dat je gelijk hebt, Griezel Melk is niet per se goed voor je Ik ga er misschien ook maar mee stoppen

Cyclamenf
Cyclamenf30 aug. 2020 - 12:43

"3. Is haverdrank of havermelk gezond? Wanneer je zelf haverdrank maakt, zal het niet zo voedzaam zijn als koemelk. Dit komt doordat de vitamines en mineralen die je in koemelk vindt, niet in havervlokken zitten. Je zou deze vitamines en mineralen, voornamelijk vitamine D, B12 en calcium, dan uit ander voedsel moeten halen. Aan de haverdrank in de supermarkt zijn deze vitamines en mineralen wel toegevoegd. Deze zijn echter alleen een verrijking van het product. Als je verder weinig of niets binnenkrijgt van de vitamines en mineralen, zouden supplementen overwogen moeten worden." Gezondheidsvoordelen als je haverdrank volstopt met supplementen, maar haverdrank heeft dus van zichzelf geen voordelen. "Volgens sommige voedingsdeskundigen" is wel de meest luie en vage beroep op autoriteit ooit.

3 Reacties
Pater
Pater31 aug. 2020 - 1:03

"Volgens sommige voedseldeskundigen" is koemelk niet gezond, zo kunnen we nog een eind doorleuteren. Onderbouwing graag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2020 - 10:42

Sommige mensen zijn als volwassene lactose-intolerant. Die kunnen na hun 18de ongeveer dus beter van de melk afblijven. Kaas is weer geen probleem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2020 - 10:47

Koemelk bevat meer vitamine B12 dan geiten- en schapenmelk. Aan sojadrank kan B12 worden toegevoegd.

Aart van de aap
Aart van de aap30 aug. 2020 - 12:34

Het zou beter zijn voor mens/milieu en de dieren, als iedereen over ging op dit soort havermelk Het punt is alleen. Punt 1 het is niet lekker. Dit soort melk is niet zo lekker, laten we eens eerlijk zijn voor de verandering. Punt 2... Je kan het mensen ook weer niet door de strot duwen, je kan moeilijk melk gaan verbieden ofzo. Althans, ik zou dat nooit doen. Toch bewegen deze scholen in de goede richting, wat mij betreft

GHS
GHS30 aug. 2020 - 12:32

Ik drink al jaaaaaren geen koemelk. Amandelmelk of kokosmelk zijn goede vergangers.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax230 aug. 2020 - 16:11

Maar veel duurder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2020 - 12:25

Kennelijk moet Campina van de overtollige melk af. Blijft interessant hoe het de havermelk verder vergaat.

1 Reactie
Cyclamenf
Cyclamenf30 aug. 2020 - 12:43

Conditionering. Overtollige melk gaat het riool in.

MaxMax2
MaxMax230 aug. 2020 - 11:13

'Niet alleen is de veehouderij verantwoordelijk voor milieuproblemen als de stikstofcrisis en de opwarming van de aarde, er komt ook steeds meer kritiek op de wreedheid die schuil gaat achter koemelk. ' De boeren buiten Europa lachen zich de ballen uit hun broek.

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 aug. 2020 - 13:21

Ja, die wreedheid, dat kan echt niet meer. Ik probeerde mijn koe dat aan haar verstand te brengen maar ze heeft zich er niets van aangetrokken. Loeiend stond ze daar, ze moest en zou gemolken worden.

ton14024
ton1402430 aug. 2020 - 17:45

´´ze moest en zou gemolken worden´´ Misschien wil ze zogen? Maar wie ben ik, zonder koe, kan het niet weten toch?

Frans Kwakman
Frans Kwakman30 aug. 2020 - 19:39

Zeker kan je het niet weten Ton. Mocht je ooit zo'n situatie tegen komen met een koe die blijft loeien, kijk dan eerst of de uier barstens vol is voor je de dierenarts belt.

Pater
Pater31 aug. 2020 - 1:08

Ik heb geen probleem met de wreedheid achter koemelk. Maar het soort domheid van Kwakman is hemeltergend. Als we de kalfjes gewoon de melk van hun moeder laten drinken is er geen probleem.

Frans Kwakman
Frans Kwakman31 aug. 2020 - 8:52

Hemeltergend. Maar ik heb echt de lagere school doorlopen, hoor. Stamp het er maar in.

Robert Follon
Robert Follon30 aug. 2020 - 11:09

Het is gewoon vies.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 aug. 2020 - 13:36

Heeft een nasmaakje naar haver inderdaad, vies vind ik wel wat overdreven. Stevia is pas vies.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2020 - 8:59

Ik vind het ook smerig, bittere nasmaak! Ben er meteen van genezen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2020 - 9:00

Evenals stevia overigens!

Fredje3
Fredje330 aug. 2020 - 11:06

Hmmm behalve vezels zit er niet echt veel in havermelk, behalve dan suiker anders zullen de kinderen het zeker niet lekker gaan vinden. En eerlijk gezegd, betwijfel ik de natuurlijke vezels in een drank die zo platgeslagen is als een melk vervanger.