Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Schokkend: Spanje wordt Europees China

  •  
19-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
seat_300.jpg
De crisis lijkt bezworen maar de prijs is hoog ... Werknemers moeten alle eisen laten vallen
Volgens sommige experts klimt Spanje uit het dal. Anders dan andere eurolanden die in zwaar weer verkeren had Spanje geen last van een slecht functionerende overheid, de crisis was puur economisch.
Een sprankje hoop vormen nu de autofabrikanten, zoals Ford en Peugeot, die nieuwe productielijnen openen. Maar daarmee wordt ook duidelijk welke prijs er betaald moet worden. Nieuwe werknemers krijgen soms tot dertig procent minder salaris. En andere werknemers moeten accepteren dat ze zeer flexibel worden ingezet. Zo gauw de orders teruglopen moeten ze thuisblijven.
Linkse politici noemen het de verchinaïsering van Spanje: Werknemers durven geen eisen meer te stellen en zin bereid tegen ieder salaris te werken. Extra wrang is dat de productie wordt weggehaald uit landen die het economisch beter doen, zoals Frankrijk. Volgens een vakbondsman in de Engelstalige reportage van France24 is er een ‘ieder voor zich’-klimaat geschapen. Op solidariteit kan niemand meer een beroep doen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

JoopSchouten
JoopSchouten19 dec. 2012 - 20:28

Schoften !

MichelReiziger
MichelReiziger19 dec. 2012 - 20:28

Some experts say...dat zegt Fox News ook altijd als er geen werkelijk (betrouwbare) expert aan te wijzen is. Linkje naar die sommige experts is welkom... Ik ga liever uit van mijn Spaans collega, de grootste klap moet nog komen voor de banken, omdat banken = overheid = banken zal dit nog meer bezuinigingen betekenen wat betekent dat er nog minder noodzakeljke investeringen zullen plaatsvinden. Spanje is een goed voorbeeld van het instorten van een schuld of rente gestuurde economie.

Coropa
Coropa19 dec. 2012 - 20:28

Ja, de vrije markt brengt alleen maar zegeningen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods19 dec. 2012 - 20:28

++ Anders dan andere eurolanden die in zwaar weer verkeren had Spanje geen last van een slecht functionerende overheid, de crisis was puur economisch. ++ >> Economie en overheid zijn nauw verweven, dus deze stelling snijdt weinig hout.

boswachter2
boswachter219 dec. 2012 - 20:28

Dit soort problemen ontstaan door het gedrag van de consument. Hij gaat alleen voor het goedkoopste (Lidl, Aldi etc.). Deze ketens maken toch hun winst en persen daardoor hun leveranciers uit als een sinaasappel. Deze leveranciers moeten dan gaan bezuinigen en ja, dan kom je al gauw uit bij de loonkosten.

Jakko2
Jakko219 dec. 2012 - 20:28

Dat is de beperkte solidariteit van het socialisme. Wereldwijd wordt de welvaart groter, hier moeten we inschikken. Ooit was dat een groot ideaal, nu heerst het nauwe eigenbelang. Eigen socialisme eerst.

frankie50
frankie5019 dec. 2012 - 20:28

Je moet toch wel blind en ontzettend stom/dom zijn geweest als je nu pas gaat begrijpen hoe de arbeiders van deze wereld door de politiek en onze multinationals constant tegen elkaar uitgespeeld worden, dit gebeurt al vanaf de jaren zeventig, ik geloof dat de meeste mensen in deze wereld een bord voor hun kop hebben.

frankie50
frankie5019 dec. 2012 - 20:28

In Duitsland de € 1000,- banen, in Spanje de € 800,- banen, wie in de EU/eurozone gaat zijn goed opgeleide arbeiders aanbieden voor nog minder, Nederland misschien met zijn nieuwe participatiebanen voor de werkeloze?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 dec. 2012 - 20:28

Ach, onder de bezielende leiding van de EU malloten in Brussel is Europa strak helemaal een lage lonen land.

NicoSchouten
NicoSchouten19 dec. 2012 - 20:28

De ontwikkeling laat weer eens zien: hoe vrijer de markt hoe a-socialer de werking. En ook: de heersende aanpak van de crisis richt zich op aanscherping van de klassentegenstellingen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods19 dec. 2012 - 20:28

++ Nieuwe werknemers krijgen soms tot dertig procent minder salaris. ++ >> Dat geldt dus alleen voor nieuwe werknemers. En wat is het gemiddelde? Want 'soms' is lang niet hetzelfde als 'in de meeste gevallen'. Verder ben ik benieuwd naar de werkloosheidscijfers van voor de crisis. Had Spanje niet altijd al een hoge werkloosheid? Tot slot zegt de ondertitel dat de crisis bezworen lijkt. Als dat zo is, is dat héél goed nieuws!

Bakoe
Bakoe19 dec. 2012 - 20:28

Nou doel bereikt toch Eurofielen?

3 Reacties
Platon
Platon19 dec. 2012 - 20:28

Dit heeft IMHO niets te maken met Eurofilie. De economische crisis in Spanje is het gevolg van het instorten van de huizenmarkt. De vastgoedsector in Spanje speculeerde op permanente groei. En aangezien vastgoed gefinancierd moet worden, werden de banken meegetrokken in deze ellende. IMHO is Spanje dankzij Europese solidariteit niet geheel failliet gegaan. En begrijp me goed, ik vind het vreselijk voor de Spanjaarden dat ze moeilijke jaren tegemoet gaan. Maar geef niet overal Europa de schuld van. Vooral niet als het niet waar is.

Platon
Platon19 dec. 2012 - 20:28

In aanvulling op mijn vorige reactie: ik heb me de afgelopen jaren flink geërgerd als Spanje belachelijk werd gemaakt als 1 van de zgn. knoflooklanden. Volgens de Wereldbank was Spanje in 2004 de achtste economie van de wereld. De levensverwachting van de Spaanse bevolking is een van de drie hoogste ter wereld. De levenskwaliteit is ook uitstekend en overtreft volgens het Britse weekblad The Economist die van landen als Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Opmerkelijk is dat steeds meer Spaanse bedrijven meedraaien in de wereldtop op het gebied van geavanceerde technologieën zoals vliegtuigbouw, informatica, biotechnologie, zonne-energie en infrastructuurtechniek. Door de crisis is dit allemaal onder grote druk komen te staan. Dat is erg genoeg . denk ik. Toch?

Le Chat Botté
Le Chat Botté19 dec. 2012 - 20:28

Dit heeft niets met eurofilie noch met eurofobie te maken, maar alles met de shock doctrine die wordt uitgerold door multinationale ondernemingen en het IMF. Een crisis is niets anders dan het binnenhengelen van productiemiddelen, kapitaalgoederen en publieke middelen door banken, nadat het systeem van fictief geld (fractional reserve banking) en dus fictieve schulden tot grootschalige faillisementen heeft geleid. You're being conned and so am I.

Pacho4
Pacho419 dec. 2012 - 20:28

Dit is in Nederland voor een grote groep mensen al lang realiteit. Callcenters van grote bedrijven bijvoorbeeld nemen alleen flexwerkers op uitzendbasis aan. En een fatsoenlijke werkplek kan je ook vaak vergeten, je bent gedwongen om mee te luisteren met gesprekken van collega's terwijl je zelf belt met klanten. Een vast contract zit er sowieso niet in. En dit geldt voor zoveel meer banen, ook bijvoorbeeld in het toerisme. Ik zie dit de komende tijd niet veranderen. Of er moet een goed en gedegen plan komen om dit flexwerk in te dammen. Maar betwijfel of de PvdA (van de VVD hoeven we naar mijn mening weinig te verwachten) de politieke wil kan opbrengen. Ik hoop het wel! Asscher lijkt me een prima vent.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger19 dec. 2012 - 20:28

***Dit is in Nederland voor een grote groep mensen al lang realiteit. Callcenters van grote bedrijven bijvoorbeeld nemen alleen flexwerkers op uitzendbasis aan.*** Ach als je op basis van "bezuinigen en het nemen van noodzakelijke maatregelen" excuus hier constant mee wegkomt, dat (behalve de SP) er geen politieke partij en geen werknemers org is die hier zich in harde taal over wil uitspreken (dat heet met een mooi woord polderen) Tja dan vraag je er om dat werkgevers in een paar jaar tijd ermee weglopen wat in 40 jaar is opgebouwd. ***Ik zie dit de komende tijd niet veranderen. Of er moet een goed en gedegen plan komen om dit flexwerk in te dammen. Maar betwijfel of de PvdA (van de VVD hoeven we naar mijn mening weinig te verwachten) de politieke wil kan opbrengen. Ik hoop het wel! Asscher lijkt me een prima vent.*** Ik heb het al eerder gezegd, dit 'wientjes'kabinet was al voor de bordes scene bepaald onder het excuus van economisch belang. Maar dit kabinet heeft ook een positieve kant. Want je kan nu al op je vingers natellen dat over 4 jaar of korter er zulke korte metten gemaakt gaan worden met de partijen in dit 'kabinet van nationale eenheid' daar kan geen PvdA marketing campagne meer tegenop.

[verwijderd]
[verwijderd]19 dec. 2012 - 20:28

Zoals Juan Roig, de baas van een van de grootse supermarktketens van Spanje, al zei; Of er wordt gewerkt als chinezen of we gaan naar China.

1 Reactie
GerardLauwman
GerardLauwman19 dec. 2012 - 20:28

Ja hier in bcn nemen chinese mensen hele delen van de plaatselijke markten over. In bijvoorbeeld Carmel worden de meeste ouwerwetse bars uitgebaat door chinezen. Ze veranderen niets, geven chupito´s weg en de bar blijft gewoon bestaan. Rond Arc de triomf, 150 jaar geleden hét centrum van de katoenindustrie zijn nu de chinese winkels die de klok slaan. Een levendige handel vind er plaats. In alle wijken, maar dat is in het hele land zo volgens mij, vind je "chinos" een soort winkel van sinkel, hebben alles wat je maar kunt bedenken. Klinkt negatief maar zo bedoel ik het niet: ze nemen de handel geruisloos over, gewoon rustig onderaan beginnen. Ik ken een gerenommeerd advocatenkantoor dat problemen heeft met klanten die niet betalen en zich daarom richt op chinese en indiaase investeerders die hier voet aan de grond willen krijgen. De globaliserng gaat hier heel hard, tenminste dat is wat ik zie.

[verwijderd]
[verwijderd]19 dec. 2012 - 20:28

"De crisis lijkt bezworen.." met de nadruk op 'lijkt'.. De arbeider hebben hier de keuze gehad; "A la puta calle o cortar el sueldo" Op straat of 30% (of meer) van het loon inleveren. In de video hoorde ik 800 euro als maandsalaris. Er zijn slechts mensen aan het werk gehouden. Het heet ook niet voor niks "arbeidsmarkt" en die wordt weer lekker neoliberaal uitgebuit, WALGELIJK!!!

1 Reactie
hannogroen
hannogroen19 dec. 2012 - 20:28

'Het heet ook niet voor niks "arbeidsmarkt" en die wordt weer lekker neoliberaal uitgebuit,' Als je dat vindt dan heb je vast en zeker ideeën hoe je bedrijven zoals bijvoorbeeld Peugeot goed kan laten draaien met behoud van hoge lonen voor de arbeiders..

[verwijderd]
[verwijderd]19 dec. 2012 - 20:28

Schandalig dat die Spanjaarden zo'n grote mond durven op te zetten. Misschien dat Ford en Peugeot nog maar eens moeten overwegen om hun fabrieken te verplaatsen naar een plek waar het meer gewaardeerd wordt; Oost-Europa bijvoorbeeld.

1 Reactie
GerardLauwman
GerardLauwman19 dec. 2012 - 20:28

Welke spanjaarden heb je het precies over? Jan met de pet is een hardwerkend type hoor. Ik durf te stellen dat het arbeidsethos hier, ja ik woon in Spanje, hoger is als in ons blitskikkerlandje. Of heb je andere ervaringen ? Zo ja, explicanoslo porfa..

Simbro
Simbro19 dec. 2012 - 20:28

"Dit soort problemen ontstaan door het gedrag van de consument." Dat is toch niet zo vreemd Hendrik, nadat aan het eind van de vorige eeuw de burger gestimuleerd werd vooral calculerend te worden ! De zorgverzekeringen moesten gaan concurreren, evenals post-,telefoon- en energiebedrijven en nog veel meer geprivatiseerde (voorheen) overheidsbedrijven. Dat alles met het argument, dat de burgers dan de voordeligste zouden uitkiezen en daardoor zouden de prijzen gaan dalen. Bij de Ice save bank kreeg je voor het eerst het verwijt aan de daardoor benadeelde burger: 'ja, dat krijg je ervan, als je een halve procent meer rente wilt', terwijl de overheid die mentaliteit van 'goed uitzoeken wat het beste voor je is' juist bewust gestimuleerd heeft. Dan moet je de consument nu niet gaan aanrekenen dat hij de auto koopt met de beste kwaliteit/prijs verhouding. De politiek wilde ruim baan geven aan de vrije markt, ook in Europa (of de meeste Nederlanders blij waren met al die privatiseringen ben ik nog steeds niet van overtuigd). Als je daar achter staat dan is de logische consequentie, dat dingen daar gemaakt gaan worden waar de lonen het laagst zijn. Zo is de praktijk van het kapitalisme . Moeten concurreren heeft altijd een drukkend effect op de loonkosten. Vervolgens zullen de lonen in Frankrijk ook omlaag moeten of anders worden de autofabrieken daar gesloten met alle ellende vandien. Crises zorgen ervoor dat lonen omlaag gaan. Het laagste loon moet net hoog genoeg zijn om de werknemer in leven te houden en zich voort te kunnen planten. Want er moeten natuurlijk wel werknemers blijven, anders kunnen er geen winsten meer gemaakt worden!

1 Reactie
Simbro
Simbro19 dec. 2012 - 20:28

Dit was een reactie op Hendrik O 9:06

trujac
trujac19 dec. 2012 - 20:28

Niet alleen Spanje gaat de kant van China op maar de hele EU. Sinds de sociaaldemocraten in Europa het neoliberalisme ontdekt hebben is dit continent langzaam aan het veranderen in een mix van het wildwest kapitalisme en het meedogenloze verre oosten. Sociaal democratische partijen als de PvdA in Europa zijn zo druk bezig om hun liefde voor een federaal Europa te tonen, dat ze hun sociale plicht jegens de EU burgers verzaken. Zij hebben gewoon geen oog voor de sociale spanningen die er in de EU aan het ontstaan zijn. Wat dat betreft is de vergelijking met de Weimarrepubliek van de jaren twintig van de vorige eeuw zo gek nog niet. Ook toen vochten ze elkaar alleen maar de tent uit terwijl de duitse burger crepeerde.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen19 dec. 2012 - 20:28

'Sinds de sociaaldemocraten in Europa het neoliberalisme ontdekt hebben is dit continent langzaam aan het veranderen in een mix van het wildwest kapitalisme en het meedogenloze verre oosten.' Waar ik nou razendbenieuwd naar ben is of u bereid bent om aanzienlijk meer (10-20%) voor bijvoorbeeld een auto te gaan betalen om zo de Europese arbeider aan een hoger loon te helpen. Daarnaast zijn er wel wat andere redenen voor het verval van bijvoorbeeld de Franse autoindustrie: ze hebben de afgelopen 10 jaar zitten te slapen waardoor ze zijn ingehaald door de Duitsers en de Koreanen. Dat heeft niets met neoliberalisme van doen maar alles met slecht management.